Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Boeken uit & over Italië

De wijnkaart, alsjeblieft – wereldatlas van wijn

In Italië proeven we altijd graag van de lokale wijnen, maar we lezen en leren er ook graag over. Dat kan natuurlijk ter plekke, maar met het prachtig uitgevoerde wijnboek De wijnkaart, alsjeblieft duik je nu ook gewoon vanuit je luie stoel in de wereld van wijn. Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi zijn niet alleen grote wijnliefhebbers, ze zijn ook dol op cartografie. De wijnkaart, alsjeblieft is het schitterende resultaat van beide passies. Het is dan ook een onmisbaar boek voor alle wijnliefhebbers en een perfect cadeau voor iedereen die nieuwsgierig is naar de verhalen achter een fles wijn. Ben je benieuwd waar jouw favoriete Chardonnay vandaan komt? Wil je weten waar men in het jaar 1500 al wijn maakte? De antwoorden op deze en heel veel andere wijnvragen vind je al bladerend en lezend in dit mooi geïllustreerde boekwerk, waarin de hele wereld in wijn in kaart is gebracht. Je bezoekt al bladerend zevenenvijftig landen (met bijna honderd kaarten) en doorloopt...
Boeken uit & over Italië

Calabria & Basilicata – reisgids van Evert de Rooij

Ga je deze zomer naar Calabrië en/of Basilicata? Evert de Rooij vertelt je in zijn nieuwste reisgids waar je moet zijn! Evert: ‘Calabria en Basilicata zijn de nieuwe must see-bestemming in het puntje van de laars. Maar dat is beslist niet altijd zo geweest. Lang was het diepe zuiden van Italië een letterlijk door God verlaten oord. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd schrijver en schilder Carlo Levi door Mussolini naar Basilicata verbannen. Hij schreef er een boek over, Christus kwam niet verder dan Eboli, dat de spotlights op deze lang vergeten streek richtte. Het magistrale verhaal van zijn ballingschap droeg hij op aan de arme bewoners, die nog altijd de grootste troefkaart van deze ongerepte regio zijn: gastvrij en trots op hun lokale keuken en tradities. Calabria en Basilicata vormen samen met Puglia en Sicilië de meest zuidelijke regio’s van de laars. Eeuwenlang vertrokken de straatarme zuiderlingen als economische vluchtelingen naar andere delen van Italië...
Italiaanse films & series

Het perfecte plaatje op reis gaat naar Italië!

In het nieuwe seizoen van Het perfecte plaatje op reis gaan acht bekende Nederlanders naar Italië om daar hun fotografietalent te bewijzen. Dat belooft een reeks unieke opdrachten op schitterende locaties! De nieuwe afleveringen zijn vanaf 21 mei iedere woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 4 en Videoland. We zullen na elke aflevering delen op welke locaties de deelnemers aan de slag moeten, maar vertellen je nu alvast wie zijn camera mag inpakken voor een reis naar Italië. Alles wat een fotograaf zich kan wensen Dit seizoen krijgen acht bekende Nederlanders de kans om hun fotografietalent te laten zien tijdens een onvergetelijke reis, van de Toscaanse heuvels tot de Amalfikust. Italië heeft immers álles wat een fotograaf zich kan wensen! De uitdagingen? Denk aan het vastleggen van de Italiaanse cultuur, het spelen met licht in historische steden en het creëren van unieke portretten. Het wordt een seizoen vol verrassingen, waarin techniek en creativiteit bepalend zullen zijn. Wie...
Boeken uit & over Italië

5 nieuwe boeken voor een Italiaans voorjaar

Wil je een mooi boek meenemen op vakantie naar Italië of thuis juist lekker wegdromen bij Italiaanse verhalen? We tippen vijf boeken die net verschenen zijn en die je onder meer meevoeren naar Napels, Milaan en Sicilië. Tussenjaren – Yannick Dangre Zal ze er zijn? Met die vraag stapt Charles het vliegtuig naar Napels in. Dertig jaar eerder is Sylviane, zijn eerste vrouw en moeder van hun dochter Claudia, met de noorderzon verdwenen. Het enige wat ze achterliet: een brief met de belofte om elkaar precies drie decennia later terug te zien in Napels. Gedreven door onopgeloste vragen, en zonder iets tegen zijn gezin te zeggen, besluit Charles te vertrekken. Op Italiaanse bodem wordt het verleden ogenblikkelijk als een zandstorm in hem losgewoeld. Terwijl de Napolitaanse zon ongenadig schijnt, vraagt hij zich af of Sylviane op de afspraak zal zijn en waarom hij hun dochter nooit de waarheid heeft verteld. Tussenjaren | Yannick Dangre | ISBN 9789403134673 | € 22,99 | uitgeverij De...
Boeken uit & over Italië

De mooiste boeken voor onder de boom

Leg je graag een boek als cadeau onder de kerstboom? Of verwen je jezelf graag met een boek voor de kerstdagen? Via deze link vind je alle boeken die we dit jaar tipten, van Het eiland van de zielen tot Spiegels van Rome, van Vivaldi & volare tot Het familiekristal en natuurlijk Saskia’s debuutroman Het perfecte recept. In dit artikel tippen we nog een aantal nieuwe aanwinsten, vers van de pers. Ze voeren je onder meer mee naar Rome, Palermo en het Romeinse rijk. Heerlijk als cadeau, voor jezelf of voor een ander! Monte di Neve In de zomer van 1992 zoekt de vierentwintigjarige Eva een nieuwe richting. Ze gaat aan de slag in de Rifugio Monte di Neve, een krakkemikkige berghut in Italië, waar ze een enthousiaste groep klimmers ontmoet: Maaike de alto klimkampioen, Lodi de kraker en de onberekenbare Jasper – speelt hij spelletjes met haar? In de berghut woont ook een superslim meisje van acht, de dochter van de norse eigenaar. Maar wat is er gebeurd met de verdwenen moeder van het...
Boeken uit & over Italië

15 nieuwe boeken voor een Italiaans najaar

Achter de schermen werken we al een paar maanden aan een geheel nieuwe website voor Ciao tutti, met een frisse look en vooral ook een nog betere techniek aan de achterzijde, zodat jullie alle artikelen die we in de afgelopen vijftien jaar hebben geschreven beter kunnen vinden. Daardoor verschijnen eind deze maand een paar dagen lang geen nieuwe artikelen, zodat we ook de laatste puntjes op de i kunnen zetten. Om ervoor te zorgen dat jullie dan toch genoeg te lezen hebben en jullie dagelijkse dosis Italië niet hoeven te missen, tippen we in dit artikel maar liefst vijftien nieuwe boeken uit of over Italië. Of je nu al lezend naar Napels, de Amalfikust of Sicilië wil reizen, je onder wil dompelen in Italiaanse kunst of in het oude Rome, een romantisch of spannend verhaal wil lezen – er is voor ieder wat wils. Buona lettura! De gifmengster Het onbezorgde leventje van Lucrezia Borgia verandert wanneer haar vader, kardinaal Rodrigo Borgia, tot paus wordt gekozen. Hij besluit om zijn...
Recepten

Ontbijten met pizza, ijs en Martini’s naar recept van Mara Grimm

Mara Grimm wijdde een prachtig boek aan het ontbijt. Met Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend op schoot of op tafel kun je talloze ontbijtjes lang lezen, watertanden en boodschappenlijstjes maken. Het ontbijt komt er in Italië – zeker in vergelijking tot de uitgebreide lunches, aperitivi en diners – meestal een beetje bekaaid vanaf, met een snelle cappuccino en cornetto in een van de vele koffiebarretjes. Mara: ‘Als er een land is waar ze nauwelijks ontbijten, dan is het wel Italië. Maar dat wat er op tafel komt, kan goed uitpakken. Want het eten mag dan ondergeschikt zijn aan de koffie, lekker zoet is het meestal wel. Geliefd zijn een cornetto (een soort croissant, soms gevuld met jam, Nutella of iets anders) of een saccottino al cioccolato dat letterlijk ‘een zakje met chocolade’ betekent en nog het meeste lijkt op een chocoladecroissant. En in Puglia at ik waanzinnige bocconotti, amandelvormige cakejes in dit geval gevuld met goddelijke, lopende...
Reizen door Italië

Zeilen in het land van passie en schoonheid

Varen in Italië is dé manier om het land – met haar rijke en diverse cultuur – te ontdekken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten die je versteld zullen doen staan. En dan hebben we het niet alleen over het beste eten en de lekkerste wijnen, maar ook over de adembenemende landschappen langs de mediterrane kust. Want wat is nu een betere manier om de Italiaanse cultuur en schoonheid te ervaren dan je er de hele dag mee te omringen? Het mooie van varen in Italië is bovendien dat je hier geen eigen boot voor nodig hebt. Er zijn talloze mogelijkheden tot het huren van een boot, op allerlei verschillende locaties langs de steeds wisselende kustlijn van Italië. Nautal biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om boten te huren op verschillende locaties in maar ook rondom Italië. Zo kun je na een zeilreis langs de Italiaanse kust bijvoorbeeld ook de kustlijn van Corsica, Kroatië of Istrië verkennen. Het fijne is dat je bij Nautal ook met een Nederlandstalig medewerker spreekt...
Italië dichtbij

Sicily is my Love – kleurrijke collectie van Smeg en Dolce&Gabbana

Dit staat met stip boven aan ons verlanglijstje: de nieuwe Sicily is my Love-collectie van Smeg en Dolce&Gabbana. De twee Italiaanse topmerken hebben hun creatieve krachten gebundeld voor een uniek Made in Italy project, met het kleurrijke Sicilië in de hoofdrol. De collectie bestaat uit een waterkoker, een broodrooster, een citruspers, een koffiemachine, een blender, een keukenmachine en een slowjuicer. Allemaal geproduceerd door Smeg, met een onmiskenbaar vleugje Dolce&Gabbana. Elk apparaat is voorzien van typische Siciliaanse decoratie, zoals de crocchi, een driehoekig motief met gouden citroenen, limoenen, cactusvijgen en rode kersen. Er zijn ook subtiele bloemmotieven geïnspireerd op de kust en het landschap van het eiland, schilderingen van de indrukwekkende Etna, de pittoreske ruïnes van de Griekse tempel van Castor en Pollux in de Valle dei Templi bij Agrigento en de trinacria. De keuze voor Sicilië is niet zo vreemd. Het is namelijk niet alleen een prachtig...
Recepten

Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed

In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien. Manon Henzen, historica en eigenaar van eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem is ontstaan. Deze handgeschreven kookboeken, waarvan enkele in Latijn en andere in het Italiaans, hebben veel van elkaar weg. De beschreven recepten zijn in de loop der tijd duidelijk van elkaar overgenomen. Dat het soms lastig is om middeleeuwse kookboeken te dateren en hun oorsprong te achterhalen, blijkt juist...
Recepten

Pasta primavera – met tuinboontjes, groene asperges en venkel

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Italianen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen. Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino. Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk als in het eerste voorjaarszonnetje op een Romeins terrasje. Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Op Sicilië proefden we ooit een heerlijke pasta primavera, met naast verse tuinboontjes ook groene asperges, venkel en sperzieboontjes in...
Proef het beste van Italië

Onze tien favoriete Italiaanse ijssalons in Nederland

Voor de Ciao tutti app verzamelden we heel veel heerlijke Italiaanse ijssalons, zowel in Italië als in Nederland. In dit artikel geven we alvast een voorproefje met tien bijzondere Italiaanse ijssalons in eigen land, voor de beste Italiaanse verkoeling! Miuz Gelato Artigianale – Amsterdam Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) moet je een keer een ijsje halen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken maar ook vanwege de ambiance en denkwijze. Deze gelateria is in tegenstelling tot veel ijssalons stijlvol en warm aangekleed. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is een heerlijke textuur, met een zachtheid en smaak waar je van wil blijven eten… Eigenaar Carlo Petroni groeide op in Turijn, waar hij ijs at op elk moment van de dag (ja, zelfs wel eens als ontbijt!). Hij zag hoe de ijswereld zich ontwikkelde en vernieuwde en vond het in 2022 tijd om een nieuwe ‘gelato experience’ te introduceren in...