Campanië Maradona – de heilige van Napels
In Napels wordt San Gennaro vereerd, de beschermheilige van de stad, maar hij is niet de enige. Loop door de straten en je kunt er niet om de muurschilderingen en afbeeldingen van die andere heilige heen: Diego Armando Maradona, die op 25 november 2020 is overleden aan een hartstilstand.
Maradona was de voetballer die in de jaren tachtig de club SSC Napoli grote successen bracht, daarmee Napels weer op de kaart zette en zo niet alleen de tifosi, de supporters, maar ook veel andere Napolitanen hun eigenwaarde teruggaf.
Want Napels was ooit een belangrijke stad (in de achttiende eeuw zelfs groter dan Rome, Madrid of Amsterdam), hoofdstad van een koninkrijk met een roemrijk verleden dat na 1861, met de eenwording van Italië, te maken kreeg met een grote kapitaalvlucht naar het noorden, waardoor vele Napolitanen verarmden.
Van Barcelona naar Napoli
In veel opzichten ligt sindsdien de nadruk op het noorden. Dat geldt ook voor het voetbal. Teams als Inter Milaan, Juventus en AC Milan...
Recepten Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep van Tessa Kiros
Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we Slow Food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep van Tessa Kiros.
In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt.
Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout.
Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die al generaties lang van Italiaanse moeder op dochter worden overgedragen: om zowel het eten, de tafel, als de rest van het huis net iets origineler te presenteren.
Tessa’s recept voor herfstgroentesoep
Op Ciao tutti delen we Tessa’s recept voor herfstgroentesoep, een warm en vriendelijk eenpansgerecht. Tessa: ‘Het werd van oudsher bereid op het moment...
Le Marche Ontdek het diamanten vakmanschap van Maria Marchegiani in Jesi
Je herkent het vast wel. Terwijl je door het centro storico van een stad of dorpje loopt, stuit je op een open deur. Als je naar binnen gluurt, zie je een atelier waar met veel liefde, passie en vakmanschap gewerkt wordt aan houten meubels, massieve lijsten of kunstige juwelen.
Deze botteghe artigiane zijn échte cultuurbewakers. Eigenlijk zouden ze nooit mogen verdwijnen, maar helaas is het toch vaak de laatste generatie die je aan het werk ziet. In deze snelle wereld van online aankopen en goedkope Chinese imitaties kiezen steeds minder jongeren voor ambacht en vakmanschap.
Nadat het handwerk lange tijd van generatie op generatie werd overgedragen, weten veel artigiani dat met hen het familiebedrijf uitsterft en het atelier zal moeten sluiten. Gelukkig is het nog niet zo ver en kun je op veel plekken nog oude ambachten bewonderen.
Zo bezocht Saskia vijf Venetiaanse ambachtslieden en een unieke Romeinse marmerkunstenaar en nam Jesper je al mee naar het poppenziekenhuis in Rome, naar...
Umbrië Cantina Dionigi in Bevagna – heilige wijn en een godenmaal
Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna.
Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen eromheen.
Na aankomst bij Cantina Dionigi mogen we nog even verder genieten van het schitterende decor, want eigenaar en wijnmaker Roberto staat al te wachten om ons een rondleiding te geven door de wijnvelden.
Cantina Dionigi bestaat al sinds 1896 en is inmiddels vijf generaties verder. De paradepaardjes zijn de Montefalco Sagrantino en de...
Ligurië Wandelen in het Parco Portofino
Portofino is in de hele wereld beroemd. Het is misschien wel het meest mondaine dorpje van de Italiaanse Rivièra, dé vakantiebestemming voor de superrijken met zijn dure winkels en jachthaven vol luxe jachten.
Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie in Italië en de vastgoedprijzen rijzen er de pan uit.
Natascha: ‘Qua sfeer ligt dit mijlenver af van ons eigen Italiaanse paradijsje midden in de natuur, wat een uitstapje er naar toe des te specialer maakt. We kijken onze ogen uit naar de hordes toeristen die uit de bootjes stappen, naar de exorbitante prijzen in de winkels en de jachten die er in het water dobberen. Na zo’n uitstap zijn we dubbel zo blij om terug te keren naar de rust van onze Piemontese heuvel.
Wat velen die Portofino bezoeken niet weten, is dat het achterliggende schiereiland een natuurpark is. Het Parco Portofino biedt vele panoramische wandelmogelijkheden. Je kunt kiezen tussen niet minder dan tachtig kilometer paden en allemaal zijn...
Recepten Een lekker recept voor melanzane alla parmigiana
Zaterdagavond aten we op het terras van een restaurantje op een steenworp afstand van de Campo de’ Fiori in Rome de lekkerste melanzane alla parmigiana ooit. We wilden dan ook graag het recept, zodat we ook op een Nederlands terras (of aan de keukentafel) de Romeinse sfeer zouden kunnen oproepen.
Helaas wilde de kok zijn geheime recept niet onthullen, maar in La cucina verde vonden we een recept dat dicht in de buurt komt van het Romeinse equivalent!
Maar eerst iets meer over de melanzana, oftewel de aubergine. Carlo Bernasconi: ‘Wat is deze eierplant niet allemaal aangedaan! Als ‘mela insana’ had het nachtschadegewas tot in de late negentiende eeuw een slechte naam.
Deze ‘ongezonde appel’ werd zelfs de eigenschap toegedicht dat mensen er gek van konden worden. Rauw is de aubergine inderdaad moeilijk te verteren, maar in gesmoorde, gebakken of gebraden vorm is aubergine des te smakelijker. Ze houdt het meest van olijfolie, maar gaat even goed samen met knoflook en zeker...
Recepten Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken
Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise.
De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, gezouten olijven en frittata ai fiori.
Na al deze hartige hapjes volgen goed gevulde soepen: bonensoep met kikkererwten, minestra maritata, courgettesoep met eieren en Parmezaanse kaas en soep van de zoetige uien uit Tropea.
Matera vormt de achtergrond van het hoofdstuk. Katie vertelt je alles over verschillende...
Italiaanse films & series Notti Magiche – een bitterzoete komedie van Paolo Virzì
De film Notti Magiche van regisseur Paolo Virzì (die we kennen van onder meer The Leisure Seeker en La Pazza Gioia) speelt zich af in de nadagen van de glorietijd van de Italiaanse film in de jaren tachtig.
Rome, 1990. De filmsets in chaotisch Rome worden bevolkt door oude meesters als Fellini en Scola en listige producenten; jonge scriptschrijvers tikken onophoudelijk op hun schrijfmachines; en op bacchanalen, bevolkt door politici, diva’s en showgirls, maken acteurs misbruik van hun sterrenstatus.
Op dezelfde avond dat Argentinië thuisland Italië uitschakelt in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal, wordt het lichaam van filmproducent Leandro Saponaro opgevist uit de Tiber. De belangrijkste verdachten zijn Antonino, Luciano en Eugenia.
De jonge scenaristen, beste vrienden sinds ze alle drie de finale haalden van het prestigieuze Solinas Award Festival, waren de laatsten die de producent levend zagen. Aan de lokale politie vertellen zij hun versie van de...
Campanië Grotta Azzurra – bezoek de mystieke blauwe grot op Capri
De Grotta Azzurra, ‘blauwe grot’, is een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als ninfeo.
Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken.
Lees ook: Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius
Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen.
Ze waren zó enthousiast over wat ze zagen, dat ze aan iedereen die het maar horen wilde vertelden dat ze ‘het licht van een blauwe vlam’ hadden gezien. Het was alsof ze ‘in een ondoorgrondelijk blauw bad lagen’, aldus de Duitse pioniers.
Dat wilden meer mensen ervaren en al gauw werd de Grotta Azzurra een populaire attractie. Om dit natuurwonder te kunnen bekijken, neem je vanaf Anacapri een wandelpad óf je stapt vanaf de boot...
Italiaanse films & series Italiaanse films die je in 2019 moet zien
Welke Italiaanse films mag je dit jaar niet missen?
Lazzaro Felice
De film vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een plattelandsjongen met zo’n goede inborst dat hij het stempel ‘simpel van geest’ krijgt, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding.
Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee.
Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit moderne Italiaanse sprookje.
Lazzaro Felice won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en was in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards. Je kunt de film bekijken via Innergy.world of op dvd.
The Man who stole Banksy
De Britse street artist...
Recepten De beste tips voor een goede risotto – inclusief recept en stappenplan
Ons ultieme comfort food is risotto. Er gaat niets boven het zen in de pan roeren om vervolgens opgekruld op de bank te genieten van een kom vol romige risotto, die niet alleen je maag maar ook je hart vult met warmte.
Het maken van risotto lijkt omgeven te zijn met mythes en moeilijkheden. Het zou een ingewikkeld gerecht zijn om zelf te maken, het zou heel tijdrovend zijn en makkelijk kunnen mislukken.
Gelukkig is niets minder waar. In zo’n twintig tot dertig minuten maak je een heerlijke risotto, iets dat we ook regelmatig doen als we alleen thuis zijn en dus maar voor één persoon koken.
Geduldig blijven roeren
Als je dit gerecht een paar keer hebt gemaakt, kom je er al snel achter dat het helemaal niet zo moeilijk is. Sterker nog: je maakt het desgewenst met een aantal simpele basisingrediënten. Er zijn eigenlijk slechts twee dingen uitermate belangrijk bij het maken van risotto: een flinke dosis geduld en langzaam blijven roeren.
Wanneer je het basisrecept eenmaal onder de...
Recepten Risottokroketjes uit de renaissance
Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit.
Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V.
Opera dell’arte del cucinare
Scappi stak voor de samenstelling van zijn boek zijn neus in kookboeken van twee van zijn voorgangers. Enerzijds ademen zijn recepten een middeleeuwse traditie, anderzijds is duidelijk de invloed van de vernieuwende keuken van Maestro Martino te zien.
Martino schreef rond 1465 zijn Liber de arte coquinaria, een handgeschreven kookboek met veel vernieuwingen in...