Reizen door Italië Zeilen in het land van passie en schoonheid
Varen in Italië is dé manier om het land – met haar rijke en diverse cultuur – te ontdekken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten die je versteld zullen doen staan. En dan hebben we het niet alleen over het beste eten en de lekkerste wijnen, maar ook over de adembenemende landschappen langs de mediterrane kust. Want wat is nu een betere manier om de Italiaanse cultuur en schoonheid te ervaren dan je er de hele dag mee te omringen?
Het mooie van varen in Italië is bovendien dat je hier geen eigen boot voor nodig hebt. Er zijn talloze mogelijkheden tot het huren van een boot, op allerlei verschillende locaties langs de steeds wisselende kustlijn van Italië.
Nautal biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om boten te huren op verschillende locaties in maar ook rondom Italië. Zo kun je na een zeilreis langs de Italiaanse kust bijvoorbeeld ook de kustlijn van Corsica, Kroatië of Istrië verkennen.
Het fijne is dat je bij Nautal ook met een Nederlandstalig medewerker spreekt...
Italië dichtbij Sicily is my Love – kleurrijke collectie van Smeg en Dolce&Gabbana
Dit staat met stip boven aan ons verlanglijstje: de nieuwe Sicily is my Love-collectie van Smeg en Dolce&Gabbana. De twee Italiaanse topmerken hebben hun creatieve krachten gebundeld voor een uniek Made in Italy project, met het kleurrijke Sicilië in de hoofdrol.
De collectie bestaat uit een waterkoker, een broodrooster, een citruspers, een koffiemachine, een blender, een keukenmachine en een slowjuicer. Allemaal geproduceerd door Smeg, met een onmiskenbaar vleugje Dolce&Gabbana.
Elk apparaat is voorzien van typische Siciliaanse decoratie, zoals de crocchi, een driehoekig motief met gouden citroenen, limoenen, cactusvijgen en rode kersen. Er zijn ook subtiele bloemmotieven geïnspireerd op de kust en het landschap van het eiland, schilderingen van de indrukwekkende Etna, de pittoreske ruïnes van de Griekse tempel van Castor en Pollux in de Valle dei Templi bij Agrigento en de trinacria.
De keuze voor Sicilië is niet zo vreemd. Het is namelijk niet alleen een prachtig...
Recepten Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed
In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien.
Manon Henzen, historica en eigenaar van eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw.
Middeleeuwse Italiaanse kookboeken
Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem is ontstaan. Deze handgeschreven kookboeken, waarvan enkele in Latijn en andere in het Italiaans, hebben veel van elkaar weg. De beschreven recepten zijn in de loop der tijd duidelijk van elkaar overgenomen.
Dat het soms lastig is om middeleeuwse kookboeken te dateren en hun oorsprong te achterhalen, blijkt juist...
Recepten Pasta primavera – met tuinboontjes, groene asperges en venkel
In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Italianen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen.
Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino.
Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk als in het eerste voorjaarszonnetje op een Romeins terrasje.
Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Op Sicilië proefden we ooit een heerlijke pasta primavera, met naast verse tuinboontjes ook groene asperges, venkel en sperzieboontjes in...
Proef het beste van Italië Onze tien favoriete Italiaanse ijssalons in Nederland
Voor de Ciao tutti app verzamelden we heel veel heerlijke Italiaanse ijssalons, zowel in Italië als in Nederland. In dit artikel geven we alvast een voorproefje met tien bijzondere Italiaanse ijssalons in eigen land, voor de beste Italiaanse verkoeling!
Miuz Gelato Artigianale – Amsterdam
Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) moet je een keer een ijsje halen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken maar ook vanwege de ambiance en denkwijze. Deze gelateria is in tegenstelling tot veel ijssalons stijlvol en warm aangekleed.
Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is een heerlijke textuur, met een zachtheid en smaak waar je van wil blijven eten…
Eigenaar Carlo Petroni groeide op in Turijn, waar hij ijs at op elk moment van de dag (ja, zelfs wel eens als ontbijt!). Hij zag hoe de ijswereld zich ontwikkelde en vernieuwde en vond het in 2022 tijd om een nieuwe ‘gelato experience’ te introduceren in...
Recepten Timballo di tagliatelle uit de film Il Gattopardo (De tijgerkat)
Sicilië is een dankbaar onderwerp voor films en verhalen. Il Gattopardo, in het Nederlands vertaald als De tijgerkat, van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, is misschien wel het bekendste verhaal dat zich op het eiland afspeelt.
Het verhaal speelt zich af in 1860, vlak voor de Italiaanse eenwording dus. Die staat op het punt te ‘ontstaan’: Garibaldi is net bij Marsala aan land gekomen om het eiland bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië in te lijven. Het is gedaan met de feodaliteit: de platte, berekenende burgerij neemt de macht over.
Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. Hij staat echter machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in de studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi weet zich verbazend goed aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij sluit zich aan bij Garibaldi en trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester.
Een fragment uit De tijgerkat
‘De avondmaaltijd in villa Salina werd opgediend in een...
Droomplekken voor een vakantie in Italië Logeren in een albergo diffuso in Italië
Droom je er van om in een Italiaans dorpje te wonen, sta je het liefst de hele dag te discussiëren met de opaatjes al bar, maar vind je het tegelijkertijd ook wel fijn om van de luxe van een hotel te kunnen genieten? Dan zit je in een albergo diffuso helemaal op je plek.
Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een authentieke ervaring op de koop toe krijgt.
Horizontaal hotel
De bijzondere albergo diffuso-formule is ideaal als je niet van standaardhotels houdt. Hierbij vind je vaak grote gebouwen waarvan de kamers veelal hetzelfde zijn. Bij een albergo diffuso is de opzet horizontaal, oftewel: je verblijft in dezelfde soort woningen als de inwoners van het dorpje en wordt tijdelijk hun buren. Iedereen zit dus op een gelijk niveau en maakt deel uit van dezelfde community....
Reizen door Italië Sagra’s in de herfst – de leukste culinaire feesten in het najaar
Als je tijdens je vakantie in Italië een sagra kunt bijwonen, dan moet je die kans met beide handen grijpen.
Een sagra is een culinair Italiaans feest ter ere van een lokale specialiteit. Het is een unieke gelegenheid om van typisch lokale gerechten te proeven. Eén keer per jaar verzamelen de inwoners zich om aan te schuiven aan lange tafels die bijna doorbuigen onder het gewicht van hun traditionele dorps- of streekgerecht.
We vertellen je in dit artikel meer over wat een sagra precies is én tippen de leukste en lekkerste sagra’s die je een keer mee moet maken als je in het najaar in Italië bent.
Van heilig feest tot samen koken en eten
Het woord sagra is afgeleid van het Latijnse sacer, ‘heilig’, en vindt zijn oorsprong in eeuwenoude vieringen die lange tijd de kalender domineerden.
Deze feesten markeerden belangrijke momenten voor boeren, zoals het begin van de zaaitijd, het einde van de oogst en de druivenpluk. Deze gebeurtenissen liet men later vaak samenvallen met de...
Reizen door Italië 9x nazomeren in Italië – de beste bestemmingen, tips & ideeën
Met september in zicht tippen we vandaag negen heerlijke nazomerbestemmingen in Italië. Hopelijk laat jullie agenda het toe om nog even van de nazomer te proeven, een van de heerlijkste momenten in de laars.
Overdag is de temperatuur vaak nog aangenaam en aan het einde van de middag vult de lucht zich met die schitterende gouden gloed, die alles in een sprookjesachtige spotlight lijkt te zetten. Verleng de zomer en geniet nog even van het beste van Italië!
1 Piemonte op z’n best
Buono met een hoofdletter B, dat is de regio Piemonte in een notendop. In de nazomer en het najaar is de regio op z’n best. Niet alleen kleuren de wijngaarden in prachtige herfsttinten, op tafel schittert de nieuwe oogst, met als grootste trofee de tartufo bianco, de witte truffel.
La Morra
Er is voor ieder wat wils, van de kleurrijke Cappella del Barolo die midden in de wijngaarden prijkt tot middeleeuwse dorpjes, van het betoverende Lago d’Orta tot gigantische banken midden in de natuur, van de...
Italië dichtbij Il Limone – proef van het beste van Italië in Breda
Als kind droomde Chiara Cappellano al van een eigen zaak vol Italiaanse lekkernijen. Niet gek als je weet dat ze al van jongs af aan meewerkt in de Italiaanse delicatessenwinkel van haar vader Fabio, Il Tartufo in Delft.
Na vele reizen naar met name Sicilië om niet alleen de lekkerste producten in te slaan maar ook een eigen keramieklijn te ontwikkelen, werd Chiara’s droom eind vorig jaar werkelijkheid.
Fabio & Chiara
In de Wilhelminastraat in Breda opende ze Il Limone, waar je aanschuift voor een lekkere Italiaanse lunch én je kunt laten verleiden door heel veel lekkers voor thuis, van kazen en vleeswaren tot vers gemaakte pasta’s, van cannoli tot wijn en olijfolie.
Saskia ging samen met Stefanie van Your Twisted Sister proeven en waande zich op een druilerige middag even in zonnig Italië.
Panini, pinsa’s & pasta’s
Zodra je bij Il Limone binnen stapt, ben je vergeten dat je midden in Breda staat. Je wordt meteen ruim duizend kilometer zuidelijker gekatapulteerd, met dank...
Reizen door Italië Ontdek de meest fotogenieke plekken in Italië
Toscaanse heuvels met ranke cipressen, duiven die spetteren in stadsfonteinen, een bijzondere lichtval op van zichzelf al mooie gebouwen… Italië kent tal van fotogenieke plekken.
Wij nemen dan ook altijd onze camera mee als we op pad zijn om nieuwe ontdekkingen te doen. Want ook al heb je een plek al tig keer gezien, door de lens van je camera kan het er weer nét even anders uitzien, met dank aan het licht, een Vespa of een ander detail dat de plek een andere aanblik geeft.
Rome vereeuwigd
We zijn natuurlijk niet de enigen die met een camera in de hand door Italië trekken. Zo staan de Spaanse Trappen in Rome in de top 10 van de meest gefotografeerde plekken ter wereld.
Zelf fotograferen we in Rome liever de skyline, met de schitterende koepels en andere skyline-symbolen die zo kenmerkend zijn voor de stad.
Een uitdaging in Rome is het fotograferen van de koepel van de Sint-Pieter door het sleutelgat op het Piazza dei Cavalieri di Malta. Daar hebben we heel wat uurtjes...
Ciao tutti Specials Ciao tutti Special Sicilië – het weelderige westen
‘L’Italia senza la Sicilia non lascia alcuna immagine nell’anima. Qui comincia tutto,’ aldus Goethe over het eiland dat als een bal op de voet van Italië deint. Hoewel we over bijzondere indrukken op het Italiaanse vasteland niet hoeven te klagen, is Sicilië inderdaad een klasse apart.
Het eiland is betoverend, fascinerend in al haar verschillende facetten: de geschiedenis, de mix aan culturen, het eigen dialect, de gewoonten en – vooral – de culinaire tradities. Wie eenmaal voet heeft gezet op deze magische plek, zal er altijd naar terug blijven verlangen – tot je de geuren en kleuren van het eiland weer voor je ogen ziet opduiken.
Wij bezochten Sicilië in mei, als het eiland zich van haar allerbeste kant laat zien, met uitbundig bloeiende bloemen die het mooie landschap nog fraaier maken. In eerste instantie wilden we het hele eiland rondtrekken, maar uiteindelijk besloten we ons – dit keer – te beperken tot het westen van het eiland.
Zo kon Saskia de...