Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Boeken uit & over Italië

5 nieuwe boeken voor een Italiaans voorjaar

Wil je een mooi boek meenemen op vakantie naar Italië of thuis juist lekker wegdromen bij Italiaanse verhalen? We tippen vijf boeken die net verschenen zijn en die je onder meer meevoeren naar Napels, Milaan en Sicilië. Tussenjaren – Yannick Dangre Zal ze er zijn? Met die vraag stapt Charles het vliegtuig naar Napels in. Dertig jaar eerder is Sylviane, zijn eerste vrouw en moeder van hun dochter Claudia, met de noorderzon verdwenen. Het enige wat ze achterliet: een brief met de belofte om elkaar precies drie decennia later terug te zien in Napels. Gedreven door onopgeloste vragen, en zonder iets tegen zijn gezin te zeggen, besluit Charles te vertrekken. Op Italiaanse bodem wordt het verleden ogenblikkelijk als een zandstorm in hem losgewoeld. Terwijl de Napolitaanse zon ongenadig schijnt, vraagt hij zich af of Sylviane op de afspraak zal zijn en waarom hij hun dochter nooit de waarheid heeft verteld. Tussenjaren | Yannick Dangre | ISBN 9789403134673 | € 22,99 | uitgeverij De...
Boeken uit & over Italië

De mooiste boeken voor onder de boom

Leg je graag een boek als cadeau onder de kerstboom? Of verwen je jezelf graag met een boek voor de kerstdagen? Via deze link vind je alle boeken die we dit jaar tipten, van Het eiland van de zielen tot Spiegels van Rome, van Vivaldi & volare tot Het familiekristal en natuurlijk Saskia’s debuutroman Het perfecte recept. In dit artikel tippen we nog een aantal nieuwe aanwinsten, vers van de pers. Ze voeren je onder meer mee naar Rome, Palermo en het Romeinse rijk. Heerlijk als cadeau, voor jezelf of voor een ander! Monte di Neve In de zomer van 1992 zoekt de vierentwintigjarige Eva een nieuwe richting. Ze gaat aan de slag in de Rifugio Monte di Neve, een krakkemikkige berghut in Italië, waar ze een enthousiaste groep klimmers ontmoet: Maaike de alto klimkampioen, Lodi de kraker en de onberekenbare Jasper – speelt hij spelletjes met haar? In de berghut woont ook een superslim meisje van acht, de dochter van de norse eigenaar. Maar wat is er gebeurd met de verdwenen moeder van het...
Boeken uit & over Italië

15 nieuwe boeken voor een Italiaans najaar

Achter de schermen werken we al een paar maanden aan een geheel nieuwe website voor Ciao tutti, met een frisse look en vooral ook een nog betere techniek aan de achterzijde, zodat jullie alle artikelen die we in de afgelopen vijftien jaar hebben geschreven beter kunnen vinden. Daardoor verschijnen eind deze maand een paar dagen lang geen nieuwe artikelen, zodat we ook de laatste puntjes op de i kunnen zetten. Om ervoor te zorgen dat jullie dan toch genoeg te lezen hebben en jullie dagelijkse dosis Italië niet hoeven te missen, tippen we in dit artikel maar liefst vijftien nieuwe boeken uit of over Italië. Of je nu al lezend naar Napels, de Amalfikust of Sicilië wil reizen, je onder wil dompelen in Italiaanse kunst of in het oude Rome, een romantisch of spannend verhaal wil lezen – er is voor ieder wat wils. Buona lettura! De gifmengster Het onbezorgde leventje van Lucrezia Borgia verandert wanneer haar vader, kardinaal Rodrigo Borgia, tot paus wordt gekozen. Hij besluit om zijn...

Ciao tutti Italië Agenda – maart

In onze Italië Agenda van maart vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F […]

Ciao tutti Italië Agenda – mei

In onze agenda van mei vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun […]
Recepten

Ontbijten met pizza, ijs en Martini’s naar recept van Mara Grimm

Mara Grimm wijdde een prachtig boek aan het ontbijt. Met Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend op schoot of op tafel kun je talloze ontbijtjes lang lezen, watertanden en boodschappenlijstjes maken. Het ontbijt komt er in Italië – zeker in vergelijking tot de uitgebreide lunches, aperitivi en diners – meestal een beetje bekaaid vanaf, met een snelle cappuccino en cornetto in een van de vele koffiebarretjes. Mara: ‘Als er een land is waar ze nauwelijks ontbijten, dan is het wel Italië. Maar dat wat er op tafel komt, kan goed uitpakken. Want het eten mag dan ondergeschikt zijn aan de koffie, lekker zoet is het meestal wel. Geliefd zijn een cornetto (een soort croissant, soms gevuld met jam, Nutella of iets anders) of een saccottino al cioccolato dat letterlijk ‘een zakje met chocolade’ betekent en nog het meeste lijkt op een chocoladecroissant. En in Puglia at ik waanzinnige bocconotti, amandelvormige cakejes in dit geval gevuld met goddelijke, lopende...
Reizen door Italië

Zeilen in het land van passie en schoonheid

Varen in Italië is dé manier om het land – met haar rijke en diverse cultuur – te ontdekken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten die je versteld zullen doen staan. En dan hebben we het niet alleen over het beste eten en de lekkerste wijnen, maar ook over de adembenemende landschappen langs de mediterrane kust. Want wat is nu een betere manier om de Italiaanse cultuur en schoonheid te ervaren dan je er de hele dag mee te omringen? Het mooie van varen in Italië is bovendien dat je hier geen eigen boot voor nodig hebt. Er zijn talloze mogelijkheden tot het huren van een boot, op allerlei verschillende locaties langs de steeds wisselende kustlijn van Italië. Nautal biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om boten te huren op verschillende locaties in maar ook rondom Italië. Zo kun je na een zeilreis langs de Italiaanse kust bijvoorbeeld ook de kustlijn van Corsica, Kroatië of Istrië verkennen. Het fijne is dat je bij Nautal ook met een Nederlandstalig medewerker spreekt...
Italië dichtbij

Sicily is my Love – kleurrijke collectie van Smeg en Dolce&Gabbana

Dit staat met stip boven aan ons verlanglijstje: de nieuwe Sicily is my Love-collectie van Smeg en Dolce&Gabbana. De twee Italiaanse topmerken hebben hun creatieve krachten gebundeld voor een uniek Made in Italy project, met het kleurrijke Sicilië in de hoofdrol. De collectie bestaat uit een waterkoker, een broodrooster, een citruspers, een koffiemachine, een blender, een keukenmachine en een slowjuicer. Allemaal geproduceerd door Smeg, met een onmiskenbaar vleugje Dolce&Gabbana. Elk apparaat is voorzien van typische Siciliaanse decoratie, zoals de crocchi, een driehoekig motief met gouden citroenen, limoenen, cactusvijgen en rode kersen. Er zijn ook subtiele bloemmotieven geïnspireerd op de kust en het landschap van het eiland, schilderingen van de indrukwekkende Etna, de pittoreske ruïnes van de Griekse tempel van Castor en Pollux in de Valle dei Templi bij Agrigento en de trinacria. De keuze voor Sicilië is niet zo vreemd. Het is namelijk niet alleen een prachtig...
Recepten

Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed

In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien. Manon Henzen, historica en eigenaar van eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem is ontstaan. Deze handgeschreven kookboeken, waarvan enkele in Latijn en andere in het Italiaans, hebben veel van elkaar weg. De beschreven recepten zijn in de loop der tijd duidelijk van elkaar overgenomen. Dat het soms lastig is om middeleeuwse kookboeken te dateren en hun oorsprong te achterhalen, blijkt juist...
Recepten

Pasta primavera – met tuinboontjes, groene asperges en venkel

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Italianen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen. Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino. Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk als in het eerste voorjaarszonnetje op een Romeins terrasje. Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Op Sicilië proefden we ooit een heerlijke pasta primavera, met naast verse tuinboontjes ook groene asperges, venkel en sperzieboontjes in...
Proef het beste van Italië

Onze tien favoriete Italiaanse ijssalons in Nederland

Voor de Ciao tutti app verzamelden we heel veel heerlijke Italiaanse ijssalons, zowel in Italië als in Nederland. In dit artikel geven we alvast een voorproefje met tien bijzondere Italiaanse ijssalons in eigen land, voor de beste Italiaanse verkoeling! Miuz Gelato Artigianale – Amsterdam Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) moet je een keer een ijsje halen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken maar ook vanwege de ambiance en denkwijze. Deze gelateria is in tegenstelling tot veel ijssalons stijlvol en warm aangekleed. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is een heerlijke textuur, met een zachtheid en smaak waar je van wil blijven eten… Eigenaar Carlo Petroni groeide op in Turijn, waar hij ijs at op elk moment van de dag (ja, zelfs wel eens als ontbijt!). Hij zag hoe de ijswereld zich ontwikkelde en vernieuwde en vond het in 2022 tijd om een nieuwe ‘gelato experience’ te introduceren in...
Recepten

Timballo di tagliatelle uit de film Il Gattopardo (De tijgerkat)

Sicilië is een dankbaar onderwerp voor films en verhalen. Il Gattopardo, in het Nederlands vertaald als De tijgerkat, van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, is misschien wel het bekendste verhaal dat zich op het eiland afspeelt. Het verhaal speelt zich af in 1860, vlak voor de Italiaanse eenwording dus. Die staat op het punt te ‘ontstaan’: Garibaldi is net bij Marsala aan land gekomen om het eiland bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië in te lijven. Het is gedaan met de feodaliteit: de platte, berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. Hij staat echter machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in de studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi weet zich verbazend goed aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij sluit zich aan bij Garibaldi en trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester. Een fragment uit De tijgerkat ‘De avondmaaltijd in villa Salina werd opgediend in een...