Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontbijten met pizza, ijs en Martini’s

Mara Grimm wijdde een prachtig boek aan het ontbijt. Met Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend op schoot of op tafel kun je talloze ontbijtjes lang lezen, watertanden en boodschappenlijstjes maken.

Ontbijt-Mara-Grimm

Het ontbijt komt er in Italië – zeker in vergelijking tot de uitgebreide lunches, aperitivi en diners – meestal een beetje bekaaid vanaf, met een snelle cappuccino en cornetto in een van de vele koffiebarretjes. Mara: ‘Als er een land is waar ze nauwelijks ontbijten, dan is het wel Italië. Maar dat wat er op tafel komt, kan goed uitpakken. Want het eten mag dan ondergeschikt zijn aan de koffie, lekker zoet is het meestal wel.

Geliefd zijn een cornetto (een soort croissant, soms gevuld met jam, Nutella of iets anders) of een saccottino al cioccolato dat letterlijk ‘een zakje met chocolade’ betekent en nog het meeste lijkt op een chocoladecroissant. En in Puglia at ik waanzinnige bocconotti, amandelvormige cakejes in dit geval gevuld met goddelijke, lopende citroenroom.’

Gelukkig leidt de Italiaanse keuken wel tot de nodige inspiratie op ontbijtgebied. Mara weet in haar ontbijtboek tussen alle wereldse recepten door ook te verrassen met een aantal recepten die hun oorsprong vinden in de Italiaanse keuken – meestal gemixt met een beetje creativiteit van Italianen die hun vaderland hebben verlaten om nieuwe kansen te ontdekken. Met la mamma op afstand is het nu eenmaal beter experimenteren…

Breakfast-Martini-Ontbijt-Mara-Grimm

Zo  er de Breakfast Martini. Mara: ‘Deze cocktail is geïnspireerd op een boterham met marmelade. Hij in 1996 bedacht door Salvatore Calabrese. Deze Italiaanse barman was getrouwd met een Engelse en werkte in Londen, maar zoals het een echte Italiaan betaamt, ontbeet hij elke ochtend met uitsluitend een kopje espresso.

Op een dag vraagt zijn vrouw hem wat langer aan tafel te blijven zitten en serveert hem toast met marmelade. Salvatore neemt een hap, ziet het licht, staat op en neemt de pot marmelade mee naar de bar van het Lanesborough Hotel in Londen waar hij werkt. Diezelfde avond zet hij een nieuwe cocktail op de kaart: de Breakfast Martini.’

Ook iets wat we zeker gaan proberen (maar dan wel in eigen keuken en niet bij onze Italiaanse vrienden): de ontbijtpizza. Mara: ‘Italianen breken al jaren af en toe een eitje op hun pizza. Toch zou de gemiddelde Italiaanse oma bij het lezen van dit recept moord en brand schreeuwen. Dat heeft vooral te maken met de bodem van een breakfast pizza: die is meestal stukken dikker dan die van een reguliere en eerder een beetje zompig dan knapperig.

pizza-Ontbijt-Mara-Grimm

Dat zijn ongetwijfeld de Amerikaanse invloeden, want in steden als New York en Los Angeles is de breakfast pizza een ingeburgerd ontbijt – vooral in de horeca. De Amerikanen hebben er sowieso een handje van om alles wat Europeanen ’s middags of ’s avonds eten op hun ontbijttafel neer te zetten. Ook fritatta’s en quiches vinden ze prima in de ochtend, zeker als je typische ontbijtproducten toevoegt. Eenzelfde lot onderging dus de pizza, waar klassieke ontbijtingrediënten zoals bacon, eieren en worstjes aan toegevoegd worden.’

Het Italiaanse ontbijt waar we écht ons bed voor uitkomen, is een broodje gelato. Ja, je leest het goed: een broodje met ijs. Klinkt vreemd, dat vonden wij ook toen we het voor het eerst op een Siciliaanse menukaart zagen, maar het is werkelijk heerlijk, zeker als start van een lange, hete zomerdag.

brioche-ijs-Sicilië-Ontbijt-Mara-Grimm

Mara: ‘Veruit het meest memorabele ontbijt at ik in Sicilië bij Caffè Sicilia in het stadje Noto. Deze bar won talloze prijzen voor de beste koffie, dus is het sowieso een aanrader als je in de buurt bent. Tot mijn grote verbazing zitten de Sicilianen er om acht uur ’s ochtends aan de brioche met ijs. Ik weet nog steeds niet zeker of ik het nou echt lekker vond of een beetje te veel van het goede, maar wonderlijk was het zeker.

Eerst even het ijs: wij associëren ijs met desserts of iets voor in de middag op een warme dag. Italianen niet, zij eten het de hele dag door, dus ook in de ochtend. Zeker op Sicilië waar de temperatuur behoorlijk kan oplopen, is ijs geen slecht idee voor bij het ontbijt.

Dan de brioche. De Franse variant vind ik zo’n beetje de beste uitvinding ooit. Die is zoet, rijk, licht, boterig, wollig en lekker met bijna alles. De Italiaanse versie is zachter van structuur en niet flaky aan de buitenkant, maar je kunt beide soorten gebruiken.

Het enige wat je nodig hebt, is één grote brioche of twee kleintjes (zoals op de foto). Je halveert ze en legt er bolletjes ijs op. Zelf lepel ik het ijs het liefst langzaam tussen de briochehelften uit, zodat een deel van het ijs in het broodje smelt. Vervolgens eet ik de met ijs doordrongen en zompig geworden brioche, uiteraard met een gloeiend hete espresso erbij.’

Alle recepten en verhalen voor een overheerlijk begin van de dag vind je in

Ontbijt-Mara-Grimm

Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend | Mara Grimm | ISBN 9789048829224 | € 25,00 | uitgeverij Carrera | bestel Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *