Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Palermo

La Martorana (Santa Maria dell’Ammiraglio) in Palermo – een kerk vol oogverblindende mozaïeken

La Martorana is een van de mooiste kerken van Palermo, al kun je aan de buitenkant nog niet zien wat er binnen allemaal wacht aan pracht en praal. Mozaïekleggers hebben zich hier namelijk helemaal uitgeleefd, net als in de Cappella Palatina en in de kathedraal van Monreale. De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Officieel heette de kerk eerst Santa Maria dell’Ammiraglio, maar in de volksmond noemde men de kerk al snel La Martorana, naar het naastgelegen klooster. De nonnen van dit klooster waren degenen die ter ere van een bezoek van de bisschop fruit van marsepein maakten, bij gebrek aan echte sinaasappels aan de bomen. Na de eerste sinaasappels werd de traditie van het marsepeinen fruit al snel over het hele eiland verspreid – en nog altijd kom je in alle pasticcerie appeltjes, bananen, perziken en vijgen van marsepein tegen. Maar terug naar de kerk. Eenmaal binnen wacht je namelijk een heus mozaïekspektakel. Laat je ogen...
Recepten

Verleidelijk recept voor Oud & Nieuw: crème van linzen en worst in bladerdeeg

Italianen serveren op Oudejaarsavond vaak linzen en worst. Beide staan symbool voor voorspoed en geluk. De worst wordt namelijk gezien als een teken van rijkdom voor het komende jaar; de linzen symboliseren de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken. Zeker geen slecht idee dus om deze gerechten op Oudejaarsavond te serveren. In het kookboek De verleidelijke Italiaanse keuken een origineel recept voor deze ‘gouden’ combinatie: crème van linzen en worst in bladerdeeg. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier personen): 200 gram rode linzen | een halve ui | 1 kleine aardappel | 1 worst | extra vergine olijfolie | 2 liter groentebouillon | 2 eierdooiers | 100 gram bladerdeeg | peper en zout Hoe maak je dit Oudejaarsgerecht? Was de linzen en laat ze drie tot vier uur weken in koud water. Pel de ui en snipper fijn. Schil de aardappel en snijd in stukjes. Verwijder het vel van de worst. Fruit de ui in een pan met olie, voeg de linzen toe, de aardappel, het...
Sicilië

Slenteren tussen de ruïnes van Selinunte – waar je de Griekse geschiedenis van Sicilië voelt

Sicilië heeft een rijk Grieks verleden. Een van de mooiste plekken waar je de Griekse geschiedenis van het eiland voelt, is Selinunte, of eigenlijk Selinos, zoals de stad in de oudheid heette. Dit was niet zomaar een stad, maar in die tijd een van de machtigste steden ter wereld. En zelfs ruim tweeduizend jaar later voel je dit nog steeds. Selinunte ligt in het zuidwesten van Sicilië, niet ver van Mazara del Vallo. Het was ooit een van de belangrijkste Griekse kolonies van het eiland. Dwaal rond de talloze tempels, waaronder de Tempel van Hera, die het best bewaard is gebleven en tussen 1956 en 1959 deels gereconstrueerd is. Bezoek naast alle tempels ook de Casa del Viaggiatore, het ‘Huis van de Reiziger’, een oud gebouw waarin nu het Museo Antiquario is gevestigd. Het huis dankt deze naam aan het feit dat men er onderdak biedt aan reizigers en wetenschappers die de Griekse ruïnes bezoeken. Nu zijn de deuren voor iedereen geopend en vind je er tal van archeologische...
Recepten

Tricolore millefoglie uit het kookboek Eataly – eigentijdse Italiaanse recepten

Eataly – een heerlijke Italiaanse combinatie van supermarkt, markt en restaurant – komt nu ook bij je thuis, met een prachtig kookboek met driehonderd recepten uit de Italiaanse keuken. Namens uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we alvast een recept uit dit nieuwe kookboek delen, zodat je meteen de keuken in kunt duiken voor een op en top Italiaans gerecht. De fijne, toegankelijke recepten komen van de makers van de kookboekenreeks De Zilveren Lepel, die dit keer niet hebben gekozen voor zware pastagerechten of rijke, volle sauzen, maar voor verse gerechten. Moderne twists en klassieke technieken gaan hand in hand in deze tricolore bijbel. foto’s: Food Editore | Piermichele Borraccit uit Eataly (Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2017) Ruim 550 pagina’s lang geniet je van eigentijdse Italiaanse recepten in een fraai jasje, met wijnsuggesties, heldere instructies, nuttige tips en een geïllustreerd overzicht van verschillende Italiaanse ingrediënten. Millefeuille van...
Recepten

Het recept voor gnocco fritto – gefrituurde deegflapjes uit Emilia-Romagna

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van de gnocco fritto. Niels: ‘Mijn eerste kennismaking met gnocco fritto was meteen een onvergetelijke. Na het proeven van die allereerste gnocco gevuld met prosciutto crudo heb ik de kok direct naar het recept gevraagd. Met veel pijn en moeite werd dat min of meer prijs gegeven, maar de kok benadrukte aan het einde van bijna elke zin dat het niet makkelijk is om een goede gnocco te maken. Nieuwsgierig als ik ben, deed ik verder onderzoek op internet en in de bibliotheek. Natuurlijk vroeg ik ook mijn Italiaanse vrienden en familie naar hun recepten. Maar ik deed vooral veel proefonderzoek. Na de eerste gnocco volgde dan ook al snel een tweede en een...
Chianti

Wijnroute in de Chianti – touren door het hart van Toscane

Met dank aan het grote succes van onze City Walks en jullie veelvuldige vragen om dit soort routes ook buiten de stad te maken, presenteren we vandaag onze eerste Ciao tutti Route. En waar kunnen we in deze periode beter starten dan in de Chianti?! Bestel onze wijnroute in de Chianti Met deze wijnroute ontdek je de lekkerste wijnen, de mooiste cantina’s en de prachtigste landschappen in dit wereldberoemde wijngebied. We nemen je mee naar de mooiste dorpjes, met onderweg volop gelegenheid om te proeven bij imponerende wijnkastelen en eenvoudiger enoteca’s. Andiamo, assaggiamo! In drie etappes door de Chianti We hebben de route van in totaal ruim tweehonderd kilometer onderverdeeld in drie etappes. De eerste etappe voert je van Florence naar Panzano (circa veertig kilometer), de tweede etappe leidt je van Panzano naar Pievasciata (circa negentig kilometer) en de derde etappe gaat via Castellina in Chianti naar San Casciano in Val di Pesa (circa tachtig kilometer). De...
Recepten

Hartverwarmende pastarecepten voor herfstige avonden

Op zoek naar inspiratie voor hartverwarmende pastagerechten voor herfstige avonden? Met deze recepten mag het buiten zo hard stormen als het wil, binnen pruttelt klein geluk op het fornuis of in de oven. Buon appetito! rigatoni met worst naar recept van Anthony Bourdain orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie lasagne met pompoen en saucijsjesaardappel/pompoentortelli met bruine boter, salie en pijnboompitten van Giulia Scarpaleggia macaroniballetjes met drie soorten kaas van Susan Aretz lekker luie lasagne van Italiaans Koken met Antoinettetagliatelle al ragù toscano van Alles over Italiaans eten pastasalade met wilde paddenstoelen van Antonio Carluccio orecchiette met broccoli en saucijs van Fratello & Sorella lasagne met Parmezaancrème en paddenstoelen pasta al forno uit ‘De easy Vegeterranean’ tagliatelle met gorgonzola, hazelnoten en rucola van Italiaans Koken met Antoinette romige pompoentagliatelle van Oh my foodness penne all’arrabbiata
Italiaanse muziek

Tutto per una ragione – Benji, Fede & Annalisa

Het najaar mag dan begonnen zijn, maar we laten de hete Italiaanse Lucifer-zomer toch nog niet helemaal los! René vertaalde deze zomer al de zomerhit Riccione voor ons, maar ook het vrolijke nummer Tutta per una ragione was met zeer strakke regelmaat te horen op de Italiaanse radio en natuurlijk aan de stranden. Bovendien zorgde dit nummer ervoor dat de tienerdochter van René ook (eindelijk) een beetje aan de Italiaanse muziek ging en Italiaans zong. Logisch, dit vrolijke deuntje blijft lekker hangen! Het jonge duo Benji & Fede werkte voor dit nummer samen met de bekende Italiaanse zangeres Annalisa, die ook meeschreef aan de tekst. Bij het maken van de video koos het trio voor een optimale zomerse setting met hippiebusje, gitaren en natuurlijk een mooi liefdesverhaal. Een vakantieliefde die uiteindelijk onderbroken moet worden, maar die natuurlijk niet echt eindigt, want… succede tutto per una ragione! Swing lekker mee en droom nog even van die mooie zomer… Solo poche...
Recepten

Bocconcini fritti (gefrituurde mozzarellabolletjes) uit het kookboek Big Mamma

Vanaf nu kan geen enkele Italiëliefhebber meer om Big Mamma heen. Dit kleurrijke kookboek dendert met maar liefst vierhonderdtachtig pagina’s vol Italiaanse gerechten je keuken binnen en verschanst zich op je aanrecht, als een echte Italiaanse mamma die je dagelijks voorziet van authentieke recepten, culinair advies en handige tips. Bij het openslaan van het boek lees je meteen al het beste advies om optimaal van de Italiaanse keuken te kunnen genieten: ‘Het mooie van de Italiaanse keuken zit hem in het plezier dat je beleeft aan het koken en eten van de gerechten. Focus niet te veel op de hoeveelheden, maar volg je gevoel. Haal overal ideeën, inspiratie en tips vandaan. Doe er wat olie bij en trek een fles wijn open!’ Met de dieci comandamenti di Big Mamma (de tien geboden van Big Mamma) in het achterhoofd duik je vervolgens in de recepten, die de hele Italiaanse keuken bestrijken: van hapjes en cocktails voor bij de aperitivo tot dolci, van basisrecepten tot vegetarische...
Recepten

Linguine met citroen, munt en kappertjes uit het kookboek Puur Pasta

‘Pasta kan zo eenvoudig en ingewikkeld zijn als je maar wilt. Het is snel, makkelijk, troostrijk en opbeurend,’ aldus Laura Santtini, die in de Londense wijk Belgravia het Italiaanse restaurant Santini runt dat haar ouders daar in 1984 openden. Dankzij het recent verschenen kookboek Puur Pasta geniet je ook in eigen keuken van Laura’s recepten, waarbij ze je steeds weer weet te verrassen met sauzen die dankzij hun unieke smaakcombinaties elk bord pasta omtoveren tot een bord waar je meer dan blij van wordt. Laura koos ervoor om ook veel tarwevrije pastarecepten in het boek op te nemen, zoals tot spaghetti gesneden pompoen en courgette. Vanwege ons bezoek aan kappertjeseiland Salina delen wij vandaag het recept voor linguine met citroen, munt en kappertjes. Laura: ‘Sneller dan dit kan bijna niet. Het is een zuiver en eenvoudig gerecht. Voor deze pasta heb je nodig (voor 2 personen): 3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra indien nodig | een handvol muntbladeren, grof...
Sicilië

Proef de lekkerste granita van Oost-Sicilië en de Eolische Eilanden

Wat is granita en waar maken ze de lekkerste granita’s van Oost-Sicilië? Saskia vertelt het je in deze kleurrijke blog, met veertig buonissimo adresjes waar je van deze ijskoude Siciliaanse specialiteit kunt genieten. Saskia: ‘Het is een vast onderdeel van ons Siciliaanse ‘zeildieet’: een lekker verfrissende granita. Meestal kies ik voor pesca (perzik) met fichi (vijgen), gelsi (moerbei) of caffè (koffie), maar dankzij de grote hoeveelheid zomers fruit is er bij de meeste bars en kioskjes een brede selectie aan smaken, van amandel (mandorla) tot aardbei (fragola), van pistache (pistacchio) tot watermeloen (anguria). Het recept is simpel: ijs, suiker en fruit, amandelen of koffie worden omgetoverd tot een heerlijk koude traktatie. Op Sicilië wordt een granita zelfs vaak als zomers ontbijt gegeten, in combinatie met een verse brioche (een zoet wit broodje). Ook wij kiezen wel eens voor zo’n zoet ontbijt, maar een granita smaakt later op de ochtend of tijdens een warme...
Sicilië

Panarea (Eolische eilanden) – een picture perfect eiland

Vanaf Stromboli zet de Zephyr koers naar Panarea, het oudste, kleinste én het meest mondaine van de Eolische Eilanden. Hier vind je una vita notturna che ha nome di essere particolarmente frizzante, een bijzonder bruisend nachtleven. Veel beroemdheden van over de hele wereld komen speciaal voor dit kleurrijke nachtleven naar Panarea, maar wij kiezen voor een heel ander soort nacht en gaan voor anker in een afgelegen baai, waar we de ondergaande zon voor onszelf hebben. Saskia: ‘Na nog een vroege duik en een granita bij Ritrovo Ingrid op Stromboli halen we het anker op en varen we richting Panarea. De naam van dit eilandje zou zijn afgeleid van het Siciliaanse Panaraia, dat ‘onsamenhangend, niet met elkaar verbonden’ betekent. Het eiland dankt deze naam aan het feit dat het huidige eilandje nog maar een fractie is van de vulkaan die hier ooit te vinden was. Na een flinke uitbarsting is namelijk een groot deel van het vulkaaneiland onder water verdwenen. Boven water rest...