Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Witte Donderdag in Manduria: passie en pasta in Puglia

In het zuiden van Italië wordt deze week met tal van processies, gezangen en rituelen stil gestaan bij het lijden van Jezus. Vorig jaar waren we in Ostuni tijdens de sobere processie op Goede Vrijdag, vandaag verblijven we wederom in Puglia, maar nu in Manduria (provincie Taranto). Dit kleine dorp heeft een grote trots: Il Calvario. Dit monument werd gemaakt door Giuseppe Renato Greco, een kunstenaar die zijn hele leven wijdde aan het maken en het onderhouden van alle scènes die verbonden zijn met het lijden van Jezus. Hij gebruikte alles wat er maar voor handen was, van keramiek en porselein tot stenen en afval. Een bezoek aan de Calvario is echt een must als je in Manduria bent, zeker in deze periode. Maar er is meer! De inwoners van Taranto en omgeving eten op Witte Donderdag namelijk altijd een bord pasta del giovedì santo. Het heerlijke aan dit vrij simpele pastagerecht is dat je de ingrediënten eigenlijk bijna altijd wel in huis hebt – een fijn recept voor als je...
Italiaanse films & series

Van houten schrijftafeltje naar het witte doek – in gesprek over de film De acht bergen (nu ook te zien op Netflix)

De film De acht bergen, naar het boek van Paolo Cognetti, is nu ook te zien op Netflix. Het is heerlijk wegdromen bij prachtige beelden van Valle d’Aosta, terwijl je meeleeft met de vriendschap tussen opgroeiende jongens en geniet van het Italiaanse dorpsgevoel. Ciao tutti’s Simone sprak met Paolo Cognetti en met regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, over het omzetten van het prachtige verhaal naar een zo mogelijk nog prachtiger film. Hartverscheurend universeel Tijdens de film dompel je je ruim twee uur onder in het verhaal van Pietro en Bruno, twee boezemvrienden die tussen bergen en stad, familie en eenzaamheid leven. ‘Het verhaal zit zo mooi in elkaar. Het gevoel dat Paolo overbrengt in zijn boek is melancholisch en toch universeel,’ zo vertelt Felix van Groeningen (regisseur van onder meer Beautiful Boy, Belgica en The Broken Circle Breakdown). ‘Ik ben echt verliefd geworden op de twee vrienden en vond het einde heel mooi. Het is...
Amalfikust

Ontmoet de laatste herder op het Pad van de Goden

Hoog boven de Amalfikust loopt een van de bekendste wandelroutes van Italië, il Sentiero degli Dei, het Pad van de Goden. Langs dit pad, dat zich al kronkelend een weg van Bomerano (Agerola) naar het dorpsplein van Nocelle (Positano) baant, wisselt het ene vergezicht zich af met het andere adembenemende plaatje. De schoonheid van de indrukwekkende panorama’s laat een onuitwisbare indruk achter en bevestigt dat de Amalfikust daadwerkelijk sprookjesachtig mooi is. In het hoogseizoen trekken dan ook heel wat wandelaars over het pad om de pracht van dit gebied met eigen ogen te aanschouwen. Verborgen parel hoog boven de Amalfikust Het lijkt bijna onvoorstelbaar, maar toch bevindt zich juist op deze geliefde en drukbezochte route een verborgen parel waarmee de authenticiteit van de Amalfikust wordt weerspiegeld. Felicia van Salerno Travel neemt je er in dit artikel graag mee naartoe. Felicia: ‘Om dit plekje te vinden, moet je wel alert zijn aangezien dit geheim op geen enkel punt...
Abruzzen

Sfogliatelle uit Lama dei Peligni – een geheim om je vingers bij af te likken

Vlak bij Fara San Martino, het pastadorp in de regio Abruzzo waar Marlou eerder was, ligt het dorpje Lama dei Peligni. Hier worden bijzondere dolci gebakken, waar een geheimzinnig verhaal aan kleeft. Marlou ging op onderzoek uit en bracht een bezoek aan I Segreti di Donna Anna, het heerlijke laboratorio annex winkeltje waar de ‘geheime’ dolci gebakken en verkocht worden. Sfogliatella di Lama Marlou: ‘Natuurlijk ken ik de sfogliatelle uit Napels maar iedereen die ik tijdens mijn verblijf in Abruzzo ontmoet, vertelt me dat ik de sfogliatella uit Lama moet proeven. Deze lekkernij is volgens hen echt anders dan de Napolitaanse versie. Rita ontvangt me hartelijk in de kleurrijke winkel en vertelt direct dat het eigenlijk het domein is van haar dochters Mariangela en Laura. Zij zijn echter op reis en aangezien mamma Rita altijd in de winkel werkte en behept is met het bakvirus, neemt zij de honneurs waar. In deze familie wordt de liefde voor het bakken van generatie op generatie...
Recepten

5x de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto

Met verse basilicum is het meteen feest in de keuken! Daarom delen we vandaag de vijf lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto. Niet moeilijk te maken, maar honderd keer lekkerder dan uit een potje. En met een pan vol verse pasta zet je in een handomdraai een stukje Italië op tafel! Pesto alla genovese – de enige echte Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is in Genua ontstaan. Er is zelfs een heus consortium voor pesto, Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele recept voor deze pesto beheert en beschermt, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over een kam geschoren worden. Het geheim zit hem in de oorsprong van de ingrediënten: voor de echte pesto alla genovese gebruik je basilicumblaadjes uit de Genuese wijk Pra, olijfolie uit de regio Ligurië, verse knoflook, grof zeezout en zowel pecorino als Parmezaanse kaas. Volgens het consortium krijg je alleen met deze ingrediënten de echte pesto...
Recepten

Torta mimosa van Tessa Kiros voor La Festa della Donna

Ter ere van La Festa della Donna maken we vandaag een wel heel bijzondere taart: een torta mimosa naar recept van Tessa Kiros! ‘De mimosabloem staat symbool voor de kracht en liefde van vrouwen. In Italië is het de gewoonte om op La Festa della Donna, op 8 maart, een paar takjes van deze heldergele bloesem te geven aan vriendinnen, vrouwelijke collega’s of iemand anders die bijzonder voor je is. Torta mimosa zie je overal rond deze tijd van het jaar. Gebruik eieren met een felgele dooier voor de mooiste kleur.’ Voor een cake met een doorsnede van 24 centimeter heb je nodig: 6 eieren, gesplitst | 180 gram suiker | een halve theelepel vanille-extract | 100 gram patentbloem | 50 gram aardappelzetmeel | 4 theelepels bakpoeder | voor de crème: 480 ml melk, een paar druppels vanille-extract, een klein reepje citroenschil (alleen het geel), 4 eidooiers, 100 gram suiker, 25 gram patentbloem, 125 ml slagroom en 2 eetlepels limoncello Verwarm de oven voor op 180 ºC. Beboter een ronde...
Le Marche

Cacciano – il paese dei murales op de grens van Le Marche en Umbrië

Na ons artikel over de mooie street art van het MAdAM (Museo Aperto d’Arte Marche) tipte een van de Ciao tutti-lezers ons het dorpje Cacciano, eveneens in Le Marche, dat zichzelf il paese dei murales noemt, het dorpje van de muurschilderingen. Je wandelt hier inderdaad tussen prachtige kunstwerken die de muren van het dorpje (een frazione van papierstad Fabriano) sieren. Er zijn zo’n veertig kunstwerken te zien, waarvan we de mooiste voor je op een rijtje hebben gezet. Santa Cecilia – Federico Zenobi Een van onze favoriete werken is een portret van Santa Cecilia, de beschermheilige van muzikanten. Street artist Federico Zenobi schilderde de heilige Cecilia naar voorbeeld van Marcantonio Franceschini, die haar in 1705 al vereeuwigde, maar dan op schildersdoek. Nog meer street art van Federico Zenobi Federico Zenobi tekende in Cacciano voor meer street art. Zo vereeuwigde hij in 2018 zia Ita (die in 2024 helaas is overleden). een jaar later gevolgd door La creatrice. Ook...
Rome

Ontdek de mooiste plekken van Rome tijdens een stedentrip met kinderen

In het prachtige Rome komt de geschiedenis tot leven. Ook voor kinderen – en al helemaal als je ze verhalen en details áchter de indrukwekkende gebouwen en mooie kunstwerken vertelt. Wist je bijvoorbeeld dat er boven de ingang van het Pantheon geheimschrift staat? Dat je in Rome moet oppassen dat je vingers er niet afgebeten worden? En dat je er, als je goed zoekt, schildpadden, dolfijnen, een olifant en heel veel katten kunt vinden? Met onze City Walk Rome met kinderen heeft de Eeuwige Stad geen geheimen meer voor je! De leukste plekken in Rome Een ontdekkingstocht door Rome is een feest voor alle leeftijden. Deze wandeling is speciaal voor kinderen, van kleine Romebezoekers tot tieners, maar ook volwassenen zullen zich niet vervelen. De wandeling brengt je naar allerlei leuke, grappige, bijzondere en soms griezelige plekken. Ondertussen vertellen we je de meest gekke en spannende verhalen over de stad en natuurlijk ook over de Romeinen en de gladiatoren! Van een verborgen kat...
Le Marche

Proef de bijzondere wijnen van Cantina Le Canà uit Carassai

De provincie Ascoli Piceno, in het zuiden van de regio Le Marche, is buiten Italië een nog vrij onbekend wijngebied. Zonde, want er worden hier heerlijke wijnen gemaakt voor een hele mooie prijs. Gelukkig weten steeds meer Italiëliefhebbers de weg naar deze streek te vinden, mede dankzij de webwinkel van Piceno Wijnen, die alleen wijnen uit het zuiden van Le Marche in het assortiment heeft, zoals die van Cantina Le Canà. Cantina Le Canà in Carassai Cantina Le Canà in Carassai is een van de jongste cantina’s in de provincie Ascoli Piceno. De wijnranken staan in de Valdaso, vanwaar je zowel de zee als de Monti Sibillini kunt zien. Een ideale ligging voor biologische druiventeelt, want in de vallei waait er altijd een licht briesje, dat ervoor zorgt dat er minder kans is op schimmels. Ruim honderd jaar terug in de tijd Hoewel Cantina Le Canà een van de jongste cantina’s is, gaat de geschiedenis ruim honderd jaar terug. In 1920 kocht Vincenzo Polini het eerste stuk grond in...
Abruzzen

ALT – Stazione del Gusto – sterren pitstop langs de autosnelweg in Abruzzo

Al bij vertrek kijken we uit naar de allereerste pitstop in Italië, voor een lekker sterke espresso bij de eerste Autogrill net over de grens. In Abruzzo ontdekten we deze zomer een driesterrenversie van de Autogrill: ALT – Stazione del Gusto, van chef Niko Romito. Perfect voor een pitstop maar eigenlijk ook al van zichzelf een omweg waard! Drie sterren voor Niko Romito Zelfs langs de snelweg weten de Italianen goede adresjes te creëren… ALT – Stazione del Gusto is een van de culinaire projecten van chef-kok Niko Romito, een van de beroemdste Italiaanse chefs. Hij opende in 2000 zijn eerste restaurant, Reale, in het voormalige middeleeuwse klooster Casadonna in Castel di Sangro, in de regio Abruzzo. In 2007 kreeg hij zijn eerste ster, twee jaar later gevolgd door de tweede. In 2014 eerde Michelin hem met maar liefst drie sterren, die Romito nog altijd met trots draagt. Smullen langs de snelweg In augustus 2018 opende Niko Romito aan de Strada Statale 17 in Castel di Sangro...
Italiaanse films & series

Filmtip: Miele – het regiedebuut van Valeria Golino

Miele, Italiaans voor honing en de bijnaam van de hoofdpersoon in deze film, doet wellicht vermoeden dat het hier om een zoete film gaat. Niets is echter minder waar. Miele laat ons kennismaken met Irene, die terminaal zieken helpt bij een waardig einde. Ze reist geregeld naar Mexico, om een inslaapmiddel voor honden in te slaan en Italië binnen te smokkelen. Het eigenzinnige meisje, dat je binnen enkele scènes in je hart sluit, gaat zorgvuldig te werk. Ze wil mensen helpen en is dan ook helemaal van slag als ze merkt dat haar laatste cliënt helemaal niet ernstig ziek is. Ze doet er alles aan om het inslaapmiddel terug te krijgen. Als dat niet zomaar lukt, probeert ze de man op andere manieren van gedachten te doen veranderen. Dat levert de mooiste momenten van Miele op… Miele is het regiedebuut van de Italiaanse actrice Valeria Golino, die eerder bekendheid verwierf met Rain Man en Hot shots. Ze baseerde de film op het boek Vi perdono van Angela del Fabbro. De rol van Irene...
Recepten

Siciliaanse parmigiana di zucchine uit het kookboek The Green Kitchen

Al een tijdje volgen we Green Kitchen Stories, het blog van David Frenkiel en Luise Vindahl, die hun lezers steeds weer weten te verrassen met heerlijke vegetarische recepten. Nu is er ook een kookboek, met een bundeling van de beste recepten van het blog, bijzonder mooie foto’s en heel veel inspiratie: David en Luise ontmoetten elkaar in Rome, zoals David vertelt: ‘Op een kleine dansvloer op minder dan tien meter afstand van de rivier de Tiber en op twintig meter afstand van Castel Sant’Angelo in het centrum van Rome. Daar kwamen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst tegen en werden we verliefd op elkaar. Ik denk niet dat we het die eerste avond over eten hebben gehad (vreemd als je bedenkt dat we in Italië waren, waar iedereen altijd over eten praat). Maar ik weet wel dat we er tijdens ons eerste afspraakje, een week later, over praatten. Ik was zo zenuwachtig dat ik twintig vragen uit mijn hoofd had geleerd, voor het geval het gesprek stil zou komen te liggen. Na zes...