Umbrië Un bacio da Perugia – chocolade kusjes mét bijzondere spreuk
Een kus uit Perugia staat inmiddels wereldwijd symbool voor de liefde. Dit jaar worden er precies negentig jaar kussen van chocolade uitgewisseld op Valentijnsdag, verjaardagen, huwelijken, jubilea, vader- en moederdag – of gewoon tussendoor, om te zeggen dat je van iemand houdt.
Wie vakantie viert in Italië, komt de in zilverfolie verpakte kusjes overal tegen. De populaire chocolaatjes uit Perugia, bestaande uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot, vormen wellicht een van de bekendste Italiaanse producten in binnen- en buitenland, omgeven door een zweem van romantiek die door het moederbedrijf graag in stand wordt gehouden.
foto: Massimo Parisi
Wanneer zijn de eerste Baci di Perugia gemaakt?
De ontstaansgeschiedenis klinkt dan ook te mooi om waar te zijn. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het lumineuze idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. Een gouden idee.
Dat men echter een...
Molise Santuario di Maria Santissima Addolorata in Castelpetroso – een sprookjeskerk in Molise
Al toerend door de regio Molise kijken we onze ogen uit. We stuiten op een schattige Fiat500, door zijn eigenaar wellicht nonchalant geparkeerd langs de kant van de weg, maar voor ons het perfecte model in een decor waar we vaak alleen maar van kunnen dromen, zonder obstakels.
We ontmoeten een herder met zijn schapen, rijden door dorpskernen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, langs Romeinse ruïnes en een afwisselende kustlijn.
De grootste verrassing wacht echter in de provincie Isernia, waar tussen de groengeboomde bergen ineens het Santuario di Maria Santissima Addolorata opduikt. De kerk lijkt wat misplaatst tussen al dat groen, als een sprookjeskasteel tussen vergeten bergdorpjes. Het heiligdom zou niet misstaan in Disneyland, met zijn tierelantijnen en blinkende witte voorgevel.
Nieuwsgierig rijden we omhoog. De enorme parkeerplaats aan de voet van de kerk wijst erop dat dit een populair bedevaartsoord moet zijn. Gelukkig is er nu bijna niemand, zodat we de kerk in alle...
Piemonte 5x doen & proeven op de grens van Piemonte en Ligurië
Een nieuw jaar, een nieuwe vakantiebestemming! Of beter gezegd: twee afwisselende bestemmingen: de regio Piemonte én de regio Ligurië. Elk met een geheel eigen karakter, maar allebei even aantrekkelijk.
Natascha en Nicolas maakten een ‘to do-lijstje’ voor wie vakantie gaat vieren op de grens van deze regio’s, met vijf tips voor een onvergetelijke vakantie.
1 Wijn proeven
Natascha: ‘In ons buurdorp ligt wijnboerderij Cascina Bertolotto te midden van een ‘amfitheater’ van wijngaarden. Niet enkel hun heerlijke wijnen maar ook het indrukwekkende uitzicht zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Een overzicht van hun wijnen vind je op hun website.
De prijs van meest sympathieke wijnboer van Piemonte gaat volgens mij dan weer naar wijnboer Lorenzo van Canonica Vini in Torre Bormida. Hij is altijd zo vrolijk dat we er hem van verdenken als kind ooit eens in een vat wijn gevallen te zijn.
Zijn Engels is zo goed als onbestaand, maar met handen en voeten (én zijn wijn!) zorgt...
Campanië Maak kennis met hedendaagse helden in Napels
De heerlijke traditionele gerechten, de geschiedenis en de schitterende panorama’s die Napels rijk is, zijn in principe redenen genoeg om deze bruisende stad te bezoeken. Daarnaast is Napels een stad die ook duizenden verhalen te vertellen heeft. Op elke hoek, in elke steeg, kom je wel een verhaal tegen dat de moeite waard is om naar te luisteren. Felicia van Salerno Travel wil in deze blog een aantal van deze verhalen delen.
Felicia: ‘Opvallend aan Napels zijn de vele eerbetonen aan personages die door de Napolitanen zelf verheven zijn tot helden. Denk bijvoorbeeld aan de voetballer Maradona, komiek/acteur/dichter Antonio de Curtis (beter bekend als Totò), acteur Massimo Troisi en zanger Pino Daniele. Allemaal personen die met hun kwaliteiten een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en door de inwoners op een voetstuk zijn geplaatst.
Totò
Tussen de beeltenissen van deze eeuwige helden en het wapperende wasgoed in de karakteristieke steegjes, vind je de ware inwoners van de...
Ligurië Antico Frantoio Caviglia maakt de beste olijfolie van Ligurië
In Ligurië wordt elke winter het juweel van de Italiaanse olijfolies geperst: de olie van de taggiasca-olijf. Je hebt maar liefst honderd kilo nodig om zo’n tien liter olijfolie te kunnen persen. Rik Rensen portretteert Angelo Caviglia, de eigenaar van Antico Frantoio Caviglia, bij het gehucht Villa Faraldi (Ligurië).
Angelo: ‘Elke olijfolieboer beweert de mooiste olijfolie te maken. Of hij nou uit Toscane komt, uit Puglia of uit Umbrië. Maar de waarheid is dat de lekkerste en beste olijfolie uit Ligurië komt. Dat weet iedereen toch!’
Hij lacht uitdagend: ‘Zal ik een geheim verklappen? Ons geheim is de taggiasca-olijf, de Rolls Royce onder de olijven, die zo’n duizend jaar geleden door de Benedictijner monniken naar het dorpje Taggia zijn gebracht. Van daaruit zijn de bomen door heel Ligurië verspreid.
Je hebt heel wat olijven nodig om olijfolie te kunnen maken, maar dan heb je ook de allerbeste kwaliteit in het vat zitten. Het is een heel klein olijfje dat meestal...
Cinque Terre Het klooster van Monterosso al Mare (Cinque Terre) – een heilige plek hoog boven zee
De Cinque Terre zijn uitgegroeid tot een van de meest bezochte plekken in Italië en dat betekent dat de vijf dorpjes een groot deel van het jaar volstromen met bezoekers. Toch kun je er ook nog rustige plekken vinden, waar bijna niemand komt. Je moet dan alleen letterlijk even boven de massa uitstijgen, naar een van de hoger gelegen plekken van de Cinque Terre.
Het Convento dei Frati Cappuccini in Monterosso al Mare is zo’n plek. Al vierhonderd jaar domineert het klooster van San Francesco vanaf een spectaculaire plek Monterosso al Mare. Het is een oase van rust, een centrum van kunst en spiritualiteit, waar je geen selfiesticks zult tegenkomen.
We komen Franciscus al tegen op weg naar het klooster, langs het pad dat naar de toegang voert, samen met de wolf waarvan hij Gubbio (een stadje in het noorden van Umbrië) zou hebben bevrijd. Hij liet de wolf beloven de inwoners van het stadje niet meer tot last te zijn, hetgeen werd bezegeld met een hand/pootdruk tussen Franciscus en de...
Amalfikust Tramonti – een oase van rust aan de Amalfikust
Wanneer je denkt aan de Amalfikust, denk je misschien aan alle bijbehorende prachtige plaatjes. Wellicht komen ook beelden van massa’s toeristen naar boven. Hoewel het aantal toeristen jaarlijks alleen maar toe lijkt te nemen, is het zeker nog mogelijk om in dit gebied te ontsnappen aan het massatoerisme.
Felicia van SalernoTravel neemt je graag mee naar een stukje Amalfikust dat te herkennen is aan de hoge groene bergen die opdoemen achter de badplaats Maiori: de gemeente Tramonti.
Felicia: ‘Voor mij persoonlijk is dit een bijzonder gebied in de provincie van Salerno. Mijn vader werd namelijk geboren in een van de dertien dorpen waar deze gemeente uit bestaat. Als kind bracht ik er vrijwel iedere zomer door. Het is het gebied waar mijn liefde voor de regio Campanië is ontstaan.
Vaak raad ik mensen aan een kijkje in dit gebied te nemen wanneer ze de kans hebben. Want hoewel het met het openbaar vervoer erg moeilijk te bereiken is, is het zeker de moeite waard. Ik laat je dan ook...
Campanië Proef 5 typisch Napolitaanse pasta’s!
Aardappels, bonen, uien… Zomaar een aantal hoofdingrediënten van gerechten die men eet in… Napels. In de stad waar de pizza geboren is, wordt ook bijna iedere dag pasta gegeten.
Verwacht als je naar Napels komt echter niet de pasta’s die je kent uit eigen land of uit het noorden van Italië. In de trattoria’s die je in de kleine straatjes en steegjes van de stad vindt, kom je veel onbekende(re) pasta’s op het menu tegen. Iris & Joël van Ontdek Napels verklappen alvast vijf pasta’s die je zeker moet proeven als je naar het zuiden afreist.
Pasta e patate
Iris: ‘Pasta met aardappels is een typisch Napolitaanse combinatie die ontstond in de zeventiende eeuw. Veel Napolitanen leefden toen in armoede en gebruikten de goedkoopste producten voor de bereiding van hun maaltijden: aardappels en tomaten. Om de maaltijd nog voedzamer te maken, werden de verschillende pastastukjes die over waren in huis (penne, spaghetti etc.) gebruikt.
Deze eeuwenoude primo piatto vind je nu nog...
Recepten Cirvelato – maak zelf Italiaanse worst uit de middeleeuwen
Manon: ‘Fermenteren, wildplukken, eten van het seizoen, streekproducten en het eten van het hele dier: de tafels in boekhandels liggen er vol mee. De foodtrends van dit moment zijn echter zeker niet nieuw. Eeuwenlang waren ze de gewoonste zaak van de wereld, zoals in de middeleeuwen. Je ziet het dan ook al veelvuldig toegepast in Italiaanse kookboeken die in deze periode geschreven zijn.
Al eerder liet ik je kennis maken met een Italiaans kookmanuscript van rond 1500, het Anonimo Toscano, waaruit ik kip met granaatappel maakte. Italië kent echter nog meer mooie middeleeuwse handgeschreven kookboeken, zoals de Cuoco Napoletano van ongeveer een eeuw later.
Bij onderzoek voor mijn nieuwe middeleeuwse kookboek Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu nam ik het boek onder handen en experimenteerde met een aantal vergeten gerechten. In tegenstelling tot de kookboeken uit Noord-Europa laat dit Italiaanse exemplaar veel meer groentegerechten zien, wordt er...
Campanië De leukste tips voor Napels als het regent
Als je aan Napels denkt, denk je misschien aan stralende zon, maar helaas regent het in de winterperiode ook in Napoli met enige regelmaat. En áls het regent, regent het vaak ook de hele dag.
Om toch zo veel mogelijk te kunnen genieten van je stedentrip, hebben Joël en Iris van Ontdek Napels een aantal tips voor een regenachtige dag voor je op een rijtje gezet. Het zijn allemaal plekken waar je je binnen goed kunt vermaken en zo min mogelijk door de regen hoeft met je paraplu.
Koffie drinken bij het koninklijk paleis
Joël en Iris: ‘Natuurlijk begin je je dag in Napels met koffie. Op een regenachtige dag is er geen reden om je caffè snel al banco te drinken.
Rondom het Palazzo Reale vind je een aantal mooie plekken om rustig koffie te drinken, zoals het Teatro San Carlo, dat een bar heeft waar je dagelijks naar binnen kunt lopen, ook als er geen voorstellingen zijn.
Aan de overkant vind je in de overdekte Galleria Umberto I meerdere koffiebars. De meeste hebben tafeltjes in de...
Recepten Pasta met paddenstoelen, pancetta en witlof ter ere van World Pasta Day
Vandaag, 25 oktober, is het World Pasta Day! Dat betekent natuurlijk dat we vanavond een extra lekkere pan pasta op tafel zetten. Gezien de tijd van het jaar kiezen we voor een heerlijk herfstige pasta. Er gaat nu immers niets boven een hartverwarmend bord comfort food…
Op zoek naar een lekker pastarecept belanden we op de website van HelloFresh, waar een bord rigatoni met een romige paddenstoelensaus ons toelacht. We zijn erg benieuwd naar de combinatie met witlof, iets wat we in Italië nog nooit hebben geproefd, dus we noteren de ingrediënten meteen op ons boodschappenlijstje.
We kopen bij de plaatselijke alimentari ook nog wat blokjes pancetta, voor een lekker hartige touch. In combinatie met de witlof, die deels zijn stevige bite behoudt, zet je zo een perfecte herfstpasta op tafel. Ideaal voor deze tijd van het jaar – en zeker voor vandaag. Happy World Pasta Day!
Wat heb je nodig?
Check voor je begint onze tips & tricks voor het koken van pasta. Zo kan er niks misgaan en...
Sicilië Een wandeling door Noto – de barokke ‘hoofdstad’ van de Val di Noto
In het zuidoosten van Sicilië parelt de Val di Noto, de vallei rondom Noto met de barokke pareltjes Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Palazzolo Acreide, Ragusa, Scicli en Noto zelf.
Deze plaatsen zijn allemaal opnieuw opgebouwd na een flinke aardbeving in 1693, waardoor je er heel veel barokke elementen vindt. Van kathedralen en kerken – met zoveel details dat je niet weet waar je moet kijken – tot rijk versierde balkons die je stuk voor stuk wel op de gevoelige plaat wil vastleggen.
In deze blog bezoeken we Noto, de naamgever van de vallei. Tijdens een wandeling door de stad tippen we de mooiste plekken, zoals het Palazzo Nicolaci di Villadorata waar je de balkonnetjes op voorgaande foto kunt bewonderen.
De aardbeving die Noto Antica verwoestte
Noto ligt aan de voet van de Monti Iblei. Het stadje kijkt vanaf ruim honderdvijftig meter boven de zeespiegel uit op het dal van de rivier Asinaro. Oorspronkelijk lag Noto op ruim tien kilometer ten noordwesten van...