Sicilië Casa Christine – heerlijk vakantiehuis aan de Siciliaanse kust
Casa Christine is in alle opzichten een droomplek! Dit modern ingerichte vakantiehuis aan de noordkust van Sicilië is voorzien van alle comfort. Vanaf de prachtige infinity pool heb je een waanzinnig uitzicht op zee en op de Eolische Eilanden.
Nooit uitgekeken op de prachtige panorama’s
Het huis is grotendeels van glas gebouwd, zodat je overal kunt genieten van het prachtige uitzicht op zee. Buiten zijn er twee mooie grote terrassen om in alle rust naar de aanblik van de zee te kunnen staren. Je raakt hier niet uitgekeken, ook omdat het panorama elk moment van de dag weer anders is.
Het huis heeft drie slaapkamers en drie badkamers, plus een woonkamer en een goed uitgeruste keuken met vaatwasser, Amerikaanse koelkast, oven, gasfornuis en Nespresso-apparaat. Verder biedt Casa Christine een barbecue, een buitendouche en privéparking.
Het is een perfect vakantiehuis voor vier tot zes personen. Ideaal als je met familie of vrienden vakantie wil vieren!
Siciliaanse schoonheid...
Proef het beste van Italië Mulino Caputo – meer dan honderd jaar Italiaanse bloem
Of we nu brood of pizza bakken, pasta maken of een bakplaat vol koekjes in de oven schuiven, de kans is groot dat een van de belangrijkste ingrediënten de bloem van Mulino Caputo is. Er staan altijd verschillende soorten in onze voorraadkast, rechtstreeks vanuit Napels, waar Mulino Caputo meer dan honderd jaar geleden tot bloei kwam.
Van de Verenigde Staten naar Napels
Inmiddels staat met Antimo Caputo de vierde generatie van de familie aan het roer van Mulino Caputo. De geschiedenis van dit Napolitaanse merk begint met Antimo’s overgrootvader Carmine, die in 1919 samen met zijn broer Pasquale terugkeert vanuit de Verenigde Staten.
De broers vestigen zich in Capua, trouwen met twee zussen en kopen een pastafabriek met een bijbehorende molen. Vijf jaar later kopen de Caputo’s een molen in Napels, het definitieve begin van Mulino Caputo.
In 1939 kiest Carmines zoon Antimo (deze namen blijven ook in de volgende generaties in de familie) ervoor om het bedrijf te verplaatsen naar San...
Umbrië Stella di Miranda – schitterende ster boven Terni
Waarschijnlijk ken je de grote kerstboom van licht die elk jaar in aanloop naar Kerstmis op de Monte Ingino verschijnt, bij Gubbio. Maar wist je dat Terni ook zo’n schitterend symbool heeft dat je in december tegemoet straalt?
Al voor je in Terni aankomt, zie je de Stella di Miranda hoog boven het stadje schitteren. De ster is vernoemd naar de Monte Miranda en staat al sinds 1976 in december aan de hemel boven Terni.
De ster is een initiatief van een groep vrijwilligers die Terni een kerstsymbool wilde schenken dat al van veraf te zien zou zijn. Met honderden lampjes en meer dan negen kilometer aan kabels heeft de ster een diameter van meer dan dertig meter gekregen, waardoor het een van de indrukwekkendste (kerst)sterren van Italië is.
Stralende ster boven Terni
De montage gebeurt elk jaar opnieuw met de hand, in de eerste dagen van december. Tientallen inwoners van Terni zetten zich in om de lampjes en materialen naar de helling te brengen. Uiteraard organiseert men bij het...
Umbrië Quintosapore – een smaakvolle ontdekking in Umbrië
Dit jaar bestaat MIRacoli, het in Florence gevestigde travel & event agentschap, vierentwintig jaar. In die tijd creëerde en beleefde Miriam Welsing heel wat ontdekkingen, ontmoetingen en momenten van verwondering in heel Italië.
Al vanaf het begin was het doel van Miriam, de Nederlandse oprichtster en eigenaar van MIRacoli, om reizigers mee te nemen naar plekken waar authenticiteit en schoonheid samenkomen, voorbij de gebaande paden, voor belevingen die raken en die je een leven lang bijblijven.
Onlangs ontdekte Miriam opnieuw zo’n unieke plek: Quintosapore, een paar kilometer buiten de bebouwde kom van Città della Pieve, in het noorden van Umbrië. Hier wacht een wereld waar natuur, duurzaamheid en gastvrijheid hand in hand gaan.
van links naar rechts: Nicola Giuggioli, Miriam Welsing, Livia Giuggioli, Alessandro Giuggioli
Ze neemt ons virtueel graag alvast mee naar Quintosapore en deelt hun prachtige visie op een manier van leven waarin verbondenheid met onze aarde centraal...
Sicilië Bezoek het Monastero dei Benedettini in Catania
Met een oppervlakte van ongeveer zevenduizend vierkante meter is het Monastero dei Benedettini in Catania het grootste Benedictijner klooster van Italië en een van de grootste kloosters van Europa.
Het wist de enorme uitbarsting van de Etna in het voorjaar van 1669 grotendeels te doorstaan en ook de hevige aardbeving van 1693 slaagde er niet in de kloosterlingen klein te krijgen.
Het is eigenlijk een wonder dat er nog zoveel moois te zien is. Niet alleen vanwege die twee catastrofale gebeurtenissen die Catania in de zeventiende eeuw troffen, maar ook omdat het complex nadat de monniken het klooster hebben verlaten dienstdoet als kazerne, ziekenhuis en school.
Er gaat veel verloren, maar gelukkig neemt de universiteit, die het gebouw sinds 1976 in bezit heeft en beheert, alle tijd voor een grootscheepse renovatie.
Nu wandelen er studenten in plaats van monniken door de twee barokke chiostri, maar gelukkig is een deel van het Monastero dei Benedettini ook toegankelijk voor bezoekers....
Italiaanse taal Een Italiaans gedichtje om het nieuwe jaar te verwelkomen
Op deze laatste dag voor het nieuwe jaar begint, tellen we af naar het magische moment waarop 2020 plaats maakt voor 2021.
Uiteraard openen we de eerste fles prosecco niet voor we jullie alvast een heel gelukkig 2021 hebben gewenst, met een kort Italiaans versje:
Nella notte di magia
l’anno vecchio scappa via
non sei neppure addormentato
che uno nuovo è già arrivato
bello, ricco di giornate,
sia d’inverno, che d’estate.
Anno allegro e fortunato
sia quest’anno appena nato!
BUON ANNO NUOVO!
Sicilië Pantanello – proef de Siciliaanse droom van Rhiannon & Taco
De van oorsprong Britse Rhiannon en Nederlandse Taco verwelkomen je graag in Pantanello, in de buurt van Noto, in het zuidoosten van Sicilië. Hier hebben ze hun gezamenlijke droom kunnen verwezenlijken.
Ze studeerden beiden in Amsterdam, waar ze elkaar vonden in hun liefde voor kunst en Italië. Inmiddels zijn ze ouders van drie kinderen én beheren ze Pantanello, een prachtig landgoed met eeuwenoude olijfbomen, johannesbroodbomen en citroenbomen, waar de Nederlandse viervoeter Whisky vrolijk rondrent.
Pantanello – perfecte extra vergine olijolie
Toen Chiara voor haar Siciliaanse bottega in Amsterdam op zoek was naar Siciliaanse olijfolie, ontdekte ze een mooie fles met interessante en aantrekkelijke vormgeving. Ze nam contact op met de makers, die dus uit Amsterdam bleken te komen. Il mondo è davvero piccolo!
Chiara: ‘Hun verhaal sprak me meteen aan. Het klonk als een droom, waarbij in elk woord de liefde voor dit eiland weerklonk, dezelfde liefde die ik voel en probeer...
Recepten Fagottini met pompoen, amaretti en salieboter uit het kookboek van Pastology
Vier jaar geleden zitten Bruna Bonaca en Emanuele Mazzaroppi met hun handen in het haar. Restaurants zijn gesloten vanwege de pandemie en dus zitten ze zonder werk. Ze besluiten echter niet bij de pakken neer te zitten en te doen waar ze goed in zijn: pasta maken. In eerste instantie voor zichzelf en voor vrienden, maar al gauw ook voor vreemden.
Onder de naam Pastology bedenken ze sinds die tijd elke maand een ander menu met de beste pasta die je buiten Italië kunt krijgen. Maar dat niet alleen: ook meer dan zestig (sterren)restaurants serveren de pasta van Pastology.
Al dente as f*ck
Bruna en Emanuele maken al hun pasta’s in hun pastificio in Zeeland, met de hand. In elk gerecht proef je hun passie voor pasta, die ook mooi vorm krijgt in hun eerste kookboek: Al dente as f*ck. Want hoewel Bruna en Emanuele geregeld lak hebben aan Italiaanse tradities en eigenwijze twists toevoegen aan hun pasta’s, blijft één regel overeind: pasta kook je nooit te gaar.
Het boek bevat...
Italiaanse films & series Het Monster van Florence – Netflix wekt Italiaanse seriemoordenaar tot leven
Het Monster van Florence was een van de beruchtste seriemoordenaars van Europa. Netflix wekt de herinnering aan dit monster opnieuw tot leven tijdens de bloedstollende vierdelige serie Il mostro (of The Monster of Florence in het Engels), die vanaf woensdag 22 oktober te zien is.
Deze langverwachte serie vertelt het waargebeurde verhaal van de jacht op een van de beruchtste seriemoordenaars uit de Italiaanse geschiedenis: acht dubbele moorden, bijna allemaal op jonge stelletjes, met hetzelfde wapen, die tussen 1968 en 1985 op het platteland rondom Florence plaatsvonden.
Bekijk alvast de trailer:
Controversieel onderzoek
De serie gaat terug naar de oorsprong van de zaak van het Monster van Florence, beginnend bij het eerste onderzoek, en reconstrueert daarmee een van de langste en controversieelste misdaadonderzoeken in de geschiedenis van Italië.
Aan de hand van documenten en hypothesen die vandaag de dag nog steeds onderwerp van discussie zijn, krijg je een inkijkje in de klopjacht...
Proef het beste van Italië Hoe kies je de juiste rode wijn bij je Italiaanse diner?
Een Italiaanse maaltijd zonder een goed glas rode wijn is als Rome zonder de Trevifontein: ondenkbaar. Maar hoe kies je nu de perfecte wijn die je pasta of risotto naar een hoger niveau tilt?
Het geheim zit in de balans tussen de smaken van je gerecht en de karakteristieken van de wijn. We geven je een aantal fijne tips voor een harmonieus Italiaans diner, waarbij elke slok en hap je meevoert naar het zonnige zuiden.
Kracht en karakter: match je wijn met je gerecht
Bij een stevige lasagne of een rijke ossobuco wil je een wijn die de robuuste smaken kan bijbenen. Denk aan een krachtige Chianti of een Barolo. Deze wijnen staan bekend om hun tannines en diepe smaaktonen, die voortreffelijk samengaan met de complexiteit van vleesgerechten. De kunst is om te zoeken naar rode wijn die de smaken van het gerecht aanvult, zonder ze te overheersen. Zo ontstaat er perfecte symfonie op je bord.
Licht en fruitig: een speelse ontmoeting
Lichtere gerechten zoals een paddenstoelenrisotto of een pasta...
Proef het beste van Italië Over een aardappel die wacht tot hij een truffel wordt – Massimo Bottura
Het staat hoog op Saskia’s wensenlijstje, een keer dineren bij Osteria Francescana in het Noord-Italiaanse Modena. Niet alleen mag dit restaurant drie Michelinsterren dragen, het staat ook nog eens in de top drie van de beste restaurants ter wereld!
Een bezoek aan Osteria Francescana zit er voorlopig helaas niet in, maar gelukkig is er nu het boek De kunst van de Italiaanse keuken, met tal van Bottura’s gerechten en technieken. Zo kun je thuis een sprankje van Bottura’s passie opvangen en zelf zijn kunstige gerechten maken.
Voor je bij de recepten aanbelandt (die achter in het boek zijn opgenomen), oh en ah je echter bij de geweldige foto’s (niet alleen van de gerechten, ook van het restaurant, mooie ingrediënten en inspirerende details) en bij de verhalen die elk gerecht vergezellen.
In de keuken van Massimo Bottura – en dus ook in het boek – is innovatie het toverwoord. Want hoewel Bottura zich vaak baseert op de Italiaanse culinaire tradities, zoekt hij altijd een...
Recepten Pasta met langzaam gegaarde tomatensaus naar recept van Padella
Duik in Padella, het ultieme pastaboek van Tim Siadatan, ooit een van de eerste leerlingen van Jamie Oliver en tegenwoordig chef en eigenaar van Padella, hét pastarestaurant van Londen.
In dit boek leert Tim je alles wat je nodig hebt om thuis de meest overheerlijke pastamaaltijden te bereiden. Je krijgt uitgebreide uitleg over de beste ingrediënten en technieken plus fantastische recepten voor pasta-voor-elke-dag en gerechten waarmee je kunt uitpakken, van klassiekers als spaghetti alle vongole tot magische en vernieuwende creaties als fettuccine met ‘nduja, citroen en mascarpone.
We geven alvast een voorproefje met het recept voor pasta met langzaam gegaarde tomatensaus, waarmee je zelfs hartje winter de Italiaanse zomer op tafel zet!
Pasta die een glimlach op het gezicht van een Italiaanse mamma tovert
Tim: ‘In Italië is een grote groep mensen rond de keukentafel aan de orde van de dag, vaak met de hele familie erbij, de tafel vol met grote borden antipasti, waarna de...