Sicilië Fratelli Burgio – de lekkerste delicatessen onder de Siciliaanse zon
Chiara is net terug van een lekker lange zomer op Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze iedere zomer een paar weken doorbrengt om weer helemaal op te laden en nieuwe inspiratie op te doen voor Chiara’s Food.
Een verblijf op Sicilië is voor Chiara niet compleet zonder een bezoek aan de Fratelli Burgio, een Siciliaanse familie die de lekkerste delicatessen maakt. Dit keer nam ze ook haar camera mee, zodat ze jullie kennis kan laten maken met deze culinaire helden.
Chiara: ‘Voor mij is het pas zomer als ik op Siciliaanse bodem sta. Als ik de warmte van de zon voel, de geuren van de Siciliaanse zomer ruik en de herinneringen aan de eindeloze, lang vervolgen zomers over elkaar heen rollen.
Elke zomer van mijn leven bracht ik op het eiland door, omringd door mijn familie. Mijn dierbaarste herinneringen zijn verbonden met deze zomers en ook nu ik met mijn eigen gezin zuidwaarts reis, staat een Siciliaanse zomer garant voor onbeschrijflijke emoties.
Het is de combinatie...
Amalfikust De Amalfikust voor gevorderden – vier onbekende plaatsjes buiten de gebaande paden
De Amalfikust weet veel mensen te betoveren. De natuurlijke schoonheid van dit stukje Italië bleek samen met de culturele en historische waarde bovendien de juiste eigenschappen te zijn om een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco te bemachtigen, waar la divina costiera al sinds 1997 op te vinden is.
De charme van de kleurrijke huisjes in Positano en het oneindige uitzicht in Ravello zijn zonder twijfel wonderen die je met eigen ogen moet bekijken, maar Felicia van Salerno Travel wijst je ook graag de (veel) minder bekende plekjes aan.
In eerdere artikelen nam Felicia je al mee naar het piepkleine Atrani en liet ze je kennis maken met de sfeervolle dorpjes Raito en Albori, in deze blog deelt ze nog een aantal andere verborgen pareltjes die tot de Amalfikust behoren.
Benincasa
Felicia: ‘Waar het in de met keramiek gevulde straatjes van Vietri sul Mare gezellig druk kan zijn, baadt de hoger gelegen frazione Benincasa in complete rust. Het dorp heeft slechts een handjevol...
Le Marche Sagra dell’Uva – wijnfeest in Cupramontana
Onze wijntour brengt ons vandaag in Cupramontana (Le Marche), met een vrolijk verhaal van Isabelle Blanquart die hier samen met man Erik en alle inwoners van het stadje elk jaar de Sagra dell’Uva viert. Speciaal voor Ciao tutti schreef ze een gastblog, waarin ze ons laat meegenieten van alle festiviteiten:
‘München viert haar wereldberoemde Oktoberfest, wij in Cupramontana kennen daarentegen la Sagra dell’Uva. Als hoofdstad van de witte Verdicchiowijn moet Cupramontana haar eer hoog houden, het betreft dan ook het belangrijkste druivenfeest van heel Le Marche en zelfs het op één na oudste van Italië!
Elke eerste zondag van oktober en de drie dagen die eraan voorafgaan, bouwen en versieren de plaatselijke verenigingen en enkele wijnproducenten hun eigen stand, waar de bezoekers uiteraard wijn kunnen drinken maar ook iets lekkers kunnen eten. Vrijwilligers zijn meer dan welkom, vandaar dat Erik en ik dan ook al tientallen jaren de familie Cherubini helpen.
Het officiële...
Recepten Bolognese bitterballen ter ere van Artusi’s verjaardag
Ter ere van Artusi’s verjaardag (Pellegrino Artusi werd op 4 augustus 1820 geboren in Forlimpopoli) maken we Bolognese bitterballen naar zijn recept. Artusi gebruikt er in zijn De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten hersenen voor, maar die kun je uiteraard vervangen door ander vlees.
Ook de truffels die hij gebruikt, zijn waarschijnlijk niet makkelijk te vinden. Je kunt ze vervangen door wat extra Parmezaanse kaas, maar helemaal weglaten kan ook.
Aangezien je bij de bereiding ook het recept voor bechamelsaus nodig hebt (nummer 137 uit Artusi’s oeuvre), delen we dat ook, zodat je de Bolognese bitterballen helemaal volgens Artusi’s richtlijnen kunt maken. Buon appetito!
Bitterballen uit Bologna
Artusi: ‘Dit gefrituurde gerecht zou je eigenlijk beter verfijnde kroketjes kunnen noemen. Neem een stukje mager kalfsvlees, een stukje gekookt of in saus gestoofde hersenen en een plakje ham. Hak alles fijn met een mezzaluna en stamp het dan goed fijn in een vijzel....
Piemonte Ivrea – de stad van Olivetti
Sinds 2018 staat het relatief onbekende Ivrea samen met steden als Rome, Venetië, Florence en Napels op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet zozeer vanwege de historische monumenten in de binnenstad, maar vanwege de stempel die Olivetti – onder meer bekend van de typemachine Lettera 22 – op deze stad ten noorden van Turijn heeft gedrukt.
De eerste Olivetti-fabriek
De eerste Olivetti-fabriek – opgetrokken uit warmrode bakstenen – verrees in 1908 in Ivrea. Directeur Camillo Olivetti had grootse plannen en trok duizenden werknemers aan; niet alleen vanuit Ivrea en omgeving, maar ook uit het zuiden van Italië.
Mensen kwamen in groten getale naar Ivrea. Niet zozeer omdat iedereen nu zo graag de typemachines van Olivetti wilde maken, maar vooral vanwege de randvoorwaarden die bij een baan bij Olivetti hoorden. Camillo Olivetto zorgde meer dan goed voor zijn mensen.
In 1924 telde Olivetti vierhonderd werknemers, die samen ongeveer vierduizend typemachines per jaar wisten te...
Abruzzen Het wonder van de wolf in het Parco Nazionale della Majella
Jessica verkende onlangs het Parco Nazionale della Majella, het prachtige natuurgebied in het binnenland van Pescara, in de regio Abruzzo, waar nog veel wolven leven.
foto: Il Grande Faggio
Jessica: ‘Van alle regio’s in Italië heeft Abruzzo de hoogste concentratie beschermde natuurgebieden. Vooral de biodiversiteit van het Parco Nazionale della Majella ongeëvenaard.
De moederberg, zo wordt de Majella wel genoemd. Haar naam kan een afgeleide zijn van Maia, de moeder van Mercurius, die hier haar laatste rustplaats schijnt te hebben. Maia was hier op zoek naar kruiden om haar zoon te redden toen ze haar laatste adem uitblies.
De biodiversiteit van deze streek zit ‘m niet alleen in de vele plantensoorten (waarvan een groot aantal met medicinale werking), maar ook in de vele diersoorten die hier leven: beren, herten, adelaars, valken, zwijnen, geiten, schapen, slangen, vossen, otters… De Majella is ook het territorium van de wolf, die al sinds de oudheid tot de verbeelding...
Abruzzen Op ontdekking in de Majella (Abruzzo) – Fara San Martino Palombaro, Pennapiedimonte, Guardiagrele & terra cruda
Jessica verkende onlangs de Majella, het prachtige natuurgebied in het binnenland van Pescara, in de regio Abruzzo. In haar eerste blog over deze streek nam ze je al mee naar Agriturismo Pietrantica, Eremo di Santo Spirito en camping Dimore Montane. In deze blog vertelt ze over de abdij van San Martino, Guardiagrele en het bouwen met terra cruda.
Jessica: ‘Aan de oostkant van de Majella ligt het natuurreservaat Fara San Martino Palombaro (dat zijn naam dankt aan de twee gemeenten waar het park in ligt). Tegen de lichtgrijze, soms haast witte rotsen groeien onder andere de lariks, de steeneik, jeneverbessen en in het voorjaar natuurlijk ook wat klaprozen. De kliffen zijn hier scherp, de kloven diep.
De abdij van San Martino
Op een van de meest kenmerkende plekken in dit reservaat, in de Fara San Martino-kloof, hebben mens en natuur eeuwen geleden een lucratieve deal gesloten. Over deze kloof heersten namelijk ooit de monniken van de abdij van San Martino, die in de negende eeuw ter...
Italiaanse films & series Paolo Conte – Via con me (it’s wonderful) – een bijzondere ontmoeting op het witte doek
Via via
vieni via di qui
niente più ti lega a questi luoghi
neanche questi fiori azzurri
via via
neanche questo tempo grigio
pieno di musiche
e di uomini che ti son piaciuti
Welke Italiëliefhebber kan bovenstaand fragment uit Via con me niet meezingen? We halen het niet bij Paolo Contes warme, ietwat rauwe stem, die ons met zijn Sotto le stelle del jazz, Max, Un gelato al limon, Happy feet en Azzurro keer op keer kippenvel weet te bezorgen – ook omdat aan elk van zijn liedjes wel een bijzondere ervaring in Italië verbonden is.
Ook bij jullie zal de muziek van de vermaarde Italiaanse singer-songwriter, componist en pianist Paolo Conte (Asti, 1937) vast mooie herinneringen oproepen. Zijn liedjes hebben de kracht om verhalen te vertellen, emoties op te roepen en zich te verankeren aan gebeurtenissen waarbij de muziek de achtergrond was, maar die later de achtergrond vormen van de muziek, elke keer als je Contes klanken door de kamer hoort rollen.
Op 8 en 10 augustus 2021 komen zijn...
Recepten Zomerse risotto met gele tomaten, garnalen en munt naar recept van Carlo Cracco
Je mag ons wakker maken voor een goede risotto. Letterlijk. Het is een van de gerechten uit de Italiaanse keuken waar we geen genoeg van krijgen. ’s Winters met stevige ingrediënten als pompoen met venkelworst of paddenstoelen met spinazie, ’s zomers wat subtieler, een risotto alla caprese bijvoorbeeld of met groene asperges, verse doperwtjes en munt.
Toen we van de Italiaanse Kamer van Koophandel de uitnodiging kregen om live mee te kijken met chef-kok Carlo Cracco, wiens specialiteit risotto is, hoefden we dan ook niet lang te twijfelen.
Helaas kookten we niet samen met deze risottomaster, maar we kregen wel het recept plus alle ingrediënten, tips en tricks om er thuis een culinair feestje van te maken. Onze ultieme risottotips deelden we eerder al in dit artikel, maar uiteraard delen we Cracco’s risottorecept ook graag met jullie.
Ingrediënten (voor vier personen): 320 gram carnaroli-rijst | 150 gram gele tomatensaus of 1 blikje gepelde gele tomaten | 100 gram boter | 50...
Recepten Vanille-ijs met olijfolie
Olijfolie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar wist je dat het ook perfect past bij zoete gerechten, zoals cake en ijs? In Jamie’s Italië staat een verleidelijk recept voor roomijs met olijfolie.
Hoewel vrienden het maar een vreemde combinatie vonden, was Saskia ervan overtuigd dat het een lekker toetje zou zijn en ging ze aan de slag. Het resultaat viel niet tegen, sterker nog: het was heerlijk. Hierbij het recept voor wie het ook wil proberen, succes gegarandeerd!
Gelato con olio e sale | Jamie Oliver
roomijs met olijfolie en zeezout
Jamie: ‘Ik kreeg dit gerecht jaren geleden voorgeschoteld en was geschokt, maar het bleek verschrikkelijk lekker! Je kunt het alleen met succes klaarmaken met goed vanille-ijs en de beste olijfolie die er te krijgen is.
Doe een paar bolletjes vanille-ijs in schaaltjes, giet er wat heel goede extra vergine olijfolie over, liefst eentje met een mooi grassige, bloemige smaak, en strooi er een klein snufje zeezout over. Ik kan niet...
Recepten Pizza salsiccia e friarelli uit het kookboek Pizza van Alba Pezone – met recepten van de beste Napolitaanse pizzabakkers
Napels is de bakermat van de pizza. Napolitaanse kookschoolhoudster en eetschrijfster Alba Pezone ging daarom in eigen stad op zoek naar de beste pizzabakkers. Ze wist hen hun recepten en hun pizzageheimen te ontfutselen, met een heerlijk dikke pizzabijbel als resultaat.
Alba Pezone: ‘Dit boek is een liefdesverklaring aan de pizza en aan Napoli, mijn stad. Want een goed klaargemaakte pizza zal je meer vertellen over Napels – over hoe geweldig je er kunt eten, over hoe ontstellend mooi het er is, over het creatieve karakter van de stad – dan een uitgebreid betoog.
Mijn vijf favoriete pizzabakkers uit Napels hebben me hun recepten en keukengeheimen toevertrouwd. Net als hun makers zijn de pizza’s in dit boek karaktervol, vertellen ze een verhaal. Een verhaal dat voor iedere pizza weer anders is.’
In het boek vind je natuurlijk klassiekers als pizza margherita en pizza marinara, maar ook nieuwe succesrecepten worden gedeeld, zoals de pizza met peperoni en provola. Onze top...
Recepten Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane
Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu.
De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld, al gaan we ook door de knieën voor eenvoudige cannelliniboontjes met alleen een scheutje goede olijfolie en wat rozemarijn.
Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt.
Mochten de bonen onverhoopt niet in de smaak vallen, dan geldt de uitdrukking: si lamenta come una pentola di fagioli, men klaagt als een pan bonen. Het wordt vooral gebruikt als iemand luidruchtig moppert en openlijk gehoor geeft aan zijn ongenoegen.
Waar komt de naam van deze bonen vandaan?
De naam van het gerecht zou volgens Artusi zijn afgeleid van de bijzondere aroma’s die worden...