Palermo Street art: Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in de haven van Palermo
Vanaf ons huidige verblijf in Palermo, in de haven van de stad, kijken we prachtig uit op een van de nieuwste street art-aanwinsten in de stad: het dubbelportret van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.
De murales prijkt op de gevel van het Istituto Nautico en is een prachtig portret van de twee onderzoeksrechters die streden tegen de maffia.
Het werk van de Siciliaanse street artists Rosk en Loste werd onthuld op 19 juli 2017, precies vijfentwintig jaar na de aanslag in de Via d’Amelio, waarbij Borsellino om het leven kwam. Falcone was twee maanden eerder al door de maffia omgebracht.
foto’s: Mike Palazzotto | La Repubblica Palermo
Een prachtige plek om even stil te staan bij de woorden van Borsellino: ‘È normale che esiste la paura, in ogni uomo. L’importante è che sia accompagnata dal coraggio. Non bisogna lasciarsi sopraffare dalla paura, altrimenti diventa un ostacolo che impedisce di andare avanti.’
Het is normaal dat iedereen bang is. Het belangrijkste is dat...
Palermo Proef het lekkerste street food in Palermo
Tijdens een bezoek aan een van de markten in Palermo moet je zeker ook proeven van het cibo di strada, street food. Onze favoriet: arancine, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel.
Soms zijn deze arancine gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms met erwtjes, ham en bechamelsaus en soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten.
foto’s: Carola Willemsen
Naast deze arancine is er nog veel meer lekkers waar je in Palermo van kunt genieten. We delen de lekkerste tips!
Panelle – gefrituurde koekjes van kikkererwten
De lekkerste panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes, eet je in Palermo bij Franco u’ Vastiddaru (Via Vittorio Emanuele 102). Het zaakje oogt niet heel geweldig, maar de smaak van de koekjes maakt dit meer dan goed. Franco heeft van de Palermitanen niet voor niets de bijnaam Re delle Panelle, Koning van de Kikkererwtenkoekjes, gekregen!
Ook bij I...
Palermo I Cuochini – proef het street food van deze ‘kokjes’ in Palermo
Een bezoek aan Palermo is niet compleet zonder arancini, panelle en crocché (een soort aardappelkroketjes, maar dan zachter van smaak). De allerlekkerste eet je bij I Cuochini (letterlijk: ‘de kokjes’).
Dit kleiner dan kleine zaakje zit verstopt in een cortile, binnenplaats, aan de Via Ruggiero Settimo 68. Een gekleurd keramieken bord wijst je het juiste palazzo, en de vriendelijke portier knikt je de juiste kant op.
De ruimte binnen wordt bijna helemaal ingenomen door een grote vitrine vol met lekkers: aardappelkroketjes, arancini, pastatimbaaltjes, panzerotti, courgetteflapjes, focaccine con panelle (met de typisch Siciliaanse kikkererwtenkoekjes), hartige taartjes met mozzarella en ansjovis of met spinazie en ricotta… wat een feest!
En dat ook nog eens voor nog geen euro per lekkernij! Wij hadden voor nog geen vijf euro een voortreffelijke lunch Sicilian style. Zorg dat je deze ‘kokjes’ tijdens je bezoek aan Palermo niet mist!
Piemonte Carpano – een kruidig drankje met historie
Martini is tegenwoordig wellicht de bekendste vermout, maar Punt e Mes van Carpano, een wat bitterder variant, is in Turijn ook alomtegenwoordig – mede dankzij de kunstige reclameposters.
In 1786 schonk Benedetto Carpano een bijzondere witte wijn die op smaak was gebracht met meer dan dertig verschillende soorten kruiden. Het recept is geheim, maar waarschijnlijk maken onder meer anijs, kruidnagel, citroenmelisse, kamille, laurier, nootmuskaat, salie, tijm en vanille deel uit van de kruidige creatie.
Carpano noemde het drankje vermout, naar de Duitse naam van artemisia (alsem), een van de meest gebruikte kruiden. Het werd bijna meteen dé specialiteit van Turijn en ook beroemde Italianen zoals Cavour en Vittorio Emanuele II zouden er graag van gedronken hebben. Carpano bedacht naast de klassieke vermout ook een wat bitterder variant, met kina, Punt e Mes genaamd.
Mede dankzij de uitvinding van Benedetto Carpano is de naam Carpano nog altijd terug te vinden in de cafés van...
Palermo Schetsen in het Steri – het Palazzo Chiaramonte in Palermo
Het Steri, oftewel het Palazzo Chiaramonte, ligt aan het Piazza Marina, in hartje Palermo. Hoewel het palazzo nu dienst doet als universiteitsgebouw, had het vroeger een veel luguberder functie: het was het Paleis van Inquisitie.
De executies vonden meestal plaats aan de overkant van het palazzo, in de huidige Giardino Garibaldi, maar voor het zover was verbleven de gevangenen in het Steri. De voormalige cellen kun je nog altijd bezoeken. Een indrukwekkende ervaring, mede dankzij de schetsen en teksten die de gevangenen op de muren hebben achtergelaten:
In dit palazzo bevindt zich overigens eveneens het schilderij dat de Siciliaanse schilder Renato Guttuso in 1974 maakte van de Vucciria-markt. Je kunt er uren naar kijken en je verliezen in de levendige details!
Palermo La Martorana (Santa Maria dell’Ammiraglio) in Palermo – een kerk vol oogverblindende mozaïeken
La Martorana is een van de mooiste kerken van Palermo, al kun je aan de buitenkant nog niet zien wat er binnen allemaal wacht aan pracht en praal. Mozaïekleggers hebben zich hier namelijk helemaal uitgeleefd, net als in de Cappella Palatina en in de kathedraal van Monreale.
De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Officieel heette de kerk eerst Santa Maria dell’Ammiraglio, maar in de volksmond noemde men de kerk al snel La Martorana, naar het naastgelegen klooster.
De nonnen van dit klooster waren degenen die ter ere van een bezoek van de bisschop fruit van marsepein maakten, bij gebrek aan echte sinaasappels aan de bomen. Na de eerste sinaasappels werd de traditie van het marsepeinen fruit al snel over het hele eiland verspreid – en nog altijd kom je in alle pasticcerie appeltjes, bananen, perziken en vijgen van marsepein tegen.
Maar terug naar de kerk. Eenmaal binnen wacht je namelijk een heus mozaïekspektakel. Laat je ogen...
Recepten Verleidelijk recept voor Oud & Nieuw: crème van linzen en worst in bladerdeeg
Italianen serveren op Oudejaarsavond vaak linzen en worst. Beide staan symbool voor voorspoed en geluk. De worst wordt namelijk gezien als een teken van rijkdom voor het komende jaar; de linzen symboliseren de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken.
Zeker geen slecht idee dus om deze gerechten op Oudejaarsavond te serveren. In het kookboek De verleidelijke Italiaanse keuken een origineel recept voor deze ‘gouden’ combinatie: crème van linzen en worst in bladerdeeg.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): 200 gram rode linzen | een halve ui | 1 kleine aardappel | 1 worst | extra vergine olijfolie | 2 liter groentebouillon | 2 eierdooiers | 100 gram bladerdeeg | peper en zout
Hoe maak je dit Oudejaarsgerecht?
Was de linzen en laat ze drie tot vier uur weken in koud water. Pel de ui en snipper fijn. Schil de aardappel en snijd in stukjes. Verwijder het vel van de worst.
Fruit de ui in een pan met olie, voeg de linzen toe, de aardappel, het...
Sicilië Slenteren tussen de ruïnes van Selinunte – waar je de Griekse geschiedenis van Sicilië voelt
Sicilië heeft een rijk Grieks verleden. Een van de mooiste plekken waar je de Griekse geschiedenis van het eiland voelt, is Selinunte, of eigenlijk Selinos, zoals de stad in de oudheid heette. Dit was niet zomaar een stad, maar in die tijd een van de machtigste steden ter wereld. En zelfs ruim tweeduizend jaar later voel je dit nog steeds.
Selinunte ligt in het zuidwesten van Sicilië, niet ver van Mazara del Vallo. Het was ooit een van de belangrijkste Griekse kolonies van het eiland. Dwaal rond de talloze tempels, waaronder de Tempel van Hera, die het best bewaard is gebleven en tussen 1956 en 1959 deels gereconstrueerd is.
Bezoek naast alle tempels ook de Casa del Viaggiatore, het ‘Huis van de Reiziger’, een oud gebouw waarin nu het Museo Antiquario is gevestigd. Het huis dankt deze naam aan het feit dat men er onderdak biedt aan reizigers en wetenschappers die de Griekse ruïnes bezoeken. Nu zijn de deuren voor iedereen geopend en vind je er tal van archeologische...
Recepten Tricolore millefoglie uit het kookboek Eataly – eigentijdse Italiaanse recepten
Eataly – een heerlijke Italiaanse combinatie van supermarkt, markt en restaurant – komt nu ook bij je thuis, met een prachtig kookboek met driehonderd recepten uit de Italiaanse keuken.
Namens uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we alvast een recept uit dit nieuwe kookboek delen, zodat je meteen de keuken in kunt duiken voor een op en top Italiaans gerecht.
De fijne, toegankelijke recepten komen van de makers van de kookboekenreeks De Zilveren Lepel, die dit keer niet hebben gekozen voor zware pastagerechten of rijke, volle sauzen, maar voor verse gerechten. Moderne twists en klassieke technieken gaan hand in hand in deze tricolore bijbel.
foto’s: Food Editore | Piermichele Borraccit
uit Eataly (Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2017)
Ruim 550 pagina’s lang geniet je van eigentijdse Italiaanse recepten in een fraai jasje, met wijnsuggesties, heldere instructies, nuttige tips en een geïllustreerd overzicht van verschillende Italiaanse ingrediënten.
Millefeuille van...
Recepten Het recept voor gnocco fritto – gefrituurde deegflapjes uit Emilia-Romagna
Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van de gnocco fritto.
Niels: ‘Mijn eerste kennismaking met gnocco fritto was meteen een onvergetelijke. Na het proeven van die allereerste gnocco gevuld met prosciutto crudo heb ik de kok direct naar het recept gevraagd. Met veel pijn en moeite werd dat min of meer prijs gegeven, maar de kok benadrukte aan het einde van bijna elke zin dat het niet makkelijk is om een goede gnocco te maken.
Nieuwsgierig als ik ben, deed ik verder onderzoek op internet en in de bibliotheek. Natuurlijk vroeg ik ook mijn Italiaanse vrienden en familie naar hun recepten. Maar ik deed vooral veel proefonderzoek. Na de eerste gnocco volgde dan ook al snel een tweede en een...
Chianti Wijnroute in de Chianti – touren door het hart van Toscane
Met dank aan het grote succes van onze City Walks en jullie veelvuldige vragen om dit soort routes ook buiten de stad te maken, presenteren we vandaag onze eerste Ciao tutti Route. En waar kunnen we in deze periode beter starten dan in de Chianti?!
Bestel onze wijnroute in de Chianti
Met deze wijnroute ontdek je de lekkerste wijnen, de mooiste cantina’s en de prachtigste landschappen in dit wereldberoemde wijngebied. We nemen je mee naar de mooiste dorpjes, met onderweg volop gelegenheid om te proeven bij imponerende wijnkastelen en eenvoudiger enoteca’s. Andiamo, assaggiamo!
In drie etappes door de Chianti
We hebben de route van in totaal ruim tweehonderd kilometer onderverdeeld in drie etappes. De eerste etappe voert je van Florence naar Panzano (circa veertig kilometer), de tweede etappe leidt je van Panzano naar Pievasciata (circa negentig kilometer) en de derde etappe gaat via Castellina in Chianti naar San Casciano in Val di Pesa (circa tachtig kilometer).
De...
Recepten Hartverwarmende pastarecepten voor herfstige avonden
Op zoek naar inspiratie voor hartverwarmende pastagerechten voor herfstige avonden? Met deze recepten mag het buiten zo hard stormen als het wil, binnen pruttelt klein geluk op het fornuis of in de oven. Buon appetito!
rigatoni met worst naar recept van Anthony Bourdain
orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie
lasagne met pompoen en saucijsjesaardappel/pompoentortelli met bruine boter, salie en pijnboompitten van Giulia Scarpaleggia
macaroniballetjes met drie soorten kaas van Susan Aretz
lekker luie lasagne van Italiaans Koken met Antoinettetagliatelle al ragù toscano van Alles over Italiaans eten
pastasalade met wilde paddenstoelen van Antonio Carluccio
orecchiette met broccoli en saucijs van Fratello & Sorella
lasagne met Parmezaancrème en paddenstoelen
pasta al forno uit ‘De easy Vegeterranean’
tagliatelle met gorgonzola, hazelnoten en rucola van Italiaans Koken met Antoinette
romige pompoentagliatelle van Oh my foodness
penne all’arrabbiata