Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Sicilië

De smaak van Trapani – van caponata en couscous tot granita en genovesi

Trapani is niet alleen een prachtige stad aan de weelderige westkust van Sicilië, het is ook een stad voor fijnproevers. De keuken van Trapani heeft namelijk heerlijk veel lekkers te bieden. Lekkerbekken beginnen hun dag met een romige cappuccino met een cornetto al pistacchio, een croissant met pistachecrème, en wandelen vervolgens naar de vismarkt en de vissershaven van Trapani, die wordt beschermd door het Castello della Colombaia. Zo tegen lunchtijd snuif je overal de geuren van de Trapanese keuken op die je vanuit de ramen tegemoet waaien. Tijd om aan te schuiven voor een pranzo. Anna en Giovanni, de jonge, enthousiaste eigenaren van B&B Granveliero en B&B Belveliero in hartje Trapani vertellen je welke gerechten je zeker moet proeven tijdens een Trapanese lunch (of diner). Caponata Anna: ‘Het wereldberoemde groentegerecht van Sicilië en hét bewijs dat Sicilianen ook van een puur vegetarisch gerecht nog een overdadig geheel weten te maken. Caponata is een waar feest van...
Recepten

Spiesjes met asperge, provolone en munt uit het kookboek De smaak van Sicilië

Sicilië is een intrigerend eiland, zowel in cultureel als in culinair opzicht. Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis, dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten voor haar nieuwe kookboek De smaak van Sicilië. Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus) en zoete desserts als cannoli en cassata. Stuk voor stuk betoverend lekker! Wij delen vandaag Ursula’s recept voor spiesjes met asperge, provolone en munt. Ursula: ‘Ik schrijf dit recept midden in het aspergeseizoen. Elk jaar kijk ik zuchtend naar het zielige plukje in mijn tuin, in de hoop dat die zomaar een enorme oogst oplevert. Gelukkig levert onze bijzonder gulle buurman ons...
Recepten

Pizza bianca naar recept van Yvette van Boven

Eerlijk gezegd zijn we absoluut geen fans van de winter. Alleen al bij de gedachte aan kou, sneeuw, haardvuur en stamppot springen we het liefst in het eerste het beste vliegtuig naar het zuiden van Italië, waar je in december gewoon sinaasappels kunt plukken en nog heerlijk van de zon kunt genieten. Toch ontkomen we er niet aan af en toe wat Hollandse kou te trotseren. Gelukkig is er ietsiepietsie troost in de vorm van het kookboek Home Made Winter van Yvette van Boven. Home Made Winter is een boek vol comfort food. Yvette maakte een verzameling van gerechten waar je hart weer warm van wordt. Ze deelt eenvoudige recepten voor klassiekers waarvan iedereen denkt dat ze lastig te maken zijn. Stap voor stap begeleidt ze je bij het maken van boter, ossenworst en – op zijn Italiaans – porchetta. Uiteraard komen ook de winterse feestdagen aan bod, met bijzondere recepten: plumpudding voor Kerstmis, colcannon met Halloween, galette des rois met Driekoningen. Kortom: een nieuw, uiterst...
Abruzzen

La Festa dei Serpari – slangenfeest in Cocullo

Het kleine dorpje Cocullo (in de regio Abruzzo) wordt op de eerste dag van mei overspoeld door slangen. Tijdens de Processione dei Serpari wordt San Domenico (de heilige die je beschermt tegen slangenbeten) door het dorp gedragen, met om zijn hals een twintigtal levende slangen. Jesper nam er vorig jaar een kijkje en deelt deze unieke traditie met ons. Jesper: ‘Het mooie meisje dat verderop poseert, is een jaar of achttien. Ze draagt een donkerblauwe blouse en heeft haar nagels in precies dezelfde kleur gelakt. Op haar neus prijkt een grote witte zonnebril, die ze af en toe met een elegant gebaar in haar lange zwarte haren schuift. Tot zover niets bijzonders, maar de slang om haar hals is toch geen alledaags accessoire. Hij is ongeveer een meter lang en heeft zicht stevig om haar nek geslingerd. Het meisje houdt zijn kop vast alsof het een kostbare diamant is die ze net van haar eerste grote liefde heeft gekregen: vol liefde, trots en ontzag. ‘Is hij niet mooi?’ vraagt ze de...
Le Marche

Urbino – de ‘ideale stad’ met het Palazzo Ducale & het geboortehuis van Rafaël

Welkom in Urbino, in het noorden van Le Marche. Urbino is de  geboorteplaats is van Raffaello Sanzio, die wij beter kennen als Rafaël. Je bezoekt er bijvoorbeeld Casa Raffaello, Rafaëls geboortehuis aan de Via Raffaello Sanzio 57, met in zijn kamer op de eerste verdieping het fresco Madonna met Kind, waarvan wordt aangenomen dat het van de hand van de schilder zelf is. Op het Piazzale Roma vind je een monument voor Rafaël, met palet en penseel in de hand, alsof hij de stad aan zijn voeten zo zou kunnen vereeuwigen… Una sorpresa straordinaria ‘Chi arriva a Urbino ignaro e della sua storia e della sua importanza si trova di fronte a una sorpresa straordinaria, anzi a un miracolo. Nel giuoco delle colline che sopportano le strade d’accesso ecco che appare un palazzo fatato che il tempo non ha sfregiato né intaccato. È un salto indietro nel tempo, un tuffo nella purezza e nella libertà dello spirit.’ ‘Wie in Urbino aankomt en niets weet over de geschiedenis en de impact...
Le Marche

Groene energie in het Parco Storico Seghetti Panichi

In Castel di Lama, niet ver van Ascoli Piceno, schitteren honderden tinten groen in het Parco Storico Seghetti Panichi, een van de Grandi Giardini Italiani. De tuin werd ontworpen door de Duitse botanicus en tuinarchitect Ludwig Winter, die in 1870 zijn eerste ideeën voor dit unieke stukje groen op papier zette. De tuin getuigt van zijn grote passie voor verschillende soorten palmbomen. Het Parco Storico Seghetti Panichi is anders dan andere tuinen en parken in Italië: het is de eerste historische tuin waarin twee jaar lang onderzoek is gedaan naar bio-energetische waarden in de tuin. Of je nu een wandeling maakt door het betoverende landschap of even neerstrijkt op een bankje om te genieten van de rust en stilte van de natuur: als bezoeker kun je hier ervaren wat de positieve effecten en heilzame werking van de verschillende plantensoorten zijn. Naast de rode beuk en eik (beide afkomstig uit Le Marche) vind je in het park ook oosterse planten- en bomensoorten, zoals de gouden...
Recepten

Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed

In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien. Manon Henzen, historica en eigenaar van eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem is ontstaan. Deze handgeschreven kookboeken, waarvan enkele in Latijn en andere in het Italiaans, hebben veel van elkaar weg. De beschreven recepten zijn in de loop der tijd duidelijk van elkaar overgenomen. Dat het soms lastig is om middeleeuwse kookboeken te dateren en hun oorsprong te achterhalen, blijkt juist...
Recepten

Spaghetti met sint-jakobsschelpen en pesto uit het kookboek Gino’s pasta

Vandaag koken we uit het nieuwe boek van Gino d’Acampo: Gino’s pasta. Dit boek is Gino’s lofzang op het heiligste gerecht van Italië, met maar liefst honderd verrukkelijke pastarecepten voor alle denkbare gelegenheden. Gino’s recepten zijn makkelijk, gevarieerd en ongelooflijk lekker. In dit boek vind je klassiekers als carbonara, puttanesca en bolognese, maar ook verrassende varianten als lasagne met pesto, en onverwachte combinaties als tagliatelle met tartaarsaus. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen en stap-voor-stapfoto’s leer je zelf pasta maken. Gino legt uit hoe je het beste gebruik kunt maken van de verschillende pastasoorten, van vertrouwde soorten als spaghetti, ravioli en fusilli tot onbekendere soorten als mezzelune, bucatini en conchiglie rigate. Ook heeft Gino geweldige ideeën voor pasta om mee te nemen op een picknick, voor feestelijke gelegenheden, voor vegetariërs, voor mensen met een voedselallergie en zelfs voor pastadesserts! Gino d’Acampo is de...
Campanië

De mooiste stranden van Capri

Na onze kennismaking met keizerlijk Capri en een aantal prachtige wandelingen met uitzicht, is er ook tijd voor een dagje dolce far niente. En waar kun je dat beter doen dan aan een van Capri’s schitterende stranden? We delen dan ook graag zes fijne tips voor een dagje strand tijdens je vakantie op Capri – met dank aan Gillian en Holly voor het delen van hun favoriete plekjes. Onze eerste favoriet is Bagni Tiberio (Via Palazzo a Mare 41). Vooral als je met kinderen Capri bezoekt, is dit een fijne plek. Er is een langzaam aflopend kiezelstrand waarvan je zo het heldere water in waadt, een houten zonnedek met kleurrijke strandbedjes, een bar en een restaurant met veel verse vis op het menu. Lido del Faro (Località Punta Carena, Anacapri) ligt in een kleine baai die wordt omgeven door rotsen, in de schaduw van de oude vuurtoren van Punta Carena. Er is een goed restaurant (met op het menu veel verse vis), een cocktailbar en een prachtig zwembad met zeewater. De...
Sicilië

Circumetnea – een lekker slow rondje Etna per trein

Sinds 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst van Unesco – en dat is natuurlijk niet voor niets. Er is tal van moois te ontdekken op de hellingen van de 3323 meter hoge vulkaan in het oosten van Sicilië. We maken een rondje om de Etna en tippen tien mooie en bijzondere plekken op en om de vulkaan. 1 Mascalucia – een filmisch dorpje ‘Ik ken niets mooiers en tegelijk origineler, levendiger, vruchtbaarder en wilder dan de weg die leidt van Catania naar Nicolosi, met onderweg stukken zand, oasen van sinaasappelbomen, rivieren van lava, percelen vol gewassen, muren van basalt,’ zo schreef Alexandre Dumas in 1860. Precies langs deze verstopte idyllische weg ligt Mascalucia, een vergeten dorpje ten zuiden van de Etna waar je nog het authentieke Sicilië vindt. Geen restaurants met een tourist menu, geen drommen mensen; enkel dorpsbewoners en het kleurrijke, filmische decor van het Siciliaanse dorp. 2 Mompileri – Pompeï op de Etna In 1669 barstte de Etna uit. Het was een...
Sicilië

De beste pistachenootjes komen uit Bronte – lees meer over ‘het groene goud’ van Sicilië

Bronte is de hoofdstad van de pistachenoot, die niet voor niets ook wel ‘het groene goud van Bronte’ wordt genoemd. Nergens in Italië – ook niet elders op Sicilië – groeien de pistachebomen zo goed als in het heuvelachtige landschap rondom Bronte. Oorspronkelijk groeiden hier geen pistachebomen, maar de Arabieren namen de bomen mee naar Sicilië en legden op verschillende delen van het eiland pistacheboomgaarden aan. Maar nergens bleek de kwaliteit zo goed als in Bronte, aan de voet van de Etna. De minerale zouten in de harde, vulkanische aarde zorgen voor een kwalitatief zeer goede pistachenoot. In Bronte vind je bijna drieduizend hectare land waar de pistachebomen worden gekweekt. Er worden ook regelmatig nieuwe bomen geplant, maar het duurt zeker tien jaar voordat de pistachebomen vruchten geven. Maar daarna heb je dan ook jarenlang plezier van de bomen, ze kunnen namelijk wel twee- tot driehonderd jaar oud worden. De oogst van de pistachenoten vindt om de...
Chianti

Ghirlandaio’s Laatste Avondmaal – Badia a Passignano

We proefden jaren geleden al eens van de Badia a Passignano, een bijzondere wijn uit de kelders van Antinori, maar we bezochten het kleine plaatsje in de Chianti, dat zijn naam dankt aan de indrukwekkende abdij, pas afgelopen nazomer. Op het einde van een warme septemberdag, als de lucht boven de Toscaanse heuvels al voorzichtig roze begint te kleuren, rijden we op weg naar ons tijdelijke thuis bijna als vanzelf het gehuchtje binnen. We besluiten spontaan te stoppen bij de abdij, omdat we hebben gehoord dat het meesterwerk van de badia, een Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio, na een jarenlange restauratie weer in volle glorie te bewonderen is. De kerkdeuren staan open en volgens de folder die we bij de ingang vinden, moet ook het klooster open zijn. Zoals dat echter gaat in Italië, komen de openingstijden in een folder niet altijd overeen met de werkelijkheid. De deuren zijn hermetisch gesloten en er is geen levende ziel te bekennen. Nu we echter voor de deur staan,...