Reizen door Italië Het parcours van de Giro d’Italia 2020 – van Palermo naar Milaan
Op zaterdag 3 oktober gaat de Giro d’Italia 2020 van start met een tijdrit op Sicilië. De renners zullen drie weken later, op zondag 25 oktober, finishen in Milaan. De Giro doorkruist dit jaar onder meer Sicilië, Basilicata, Puglia, Abruzzo, Le Marche, Emilia-Romagna en Piemonte.
In deze blog nemen we je mee op reis langs alle etappes van het parcours, zodat je je eigen Giro d’Italia kunt samenstellen. Andiamo?!
foto: La Gazzetta dello Sport
Etappe 1 – van Monreale naar Palermo
Op de eerste dag wacht de renners meteen een prachtig decor: de omgeving van Palermo. Via de kathedraal van Monreale – met monumentale mozaïeken die je blik uren kunnen vasthouden – dalen de wielrenners af naar Palermo, de fascinerende hoofdstad van Sicilië.
Na 15 kilometer staan ze aan de finish van deze tijdrit. Wellicht hebben ze dan nog even tijd om een van Palermo’s schitterende kerken te bezoeken, voor een wandeling naar het ‘Theater van de Zon’ en het Piazza della Pretoria of voor...
Sicilië De beste pistachenootjes komen uit Bronte – lees meer over ‘het groene goud’ van Sicilië
Bronte is de hoofdstad van de pistachenoot, die niet voor niets ook wel ‘het groene goud van Bronte’ wordt genoemd. Nergens in Italië – ook niet elders op Sicilië – groeien de pistachebomen zo goed als in het heuvelachtige landschap rondom Bronte.
Oorspronkelijk groeiden hier geen pistachebomen, maar de Arabieren namen de bomen mee naar Sicilië en legden op verschillende delen van het eiland pistacheboomgaarden aan. Maar nergens bleek de kwaliteit zo goed als in Bronte, aan de voet van de Etna. De minerale zouten in de harde, vulkanische aarde zorgen voor een kwalitatief zeer goede pistachenoot.
In Bronte vind je bijna drieduizend hectare land waar de pistachebomen worden gekweekt. Er worden ook regelmatig nieuwe bomen geplant, maar het duurt zeker tien jaar voordat de pistachebomen vruchten geven. Maar daarna heb je dan ook jarenlang plezier van de bomen, ze kunnen namelijk wel twee- tot driehonderd jaar oud worden.
De oogst van de pistachenoten vindt om de...
Sicilië Verborgen Siciliaanse kerkjes op de Etna
Wie het ommeland van Mascalucia verkent, een bijna vergeten dorpje op de Etna, komt overal sporen van een ver verleden tegen. Vooral de, soms vervallen en verlaten, symbolen van het geloof die in het landschap her en der opduiken, brengen je in gedachten naar het Sicilië van weleer.
Een Sicilië waar landheren en priesters de dienst uitmaakten en elke kerk een gemeenschap op zich was – met niet alleen een gevolg van gelovigen, maar ook een flink stuk eigen grond waarop onder andere wijn verbouwd werd.
Sommige kerken zijn vervallen tot ruïnes en liggen er verlaten, soms wat spookachtig bij, zoals de pas gevonden resten van een kerk waarvan nog maar enkele muren overeind staan. Op die afgebrokkelde muren zijn nog duidelijk de resten zichtbaar van wat eens prachtige fresco’s moeten zijn geweest.
Maria’s plattelandskerk
Een iets beter lot heeft de Chiesa della Bambina getroffen (die officieel de Chiesa Madonna del Soccorso heet). Het kerkje is gewijd aan Maria en het kind, van...
Sicilië La Casa di Pippinitto – bed & breakfast op de Etna
Wil je logeren op de hellingen van de Etna en genieten van al het moois dat de vulkaan te bieden heeft? Dan ben je bij La Casa di Pippinitto aan het juiste adres!
Deze bed & breakfast is gevestigd in een authentieke casale, waar vroeger wijn werd gemaakt. Op de vruchtbare hellingen van de Etna warmen de druiven zich nog altijd aan de zon, maar het huis is inmiddels omgetoverd tot een B&B. Het is een ideale plek voor gezinnen en vrienden die vakantie willen vieren met al het moois van Sicilië binnen handbereik.
Het landgoed rondom strekt zich over ruim acht hectare uit, met sinaasappelbomen en citroenstruiken, walnotenbomen, olijfbomen en een grote moestuin waar niet alleen de eigenaren zelf van eten, maar waar je als gast ook gebruik van mag maken.
Eigenaar Cesare laat je ook graag meehelpen met alles wat er op en om het land moet gebeuren en biedt tijdens een rondleiding een kijkje in de keuken van het landgoed.
Na een fles wijn die Cesare je als welkomstgeschenk aanbiedt,...
Reizen door Italië Een Italiaanse reis – in de voetsporen van Goethe naar Napels en Sicilië
Deze week treden we op Ciao tutti in Goethes voetsporen en reizen we door Italië, met zijn Italienische Reise als inspiratie.
We begonnen aan het Gardameer en volgden Goethes voetsporen naar Verona en Vicenza, naar Padova en Venetië en naar Assisi en Rome. Vandaag volgen we de laatste etappe van Goethes reis, via Napels naar Sicilië en dan terug naar Rome.
Het paradijs Napels
Dat Napels een ander Italië is dan hij in het noorden en midden van Italië heeft gezien, wordt hem al gauw duidelijk. ‘Onder stralend heldere luchten naderden we Napels en nu bevonden we ons werkelijk in een ander land. De gebouwen met hun platte daken duiden op een ander klimaat, van binnen zullen ze er wel niet erg vrolijk uitzien. Iedereen zit op straat in de zon, zolang die wil schijnen.
De Napolitanen wanen zich de bezitters van het paradijs en hebben een zeer triest idee van de landen in het noorden: sempre neve, case di legno, gran ignoranza, ma denari assai. Zo’n voorstelling hebben ze van de...
Sicilië Castiglione di Sicilia – een van de mooiste dorpjes van Sicilië
Castiglione di Sicilia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Sicilië. Het ligt op grote hoogte, op een rots boven de Alcantara-kloof.
Ooit kon je hier zesendertig verschillende kerken bezoeken. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de Sant’Antonio, de SS. Apostoli Pietro e Paolo en de Basilica della Madonna della Catena. Minstens zo mooi is het Castello di Ruggero di Lauria, dat een belangrijke rol speelde tijdens de Siciliaanse revolutie.
Wijn proeven in en om deze Città del Vino
Beloon jezelf na een wandeling met een glas Etna DOC bij La Dispensa dell’Etna. Castiglione di Sicilia is immers niet voor niets een van de Città del Vino en deze robuuste rode wijn moet je zeker geproefd hebben.
Eropuit voor een glas wijn kan ook. Even buiten het centrum van Castiglione di Sicilia ligt een aantal prachtige wijnlandgoederen, met vaak een cantina waar je kunt proeven.
Boven op een oude palmento, een grote druivenpers waarmee de oogst van het omringende land tot...
Sicilië Mascalucia – een vergeten dorpje op de flanken van de Etna
‘Non conosco nulla di più bello ed insieme originale, movimentario, fertile e selvaggio della strada che porta da Catania a Nicolosi, attraversando, volta a volta, distese di sabbia, oasi di aranceti, fiumi di lava, appezzamenti di colture, muraglie di basalto…’
‘Ik ken niets mooiers en tegelijk origineler, levendiger, vruchtbaarder en wilder dan de weg die leidt van Catania naar Nicolosi, met onderweg stukken zand, oasen van sinaasappelbomen, rivieren van lava, percelen vol gewassen, muren van basalt,’ zo schreef Alexandre Dumas in 1860. Precies langs deze verstopte idyllische weg ligt Mascalucia, een vergeten dorp op de rug van de Etna.
Hoewel veel toeristen op Sicilië een bezoek brengen aan de Etna, wordt maar zelden een stop gemaakt in Mascalucia.
Het voordeel daarvan is, zo merken we al snel wanneer we samen met onze gidsen Nino en Orazio door de rustige dorpsstraatjes wandelen, dat je hier nog het authentieke Sicilië vindt. Geen restaurants met een tourist menu,...
Sicilië De leukste tips voor een vakantie met kinderen in Syracuse en omstreken
Ga je met kinderen op vakantie naar de oostkust van Sicilië? Dan heeft Chiara, die in Syracuse woont, een heleboel fijne tips voor je, zodat zowel jong als oud genieten van dit schitterende stukje Sicilië!
Geniet van granita, gelato & ander lekkers
Chiara: ‘We beginnen met iets lekkers! Je kunt in Syracuse en omgeving namelijk heerlijk ijs eten. Natuurlijk gewoon op een hoorntje of in een bakje, maar ook op een broodje! Dat is een echte Siciliaanse traditie, dus eigenlijk moet je zo’n broodje ijs zeker een keer proberen.
De Sicilianen eten het ook wel als ontbijt, net als granita (geschaafd ijs) met een verse brioche col tupo (een zoet wit broodje met een ‘tulband’).
Mijn favoriete adressen zijn Gelati Bianca (Piazza Duomo), Bar Viola (Corso Matteotti 51), Voglia Matta (Coso Umberto I 34), Bar Midolo (Corso Umberto I 86) en Dolce Idea (Viale Regina Margherita 23).
foto: Gelati Bianca
Het allerliefst ga ik naar Nuova Dolceria (Corso Umberto I 18). Ga hier met een lege...
Reizen door Italië Het parcours van de Giro d’Italia 2022 op Italiaanse bodem
Op vrijdag 6 mei gaat de Giro d’Italia 2022 van start in Boedapest. Na drie etappes in Hongarije starten de wielrenners op Italiaanse bodem. Van Avola, op Sicilië, rijden ze in drie weken tijd naar Verona, waar de renners op zondag 29 mei over de finish komen, na een tocht langs verschillende pareltjes in de laars.
Voor alle details over de Giro d’Italia verwijzen we je naar de officiële Giro-website. In deze blog nemen we je alvast mee op reis langs alle Italiaanse etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia samenstellen. Andiamo?!
foto’s: Giro d’Italia
Etappe 4 – van Avola naar de Etna
Op dinsdag 10 mei vertrekken de wielrenners voor het eerst vanaf Italiaanse bodem. Vanuit het wijnstadje Avola (beroemd om de Nero d’Avola) rijden ze naar de finish op de hellingen van de Etna.
Na Avola komen ze allereerst in Noto, een prachtige barokke stad met de Cattedrale di San Nicolò en het beroemde...
Reizen door Italië De mooiste treinreizen in Italië – van de Centovalli Express tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita
Reizen met de trein is een ideaal alternatief als je niet van vliegen of lange autoritten houdt. Je reist ontspannen én duurzaam en onderweg geniet je van het steeds veranderende landschap. Geen eindeloze wachttijden op het vliegveld of stress bij het inchecken van je bagage, maar in alle rust de mooie uitzichten voorbij zien glijden.
Je kunt echter niet alleen naar Italië met de trein, ook ín Italië vind je veel prachtige spoorlijnen. We hebben een aantal bijzondere treinreizen voor je op een rijtje gezet, van de beroemde Centovalli Express in het noorden tot schitterende spoorroutes op de eilanden, van Slow Food-treinreizen tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita. Andiamo?!
Centovalli Express – van Piemonte naar Zwitserland
De Centovalli Express verbindt Domodossola in Piemonte met Locarno in Zwitersland, aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore.
Officieel heet deze spoorlijn de Ferrovia Vigezzina-Centovalli. Vigezzina verwijst naar het Italiaanse dal, Centovalli naar...
Proef het beste van Italië Ciao tutti’s panettoneparade – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst
Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar koop je nu de állerlekkerste panettone?
We proefden ook dit jaar weer kilo’s panettone, om deze kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis.
Of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist van chocolade, fruit of pistache, je kerst wordt extra lekker met zo’n feestelijke panettone op tafel!
Panettone – Italiaans kerstbrood
Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld.
Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese...
Sicilië Verse vis bij restaurant Rosso di Vino in Taormina
In Taormina is de zee nooit ver weg en dus gaat Saskia er met collega-blogger Rick Zullo op zoek naar een authentiek restaurantje met verse vis op het menu. Dat vinden ze vlak bij de Porta Catania, aan een klein, bijna verborgen, pleintje.
Saskia: ‘Als we voor het eerst bij toeval langs Osteria Rosso di Vino wandelen, is men nog druk bezig met de voorbereidingen voor de lunch. Er staan grote pannen verse visbouillon op het vuur, de tafellakens worden gladgestreken en het krijtbord met het lunchmenu wordt naar buiten gedragen. We kunnen al even spieken en zien veel verse vis op het menu. Daar komen we straks voor terug!
Na een wandeling door de wat hoger gelegen achterafstraatjes van Taormina keren we terug naar Rosso di Vino. We nemen plaats aan een van de tafeltjes op het terras, waar de ober ons al snel vers gebakken grissini en olijven brengt. Hij zet het menu van de dag naast onze tafel en licht vervolgens elk gerecht uitgebreid toe.
Eigenlijk waren we van plan alleen een...