Rome De rozentuin in Rome – geniet van een zoet rozenbriesje op de Aventijn
Elk jaar gaan op 21 april, de verjaardag van Rome, de poorten van de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, open voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken.
De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar.
De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot circa half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse stelletjes en hoor je niets anders dan romantisch gefluisterde liefdesverklaringen en het ruisen van de rozenblaadjes.
Je vindt de rozentuin aan de Via di Valle Murcia 6 (op de Aventijn). De tuin is vanaf 21 april tot en met half juni dagelijks geopend van 8.30 tot 19.30 uur en gratis toegankelijk. Via deze link vind je alle informatie.
Van de...
Italiaanse taal Boh – in één woord vloeiend Italiaans
Boh – het is een van die Italiaanse woorden die wij ook in Nederland het meest gebruiken. Het is immers een perfect antwoord op een vraag waarop je het antwoord eigenlijk niet weet.
Wat is dat daar? Boh! Hoe ging je gesprek gisteren? Boh… Wat ga je straks doen? Boh. Denk je dat het droog blijft? Boh!
Het antwoord is telkens dus simpelweg ‘Boh!’ Vergezeld van een lichte opwaartse kinbeweging en grimas wordt de betekenis meteen duidelijk – ook voor wie geen Italiaans spreekt. Ook je schouders ophalen kan prima samen met ‘Boh!’
De betekenis kan overigens variëren van een simpelweg ‘ik weet het niet’ tot een sterk ‘weet ik veel – en waarom denk jij wel niet dat ik dat zou moeten weten!’ Als altijd zijn de Italianen inventief en kunnen ze met een kort woordje een heel scala aan gevoelens uitdrukken en overbrengen. Met slechts drie letters zeg je alles…
Afgelopen blog tour, in en om Verona en het Gardameer, stonden we weer even stil bij de ultieme betekenis van...
Proef het beste van Italië Tover je eigen pizza op tafel met deeg van Tante Fanny
In de Italiaanse keuken is het normaal gesproken la mamma of la nonna die ons culinair de weg wijst, met tal van authentieke recepten en onmisbare tips. Tijdens deze quarantaine duiken we regelmatig de keuken in met Tante Fanny, dankzij haar perfecte kant-en-klare pizzadeeg waarmee je in een handomdraai een verse pizza op tafel tovert.
Of je nu gaat voor een pizza rossa (met tomatensaus) of een pizza bianca (zonder tomatensaus maar met lekker veel kaas), Tante Fanny heeft het meeste werk al gedaan. Dankzij het verse pizzadeeg, opgerold op bakpapier en dus meteen klaar voor gebruik, kun je meteen aan de slag.
Je kunt kiezen uit vers pizzadeeg met of zonder kruidige Italiaanse tomatensaus, uit spelt-pizzadeeg en rustiek pizzadeeg (een combinatie van speltbloem en volkoren tarwemeel). Alle pizzadeegsoorten zijn geschikt voor een vegetarische en zelfs voor een veganistische maaltijd.
Nu we na een dag schrijven, plannen en (online) vergaderen niet even een Italiaanse pizzeria kunnen...
Lago Trasimeno San Feliciano – veelzijdig vissersdorp aan het Lago Trasimeno met onvergetelijke zonsondergangen
San Feliciano is klein in oppervlakte maar groots qua sfeer. Talrijke Umbriëliefhebbers vinden hun weg naar dit vissersdorp met een pittoresk haventje, lekkere adresjes en onvergetelijke zonsondergangen.
Het eerste wat je opvalt bij aankomst in San Feliciano is de rust die je tegemoet komt vanaf de waterkant van het schilderachtige Lago Trasimeno. Kleurrijke vissersboten wiegen zachtjes op het kalme water terwijl de horizon wordt gedomineerd door de majestueuze heuvels van Umbrië.
Je kunt de vissers zien terugkeren, terwijl ze hun netten repareren en hun verhalen delen in de lokale trattoria’s. De warme gastvrijheid van de inwoners weerspiegelt de eeuwenoude band met het meer en de omringende natuur.
Wandel de pier op en geniet van het uitzicht op Isola Polvese. Je kunt van hieruit de boot nemen naar het grootste van de drie eilanden in het meer.
Waterpret op het Lago Trasimeno
Tijd voor actie! In Monte del Lago, het dorpje even verderop, kun je bij Aqua Dolce Sailing een kajak...
Lago Trasimeno Strijk neer bij de lekkerste adresjes rondom het Lago Trasimeno!
Rondom het prachtig gelegen Lago Trasimeno, in het noorden van Umbrië, zijn veel fijne osteria’s, trattoria’s en restaurants te vinden, waar je geniet van lokale specialiteiten, pasta’s, cocktails of culinaire stergerechten.
We nemen je mee op een heerlijke reis rondom het meer, dus warm die smaakpapillen al maar op!
foto’s: Ristorante Il Molo
La Pigra Tinca – Castiglione del Lago
We starten onze culinaire reis in Castiglione del Lago. Aan de Lungolago kun je bij La Pigra Tinca bijna óp het meer dineren.
Dit restaurant is al een halve eeuw verbonden met de geschiedenis van Castiglione. Na een grootscheepse renovatie is La Pigra Tinca helemaal terug, en hoe! Het knappe interieur geeft je het gevoel op een boot te zitten: mahoniehout, elegante tafeltjes, een prachtig uitzicht op het meer dankzij de grote ramen en het leuke terras maken dit tot een perfecte plek voor een culinaire pitstop aan het meer.
Op het menu van La Pigra Tinca speelt het meer de hoofdrol. Zoetwatervis,...
Proef het beste van Italië Zelf mozzarella maken
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een insalata caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, die officieel fior di latte heet.
Mozzare
De naam mozzarella is een afgeleide van het woord mozzare, in stukken scheuren of afbreken. Dat geeft namelijk precies aan hoe men te werk gaat bij het maken van mozzarella. Mozzarella wordt verkregen door toevoeging van stremsel aan (buffel)melk. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten uit de melk gaan samenklonteren en zich afscheiden van het melkvocht.
De ontstane wrongel wordt vervolgens in kokend water met een stok tot een dikke, elastische massa gedraaid. Daarna wordt de kaas in een bak met koud water gelegd, waar men de kaasmassa goed kneedt. Ten slotte is de fase van het mozzare aangebroken. De kaas wordt in stukken gescheurd en verpakt – om later, in nette plakjes of in stukken gescheurd, op je bord...
Proef het beste van Italië La Vigilia – kerstavond op z’n Italiaans: zeven gangen vis
Voor de Italianen is kerstavond, oftewel la Vigilia (letterlijk: ‘de vooravond’) het hoogtepunt van Kerstmis. De hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Hierbij gelden wel strenge regels, die ook nog eens per regio verschillen. Zo bestaat het diner op kerstavond altijd alleen maar uit visgerechten.
Zeven gangen met vis
Meestal is ook het aantal gangen vastgesteld: in de meeste regio’s horen er zeven verschillende gerechten met vis op tafel te verschijnen. In een aantal gebieden pakt men echter nog meer uit en staan de mamma’s dagenlang in de keuken om negen, elf of soms zelfs dertien verschillende gangen met vis te bereiden.
Niet alleen een hels karwei voor degene die het allemaal moet bedenken, organiseren en bereiden, maar ook voor de gasten die gang na gang hun eetlust moeten zien te bewaren.
Van paling tot spaghetti alle vongole
Wat er precies op het menu staat, verschilt per regio of zelfs per stad. In Rome wordt bijvoorbeeld vaak capitone...
Proef het beste van Italië Geniet ook thuis van de Toscaanse delicatessen van Trattoria Da Burde in Florence
Bij Trattoria Da Burde in Florence schuif je aan om te genieten van traditionele Toscaanse gerechten. De trattoria bestaat al sinds 1901 en is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Tegenwoordig staat Paolo Gori, als vierde generatie, aan het hoofd van de keuken, en zorgt zijn broer Andrea voor de mooiste wijnen.
Wat er precies op het menu staat, verandert regelmatig, afhankelijk van de seizoenen en het aanbod op de markt. Wat niet verandert, is dat alle gerechten gebaseerd zijn op de recepten van nonna Irene.
Net als de trattoria zelf wortelen ze in Toscaanse traditie. Met elk gerecht neem je hier de culinaire historie van Florence met al je zintuigen in je op.
Menu vol traditionele Toscaanse gerechten
Je begint bijvoorbeeld met Toscaanse antipasti als crostini met kippenlevertjespaté, vleeswaren als finocchiona (venkelworst) en kazen.
Deze worden gevolgd door soepen als pappa al pomodoro, ribollita, carabaccia (uiensoep) en minestra di farro e fagioli en pasta’s als...
Friuli-Venezia Giulia Fontanone di Goriuda – spectaculaire waterval in het hart van de Julische Alpen
Verscholen tussen het Canin-gebergte en de Monte Cimone in de regio Friuli-Venezia Giulia loopt een smalle, dertien kilometer lange groene vallei, de Val Raccolana.
De vallei start bij het dorpje Chiusaforte, dat als bijnaam ‘gemeente van de watervallen’ heeft, vanwege de vele watervallen in de omgeving, en eindigt bij het skidorpje Sella Nevea.
Ciao tutti’s Erwin neemt je mee naar een van de mooiste watervallen in dit gebied, verscholen in het groen van de Julische Alpen.
Erwin: ‘Door de vallei loopt de Strada Provinciale SP76. Je steekt de rivier de Fella over en rijdt onder de rijksweg A23 door. Al snel is de ingang van de smalle vallei zichtbaar tussen de steile bergen.
Cascata Rio Repepeit
De provinciale weg meandert door de vallei en volgt het pad van de Torrente Raccolana. Al na enkele minuten wijst een bordje langs de weg dat het tijd is om de auto te parkeren voor een prachtige kleine waterval, de Cascata Rio Repepeit.
Deze waterval is vanaf de weg niet zichtbaar,...
Proef het beste van Italië Proef de zomer met de mooiste Italiaanse rosé van Vino e Basta!
Nu het ook officieel bijna zomer is, is het tijd om een mooie fles Italiaanse rosé koud te leggen. Perfect tijdens de aperitivo, een zomerse lunch, een gezellige barbecue of een lekker laat diner op een zwoele zomeravond.
Vino e Basta deelt daarom vijf tips voor rosé en rosé-bubbels uit verschillende Italiaanse regio’s (mét een kortingscode voor gratis verzending). Salute!
Rosato – charmante rosé van Malenchini uit de Chianti in Toscane
We beginnen in de Chianti, een van onze favoriete wijnstreken in Toscane. Zo’n dertig kilometer ten zuiden van Florence ligt de prachtige Villa Medicea di Lilliano. Hier plantte de Malenchini-familie in 1930 de eerste wijnstokken.
Tegenwoordig maakt de familie naast Chianti Colli Fiorentini en de Super Tuscan Bruzzico ook een heldere perzik-bloesemroze Rosato. Deze rosé heeft geurige aroma’s van granaatappel, roze pompelmoes en rood fruit.
De smaak is soepel, helder en aangenaam fris. Perfect in combinatie met zeevruchtensalades, vis en...
Italiaanse taal Woordzoeker Italiaans – een leuke manier om veel Italiaanse woorden te leren
Mede-Italiëliefhebber Stefanie tipte ons Woordzoeker Italiaans, een heerlijke collectie van meer dan honderd woordzoekers die speciaal bedacht is om je woordenschat op te frissen of te vergroten als je net begonnen bent met Italiaans leren.
De woordzoekers bevatten Italiaanse woorden en zinnen met daarnaast de Nederlandse betekenis. Elke puzzel heeft zijn eigen onderwerp, van begroeten tot de weg vinden, van uit eten gaan tot winkelen en andere aspecten van de Italiaanse cultuur.
Of je nu een paar sleutelzinnen wil leren voor een reis naar het buitenland, je kennis wil verversen of jezelf wil vermaken met een leuke en leerzame activiteit – je merkt dat je het Italiaans bijna als vanzelf absorbeert bij het maken van de puzzels. Dus pak je pen, duik in het boek en je spreekt in no time een aardig woordje Italiaans!
Leuke manier om je woordenschat te vergroten
Dit is natuurlijk geen uitgebreid handboek om Italiaans te leren – en het kan ook geen taalgids of Italiaanse les vervangen....
Sardinië Costa Verde – ongerepte natuur en spookstadjes op Sardinië
De zuidwestkust van Sardinië heet niet voor niets Costa Verde. De aardbeienbomen, jeneverstruiken en mastiekbomen groeien van de bergen tot aan de zee en geven de kustlijn een groene tint.
Zevenenveertig kilometer lang reden Nina en Andrea in hun rode camper langs donkere kliffen, ongerepte baaien en zandvlaktes.
Grote kans dat je ergens in the middle of nowhere een verroest wagonnetje tegenkomt. Dit gebied was namelijk een van de grootste lood- en zinkmijnen van Europa. Al sinds de Romeinen was Sardinië een gewilde locatie, juist vanwege de waardevolle grondstoffen, en vanaf 1850 groeide de Sardijnse mijnproductie enorm snel. Vandaar dat er rondom de mijnen complete dorpen werden gebouwd om de mijnwerkers en hun familie onder te brengen.
Toen eind jaren zestig van de vorige eeuw de crisis toesloeg, nam de Sardijnse mijnproductie, net als in de rest van Europa, geleidelijk af. De mijnwerkers en hun familie trokken weg en lieten verlaten dorpen achter. Dit resulteerde in...