Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Campanië

De oude mannetjes van Acciarioli en de prins van Palazzo Belmonte in Santa Maria di Castellabate – Cilento

Naast de overweldigende pracht en praal komt Nadine tijdens de blogtour #SalernoC2C even op adem in het pittoreske Acciaroli, een fotogeniek kustplaatsje in de Cilento. Nadine: ‘Acciaroli is een klein maar authentiek vissersdorp met slechts zeshonderd inwoners. Als we door de straatjes wandelen, merken we al snel dat iedereen elkaar hier kent. Er is een kleine jachthaven en er is – natuurlijk – een kerk, maar verder zie je vooral stenen huizen met balkons die vol hangen met kleurrijke bloemen. Het lijkt alsof het leven hier stilstaat. Hier weten ze niet wat haasten is. Heerlijk, de rust die dit plaatsje uitstraalt. Hier zou ik wel even willen blijven om te schrijven. In de voetsporen van onder anderen Hemingway, die hier rond 1953 enige tijd verbleven zou hebben om te werken aan zijn boek The old man and the sea. Een van de dorpsgenoten adviseert ons om een keer een paar dagen in het voorjaar of het najaar te komen. Niet alleen is dan de temperatuur het meest aangenaam, dan...
Campanië

Caseificio Barlotti – op bezoek bij een buffelmozzarella-boerderij in de Cilento

Na de schitterende Amalfikust brengt de blog tour #SalernoC2C Nadine in de Cilento, een streek in Campanië die veel minder bekend is dan het gebied rondom Amalfi en Ravello, maar zeker niet minder mooi. Nadine: ‘Onze eerste stop was in het plaatsje Capaccio, waar de buffels van Caseificio Barlotti ons vrolijk begroetten. Dit is dé buffelmozzarella-boerderij van deze regio. Hier maakt men buffelmozzarella DOP, hetgeen wil zeggen dat er alleen buffelmelk wordt gebruikt van buffels die hier opgroeien. Bij deze buffelmozzarella-boerderij staan er tientallen buffels op stal, die we één voor één een aai over hun bol mogen geven. De buffels zijn van verschillende leeftijden. De jongste was nog een baby-buffel van slechts tien dagen oud. Zo vertederend, daar kun je niet voorbij lopen! Na de kennismaking met de buffels mogen we een kijkje nemen bij het productieproces, dat grotendeels handmatig verloopt. Wist je dat er voor een pond mozzarella maar liefst vier liter buffelmelk nodig...
Nieuws uit Italië

Willemijns Toscaanse bruiloft in 40 foto’s

Na een romantische verloving in Rome was het afgelopen 15 mei tijd voor de langverwachte Toscaanse bruiloft. Willemijn en Peter-Paul trouwden in het bijzijn van ongeveer honderd gasten in het Convento di Giaccherino, een voormalig klooster op een heuvel net buiten Pistoia. Op een regenachtige dag beleefden zij, samen met (onder anderen) Saskia als ceremoniemeester, een op-en-top Italiaans sprookjeshuwelijk. Van de voorbereidingen bij All’Ombra del Tiglio (waar Willemijn werd omgetoverd tot een sprookjesachtige bruid) en bij Villa Parri (waar Peter-Paul zich voorbereidde op het grote moment) tot het vertrek in de vintage Fiat 500 – alle details van deze prachtige dag werden vastgelegd door de fotografen van Charmwedding. Om jullie een beetje te laten meegenieten een kleine selectie uit de reportage die zij maakten: het huwelijk in veertig foto’s! I preparativi | De voorbereidingen   La cerimonia | De ceremonie   L’aperitivo & la cena | De aperitivo & het diner   La...
Italiaanse taal

Napoli e la napoletanità (artikel in het Italiaans)

Dora Gatti, van oorsprong Romeinse maar sinds enige jaren woonachtig in Amsterdam, schrijft regelmatig een blog in het Italiaans. Dit keer vertelt ze over Napels en vooral over de Napolitanen: ‘Il noto cantante napoletano Pino Daniele descriveva Napoli come una città dai mille colori e dalle mille paure, una città di cui nessuno si interessa, ma chi ci vive non si sente mai solo. Forse queste parole riassumono le caratteristiche più importanti di questa città magnifica e complicata. ‘Vedi Napoli e poi muori,’ come dire che non c’è altra città al mondo che offre così tanto, sotto tanti punti di vista. Napoli è la città dalla storia millenaria, della pizza e del caffè, della musica, dell’arte e delle tradizioni, della cucina, del teatro, della lingua e della superstizione. Ma è anche e soprattuto la città dei napoletani. Chi non conosce bene la città interpreta il carattere dei napoletani come ingorante, banale, volgare e sciatto. Al contrario, napoletanità vuol...
Campanië

Paestum – gouden Griekse tempels in het groen

Campanië heeft niet alleen veel overblijfselen van de Romeinse beschaving, ook de Grieken hebben hier hun sporen achtergelaten. Het mooiste aandenken aan hun aanwezigheid zijn de tempels bij Paestum, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 26 april tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien. Tijd om de tempels in de schijnwerpers te zetten! Van Poseidonia naar Paestum De Grieken begonnen zo’n 2500 jaar geleden met de bouw van de tempels van Poseidonia, dat de Romeinen later Paestum doopten. De stad lag in een vruchtbare vlakte bij een bevaarbare rivier. Landbouw en scheepvaart brachten grote welvaart en de Griekse traditie en geschiedenis versmolten al snel met de cultuur van de lokale bevolking. In het multiculturele Poseidonia nemen de lokale Lucaniërs rond 420 voor Christus de macht van de Grieken over. Na verovering door de Romeinen in 273 voor...
Proef het beste van Italië

Bloem water gist zout passie – kookboek vol recepten voor authentieke Napolitaanse pizza

Pizza is de culinaire trots van Napels. Hoewel de oorsprong van de pizza niet met harde feiten valt te bewijzen, gaan de Napolitanen er prat op dat de pizza in hun stad is uitgevonden. De Napolitanen zijn zó trots op hun pizza, dat er zelfs een vereniging in het leven is geroepen, de Associazione Verace Pizza Napoletana. Deze Associazione strijdt voor het behoud van de enige echte, originele pizza. Er is zelfs een wet opgesteld die voorschrijft waar een pizza napoletana aan moet voldoen. De pizza’s moeten bijvoorbeeld rond zijn, met een maximale diameter van vijfendertig centimeter en een maximale dikte van drie millimeter. Het deeg moet met de hand worden gekneed en gevormd. Het gebruik van hulpstukken zoals een deegroller is streng verboden. Ook moet het deeg tenminste zes uur hebben kunnen rusten. De pizza moet vervolgens – heel belangrijk! – op traditionele wijze in een houtoven worden gebakken, op 480 °C. De pizza mag overigens niet langer dan negentig seconden in de...
Friuli-Venezia Giulia

Grado – ‘eiland van de zon’ tussen Venetië en Trieste

Tussen Venetië en Trieste, in een lagune vol pittoreske eilandjes, ligt de nog onontdekte badplaats Grado. De stad in de regio Friuli-Venezia Giulia vormt op zichzelf een eiland en wordt door de inwoners ook wel Isola del Sole (‘eiland van de zon’) genoemd. Een groot deel van Grado is rondom de haven gebouwd. Dit pittoreske gebied vol met vissersboten is voor toeristen de bruisende entree van de stad. Al flanerend kun je er een kijkje nemen in de wereld van de visserij. De lange wandelpaden langs de zee en de boulevard zijn perfect voor een mooie wandeling langs de kust, met geweldig uitzicht op Trieste en Slovenië aan de overkant van de baai. Naar het strand van Grado De stranden van Grado zijn heel kindvriendelijk. De straten waar auto’s mogen rijden zijn ver verwijderd van het strand, er staat een hek tussen de boulevard en de straat en het zeewater is ondiep. Voor de hondenliefhebbers zijn er ook speciale stranden ingericht: Spiaggia Lido di Fido en Spiaggia di Snoopy....
Sardinië

Orgosolo – een dorp vol muurschilderingen op Sardinië

Dankzij de film Banditi a Orgosolo (Vittorio de Seta) is dit dorp op Sardinië beroemd en berucht. Inmiddels zijn de meeste bandieten met pensioen, maar saai is Orgosolo zeker niet. De prachtige murales, kleurrijke muurschilderingen, maken een wandeling door het dorp, niet ver van Nuoro, meer dan bijzonder. De eerste muurschildering van Orgosolo is gemaakt door een groep Milanese anarchisten in 1969. Al snel volgden er meer. Zowel de lokale bevolking als kunstenaars van buitenaf gebruikten de muren van Orgosolo als klankbord voor hun ideeën. De meeste murales gaan over sociale, historische of politieke thema’s. Er zijn inmiddels meer dan honderdvijftig verschillende muurschilderingen te zien in het dorp. We delen alvast een aantal van de murales: met dank aan Paolo Bona en Elisa Locci voor de foto’s Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd...
Italiaanse taal

Ventotene, l’isola delle Sirene (artikel in het Italiaans)

Dora Gatti, van oorsprong Romeinse maar sinds enige jaren woonachtig in Amsterdam, schrijft regelmatig een blog in het Italiaans. Dit keer neemt ze ons mee naar Ventotene, een eiland voor de kust van Rome, waar ze haar zomervakantie doorbrengt: ‘Ogni anno, da diversi anni ormai, mia figlia ed io passiamo le vacanze sull’isola di Ventotene. È una delle più piccole isole del Mar Tirreno, conosciuta e frequentata soprattutto dagli amanti delle immersioni e da ‘turisti della domenica’. Posta sulla rotta tra Ponza e Ischia, facilmente raggiungibile dalla costa del Lazio, Ventotene è uno scoglio allungato, antico vulcano lungo appena due chilometri, circondato da un mare azzurro intenso. È un’isola vera e solitaria, abitata da poco più da 700 abitanti. Gli inverni sono miti, battuti dal vento e dal silenzio. Le estati assolate, con il mare che domina e determina la vita degli abitanti e dei pochi turisti. La piccola Ventotene ha una lunga storia, fatta di conquiste e di...
Toscane

Amedei – de lekkerste chocolade ter wereld

Even buiten het Toscaanse stadje Pontedera, in de provincie Pisa, ligt een stukje hemel op aarde. Midden op het platteland, met alleen cipressen en weilanden als nabije buren, vind je de chocoladefabriek van Amedei, waar Saskia vorige week mocht proeven van de allerlekkerste chocolade ter wereld. Saskia in de chocoladefabriek We maakten eerder al kennis met de chocolade van Amedei dankzij Marica Anker, die deze Italiaanse chocolade in Nederland distribueert. Toen we haar interviewden, zaten we al flink te watertanden. Hoe heerlijk moest het zijn om dat Toscaanse chocoladeparadijs te betreden en te proeven van al dat lekkers? We waren dan ook blij verrast toen we van Amedei een uitnodiging kregen om ook zelf eens te komen proeven. Saskia was toevallig al in Toscane, dus zij was de gelukkige die de chocoladefabriek mocht bezoeken. Saskia: ‘Het was een prachtige ochtend, met een strakblauwe lucht en een al zomers warme zon. Alessandro haalde me op van het station in Pontedera. Al snel...
Italiaanse taal

Buona Pasqua a tutti!

Buona Pasqua a tutti! We hopen dat jullie genieten van een heerlijke Pasen, met veel gekleurde eieren bij het paasontbijt of de paasbrunch en een voorjaarszonnetje. Wij serveren er een Italiaans gedichtje bij: Nei miei sogni ho immaginato un grande uovo colorato. Per chi era? Per la gente dall’Oriente all’Occidente: pieno, pieno di sorprese destinate ad ogni paese. C’era dentro la saggezza e poi tanta tenerezza, l’altruismo, la bontà, gioia in grande quantità. Tanta pace, tanto amore da riempire ogni cuore. Buona Pasqua!
Italiaanse taal

La mia Roma (artikel in het Italiaans)

Dora Gatti, van oorsprong Romeinse maar sinds enige jaren woonachtig in Amsterdam, schrijft regelmatig een blog in het Italiaans. Dit keer over haar stad, Rome. ‘Raccontare di Roma non è mai facile, perché Roma è una città complicata. Ha la più alta concentrazione di ricchezze storiche e architettoniche del mondo e una sequenza di periodi storici millenaria e ininterrotta. È anche l’unica città al mondo a ospitare uno Stato al suo interno, lo Stato Vaticano, e l’unico paese in Europa a conservare una delle sette meraviglie del mondo, il Colosseo. Roma è Caput Mundi, è la Città Eterna, è la città dei Papi e della politica; ha subito saccheggi e devastazioni, è stata risparmiata dalle bombe ed è arrivata fino a noi in tutto il suo immutato splendore. Per me che amo profondamente questa città non è facile decidere da che parte cominciare per raccontarla. Vi racconto quindi del mio quartiere, l’Esquilino. L’Esquilino è uno dei sette colli di Roma, è un...