Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De magie van opera in de straten van Brescia

Op uitnodiging van Brescia Tourism en inLombardia mocht An (die ons al eerder rondleidde in Brescia en rondom het Gardameer) kennismaken met de magie van opera in de straten van Brescia. An woont al vele jaren in de heuvels ten zuiden van het Gardameer, op een veertigtal kilometer van Brescia. Ze schrijft over haar persoonlijke ervaringen en tips op haar eigen blog Garda Slow & More, maar zo af en toe gaat ze ook voor Ciao tutti op pad.

Festa-Opera-Brescia (1)

An: ‘Om meteen in de sfeer te komen kreeg ik samen met andere internationale journalisten een korte rondleiding in het Teatro Grande. In dit niet te missen architectonisch juweeltje werd Madame Butterfly, Puccini’s meesterwerk, op 28 mei 1904 een daverend succes. Maar ook nu nog treden heel wat bekende Italiaanse en internationale artiesten op in het Teatro Grande.

De ingang van het theater ligt aan de Corso Zanardelli, in het hart van de stad. Het theater ontstond rond 1640. Het werd toen Stadstheater Erranti gedoopt, omdat de Accademia degli Erranti, een literaire vereniging van intellectuelen, verantwoordelijk was voor het beheer.

Teatro-Grande-Brescia-Sala-Grande (2)

Het huidige theater is het resultaat van verscheidene uitbreidingen en verbouwingen in de achttiende en negentiende eeuw. De meest ingrijpende wijziging aan het aspect van het theater gebeurde op aanvraag van Napoleon I in 1810. Daaraan dankt het ook zijn huidige naam Teatro Grande; het werd namelijk ter ere van Napoleon il Grande genoemd. Het is het belangrijkste theater van Brescia, maar dat niet alleen: het is een van de 28 traditionele theaters die door de Italiaanse staat erkend worden. Sinds 22 maart 1912 is het bovendien een van de nationale monumenten van Italië. Ga je mee een kijkje nemen?

Teatro-Grande-Brescia-facade

La facciata
De monumentale gevel met imposante trap leidt naar drie grote rechthoekige deuren. De rechter deur geeft toegang tot de kassa, de linker deur was de vroegere ingang naar de bovenste galerijen. De middelste deur leidt naar de Sala delle Statue, de foyer, de Sala Grande en het theatercafé.

Teatro-Grande-Brescia-entree (1) Teatro-Grande-Brescia-entree (2)

Sala delle Statue
De Sala delle Statue is vernoemd naar de zestien gipsen beelden boven op de balustrade, die wordt ondersteund door een zuilengalerij met Ionische kapitelen en vier hoekkolommen. Onder het prachtige donkerblauwe plafond staan drie borstbeelden, waaronder een van de bekende Giuseppe Verdi.

Teatro-Grande-Brescia-buste-Giuseppe-Verdi

Il Ridotto
Il Ridotto, de foyer in weelderige rococostijl, is rijkelijk versierd met achttiende-eeuwse decoraties waaronder fresco’s en grote spiegels.

Teatro-Grande-Brescia-Ridotto (1) Teatro-Grande-Brescia-Ridotto (2) Teatro-Grande-Brescia-Ridotto (3)

La Sala Grande
De huidige Sala Grande dateert uit 1810 en is una sala all’italiana; een zaal van een klassiek Italiaans theater. Ze heeft de vorm van een hoefijzer en is ongeveer 22 bij 17 meter groot. Naast de platea of parterre zijn er vijf galerijen; drie met loges en twee met balkons.

Kijken naar een spektakel vanaf de palco reale of de koninklijke loge, de hoogste plaats recht tegenover het podium, was een ooit een privilege voor de bourgeoisie. Zij keken letterlijk neer op het gewone volk, dat plaatsnam in de loggione, de bovenste galerij, of de parterre. Wij mochten tijdens de tour ook even een kijkje nemen dietro le quinte (achter de coulissen). Che spettacolo!

Teatro-Grande-Brescia-Sala-Grande (1) Teatro-Grande-Brescia-Sala-Grande (3)Teatro-Grande-Brescia-Palco-Reale (1)Teatro-Grande-Brescia-Sala-Grande (5)

Il Caffè del Teatro
Ook als niet theaterbezoeker kun je in het weekend in het theatercafé in stijl genieten van een drankje.

Teatro-Grande-Brescia-caffe-cafe (3)

Het management van het Teatro Grande is sinds 2010 handen van de Fondazione del Teatro Grande, een stichting die zowel klassieke als eigentijdse muziek promoot. Van opera tot jazz, van pop tot dansvoorstellingen. Ook worden er educatieve workshops voor kinderen georganiseerd.

Festa-Opera-Brescia (2)

Festa dell’Opera
Het Festa dell’Opera is een van de initiatieven van de stichting. Dit festival brengt opera ook buiten de muren van het theater. Van zonsopgang tot middernacht wordt Brescia een dag lang één groot openluchttheater. Groot en klein, muziekliefhebber of niet, iedereen raakt in de ban van bekende opera melodieën. Niet gek dat dit operafestival de prestigieuze Premio Filippo Siebaneck kreeg, met name vanwege het enorme aanbod aan voorstellingen op een grote oppervlakte, maar ook om de belangrijke educatieve waarde van het Festa dell’Opera.

An nam deel aan de vijfde editie van dit unieke festival, dat elk jaar 30.000 mensen aantrekt. Deze vijfde editie had als thema Europa en de uitwisseling van talen, geschiedenis en culturen. Het festival werd dit jaar bovendien opgedragen aan de onlangs overleden Italiaanse sopraanzangeres, Daniela Dessì, die onder meer zong in het Teatro alla Scala in Milaan, de Arena van Verona, de Staatsopera van Wenen en de Metropolitan van New York. Daniela Dessì leverde altijd een bijzondere bijdrage aan het Festa dell’Opera door vooral jonge en nieuwe talenten aan te trekken.

Festa-Opera-Brescia

De magie van opera was te horen en te voelen in de straten, op de pleinen, in de theaters, in de musea, in de kerken en kloosters, op binnenplaatsen, op idyllische plekjes en zelfs in de restaurants en in de bars van Brescia. Op meer dan vijftig plaatsen traden een honderdtal artiesten op. Er waren concerten, recitals, opvoeringen en zelfs flashmobs. Deelname aan alle evenementen is overigens helemaal gratis, dus je kunt net zo veel zien en horen als je maar wil!

Mijn eerste kennismaking met het Festa dell’Opera was meteen raak. Ik mocht op de eerste rij in het Ridotto van het Teatro Grande luisteren naar het recital Elisir in stile ridotto, een meesterwerk van Donizetti. Een bijzondere en emotionele ervaring die me raakte tot in het diepste van mijn hart.

Festa-Opera-Brescia-Elisir (1) Festa-Opera-Brescia-Elisir (2) Festa-Opera-Brescia-Elisir (3)

In Osteria al Bianchi stond ook de lunch helemaal in het teken van opera. Daarna vond er op het Piazza Paolo VI, tussen de Duomo Vecchio en de Duomo Nuovo, de twee kathedralen van Brescia, een bijzondere flashmob plaats.

Festa-Opera-Brescia-Osteria-Bianchi (1)Festa-Opera-Brescia-flashmob

Nog specialer was de première van Opera Underground. Ik verdween letterlijk onder de grond en luisterde naar een stukje opera. Ook hogerop, zoals op het terras van het Teatro Grande, werden er operamelodieën gezongen.

Festa-Opera-Brescia-underground (1) Festa-Opera-Brescia-underground (2)Festa-Opera-Brescia-terrazza

In Vigneto Pusterla, een van de grootste wijngaarden die er in een Europese stad te vinden zijn, zong het kamerkoor Calliope.

Festa-Opera-Brescia-vigneto-wijngaard (1) Festa-Opera-Brescia-vigneto-wijngaard (4)

’s Avonds was de sfeer nog specialer, tijdens de opvoeringen en de concerten op het binnenplein van het Palazzo Broletto en op het Piazza del Foro. Che magia!’

Festa-Opera-Brescia-night-Capitolino (2)Festa-Opera-Brescia-night-Broletto-cortile

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *