Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef 5 typisch Napolitaanse pasta’s!

Aardappels, bonen, uien… Zomaar een aantal hoofdingrediënten van gerechten die men eet in… Napels. In de stad waar de pizza geboren is, wordt ook bijna iedere dag pasta gegeten.

Verwacht als je naar Napels komt echter niet de pasta’s die je kent uit eigen land of uit het noorden van Italië. In de trattoria’s die je in de kleine straatjes en steegjes van de stad vindt, kom je veel onbekende(re) pasta’s op het menu tegen. Iris & Joël van Ontdek Napels verklappen alvast vijf pasta’s die je zeker moet proeven als je naar het zuiden afreist.

Pasta e patate
Iris: ‘Pasta met aardappels is een typisch Napolitaanse combinatie die ontstond in de zeventiende eeuw. Veel Napolitanen leefden toen in armoede en gebruikten de goedkoopste producten voor de bereiding van hun maaltijden: aardappels en tomaten. Om de maaltijd nog voedzamer te maken, werden de verschillende pastastukjes die over waren in huis (penne, spaghetti etc.) gebruikt.

Deze eeuwenoude primo piatto vind je nu nog steeds terug op de kaart van veel trattoria’s. Wij eten deze pasta zelf het liefst bij Trattoria Da Nennella in de Quartieri Spagnoli. Vaak wordt hij geserveerd met provola (kaas), waardoor een stevige massa op het bord ontstaat. Laat je echter niet misleiden door het uiterlijk van deze pasta, hij is overheerlijk!’

Spaghetti alle vongole
Joël: ‘Tijdens de Cena della Vigilia di Natale, het diner op kerstavond, mag een bord pasta natuurlijk niet ontbreken. Een van de traditionele primi piatti tijdens deze familiemaaltijd is de spaghetti alle vongole, een eenvoudige, maar zeer smaakvolle combinatie van venusschelpen, spaghetti en een paar secundaire ingrediënten (olijfolie, knoflook en rode peper).

In sommige keukens voegt men hier ook nog tomaten aan toe. Of dit wel of niet hoort is een groot punt van discussie. In Napels betekent dit dat voor- en tegenstanders het hier gerust een uur over kunnen hebben…’

Pasta al ragù
Iris: ‘Onder foodies is deze pasta vooral bekend uit de aflevering die wijlen chef-kok Anthony Bourdain opnam in Napels. Zijn chauffeur nam hem mee naar huis, waar zijn tachtigjarige moeder de hele dag in de keuken stond om dit gerecht te bereiden.

De simpele uitleg is als volgt: pasta al ragù wordt gemaakt met vlees dat zo’n vijf tot zes uur op laag vuur heeft staan ‘sudderen’ in een tomatensaus. Het is echter allesbehalve een simpele pasta om zelf te maken. Als je niet spontaan uitgenodigd wordt bij iemand thuis voor een bord met deze goddelijke pasta, ga dan naar Tandem in het historisch centrum.’

Pasta salsiccia friarielli
Joël: ‘Het perfecte koppel in de Napolitaanse keuken: salsiccia & friarielli. Samen sinds mensenheugenis (in Napels in ieder geval) en de favoriet van menig Napolitaan. Friarielli is een familielid van de broccoli en groeit alleen in de regio van Napels. In gezelschap van verse worst (salsiccia) vind je de friarielli op pizza’s, broodjes, gewoon los op een bord of… in de pasta!

Het seizoen van de friarielli valt in de koude maanden van het jaar dus als je in Napels bent in deze periode: vergeet niet te kijken of pasta met salsiccia en friarielli op de kaart staat!’

Pasta ai fagoli
Iris: ‘Deze pasta met bonen wordt in het Napolitaanse dialect pasta e fasul genoemd. Het is een combinatie die nog ouder is dan de salsiccia en friarielli en ontstaan is in de huishoudens van boeren en werklieden. Een enorm voedzame en tegelijkertijd goedkope maaltijd.

In veel trattoria’s in Napels kom je deze pasta nog steeds tegen, omdat het een echte klassieker is. Om meer smaak aan de pasta te geven, worden soms tomaten en/of mosselen (cozze) toegevoegd. Pas op: net als de pasta e patate is dit een behoorlijk zware pasta. Niet voor lichte eters dus!’

Maak je je al zorgen hoe je in vredesnaam al deze calorieën gaat verbranden tijdens je bezoek in Napels? Geen zorgen, Iris en Joël helpen je hier graag bij met een fietstocht of wandeling door de stad. Dan kun je zonder zorgen genieten van al het lekkers dat Napels te bieden heeft!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *