Campanië De Via Krupp op het eiland Capri – een kronkelende weg als kunstwerk
De regio Campanië heeft patent op mooie kustwegen. Eerder namen we jullie al mee naar ‘de weg van de duizend bochten’, langs de Amalfikust, vandaag wandelen we over de Via Krupp op het eiland Capri, voor de kust van Napels.
Adembenemende haarspeldbochten
De Via Krupp slingert boven de kust van Capri, met flinke haarspeldbochten die adembenemend uitzicht op de onderliggende rotsen en zee bieden. De weg verbindt de Tuinen van Augustus met de zee, met een heerlijk strandje aan de voet van de rotsen, over een (verticale!) afstand van ongeveer honderd meter.
Saskia moet even diep zuchten voor ze de eerste stap zet – met hoogtevrees is deze weg wel een uitdaging. Maar de schitterende uitzichten en het vooruitzicht straks met beide voeten in zee te staan, maken alles goed. Gelukkig heeft de fotograaf nergens last van en kunnen jullie goed met ons meekijken als we langzaam afdalen richting zee.
Een weg als een kunstwerk
Volgens veel inwoners van het eiland is de weg niet zomaar een...
Italiaanse muziek Mamma, la canzone mia più bella sei tu
Vandaag vieren we La Festa della Mamma, Moederdag!
Niemand minder dan Luciano Pavarotti zingt daarom alle mama’s – ver weg en dichtbij – toe. Een prachtig eerbetoon aan alle mama’s in Nederland, in België, in Italië of waar ook ter wereld.
‘Mamma son tanto felice
perché ritorno da te
la mia canzone ti dice
che il più bel giorno per me…
Mamma son
tanto felice
vivere lontano perché
Mamma
solo per te
la mia canzone vola
Mamma
sarai con me
tu non sarai più sola
quanto ti voglio bene
queste parole d’amore
che ti sospira il mio cuore
forse non s’odono più
Mamma
ma la canzone mia più bella sei tu
sei tu la vita e per la vita non ti lascio mai più
Sento la mano tua stanca
cerca i miei riccioli d’or
sento la voce ti manca
la ninna nanna d’allor
oggi la testa tua bianca
io voglio stringere al cuor
Mamma
solo per te
la mia canzone vola
Mamma
sarai con me
tu non sarai più sola
quanto ti voglio bene
queste parole d’amore
che ti sospira il mio cuore...
Ligurië Kijk omhoog, voor een bijzondere blik op Genua!
Gastblogger Jana doet elke maand live verslag vanuit Genua, waar ze samen met haar man woont. Vandaag trakteert ze ons op een bijzondere blik op haar stad.
Jana: ‘Ik loop nu bijna acht maanden dagelijks door Genua. Elke dag loop ik via een vaste route naar de stad. Ik wandel langs het net gerestaureerde Stazione Piazza Principe, langs het Palazzo Reale, omhoog via de Via Caroili, waarna ik in de Via Garibaldi de gigantische palazzi zie en dan via de Via XXV Aprile naar het mooie Piazza de’ Ferrari wandel.
Je zou denken dat je op een gegeven moment wel alles hebt gezien. Maar elke dag weer zie ik een nieuw detail in een gebouw, of beelden of tuinen die ik nog niet eerder heb gezien.
De gebouwen in Genua zijn hoog, de straatjes smal en donker. Wanneer je door het doolhof van straatjes, die vicoli of caruggi worden genoemd, loopt, kijk je vanzelfsprekend vooruit. Je bent geneigd om te letten op de mensen om je heen en de winkeltjes die je passeert te bekijken. Maar het is goed om...
Umbrië Trevi – koningin van de olijven in Umbrië
La regina degli ulivi, de koningin van de olijven. Dat is de bijnaam van het Umbrische dorpje Trevi. De olijfolie die hier wordt geproduceerd is dan ook van uitzonderlijk goede kwaliteit; het is zelfs een van de beste van Italië. Proef ervan tijdens een lange lunch in dit dorpje, bijvoorbeeld op verse bruschetta met olijfolie en tomaat.
In de herfst, als de olijven worden geplukt en de olio nuovo, nieuwe olijfolie, arriveert, is het groot feest in Trevi. In het voorjaar worden de olijfbomen echter ook geëerd: als de bomen in de lente in bloei staan, organiseert Trevi een gigantische picknick.
Trevi is echter meer dan alleen olijfolie. Het dorpje weet al eeuwenlang reizigers te betoveren, dankzij de prachtige gebouwen die in de slakkenhuisvormige borgo te vinden zijn en dankzij de aardige bewoners die je graag alles over hun Trevi vertellen.
Het kloppend hart van Trevi is het Piazza Mazzini, met het Palazzo Comunale. Van hier wandel je naar het voormalige Convento di San Francesco,...
Piemonte De beste vitello tonnato van Piemonte
Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit, van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Vandaag vertelt hij over zijn zoektocht naar de beste vitello tonnato van Piemonte:
‘Eigenlijk is het een onmogelijke receptuur: vlees en vis combineren in één gerecht. Maar de inventieve Piemontese keuken heeft ook voor dit dilemma een ingenieuze oplossing bedacht. Vitello tonnato – kalfsvlees in tonijnsaus – wordt dit fameuze voorgerecht genoemd.
Het wordt eind negentiende eeuw opgetekend door Pellegrino Artusi in zijn boek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten).
Voor de fijnproevers: in sommige oud-Piemontese kookboeken komt een voorloper van de vitello tonnato ook al voor, maar hier wordt geschreven over gerijpt kalfsvlees dat in fijne plakjes gesneden is en wordt overgoten met een saus waarin ansjovis het hoofdbestanddeel is.
Eeuwen...
Lombardije Ontdek bellissima Brescia tijdens een unieke stadswandeling
Wil je het standbeeld van la Bella Italia bewonderen en twee zotten de uren zien slaan? Of een Pirlo drinken (de lokale aperitivo op basis van Campari, witte wijn en bruiswater) in gezelschap van de mooiste oldtimers die je ooit hebt gezien?
Wil je binnenkijken in een trullo-achtig kerkje en tegelijkertijd de enorme koepel van de Duomo Nuovo overal zien opduiken? Het kan in Brescia!
Verborgen juweeltje
Hoewel Brescia niet ver van het Gardameer ligt, is de stad een verborgen juweeltje dat nog niet door toeristen wordt overspoeld. Je hebt dus alle ruimte om heerlijk rustig door de stad te wandelen – en dankzij onze City Walk, uitgestippeld door de Vlaamse An Beirens – ontdek je de mooiste plekken.
An runt B&B Carpe Diem in Solferino en schrijft op haar blog Garda Slow & More over de onontdekte pareltjes rondom het Gardameer. Bovendien geeft An regelmatig rondleidingen in Brescia. Zij weet blindelings de weg naar de mooiste pleinen, de niet te missen bezienswaardigheden en fijne...
Rome Ciao tutti City Walks Rome – ontdek de wijken Monti en Testaccio
Natuurlijk moet je in Rome het Pantheon bezoeken, over het Forum Romanum wandelen en de koepel van de Sint-Pieter beklimmen.
Maar misschien nog wel leuker is het om de wat onbekendere wijken van de stad te verkennen, waar het bruist van het echte Romeinse leven. Onze twee favoriete wijken in Rome zijn Monti, vlak bij het Colosseum, en Testaccio, het kloppend hart van culinair Rome.
Monti – food, fashion & art in Rome
Op de plek van het nu hippe Monti lag ooit de Subura, een dichtbevolkte en arme volkswijk in het Rome van de oudheid, vol sjacheraars en prostituees. Tegenwoordig wordt deze wijk bevolkt door kunstenaars, ambachtslieden, designers, architecten en schrijvers, die voor een creatieve bohemiensfeer zorgen.
De wijk heeft, ondanks de inmiddels flink gestegen huizenprijzen, altijd een shabby chic karakter weten te behouden en is the place to be voor wie op zoek is naar vintage, handwerk, alternatieve modeboetieks, hippe cafés, wijnbars en restaurants en street food van de...
Recepten La Cucina d’Abruzzo – heerlijk kookboek vol recepten uit Abruzzo
Een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam is Mondo Mediterraneo, een wereld vol mediterrane delicatessen: van bijzondere pasta’s tot goed gevulde broodjes en geurende tomatensaus. Mondo Mediterraneo wordt gerund door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit de Italiaanse regio Abruzzo.
Giancarlo en Gemma geven hun culinaire geheimen gelukkig niet alleen prijs in hun delicatessenzaak, maar ook in het prachtige kookboek La Cucina d’Abruzzo. Hierin laten ze elk een eigen stukje Abruzzo zien.
Gemma groeide namelijk op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en haar liefde voor eerlijke, traditionele ingrediënten en Giancarlo’s verfijning en mondaine flair gaan perfect samen.
Sanne Dirkzwager en Stephanie Rammeloo, ontwerper en auteur, hebben er door de vele foto’s, familiekiekjes, sfeerbeelden en informatieve verhalen een boek vol Italiaanse...
Recepten Taart van polenta, citroen en sinaasappel naar recept van Jamie Oliver
Elke dag proberen we te zorgen voor een flinke portie zon. Niet alleen met verhalen over Italië om warm van te worden, maar ook met een lekker zonnig recept. Deze taart heeft door de polenta in elk geval de kleur van de zon!
Deze polentataart, naar recept van Jamie Oliver, ziet er dankzij de polenta niet alleen zonnig uit, hij smaakt dankzij de citrusvruchten ook nog eens helemaal naar zomer. En hij staat echt in een handomdraai op tafel!
Voor één taart (ca. twaalf stukjes) heb je nodig: 225 gram boter | 225 gram suiker | 3 eieren | 125 gram gemalen amandelen | 125 gram polenta | 1 theelepel bakpoeder | sap en rasp van 2 citroenen en van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een spring- of taartvorm met een doorsnede van drieëntwintig centimeter met bakpapier. Roer de boter en suiker tot een licht mengsel.
Klop de eieren er een voor een door en roer er dan ook de rest van de ingrediënten door. Giet het mengsel in de vorm en bak de polentataart in vijftig tot...
Piemonte Schuif aan bij Ristorante della Posta in Olmo Gentile (Piemonte)
Rik Rensen neemt je mee naar zijn geliefde Piemonte, waarover hij het het boek Geheimen van Piemonte schreef. In zijn eerste blog neemt hij ons mee naar Ristorante della Posta in Olmo Gentile.
‘Als kwaliteit en culinaire eenvoud het ultieme uithangbord zijn voor de regionale keukens van Italië, dan verdient Ristorante della Posta in Olmo Gentile in deze categorie zeker een ster. Niet dat de familie die het ristorante drijft er prat op gaat. Eigenaresse Maria Grazia, die tegelijkertijd kok én burgemeester is van het gehucht met tachtig inwoners, kookt zoals ze het van haar moeder geleerd heeft. Niets bijzonders dus, vindt ze zelf. Je kookt volgens de familietraditie en daarmee basta! Haar moeder leerde het koken weer van overgrootmoeder, die het weer leerde van de hare, enzovoorts, enzovoorts. De receptuur van deze familie-ristorantes vormt een onverbrekelijke ketting van mondelinge culinaire overleveringen, die vaak generaties ver terug gaat.
Ristorante della Posta: hoe bijzonder...
Veneto Opera in de openlucht in de Arena van Verona
Na het Colosseum in Rome en het Anfiteatro Campano bij Capua (in de buurt van Napels) is de Arena van Verona, aan het Piazza Bra, het grootste nog bewaard gebleven amfitheater in Italië.
Opera in de Arena
Anders dan de twee grootste theaters wordt de Arena, die in de eerste eeuw na Christus werd gebouwd, nog steeds actief gebruikt, en wel voor het operafestival dat elk jaar in de zomer wordt gehouden. Het is echt een ongekend spectaculaire belevenis om in de door de zon verwarmde Arena naar de prachtigste opera’s te kijken!
In de tijd van de Romeinen konden er wel dertigduizend mensen in de Arena plaatsnemen; tegenwoordig kunnen maximaal twintigduizend mensen tegelijkertijd genieten van een schouwspel – wat uiteraard nog steeds een indrukwekkend groot aantal is.
Als de Arena langzaam volstroomt voordat de eerste operaklanken weerklinken, kun je je er misschien iets bij voorstellen, maar als je de Arena overdag bezoekt, wandel je vaak maar met een handvol toeristen over de grote...
Le Marche Pasta eten en heerlijk niets doen in Le Marche
Geregeld krijgen we de mooiste verhalen toegestuurd van onze fans. Sommige zijn te mooi om niet met jullie allemaal te delen, zoals Annerikes verslag van een smakelijk avontuur tijdens haar vakantie in Le Marche:
‘Probeer om te draaien,’ hoor ik voor de zoveelste keer. Hád onze TomTom alleen maar op een zeker moment gezegd ‘Anch’io non conocosco Le Marche!’ (Ook ik ken Le Marche niet!). Dan hadden we hier nu niet midden in het donkere landschap van Le Marche gestaan met onze auto, op een steile, smalle landweg, waarop we hoe dan ook niet kunnen keren.
Zo reden we dan ook al anderhalf uur met groot licht van het ene verlaten landweggetje het andere op, het een nog smaller en steiler dan het andere. Het was pikkedonker. Nergens ook maar één lichtpuntje van een dorpje in de verte.
Mijn gedachten dwalen af naar de fantastische, culinaire avond die we hebben gehad bij restaurant Terra Nostra, op het dorpsplein van San Ginesio. We waren uitgenodigd door de eigenaresse van...