River Cafe behoort al dertig jaar tot de bekendste restaurants van Londen. Dat wordt niet alleen gevierd met prachtige piatti vol Italiaans lekkers in het restaurant, maar ook met een kleurrijk jubileumkookboek voor thuis.
In River Cafe 30 vind je simpele, moderne Italiaanse gerechten, met ingrediënten van het seizoen. Dit nieuwe boek bevat de lekkerste negentig recepten van toen plus dertig compleet nieuwe recepten, allemaal ontsproten aan het brein van eigenaren en topchefs Rose Gray (zij overleed in 2010) en Ruth Rogers.
Ruth Rogers: ‘Het River Cafe kookboek was oorspronkelijk geschreven als handleiding voor onze eigen chefs. Maar als chefs zijn wij ook gegroeid. We zijn heel Italië afgereisd, van Piemonte tot Sicilië, en ontdekten nieuwe ingrediënten, nieuwe methodes en vooral nieuwe mensen die onze kennis van het eten waar we zo gek op zijn hebben vergroot.
Ter gelegenheid van onze dertigste verjaardag zijn we teruggegaan naar de eerste recepten uit dat blauwe boek. We laten hier zien hoe we die klassieke gerechten hebben verfijnd. Naast die klassiekers in een nieuw jasje hebben we ruim dertig nieuwe recepten toegevoegd die uit ons werk en onze reizen zijn ontstaan, zoals mezze paccheri met zwarte peper en langoustines, een excentrieke combinatie van langoustines met pecorino; witte asperges met bottargaboter, een variatie op de klassieke ansjovissaus; en krab met rauwe artisjoksalade.
De vormgeving van River Cafe 30, door Anthony Michael en Stephanie Nash, is geïnspireerd op de inrichting en felle kleuren van het restaurant – de roze houtoven, de gele counter en het blauwe tapijt. De letters van Joseph Alber weerspiegelen deze eigenschappen in het hele boek.’
Kies voor antipasti bijvoorbeeld uit ricotta al forno, gemarineerde artisjokken, bagna cauda met prosecco, bruschetta met mozzarella en spinazie, vijgensalade met cannellinibonen of panzanella. Soepliefhebbers maken courgettesoep, pappa al pomodoro, zomerse minestrone, pasta e fagioli, cannellinibonensoep, ribollita en pompoensoep.
Bij de pasta’s kies je uit ravioli met ricotta, rauwe tomaat en basilicum, spaghetti met citroen, linguine met verse en gedroogde oregano, trofie met pesto, tagliarini met asperges en kruiden, penne met Cloe’s snelle worstsaus, orecchiette met cime di rapa, ansjovis en pangrattato, rigatoni met cavolo nero en nieuwe olijfolie of spinazie-ricottagnocchi.
Liefhebbers van risotto halen hun hart op aan risotto met Amarone di Valpolicella, risotto met eekhoorntjesbrood en cantharellen, risotto met courgettebloemen of pompoenrisotto.
Er is een mooie keuze aan vlees (met onder andere gestoofde ossenhaas, gemarineerde gegrilde lamsbout en langzaam gegaarde kalfsschenkel met Barolo en salie) en vis (zoals gegrilde pijlinktvis, zeebaars in een zoutkorst en Ligurische visstoof), met voor erbij onder meer gesmoorde spinazie, langzaam gesmoorde venkel en aardappels met pancetta uit de oven.
Voor toe is er een verrukkelijke lijst dolci, van bloedsinaasappelsorbet tot zabaglione-ijs, van peren/amandeltaart tot gegrilde witte perziken met Amaretto.
Wij maakten – vanwege een diep verlangen naar zonnige zomerdagen – de spaghetti met citroen. Supersimpel, supersnel en o zo buonissimo!
Hiervoor heb je nodig (voor 6 personen): 250 gram spaghetti | het sap van drie tot vier citroenen plus fijngeraspte citroenschil (van biologische citroenen) | 150 ml olijfolie | 150 gram versgeraspte Parmezaanse kaas | 2 handjes verse basilicum, blaadjes losgehaald en fijngehakt | zeezout en zwarte peper
‘Citroenen, olijfolie, basilicum… het enige andere ingrediënt dat je nodig hebt, is de zon.
Kook de spaghetti in ruim kokend gezouten water, laat goed uitlekken en doe de spaghetti weer terug in de pan.
Klop intussen het citroensap met de olijfolie, roer de Parmezaanse kaas erdoor – die smelt door het mengsel waardoor het dik en romig wordt. Bestrooi met zeezout en zwarte peper en voeg meer citroensap naar smaak toe.
Doe de saus bij de spaghetti en schud de pan om alle spaghettislierten er goed mee te bedekken. Roer er tot slot het gehakte basilicum door en nog een beetje geraspte citroenschil.’
Ontdek alle River Cafe recepten in
River Cafe 30 | ISBN 9789021567761 | € 15,- | Kosmos Uitgevers | bestel River Cafe 30 via deze link bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad
Borgo di Carpiano
Vind ik leuk
Località Carpiano, 06024 Gubbio
Leuk adresje waar je zeker eens moet naar toe gaan,hemel op aarde en heel leuke streek ook Gubbio
Bedankt voor de steeds weer verrassende blog en nieuwsbrief.
Ik kijk er steeds naar uit
Caro saluto
Roosje
Hello, ik kan de citroen salade niet meer vinden, lijkt me heerlijk, ik heb wel citroen olie gemaakt, voor door de salades, zou het mogelijk zijn nog een keer dr citroen salade er op tr zetten, ik mis namelijk 1 ingrediënt Gracie. Renee kitsz.
Ciao Renee,
bedoel je deze?
https://ciaotutti.nl/italiaans-eten/recepten/grandi-gusti-de-allermooiste-gerechten-uit-de-zuid-italiaanse-keuken/