Sardinië Pevero Health Trail – een prachtige wandelroute in de ongerepte natuur van de Costa Smeralda
Costa Smeralda is een prachtig gebied, met een aantal paradijselijke stranden en sprookjesachtige baaien. De rotskust, met hier en daar wat macchia mediterranea, is kenmerkend voor de Costa Smeralda en geeft het gebied een unieke, exotische uitstraling.
De stranden aan de Costa Smeralda zijn bijna buitenaards mooi. In het hoogseizoen is het er behoorlijk druk, maar langs de ruim vijftig kilometer lange kustlijn vind je ook dan nog verborgen baaien en inhammen die weinig bezocht worden.
Bijna net zo fascinerend is Spiaggia del Principe, het strand van de prins – dat zijn naam dankt aan het feit dat dit strand het favoriete strand was van Aga Khan.
Het strand van Romazzino is ’s zomers het meest aan te bevelen: het strand is breed en diep, dus geschikt voor een groot aantal bezoekers. Je bereikt het onder meer via de prachtige wandelroute die we in dit artikel delen, die je door de ongerepte natuur van dit stukje Sardinië leidt. Andiamo?!
De start van de Pevero Health Trail
De...
Sardinië De smaak van Sardinië – 10 typische gerechten van het eiland, van pane carasau tot filindeu
Sardinië is niet alleen qua landschap heel anders dan het Italiaanse vasteland; ook de keuken van het eiland heeft een heel eigen karakter. Met deze tien authentieke gerechten uit de traditionele Sardijnse keuken proef je de pure smaak van Sardinië. Geniet van de aroma’s van het eiland en laat je betoveren door al dat lekkers. Buon appetito!
Carta da musica / pane carasau – flinterdun brood
Pane carasau is het meest karakteristieke brood van Sardinië. Het is krokant en zo flinterdun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Daarom wordt het ook wel carta da musica genoemd; het is zo dun als een vel bladmuziek.
Hoe dunner, hoe beter – dat is een deel van het geheim. Het brooddeeg wordt zo plat mogelijk gerold en in een hete oven geschoven. Soms worden er stenen opgelegd om het deeg plat te houden. Als het deeg toch opzwelt, wordt het doorgeprikt.
Het werd traditioneel gegeten door herders. Het is lang houdbaar, dus het was perfect voor als de herders maanden op pad moesten met hun...
Proef het beste van Italië Vinologi – proef van bijzondere wijn uit Piemonte
‘Vinologi is meer dan alleen wijn. Ontmoeten, kunst en cultuur zijn met elkaar verweven in dit bedrijf, want voor mij is genieten van goed eten en drinken net zo belangrijk voor een rijk leven als aandacht voor kunst, cultuur en elkaar,’ zo lezen we op de website van Vinologi.
Dat maakte Ciao tutti’s wijnblogger Aimée zo nieuwsgierig dat ze Lonneke ten Hooven, de vrouw achter Vinologi, bezocht om meer te horen over deze bijzondere wijnwebsite met prachtige wijnen uit de regio Piemonte.
Aimée: ‘Lonneke ten Hooven woont in een knus huisje aan de rand van Maastricht, vlak bij de grens met België. Vanuit haar woonkamer zie je in de verte de bekende wijngaard Apostelhoeve. Dat moet wel een inspirerende omgeving zijn voor iemand die vol passie met wijn bezig is.
Ik vraag Lonneke hoe het zo gekomen is dat ze zeven jaar geleden met wijnhandel Vinologi gestart is. Lonneke vertelt dat haar jonge jaren vol theater, muziek en dans zaten. Vijfentwintig jaar geleden ontstond ook haar...
Italiaanse taal Auguri! – de beste wensen in het Italiaans
Op 18 februari vierde Saskia haar verjaardag al in Rome, maar vanmiddag viert ze een Italiaans feestje met alle mensen die daar niet bij konden zijn. Voor wie haar of anderen in het Italiaans wil feliciteren, delen we een lijstje met gelukwensen en andere feestelijke woorden!
auguri!
gefeliciteerd!
tanti auguri!
hartelijk gefeliciteerd!
fare gli auguri
iemand feliciteren
tanti auguri a te!
lang zal je leven!
bacio
kus, zoen
biglietto di auguri
wenskaart
buon divertimento!
veel plezier!
compleanno
verjaardag
buon compleanno!
fijne verjaardag!
compiere gli anni
jarig zijn
candeline
kaarsjes
spegnere le candeline sulla torta
de kaarsjes op de taart uitblazen
festa
feest
festeggiare
feesten, vieren
fare una festicciola
een feestje bouwen
festeggiato
feestvarken, jarige
festone
slinger
festoso
feestelijk
fiori
bloemen
un mazzo di fiori
een bos bloemen
ho 30 anni
ik ben 30 jaar
invitare
uitnodigen
invito
uitnodiging
palloncino
ballon
...
Proef het beste van Italië Op bezoek bij mozzarellamakers – twee bijzondere buffelboerderijen in Nederland
Een bezoekje aan Campanië is niet compleet zonder een lekkere lunch met een bol romige mozzarella, al dan niet vergezeld van blozende tomaatjes, geurige basilicum en een scheut olijfolie.
Tijdens onze reizen in deze regio bezochten we al de buffelboerderijen Tenuta Vannulo en Caseificio Barlotti, maar ook in eigen land wordt mozzarella gemaakt. Studente journalistiek Sam Coolegem bezocht voor haar stage-opdracht twee Nederlandse mozzarellamakers.
Ze sprak met Maarten Arns van Buffelboerderij Arns in Zevenaar en met Andra Westerhoff van Buffalo Farm Twente in Denekamp en vroeg hen hoe het is om in het Nederlandse landschap een van oorsprong Italiaans product te maken.
Een kijkje bij Buffelboerderij Arns in Zevenaar
Maarten Arns: ‘Mijn ouders hebben sinds ik mij kan herinneren een zuivelboerderij gehad. Ik ben dan ook opgegroeid op de boerderij, in deze straat zelfs!
Nog steeds zijn we echt een familiebedrijf, mijn broer heeft rond de honderdvijftig buffels (hier lees je meer over...
Italiaanse taal Settimana Enigmistica – het bekendste Italiaanse puzzelboekje
Een van onze favorieten in de Italiaanse kiosk is de Settimana Enigmistica. Heerlijk om even mee te ontspannen, maar vooral om nog beter Italiaans te leren.
Het allereerste nummer lag op 23 januari 1932 in de kiosk. Het puzzelboekje kostte vijftig cent (in lires) en bestond uit zestien zwart-witpagina’s met kruiswoordraadsels, rebussen en raadsels.
De bedenker van het boekje, Giorgio Sisini, was zelf een fervent puzzelaar en bleef tot zijn dood betrokken bij het maken van puzzels en het bedenken van nieuwe raadsels.
Qua opmaak is het wekelijkse puzzelboekje niet veel veranderd, al zit er nu hier en daar wat kleur in.
Waarom is Settimana Enigmistica zo populair?
Waarom het zo populair is, dit toch ietwat saai vormgegeven puzzelboekje dat wegvalt tussen alle kleurige covers met schreeuwende koppen en glossy foto’s? In het boekje Italianità (2008) wordt het als volgt uitgelegd:
‘I suoi schemi di parole crociate hanno impegnato ed impegnano generazioni di italiani, gli...
Sardinië Tinnura – een openluchtmuseum vol murales op Sardinië
Negen kilometer ten zuidoosten van het kleurrijke Bosa, in de provincie Oristano, ligt nog een dorpje vol kleur: Tinnura. Het telt slechts zo’n tweehonderdvijftig inwoners, maar is dankzij de murales, muurschilderingen, meer dan een bezoek waard.
De meeste murales vind je in de Via Nazionale, de hoofdstraat van Tinnura, maar dwaal ook door de zijstraatjes, waar hier en daar nog meer muurschilderingen opduiken.
De meeste afbeeldingen zijn van de hand van Pina Monne, een lokale kunstenares die voor inspiratie vooral in de recente geschiedenis van het plaatsje dook, waarin land- en wijnbouw de hoofdrol spelen, evenals de belangrijkste tradities en feesten van Sardinië.
foto’s: Hilda Weges
Nog meer muurschilderingen bewonderen op Sardinië? In het vlak bij Tinnura gelegen Flussio vind je ook een paar murales. Hét Sardijnse plaatsje dat bekend staat om de muurschilderingen is Orgosolo. In deze blog bewonder je de kleurrijke muren van dit dorp.
foto: Elisa Locci
Nog meer tips...
Sardinië Isola Rossa en de paradijselijke stranden tussen Santa Teresa Gallura en Castelsardo
Halverwege Santa Teresa Gallura en Castelsardo ligt Isola Rossa. Dat is niet alleen de naam van de vierhonderd meter lange granieten rots die ongeveer vijfhonderd meter voor de kust uit het water oprijst, maar ook van een sfeervol kustplaatsje aan de Golf van Asinara.
Een groot deel van het jaar is het slechts een slaperig vissersdorpje, maar ’s zomers barst de kleine dorpskern bijna uit zijn voegen. Aan de voet van de zestiende-eeuwse Torre Aragonese, de oude verdedigingstoren, die deel uitmaakte van een reeks wachttorens langs de kust, om aanvallen van piraten tijdig te zien aankomen, spreiden talloze strandliefhebbers hun badlaken uit.
Het is niet zo verwonderlijk dat de eilandbewoners hier zelf ook graag komen, als je ziet hoe helder het water is. De rotsen voor de kust, gevormd door het eeuwenlange samenspel van wind en zee, zorgen voor prachtige vergezichten.
Dankzij de combinatie van het smaragdkleurige water en de fijne zandstranden is Isola Rossa een waar strandparadijs....
Toscane Homestay – Italiaans leren bij je leraar/lerares thuis
Het zou voor Lisa een jaar worden met een grote impuls aan Italiaanse taal. In april zou ze vier weken lang een taalcursus volgen in Rome en begin juli zou ze nog een week naar Rimini gaan. Helaas gooide corona roet in het eten en konden beide reizen niet doorgaan.
Gelukkig was er een alternatief: een verblijf bij een Italiaanse lerares thuis, in een dorpje even buiten Florence. Lisa genoot van deze bijzondere homestay en deelt in deze blog haar ervaring.
Lisa: ‘Gelukkig heb ik al wel een goede basis (niveau B2) en volg ik ook door het jaar heen lessen Italiaans, maar het zat me toch niet lekker dat mijn taalcursussen in rook waren opgegaan. Daarom heb ik redelijk last minute, in overleg met Ingrid en Janine van Italstudio, voor juli een homestay-cursus geboekt, in een plaatsje vlak bij Florence.
Homestay staat voor les bij de leraar of lerares thuis. Daar verblijf je ook, op basis van halfpension. Het is dus een ware immersione in het Italiaanse leven en in de Italiaanse taal. Het...
Proef het beste van Italië Brutti ma buoni (amandelkoekjes) – lelijk maar lekker!
Tijdens een wandeling door Trastevere kunnen we geen weerstand bieden aan de heerlijke geuren die ons de Via della Luce inlokken. Op nummer 21 huist Biscottificio Innocenti, een kleine koekjesfabriek.
Overal waar je kijkt zie je koekjes, taarten en andere zoetigheden in alle soorten en maten. Overweldigd door de enorme keuze wijzen we naar de eerste de beste bakplaat die uit de oven komt. Stefania, de eigenaresse, knikt goedkeurend, en zo proefden we brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent.
De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes inderdaad geen schoonheidsprijs verdienen, smaken ze overheerlijk.
Uiteraard moeten we ook de andere koekjes proeven. Na een paar amandelkoekjes, een handje cantuccini, een stuk crostata en een plat stuk pijnboompittenkoek nemen we met moeite afscheid van de heerlijk geurende bakplaten.
Gelukkig krijgen we van de eigenaresse het recept mee, zodat we ook ver...
Nieuws uit Italië Marco Mengoni wint Sanremo 2013 met L’essenziale
foto: Claudio Onorati ANSA
Marco Mengoni, die eerder al het Italiaanse X Factor won, heeft met L’essenziale het Festival di Sanremo 2013 gewonnen. Luister mee naar dit prachtige lied en geniet van de prachtige tekst:
Sostengono gli eroi
‘Se il gioco si fa duro,
è da giocare!’
Beati loro poi
se scambiano le offese con il bene.
Succede anche a noi
di far la guerra e ambire poi alla pace
e nel silenzio mio
annullo ogni tuo singolo dolore.
Per apprezzare quello che
non ho saputo scegliere.
Mentre il mondo cade a pezzi
io compongo nuovi spazi
e desideri che
appartengono anche a te
che da sempre sei per me
l’essenziale.
Non accetteró
un altro errore di valutazione,
l’amore è in grado di
celarsi dietro amabili parole
che ho pronunciato prima che
fossero vuote e stupide.
Mentre il mondo cade a pezzi
io compongo nuovi spazi
e desideri che
appartengono anche a te.
Mentre il mondo cade a pezzi
mi allontano dagli eccessi
e dalle cattive abitudini,
tornerò all’origine,
torno a te...
Proef het beste van Italië Gozio Amaretto – pure after dinner liefde in een glaasje
Na een Italiaans etentje komt vaak een fles likeur op tafel, van amaretto (amandellikeur) tot nocino (walnotenlikeur), van limoncello (citroenlikeur) tot frangelico (hazelnootlikeur) en sambuca (anijslikeur).
Hoewel we graag een glaasje limoncello nuttigen na een zware maaltijd, gaat er bij een straffe espresso niets boven een amaretto. Er is er één die dan met kop en schouders boven alle andere amaretto’s uitsteekt: Gozio Amaretto, die sinds begin mei in de schappen staat van Gall&Gall.
Amaretto – een ode aan de liefde
Volgens de overlevering zou deze amandellikeur het licht hebben gezien in 1525, met dank aan een verliefde weduwe. Ze stond model voor de renaissanceschilder Bernardo Luini en viel als een blok voor hem. Ze brouwde een speciaal drankje voor Luini, als ode aan haar liefde voor hem. Helaas weten we niet of dat er ook voor zorgde dat haar liefde werd beantwoord…
Gozio Amaretto – ambachtelijk vakmanschap
Gozio is een authentieke amaretto, precies zoals het...