Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Ligurië

Sarzana – sfeervolle stad op de grens van Ligurië en Toscane

Sarzana is een kleine maar fijne stad, op de grens van Toscane en Ligurië. Je vindt er geen massa’s toeristen, zoals bij de Scheve Toren van Pisa of de Cinque Terre, maar wél heel veel moois om te zien en te proeven. De middeleeuwse stadsmuren van Sarzana Sarzana heeft een eeuwenlange geschiedenis. De stad wordt al genoemd in zeer antieke bronnen. De heerschappij over Sarzana was in handen van onder meer de Malaspina’s, de Visconti’s, de Pisanen, de Genuezen en de Florentijnen. Dante zou er na zijn verbanning uit Florence een tijdje hebben verbleven en in het ommuurde middeleeuwse centrum stap je als het ware even terug naar de tijd waarin Dante leefde. De middeleeuwse bebouwing is verbazingwekkend goed bewaard gebleven, net als de stadsmuur met zijn vier verdedigingstorens, de Torrione San Francesco, de Torrione Stella, de Torrione Genovese en de Torrione Testaforte. Fortezza Firmafede & Fortezza di Sarzanello Naast deze stevige stadsmuur heeft Sarzana maar liefst twee...
Campanië

Pizza a metro – pizza per meter in Vico Equense

Ben je dol op pizza? Dan mag je de bijzondere pizza-beleving bij Pizza a metro in Vico Equense niet missen! In dit kleine plaatsje tussen Napels en Sorrento bakt men namelijk meterslange pizza’s! Het was de droom van Luigi dell’Amura, een pizza van een meter lang bakken. In 1960 werd die droom werkelijkheid en schoof hij de eerste meter pizza in de oven bij Ristorante Pizza a metro. Sinds die tijd zijn er hier ontelbaar veel pizzameters gemaakt en is deze bijzondere pizzeria een begrip in Italië en ver daarbuiten. Van pizza a tavola naar pizza a metro De geschiedenis gaat terug tot 1930, toen Luigi dell’Amura, door iedereen Gigino genoemd, in zijn panificio, bakkerij, aan de Via Roma 41, ook pizza a tavola ging serveren. Klanten konden vanaf dat moment aan een tafeltje pizza eten, binnen of in de tuin. Dertig jaar lang floreerde dit concept. Tijdens het kneden van het deeg dacht Gigino ondertussen na hoe hij zijn gasten op een snellere manier kon voorzien van pizza, zonder in...
Campanië

Maradona – de heilige van Napels

In Napels wordt San Gennaro vereerd, de beschermheilige van de stad, maar hij is niet de enige. Loop door de straten en je kunt er niet om de muurschilderingen en afbeeldingen van die andere heilige heen: Diego Armando Maradona, die op 25 november 2020 is overleden aan een hartstilstand. Maradona was de voetballer die in de jaren tachtig de club SSC Napoli grote successen bracht, daarmee Napels weer op de kaart zette en zo niet alleen de tifosi, de supporters, maar ook veel andere Napolitanen hun eigenwaarde teruggaf. Want Napels was ooit een belangrijke stad (in de achttiende eeuw zelfs groter dan Rome, Madrid of Amsterdam), hoofdstad van een koninkrijk met een roemrijk verleden dat na 1861, met de eenwording van Italië, te maken kreeg met een grote kapitaalvlucht naar het noorden, waardoor vele Napolitanen verarmden. Van Barcelona naar Napoli In veel opzichten ligt sindsdien de nadruk op het noorden. Dat geldt ook voor het voetbal. Teams als Inter Milaan, Juventus en AC Milan...
Recepten

Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep van Tessa Kiros

Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we Slow Food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep van Tessa Kiros. In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt. Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout. Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die al generaties lang van Italiaanse moeder op dochter worden overgedragen: om zowel het eten, de tafel, als de rest van het huis net iets origineler te presenteren. Tessa’s recept voor herfstgroentesoep Op Ciao tutti delen we Tessa’s recept voor herfstgroentesoep, een warm en vriendelijk eenpansgerecht. Tessa: ‘Het werd van oudsher bereid op het moment...
Le Marche

Ontdek het diamanten vakmanschap van Maria Marchegiani in Jesi

Je herkent het vast wel. Terwijl je door het centro storico van een stad of dorpje loopt, stuit je op een open deur. Als je naar binnen gluurt, zie je een atelier waar met veel liefde, passie en vakmanschap gewerkt wordt aan houten meubels, massieve lijsten of kunstige juwelen. Deze botteghe artigiane zijn échte cultuurbewakers. Eigenlijk zouden ze nooit mogen verdwijnen, maar helaas is het toch vaak de laatste generatie die je aan het werk ziet. In deze snelle wereld van online aankopen en goedkope Chinese imitaties kiezen steeds minder jongeren voor ambacht en vakmanschap. Nadat het handwerk lange tijd van generatie op generatie werd overgedragen, weten veel artigiani dat met hen het familiebedrijf uitsterft en het atelier zal moeten sluiten. Gelukkig is het nog niet zo ver en kun je op veel plekken nog oude ambachten bewonderen. Zo bezocht Saskia vijf Venetiaanse ambachtslieden en een unieke Romeinse marmerkunstenaar en nam Jesper je al mee naar het poppenziekenhuis in Rome, naar...
Umbrië

Cantina Dionigi in Bevagna – heilige wijn en een godenmaal

Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna. Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen eromheen. Na aankomst bij Cantina Dionigi mogen we nog even verder genieten van het schitterende decor, want eigenaar en wijnmaker Roberto staat ons al op te wachten om ons een rondleiding te geven door de wijnvelden. Cantina Dionigi bestaat al sinds 1896 en is inmiddels vijf generaties verder. De paradepaardjes zijn de Montefalco Sagrantino...
Ligurië

Wandelen in het Parco Portofino

Portofino is in de hele wereld beroemd. Het is misschien wel het meest mondaine dorpje van de Italiaanse Rivièra, dé vakantiebestemming voor de superrijken met zijn dure winkels en jachthaven vol luxe jachten. Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie in Italië en de vastgoedprijzen rijzen er de pan uit. Natascha: ‘Qua sfeer ligt dit mijlenver af van ons eigen Italiaanse paradijsje midden in de natuur, wat een uitstapje er naar toe des te specialer maakt. We kijken onze ogen uit naar de hordes toeristen die uit de bootjes stappen, naar de exorbitante prijzen in de winkels en de jachten die er in het water dobberen. Na zo’n uitstap zijn we dubbel zo blij om terug te keren naar de rust van onze Piemontese heuvel. Wat velen die Portofino bezoeken niet weten, is dat het achterliggende schiereiland een natuurpark is. Het Parco Portofino biedt vele panoramische wandelmogelijkheden. Je kunt kiezen tussen niet minder dan tachtig kilometer paden en allemaal zijn...
Recepten

Een lekker recept voor melanzane alla parmigiana

Zaterdagavond aten we op het terras van een restaurantje op een steenworp afstand van de Campo de’ Fiori in Rome de lekkerste melanzane alla parmigiana ooit. We wilden dan ook graag het recept, zodat we ook op een Nederlands terras (of aan de keukentafel) de Romeinse sfeer zouden kunnen oproepen. Helaas wilde de kok zijn geheime recept niet onthullen, maar in La cucina verde vonden we een recept dat dicht in de buurt komt van het Romeinse equivalent! Maar eerst iets meer over de melanzana, oftewel de aubergine. Carlo Bernasconi: ‘Wat is deze eierplant niet allemaal aangedaan! Als ‘mela insana’ had het nachtschadegewas tot in de late negentiende eeuw een slechte naam. Deze ‘ongezonde appel’ werd zelfs de eigenschap toegedicht dat mensen er gek van konden worden. Rauw is de aubergine inderdaad moeilijk te verteren, maar in gesmoorde, gebakken of gebraden vorm is aubergine des te smakelijker. Ze houdt het meest van olijfolie, maar gaat even goed samen met knoflook en zeker...
Recepten

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, gezouten olijven en frittata ai fiori. Na al deze hartige hapjes volgen goed gevulde soepen: bonensoep met kikkererwten, minestra maritata, courgettesoep met eieren en Parmezaanse kaas en soep van de zoetige uien uit Tropea. Matera vormt de achtergrond van het hoofdstuk. Katie vertelt je alles over verschillende...
Italiaanse films & series

La Terra dell’Abbastanza

Vanaf 20 juni geniet je in de bioscoop van de film La Terra dell’Abbastanza, van de debuterende tweeling Damiano en Fabio D’Innocenzo (1988), die in Italië met deze film een Nastro Argento (zilveren lintje) wonnen, een prijs van journalisten voor het script én de regie. In deze blog vertellen we je meer over deze film. Beste vrienden Mirko en Manolo wonen met hun alleenstaande ouders in de buitenwijken van Rome. Zij leven in armoedige omstandigheden en moeten hun steentje bijdragen om de huishoudens draaiende te houden. De jongens delen dezelfde dromen over een leven met vrouwen, seks en geld. Als ze per ongeluk iemand aanrijden en hierdoor betrokken raken bij de lokale maffia verandert dit hun manier van leven en hun vriendschap radicaal. Al snel leven ze in weelde en raken ze bedwelmd door het snelle geld en verliezen ze het contact met de werkelijkheid. De vrienden raken steeds verder verwijderd van hun oude leven, ze belanden in een spiraal van geweld en slaan daarmee...
Italiaanse films & series

Notti Magiche – een bitterzoete komedie van Paolo Virzì

De film Notti Magiche van regisseur Paolo Virzì (die we kennen van onder meer The Leisure Seeker en La Pazza Gioia) speelt zich af in de nadagen van de glorietijd van de Italiaanse film in de jaren tachtig. Rome, 1990. De filmsets in chaotisch Rome worden bevolkt door oude meesters als Fellini en Scola en listige producenten; jonge scriptschrijvers tikken onophoudelijk op hun schrijfmachines; en op bacchanalen, bevolkt door politici, diva’s en showgirls, maken acteurs misbruik van hun sterrenstatus. Op dezelfde avond dat Argentinië thuisland Italië uitschakelt in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal, wordt het lichaam van filmproducent Leandro Saponaro opgevist uit de Tiber. De belangrijkste verdachten zijn Antonino, Luciano en Eugenia. De jonge scenaristen, beste vrienden sinds ze alle drie de finale haalden van het prestigieuze Solinas Award Festival, waren de laatsten die de producent levend zagen. Aan de lokale politie vertellen zij hun versie van de...
Gardameer

Op een Vespa door de heuvels ten zuiden van het Gardameer

Het gebied ten zuiden van het Gardameer wordt ook wel ‘klein Toscane’ genoemd, vanwege de schilderachtige groene heuvels vol cipressen, pittoreske dorpjes en de vele wijn- en olijfgaarden die met zorg over de heuvels lijken te zijn gedrapeerd. Dit bijzondere stukje Italië vormt het perfecte decor voor de Hills of Garda-tour van Motoragazzi, een Vespa-route voor beginnende scooterrijders, die de kronkelige, bochtige wegen rondom het Gardameer een te grote uitdaging vinden. Zeker met de goed uitgeruste Vespa’s van Motoragazzi, hun road book en tips is dit een ontspannen dagje scooteren, met heerlijke tussenstops. Annerike: ‘Elke tocht van Motoragazzi begint met een uitgebreide Vespa-instructie bij B&B Relais des Roches, de thuisbasis van Motoragazzi. Omdat ik na een paar Vespatochten aan het Gardameer inmiddels aardig bedreven ben, kan ik de instructie overslaan en nog even rustig genieten van een espresso in de ochtendzon. Als ik het geluid van startende Vespa’s hoor,...