Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zeilen in het land van passie en schoonheid

Varen in Italië is dé manier om het land – met haar rijke en diverse cultuur – te ontdekken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten die je versteld zullen doen staan. En dan hebben we het niet alleen over het beste eten en de lekkerste wijnen, maar ook over de adembenemende landschappen langs de mediterrane kust. Want wat is nu een betere manier om de Italiaanse cultuur en schoonheid te ervaren dan je er de hele dag mee te omringen?

Het mooie van varen in Italië is bovendien dat je hier geen eigen boot voor nodig hebt. Er zijn talloze mogelijkheden tot het huren van een boot, op allerlei verschillende locaties langs de steeds wisselende kustlijn van Italië.

Nautal biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om boten te huren op verschillende locaties in maar ook rondom Italië. Zo kun je na een zeilreis langs de Italiaanse kust bijvoorbeeld ook de kustlijn van Corsica, Kroatië of Istrië verkennen.

Het fijne is dat je bij Nautal ook met een Nederlandstalig medewerker spreekt over je wensen. Deze medewerker gaat vervolgens voor jou op zoek naar een passende boot in Italië, of in de rest van de wereld. Geen taalbarrière, wel grenzeloos genieten!

De schoonheid van Toscane
De kust van Toscane heeft immens veel te bieden. Het huren van een boot is een ideale manier om dit stukje Toscane te ontdekken, waarbij je ook de prachtige eilanden voor de kust niet moet vergeten, die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken.

Er is een oude legende die zegt dat deze Toscaanse archipel is gevormd door de godin Venus, toen de parels van haar ketting in zee vielen. De parels vormden later de zeven eilanden, met Elba als grootste parel, die ook wel de Zeven Zusters genoemd worden. Per boot ontdek je de állermooiste plekjes van deze eilandengroep en heb je soms zelfs een paradijselijk baaitje voor jezelf.

Het beste seizoen om deze eilanden te bezoeken, is het voorjaar en de zomer. Het is dan namelijk meestal lekker weer: droog, met weinig regen en een lichte, warme wind. In mei, juni en september is het wat koeler en is er ook minder toerisme.

Ook op de eilanden en langs de kust hoef je de smakelijke wijnen van Toscane overigens niet te missen. Het kustgebied telt vele wijnkelders waar je terecht kunt voor proeverijen en ook op Elba valt er genoeg te proeven, met wijnen als Procanico, Moscato en Elba Rosso.

Culturele stops in Campanië
Campanië is een regio die weer wat zuidelijker ligt. Je vindt er kleurrijke eilanden (zoals Capri, Ischia en Procida), kristalhelder water en een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Grieken en de Romeinen. Een stop in de geboorteplaats van pizza, Napels, is zeker aan te raden. Hier proef je de enige échte pizza margherita.

Onze andere favoriet voor een paar uurtjes aan wal is het pittoreske Procida. De huizen langs de kust zijn geverfd in de meest prachtige kleuren, wat een heerlijk schilderachtige sfeer oproept. Zorg ervoor dat je een fles limoncello koud hebt liggen tijdens deze reis, want voor anker voor dit paradijsje smaakte het leven nog nooit zo lekker!

Wat je ook niet mag overslaan, is een dagtocht naar de top van de Vesuvius en naar Pompeï. Deze historische plekken zijn een absolute must als je langs de kust van Campanië vaart. Met name Pompeï voert je even mee terug in de tijd, naar een van de afschuwelijkste maar tegelijkertijd fascinerendste momenten in de geschiedenis van Italië.

Zonnig Sicilië
Met de unieke (culinaire) cultuur die je op Sicilië kunt ervaren, is een vaartocht rondom het eilanden – en haar kleinere eilandjes – een ware sensatie. Je kunt er niet alleen de Etna zien, veilig vanaf het water, maar ook de meest actieve vulkaan van heel Europa: Stromboli.

De lichte wind en warme temperaturen zorgen een groot deel van het voorjaar en de zomer voor perfecte zeilomstandigheden op de Middellandse Zee. Het vaarseizoen kan hier vaak al vroeg beginnen, namelijk in april. De temperaturen stijgen dan snel en komen niet meer onder de twintig graden tot aan het einde van september, soms zelfs tot in oktober, zoals we vorige week nog mochten ervaren. Zo verleng je je zomer en houd je het vakantiegevoel extra lang vast!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *