Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

Sorrentino’s Killer in Red voor Campari

Met La Grande Bellezza wist Paolo Sorrentino onze liefde voor Rome flink aan te wakkeren. Wat een film! Volgende week, op 24 januari, verschijnt er een nieuwe film van zijn hand: Killer in Red. Killer in Red zal niet zo lang duren als La Grande Bellezza; de film duurt slechts zeven minuten. De korte film is de eerste in de Campari Red Diaries, een serie van twaalf korte films die worden gemaakt in opdracht van Campari. De filmreeks neemt de plaats in van de kalender die het merk normaal gesproken jaarlijks op de markt bracht. De hoofdrol in Killer in Red is weggelegd voor de Britse acteur Clive Owen – en voor Campari natuurlijk. Sorrentino schoot de film in Cinecittà, de Romeinse filmstudio’s waar ook Fellini bijna alle scènes voor zijn films opnam. Alleen voor de beroemde scène met Anita Ekberg en Marcello Mastroianni verhuisde Fellini zijn regisseursstoel naar de Trevifontein. Anders dan bij de films van Fellini en La Grande Bellezza is Rome niet het onderwerp van...
Sicilië

Proef het lekkerste street food in Catania

Wie Catania zegt, zegt street food: kleine hapjes die je toelachen vanuit de vitrine van elke bar en die je zo uit het vuistje kunt eten. Op nummer één staan de arancini (gefrituurde risottoballetjes) maar er is meer lekkers! Catania staat bijvoorbeeld ook bekend om haar polpette: gehaktballetjes. De beste plek om deze polpette te proeven, is Polpetteria (Via Santa Filomena 48). Op het menu staan meer dan veertig verschillende soorten polpette, met naast de traditionele gehaktballetjes ook andere ‘ballen’, gemaakt van bijvoorbeeld kip met sinaasappel en pistache, aardappel, aubergine met scamorza en munt, pompoen en ricotta, zwaardvis, zalm, baccalà… De keuze is echt heel uitgebreid. Wij proefden de Misto Arrosto, met vijf verschillende soorten polpette. Da leccarsi i baffi, om je vingers bij af te likken! De Via Santa Filomena is sowieso een fijne straat om ’s avonds gezellig te eten. Het smalle straatje vol met restaurantjes ligt niet ver van Villa Bellini. Naast de...
Sicilië

10x doen & proeven in Catania – de ‘zwarte stad’ aan de oostkust van Sicilië

Welkom in Catania, la città del vulcano – een bijnaam die de stad te danken heeft aan de vulkaan Etna, die bijna overal in Catania te zien is. Catania wordt ook wel la città nera genoemd, de zwarte stad, als een verwijzing naar de kleur van veel adellijke palazzi en kerken, die vaak zijn opgetrokken uit zwarte lavasteen. Een laatste bijnaam is het ‘Milaan van het zuiden’, aangezien het een heerlijk mondaine stad is, met veel mooie winkels, flanerend publiek en fijne restaurants. De sfeer is er heel anders dan in de hoofdstad Palermo; iets chiquer, iets eleganter. Catania – uit de as herrezen Boven een van de toegangspoorten tot Catania, de zeventiende-eeuwse Porta Garibaldi, prijkt een feniks, met daarbij de tekst: ‘Melior de cinere surgo’. Oftewel: ‘Ik rijs steeds mooier op uit mijn as’. Net als de mythische vogel is Catania na elke vernietigende gebeurtenis, na lavaregens en zware aardbevingen, uit haar as herrezen, tot ze de schitterende stad werd die ze nog...
Sicilië

Gespleten lava & kolkend water – de adembenemende Alcantara-kloof

De Alcantara-kloof ligt in het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, op zo’n drie kwartier rijden van Taormina. Door de kloof stroomt de rivier Alcantara, de ideale plek voor een schitterende wandeling of een spannend body rafting-avontuur. Gespleten lava De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna, in 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het dal waar de Alcantara loopt bedolven onder een laag lava. Een aardbeving zorgde er vervolgens voor dat de lava werd gespleten en zo ontstond er een kloof over een lengte van vijfhonderd meter, een diepte van zeventig meter en een maximale breedte van vijf meter. De Alcantara bleef door de nauwe kloof stromen, langs de rotswanden, die door erosie hun huidige, soms grillige vorm kregen en her en der begroeid zijn met bijzondere mos- en plantensoorten. Meestal stroomt de Alcantara rustig door de kloof, maar in het voorjaar, als de sneeuw op de hooggelegen toppen smelt, kan het er wild aan toe gaan....
Sicilië

Castiglione di Sicilia – een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Castiglione di Sicilia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Sicilië. Het ligt op grote hoogte, op een rots boven de Alcantara-kloof. Ooit kon je hier zesendertig verschillende kerken bezoeken. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de Sant’Antonio, de SS. Apostoli Pietro e Paolo en de Basilica della Madonna della Catena. Minstens zo mooi is het Castello di Ruggero di Lauria, dat een belangrijke rol speelde tijdens de Siciliaanse revolutie. Wijn proeven in en om deze Città del Vino Beloon jezelf na een wandeling met een glas Etna DOC bij La Dispensa dell’Etna. Castiglione di Sicilia is immers niet voor niets een van de Città del Vino en deze robuuste rode wijn moet je zeker geproefd hebben. Eropuit voor een glas wijn kan ook. Even buiten het centrum van Castiglione di Sicilia ligt een aantal prachtige wijnlandgoederen, met vaak een cantina waar je kunt proeven. Boven op een oude palmento, een grote druivenpers waarmee de oogst van het omringende land tot...
Italiaanse films & series

The Young Pope – tiendelige serie van Paolo Sorrentino

Aanrader: The Young Pope, de nieuwe tiendelige dramaserie van Paolo Sorrentino. Na het grote succes van La Grande Bellezza koos Sorrentino nu voor Vaticaanstad als decor, met de eerste Amerikaanse paus aan het hoofd en Jude Law en Diane Keaton in de hoofdrollen. The Young Pope vertelt het controversiële verhaal over de eerste maanden van het pontificaat van Pius XII. Lenny Belardo is een gecompliceerde persoon, die als weeskind opgroeide bij zuster Mary. Hij is aartsconservatief, maar vol mededogen voor de zwakken en armen. Als Pius XII, de eerste paus uit de Verenigde Staten, heeft hij veel macht, maar komt hij voortdurend in conflict met de gevestigde orde van het Vaticaan. Bekijk alvast de trailer van The Young Pope: Sorrentino: ‘The Young Pope gaat over de duidelijke tekenen van Gods bestaan en de even duidelijke tekenen van Zijn afwezigheid. Over hoe je naar geloof kunt zoeken en het kunt verliezen. Over de druk van heilig zijn, die bijna ondragelijk is als je tegen...
Italiaanse films & series

Fai bei sogni & I pugni in tasca – twee films van Marco Bellocchio

De Italiaanse film Fai bei sogni, die begin dit jaar te zien was in de bioscoop, is nu ook verkrijgbaar op dvd. Fai bei sogni Dit bitterzoete drama is gebaseerd op de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini, de adjunct-hoofdredacteur van La Stampa (het boek is in Nederland uitgegeven als Ik wens je mooie dromen). De film neemt je mee naar het Turijn van 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder. ‘Een plotse hartaanval,’ zo drukt zijn afstandelijke vader hem op het hart. Massimo gelooft het niet en weigert het verlies te aanvaarden. Hij vindt enkel troost in zijn pas ontdekte liefde voor voetbal. Jaren later is Massimo een succesvolle journalist bij de Italiaanse krant La Stampa. Hoewel er veel tijd is verstreken, zijn zijn wonden nog niet geheeld. Als Massimo van de sportredactie wordt gepromoveerd om over de oorlog in Sarajevo te berichten, krijgt hij last van paniekaanvallen....
Recepten

10x de lekkerste recepten voor knapperige cantuccini (amandelkoekjes)

We eten ze als ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor: cantuccini, knapperige Toscaanse amandelkoekjes die je zo lekker in je cappuccino, espresso of vin santo kunt dopen. Ze worden ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze daar – in 1858 – voor het eerst werden gebakken en geproefd. In deze blog delen we een aantal van onze favoriete recepten voor deze cantuccini, van het klassieke koekje tot zoete variaties (met onder meer chocolade-cantuccini) en zelfs ook een hartige variant. Ook delen we een aantal recepten voor overheerlijke toetjes met cantuccini in de hoofdrol. Cantuccini uit La Cucina del Sole We beginnen met een basisrecept voor cantuccini, en wel uit de zonnige keuken van de Italiaanse Nicoletta Tavella. Met dit recept kan het bakken van cantuccini niet mis gaan! Cantuccini van Cees Holtkamp De Amsterdamse meesterbanketbakker Cees Holtkamp staat onder meer bekend om zijn overheerlijke koekjes. Hij bakt ook graag over de grens en...
Campanië

Winter op Capri – wat is er allemaal te doen?

Capri mag misschien bekend staan als heerlijke zomerbestemming (met fijne stranden, een azuurblauwe zee en citroenbomen), maar ook in de winter is het eiland een heerlijke plek om even helemaal op te laden. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje volop en is het nog warm genoeg om op een terrasje een cappuccino of cocktail te drinken. Als de zon ondergaat, hullen duizenden lichtjes Capri in een sfeervol licht. Met name het Piazzetta wordt voor de feestdagen uitbundig versierd, maar ook de smalste steegjes worden hier en daar schitterend verlicht. Kerstsfeer op Capri Op 8 december gaan de prachtige kerstlichtjes aan die je meteen in feeststemming brengen. Niet alleen het Piazzetta schittert, ook de straten, winkels en restaurants zijn prachtig versierd. Holly & Gianluca, de eigenaren van Ristorante Michel’angelo, stuurden ons deze prachtige foto’s zodat jullie allemaal mee kunnen genieten van de kerstsfeer in Capri. Tussen Kerstmis en Oud&Nieuw komt Capri overigens weer...
Recepten

Fazantpastei – historisch pronkgerecht van Bartolomeo Scappi

Met de feestdagen voor de deur speuren we allemaal weer naar bijzondere gerechten om straks aan tafel indruk te maken op onze gasten. Pronken met mooie gerechten doen we al millennia, zo vertelt Manon Henzen van eet!verleden ons. foto: Jeroen Savelkouls Feestmaal uit de oudheid Het bedenken en maken van pronk- en schijngerechten werd bij de elite in de Romeinse oudheid al tot een kunst verheven. Er zijn prachtige verhalen overgeleverd over dit soort feestelijke gerechten, die we af en toe wel met een korrel zout moeten nemen. De meest bijzondere beschrijving is die van een banket dat gegeven werd door de vrijgelaten slaaf Trimalchio in Satyricon van Petronius, uit de eerste eeuw na Christus. Trimalchio trakteerde een handvol gasten op een maaltijd van vele gangen vol exquise gerechten. Een van de gerechten was een wild zwijn dat binnengebracht werd op een grote schaal. Aan zijn slagtanden hingen twee gevlochten mandjes met verse en gedroogde dadels. Rondom het zwijn lagen kleine...
Campanië

10x doen in Anacapri – van Casa Rossa en de Scala Fenicia tot Villa San Michele en de Monte Solaro

Vanuit Capri willen we met de bus naar Anacapri. Een afstand van niks, maar voor de Capresi DOC lijkt het alsof we een wereldreis willen maken. Wat denken we in Anacapri te vinden dat Capri zelf niet heeft, zo vragen de barista’s van Bar Tiberio zich af. De onzichtbare barrière tussen de twee plaatsjes op het eiland had zich niet beter kunnen doen voelen… We trekken ons echter niets aan van de gefronste wenkbrauwen en stappen in de bus. Via een schitterende route, met na elke bocht een zo mogelijk nog adembenemender uitzicht, rijdt de bus, met op deze winterse ochtend vooral veel oude dametjes aan boord, langzaam maar zeker omhoog. Boven de bestuurdersstoel prijkt een bonte verzameling Madonna’s die ons moeten beschermen. Voor een van de Caprese dametjes is dat niet voldoende, ze maakt met haar ogen dicht een kruisteken voor we de scherpste bocht nemen. Het helpt, want even later staan we ongedeerd onder een knisperend blauwe winterlucht in Anacapri. Dit stadje is een wirwar...
Recepten

Cake van bloedsinaasappel en Campari uit het kookboek Polpo van Russell Norman

Het ligt weggestopt in een achterafstraatje in de hippe Londense wijk Soho, maar het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Critici en foodies bejubelen massaal deze ingetogen bacarò, waar Russell Norman de echte Venetiaanse gerechten serveert. Normans manier van koken is no nonsense, innovatief, uitbundig en bovenal heerlijk. Vandaag delen we een feestelijk recept uit Polpo, het kookboek dat op basis van de gerechten in het restaurant is ontstaan. ‘Campari is een van die ingrediënten die ik met Venetië associeer, hoewel het drankje uit Milaan komt. De felrode gloed en plakkerige, bittere smaak zijn de hoofdbestanddelen van het Venetiaanse drankje, de Spritz. Het is ook het ingrediënt in een Negroni, en je kunt er heerlijke cocktails mee maken. Tijdens mijn eerste tripjes naar Venetië verbleef ik altijd in de wijk Giardini aan het einde van het Canal Grande, en ik heb een levendige herinnering aan het gigantische verlichte Campari-bord op Hotel Riviera...