Campanië Pisciotta – de Cilento in een notendop
Wat heeft de Cilento toch een heerlijk klimaat. Zelfs in het najaar is het water van de zee nog warm, de temperatuur vaak ruim boven de twintig graden en schijnt de zon volop. Een ideale maand om in alle rust te genieten van al het moois dat de Cilento biedt, zo laten Marga en Hans ons zien.
Dit keer reizen we naar het dorpje Pisciotta waar je de Cilento in een notendop vindt: een oude borgo vlak bij de zee, te midden van eeuwenoude olijfgaarden, met een prachtig vissershaventje.
We bezoeken Pisciotta op een zomerse dag in de laatste week van oktober. De lucht is stralend blauw en het wordt vijfentwintig graden. Op het piazza in het centro storico beginnen we met een caffè met cornetto op het terras van Bar Germania. Pisciotta is een geliefde plek voor Duitsers, die hier genieten van de authentieke sfeer en de prachtige omgeving. Zelfs Duitse kranten zijn er te koop. Toch is het hier heel rustig en absoluut niet toeristisch, ook niet in het hoogseizoen.
Op het plein zien we...
Nieuws uit Italië OmnesViae – Romeinse routeplanner
De enige complete wegenkaart die is overgebleven uit de Romeinse tijd kan dankzij René Voorburg weer worden gebruikt om reizen te plannen – online nog wel! En gezien we op Ciao tutti komende weken over Romeinse wegen reizen, mag dit nieuwtje hier natuurlijk niet ontbreken.
De Nederlandse historicus René Voorburg uit Houten heeft de wereldberoemde wegenkaart Tabula Peutingeriana verwerkt tot een moderne routeplanner. Voorburg heeft zijn Romeinse routeplanner online gezet op deze website, zo maakte hij onlangs bekend. De historicus, die in het dagelijks leven als webarchivaris werkzaam is bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, heeft het afgelopen half jaar ongeveer al zijn vrije tijd in het project gestoken.
‘Wetenschappers hebben recent de locaties van alle plaatsen op de Tabula Peutingeriana in kaart weten te brengen,’ vertelt Voorburg. ‘Ik ben toen eens gaan kijken waar ik in het Romeinse Rijk op een reis van de ene plaats naar de andere langs zou komen.’...
Friuli-Venezia Giulia Redipuglia – waar de Eerste Wereldoorlog je naar de keel grijpt
Beeld je een leger in van honderdduizend soldaten, opgesteld in lange rijen op de flank van een heuvel. Hun aanvoerder staat aan de voet van de heuvel, klaar om hen te leiden. Een indrukwekkend beeld, niet?
Verander die honderdduizend soldaten nu in honderdduizend graven die de heuvelflank bedekken onder tweeëntwintig terrassen van steen. Aan de voet ligt de tombe van de hertog van Aosta, bevelvoerder van het Derde Leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeg me nu dat je daar niet stil van wordt.
Sofie werd er stil van, toen ze het Sacrario Militare di Redipuglia bezocht. Het is het grootste Italiaanse oorlogsmonument, gebouwd op de berg Sei Busi, op zo’n half uur rijden van Grado in de regio Friuli-Venezia Giulia.
Sofie: ’Om precies te zijn liggen er 100.187 soldaten begraven, waarvan er 60.330 tot op vandaag ongeïdentificeerd zijn. De hertog werd pas in 1931 bijgelegd, gevolg gevend aan zijn wens om bij zijn manschappen te rusten.
Het monument, dat in 1938 ingewijd werd, is...
Proef het beste van Italië Zenzàpero – een zomers drankje met citroen, sinaasappel en gember uit Ligurië
De zon zakt langzaam in zee. De spelende kinderen aan de vloedlijn tekenen donker af tegen de lucht die door de ondergaande zon in alle tinten geel wordt gehuld. Ook het terras van onze inmiddels favoriete strandbar in het Ligurische Levanto kleurt mooi geel. De Levantesi genieten niet van de bij ons inmiddels bekende oranjegekleurde Aperol Spritz, maar van een nieuwe, verrassend frisse aperitivo: Zenzàpero.
Zenzàpero is een samentrekking van zenzero (gember) en aperitivo. Het drankje bevat naast sinaasappel en citroen dan ook wat gember, wat zorgt voor een licht pittige, stimulerende smaak. De sinaasappel en citroen maken het drankje heerlijk verfrissend. Ideaal voor een zomerse dag, want juist deze combinatie is heerlijk dorstlessend.
De barman weet ons te vertellen dat het wordt gemaakt in Ligurië, met echte Italiaanse citrusvruchten die uren en uren hebben kunnen zonnebaden en daardoor meer dan smakelijk zijn.
Zenzàpero vormt de perfecte basis voor zowel alcoholische als...
Ligurië Pesto alla genovese – het enige echte recept uit Genua
Pesto en Ligurië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is dan ook in deze regio ontstaan, in Genua om precies te zijn. Uiteraard delen we dit verderop in dit artikel met je.
Maar eerst iets over de achtergrond van pesto. Wist je dat er zelfs een heus consortium voor pesto is? Il Consorzio del Pesto Genovese beheert het originele recept voor pesto en beschermt het, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over één kam geschoren worden.
Het geheim zit hem grotendeels in de oorsprong van de ingrediënten: voor de echte pesto alla genovese gebruik je basilicumblaadjes uit Pra (een van de quartieri, wijken, van Genua), olijfolie uit de regio Ligurië, verse knoflook, grof zeezout en zowel pecorino als Parmezaanse kaas.
Volgens het consortium krijg je alleen met deze ingrediënten de echte pesto alla genovese. Het woord pesto zelf geeft overigens alleen de...
Proef het beste van Italië Kookles van Nicoletta Tavella: vis, vis en nog eens vis!
Op een winderige, grauwe dinsdagavond in mei toog Elena naar Amsterdam om daar de wereld van La Cucina del Sole binnen te stappen. De laatste kookles uit de serie ‘De basis van de Italiaanse keuken’ stond op het programma en die stond volledig in het teken van vis, schaal- en schelpdieren.
Van dorade tot inktvis, van gamba’s tot venusschelpen: er kwam een hele hoop aan bod. In deze blog neemt Elena je even mee terug naar die culinaire avond in een zonnige Amsterdamse keuken.
Op het moment dat je over de drempel van La Cucina del Sole stapt, straalt de Italiaanse keuken je tegemoet. Nicoletta heet iedereen welkom met een glaasje wijn, ciabatta met eigen olijfolie en olijfjes, zodat de smaakpapillen goed geprikkeld worden. We staan te popelen om aan de slag te gaan.
Het menu bestaat vanavond uit een rijke keur aan gerechten: calamari ripieni (gevulde inktvis), spaghetti con vongole al vino bianco (spaghetti met venusschelpen in witte wijn), peperonata al forno (paprika uit de...
Sardinië 20x Sardijnen in beeld
Tijdens een vakantie op Sardinië maakt je camera overuren. Niet alleen het mooie landschap en de azuurblauwe zee leveren de mooiste plaatjes op, ook de bewoners van dit mooie eiland zijn fotogeniek. Vandaag delen we daarom twintig foto’s van Sardijnen: van jong tot oud, van druk aan het werk tot chillend op een bankje…
Vrolijke vecchietti
Sardijnen staan erom bekend dat ze zeer oud worden. Dankzij het eilandleven behoren veel Sardijnen tot de oudste wereldburgers. Honderd jaar worden is dan ook geen uitzondering op het eiland.
Het grote geheim is nog niet ontrafeld. De een denkt dat het door sterke genen komt, de ander wijdt het aan de positieve, dankbare en relaxte leefwijze. De ouderen op het eiland zitten dan ook vaak rustig op een bankje met elkaar te keuvelen. Haast hebben ze niet meer, maar een grote glimlach en een compliment kunnen er altijd af…
De jeugd van tegenwoordig
Op Sardinië wonen hele families samen. Kinderen worden, naast hun ouders, opgevoed door opa en...
Sardinië Su Nuraxi di Barumini – een van de bekendste nuraghi op Sardinië
Sardinië is het eiland van de nuraghi, eeuwenoude stenen torens waarvan er duizenden op het eiland te vinden zijn. De grote rotsblokken zijn net als hunebedden op elkaar gestapeld zonder gebruik te maken van cement.
Holle steenhoop uit de bronstijd
Het woord nuraghe (het enkelvoud van nuraghi) is afgeleid van de Indo-Europese term nur, dat zoveel betekent als ‘holle steenhoop’. De torens dateren veelal uit de bronstijd en verwijzen naar de cultuur die het eiland in die periode overheerste.
De geschiedenis van deze nuraghe-beschaving beslaat een lange periode (vanaf 1800 tot ongeveer 200 voor Christus), maar maakte een grote bloei door in de periode tussen 1200 en 1000 voor Christus. Niet alleen de steeds grotere en meer complexe vormen van de nuraghi wijzen hierop, maar ook de vele archeologische vondsten van bewerkt metaal en andere artefacten.
De mooiste nuraghi van Sardinië
Je vindt de nuraghi over het hele eiland. In totaal zijn er ruim zevenduizend nuraghi te vinden op...
Sardinië Ardia – traditionele paardenrace voor San Pancrazio in Suni (Sardinië)
Ieder jaar op 11 en 12 mei is het weer zover: ter ere van San Pancrazio wordt er in het Sardijnse dorpje Suni volop feest gevierd, met als hoogtepunt de Ardia, een traditionele paardenrace.
Eva Sardinia attendeerde Felice erop dat ze dit niet mocht missen tijdens haar roadtrip langs de noordwestkust van Sardinië. Felice ging op pad om jullie mee te laten genieten van de festiviteiten; dankzij deze foto’s ben je er bijna zelf bij en kun je de roffelende hoeven horen…
De mooiste paarden van stal
Ter voorbereiding worden de mooiste paarden van stal gehaald. De manen worden geborsteld en de paarden worden klaargemaakt voor de race die later in de avond zal plaats vinden. De straat is al bedekt met aarde, die netjes wordt aangeveegd. Dat dit feest belangrijk is voor Suni, is te zien aan de verschillende muurschilderingen, de vrolijk wapperende vlaggetjes en de opgewonden stemming van de dorpsbewoners.
Wonderbaarlijk water
Het feest van San Pancrazio begint met een mis ter ere van...
Sardinië Roadtrip langs de noordwestkust van Sardinië
De koffers zijn gepakt, de fotocamera en TomTom zijn prontissimi en ook Felice is helemaal klaar voor een roadtrip langs de noordwestkust van Sardinië, die we op uitnodiging van Eva Sardinia maken. Vandaag deelt ze alvast de route die ze aflegde, de komende dagen neemt ze jullie mee naar alle plekken die ze onderweg heeft gezien. Stappen jullie in?
Felice: ‘Na de landing op Alghero staat de huurauto al op ons te wachten. In het vliegtuig hebben we de route die we van Eva kregen uitgebreid bestudeerd. Eva raadde ons aan om via de kust richting het schiereiland Sinis te rijden en via de binnenlanden weer terug naar Alghero.
Zo gezegd, zo gedaan. Met een navigatiesysteem dat meteen functioneert, een voorzichtig zonnetje en de camera op de bijrijdersstoel moet dat helemaal goed komen.
Vanaf Alghero zoeven we soepel richting zuiden. De SP105 en SP49 leiden je langs de prachtige azuurblauwe zee, die hier op Sardinië nooit ver weg is. De weg is aangelegd op hoge rotsen, waardoor je de...
Calabrië Costa degli Dei – de kust van de goden met pareltjes als Pizzo, Tropea en Nicotera Marina
De kustlijn tussen Pizzo en Nicotera Marina, in de provincie Vibo Valentia, wordt ook wel de Costa degli Dei genoemd, de ‘kust van de goden’. Het landschap is uitzonderlijk mooi, met fijne zandstranden en betoverend blauw water. Dit stukje kust is wereldwijd bekend en geliefd.
Pizzo
Een juweeltje aan deze goddelijke kust is het hoog op de rotsen gelegen Pizzo, vanwaar je de hele Golfo di Sant’Eufemia kunt bewonderen. Op maar een paar vierkante kilometer belichaamt dit stadje alles waar Calabrië voor staat: een kristalheldere zee, mediterrane charme, lage huizen en kruizen van kerken die daar bovenuit steken.
In een van deze kerken, de San Giorgio, kun je een Christusbeeld bewonderen van de hand van Gianlorenzo Bernini, de beroemde zeventiende-eeuwse architect en beeldhouwer die onder meer tekende voor de Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona in Rome.
Wat je in Pizzo zeker niet mag missen is de tartufo: hazelnootijs met een hart van chocolade en bedekt met...
Campanië Het gouden licht van Santa Maria di Castellabate
Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon voor het eerst in de Cilento en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur. In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag Santa Maria di Castellabate.
Magda en Hans: ‘Een van de mooiste kustplaatsen van de Cilento is Santa Maria di Castellabate, een eeuwenoud vissersplaatsje. In het middeleeuwse deel hangt een bijzondere sfeer, door de combinatie van prachtige oude gebouwen en de idyllische ligging aan het goudgele strand van een kleine baai.
Palazzo Perotti, het oude kasteel, met de robuuste Torre della Pagliarola, ligt direct aan het strand. Ook het Palazzo Belmonte staat met zijn muren in het zand. In het zonlicht harmoniëren de kleuren prachtig met het honingkleurige strand. Het werd vroeger als jachtverblijf voor de koning van Spanje gebruikt,...