Ciao tutti Specials Ciao tutti Special De mooiste dorpjes van Zuid-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
Bijzonder zijn ze ook, elk op hun eigen unieke manier. Van het kleurrijke Atrani aan de Amalfikust tot het charmante Venosa (Basilicata), van het barokke Presicce (in Puglia) tot het Siciliaanse Cefalù (dat ook op de cover van deze Special prijkt).
Het initiatief van I borghi più belli ontstond in maart 2001. Het was een idee van de ANCI, de Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, oftewel de Nationale Vereniging van de Italiaanse Gemeenten. Het doel van het keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen, door ze nieuw leven in te blazen en hun bijzondere charme...
Ciao tutti Specials Ciao tutti Special De mooiste dorpjes van Midden-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
Bijzonder zijn ze ook, elk op hun eigen unieke manier. Van het robuuste San Leo in Emilia-Romagna tot het kleurrijke Spello in Umbrië, van het mysterieuze Cività di Bagnoregio in Lazio tot het pittoreske Pitigliano (dat ook op de cover van deze Special prijkt).
Het initiatief van I borghi più belli ontstond in maart 2001. Het was een idee van de ANCI, de Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, oftewel de Nationale Vereniging van de Italiaanse Gemeenten. Het doel van het keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen, door ze nieuw leven in te blazen en hun...
Rome Neem een kijkje in de kazerne van de Corazzieri bij het Quirinaal in Rome
Ciao tutti-lezers Erwin en Nicole nemen ons mee naar een wel heel bijzondere plek in Rome: de kazerne van de Corazzieri. Om precies te zijn naar La Caserma del Reggimento Corazzieri ‘Maggiore Alessandro Negri di Sanfront’, zoals de kazerne voluit heet. Deze kazerne, in hartje Rome, is sinds eind februari 2016 te bezoeken – een unieke kans om een onbekend stukje Rome te bewonderen!
Elite-eenheid van de carabinieri
De Corazzieri zijn een elite-eenheid van het Italiaanse leger en een onderdeel van de carabinieri. De geschiedenis van de eenheid gaat terug tot 1557, maar pas in 1946, toen Italië geen koninkrijk meer was, hebben de Corazzieri hun huidige vorm gekregen. Sindsdien zijn de Corazzieri bijvoorbeeld ook een squadrone carabinieri a cavallo (een eenheid van de carabinieri te paard).
De belangrijkste taak van de Corazzieri is het beschermen van de president van de Italiaanse republiek (op dit moment Sergio Mattarella) en van de buitenlandse leiders die op officieel...
Ciao tutti Specials Ciao tutti Special De mooiste dorpjes van Noord-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
Bijzonder zijn ze ook, elk op hun eigen unieke manier. Van Etroubles in Valle d’Aosta tot Vernazza, een van de dorpjes van de Cinque Terre (dat ook op de cover schittert).
Het initiatief van I borghi più belli ontstond in maart 2001. Het was een idee van de ANCI, de Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, oftewel de Nationale Vereniging van de Italiaanse Gemeenten. Het doel van het keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen, door ze nieuw leven in te blazen en hun bijzondere charme te erkennen en te belonen.
We nemen jullie in deze Special mee naar alle...
Venetië Een mooi stukkie over Molino Stucky – van molen tot chique hotel in Venetië
Joost Mangnus trakteert ons elke maand op een verhaal over Venetië. Dit keer neemt hij ons mee naar Molino Stucky.
Joost: ‘Elke keer dat ik in Venetië ben, fascineert dat immense gebouw me. Eerst als bouwval, later als bouwplaats en toen als groots hotel. Helemaal geweldig was het toen we er onze huwelijksnacht doorbrachten.
Van bouwval tot hotelcomplex
Het grote voordeel van vaak naar dezelfde stad gaan, is dat je ziet wat er allemaal verandert. Sommige gebouwen zie je door restauratie helemaal tot wasdom komen. Ze veranderen van een bouwval tot iets groots. Dat laatste is het geval bij Molino Stucky.
Al de eerste keer dat ik in Venetië kwam – in 1997 – viel me vanaf de Zattere dat grote gebouw op, aan de andere kant van het Guideccakanaal. Wat een complex. Maar wat een bouwval, zo leek het destijds. Terwijl het gebouw toen al gerestaureerd werd.
Boven ons budget
Toen ik negen jaar later voor de eerste keer met mijn vrouw in Venetië was, was er ondertussen veel gedaan aan...
Rome De beste wijnbars in Rome – van Monti tot Trastevere
Op zoek naar een fijne enoteca, wijnbar, in Rome? Wij tippen de leukste, van kleine, verstopte wijnbarretjes voor de locals tot hippere bars waar ook cocktails op de kaart staan. Cin cin!
Fafiuchè
Bij het kleurrijke Fafiuchè (Via della Madonna dei Monti 28) drink je een glas wijn vlak bij het kloppend hart van het oude Rome, de keizerfora, in de hippe, levendige wijk Monti – op een steenworp afstand van het Colosseum. Deze wijnbar is ook een restaurant, dus je kunt na het wijn proeven ook aanschuiven voor het diner.
Ai Tre Scalini
Ook Ai Tre Scalini (Via Panisperna 251) is te vinden in Monti. Hier is het vaak al vroeg op de avond lekker druk – met dank aan de uitgebreide wijnkaart én de voortreffelijke truffelsalami die prima past bij een goed glas rode wijn.
La Barrique
La Barrique (Via del Boschetto 41b) ligt in een van de levendigste straten van Monti. Je proeft er wijn van kleine producenten, maar ook de beroemde namen ontbreken niet – en voor de liefhebbers is er ook...
Toscane Trouwen in Toscane – maak kennis met Renske van Mooi Toscane
Renske vertrok in 2001 voor de liefde naar Toscane, waar ze vervolgens van de liefde haar werk maakte. Ze heeft al ruim honderdtachtig bruiloften mogen organiseren, met passie, professionaliteit en vooral heel veel plezier!
Sophie ontmoette Renske op een borrel van de vereniging Nederlanders in Florence. Ze raakten aan de praat en toen Sophie vertelde dat haar vriend uit het vrijwel onbekende Fucecchio komt, moest Renske glimlachen. Ze blijkt er namelijk om de hoek te wonen!
Ze woont al bijna vijftien jaar in het hart van Toscane en kent onderhand de weg op haar duimpje. De mooiste plekjes, de beste leveranciers en de leukste fotolocaties… Toscane heeft geen geheimen meer voor Renske. Het grote voordeel: ze kent zowel de Nederlandse als de Italiaanse cultuur en kan beide mooi samenbrengen tijdens een feestelijk huwelijk.
Renske vertelt Sophie over hoe ze in dit sprookjesachtige vak is gerold. ‘Ik had als klein meisje niet de droom om weddingplanner te worden, dat beroep bestond...
Florence Wandel door de Giardino dell’Iris – de Iristuin – in Florence
Sinds afgelopen weekend is de Giardino dell’Iris, de Iristuin, in Florence weer geopend. Iets waar we altijd naar uitkijken, omdat de tuin maar zeer kort geopend is. Meestal kun je tot de derde week van mei genieten van de bloeiende irissen.
De Giardino dell’Iris ligt aan de voet van het Piazzale Michelangelo,vlak bij de Giardino delle Rose, de Rozentuin. In mei schitteren de irissen je in alle kleuren tegemoet. Ze lijken te weten dat ze extra hun best moeten doen om indruk te maken. De tuin is namelijk tevens het ‘strijdveld’ van een internationale Iriswedstrijd.
Van juni tot september sturen kwekers van over de hele wereld wortelstokken toe die in de tuin worden geplant en gekweekt, en in mei is dan de prijsuitreiking.
Dit toezenden gebeurt anoniem, de planten krijgen een code toegewezen en de naam van de winnaar wordt pas na de bekendmaking van de winnende code vrijgegeven. Er is ook een speciale prijs voor de iris die het dichtst bij de kleur rood op de vlag van de stad...
Florence Scoppio del Carro – vuurwerk voor Pasen in Florence
Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht!
Indrukwekkend schouwspel voor de Duomo van Florence
De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren. Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel.
Uiteraard gaat dat gepaard met veel ceremonieel vertoon:
Wat gebeurt er nu precies? Van het altaar in de Duomo vliegt er een colombina, duif (een elektronische versie overigens), met een brandend lontje in haar bek, zwierig naar buiten, waar de carro, een prachtig versierde kar die wordt voortgetrokken door witte ossen, staat te wachten. Il carro ‘ontploft’ en siert de hemel boven de Duomo en de doopkapel met schitterend vuurwerk.
De voorspelling van de duif
De duif keert dan om en vliegt terug naar...
Lazio Villa Lante in Bagnaia – Tivoli, Bomarzo en Boboli in één tuin
Naast de beroemde tuinen van de villa’s in Tivoli, de pioenrozen in Viterbo en de monsters in Bomarzo is er in Lazio nóg een bijzondere tuin te vinden, die echter veel minder bekend is: Villa Lante.
De tuin werd ontworpen voor kardinaal Gambara, die in plaats van binnen te bidden en te werken liever buiten was. Hij hield van het blauw van de hemel, het groen van struiken en planten, van een briesje dat op een zonnige dag verkoeling bracht en van uitgebreid dineren in de open lucht.
Het was Jacopo Barozzi da Vignola die de taak kreeg om de wensen van Gambara in te willigen en een bijzondere tuin te ontwerpen. Vignola startte in 1511 met het project, dat pas in 1566 helemaal voltooid zou worden.
Vignola gebruikte veel elementen uit andere beroemde tuinen, die hij in de tuinen van Villa Lante net even anders neerzette. Zo herken je elementen van Villa d’Este en Villa Adriana in Tivoli, van het Sacro Bosco in Bomarzo en van de Giardino di Boboli in Florence.
De symmetrie en de...
Lazio Tivoli – de vakantievilla’s van de Romeinse keizers even buiten Rome
Gisteren hebben we al gezien dat Tivoli een populair toevluchtsoord was voor de heersers over Rome. We bezochten Villa d’Este, maar dat is niet de enige Romeinse vakantievilla in Tivoli. Vandaag bezoeken we de andere twee: Villa Adriana en Villa Gregoriana.
Villa Adriana – Tivoli
De Villa Adriana, vernoemd naar keizer Hadrianus, is misschien wel de bekendste ‘vakantievilla’ in Tivoli. Keizer Hadrianus gaf opdracht voor de bouw van dit villacomplex in 118. Jarenlang werkte men aan de villa, de tuinen en alle bijzondere wensen van de keizer. Dat het zo lang duurde, kwam vooral doordat Hadrianus steeds iets anders wilde. Elke keer als hij terugkeerde van een verre reis, had hij nieuwe inspiratie opgedaan voor zijn buitenverblijf.
Naast kamers voor Hadrianus zelf waren er in de villa een bibliotheek, schitterende ontvangstruimtes en gastenverblijven, een compleet sportcomplex met badruimtes, een uitgestrekt park met verschillende waterbekkens, een zogenaamd zeetheater en zelfs een...
Lazio Villa d’Este in Tivoli – een tuin vol fonteinen
De nabijheid van de Romeinse keizers voel je, meer nog dan in Rome, in Tivoli. Hier lieten de Romeinse keizers hun buitenverblijven bouwen met adembenemende tuinen, die je nog altijd kunt bezoeken: Villa Adriana, Villa d’Este en Villa Gregoriana. In deze blog bewonderen we de tuinen van Villa d’Este.
De villa van kardinaal D’Este
Kardinaal Ippolito d’Este kreeg in plaats van een plek op de pauselijke troon een stukje grond in Tivoli. Een schrale troost, maar D’Este ging niet bij de pakken neer zitten. Hij stortte zich op de bouw van een prachtige villa met nog prachtiger tuinen: Villa d’Este.
D’Este gaf de Napolitaanse architect Ligorio in 1560 de opdracht aan de slag te gaan op zijn cadeau gekregen grond. Ligorio moest daarvoor al zijn kennis over water uit de kast halen. Om de plannen van D’Este te kunnen realiseren, moest namelijk de rivier Aniene een stukje omgeleid worden. Zo kon de rivier de villa én de tuinen van water voorzien.
Tuin vol fonteinen
Bij de villa...