Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castel Toblino, een sprookjeskasteel in de Valle dei Laghi

Er was eens… een kasteel in een meer: Castel Toblino. Dit middeleeuwse kasteel vind je in de Valle dei Laghi, in de regio Trentino-Alto Adige.

Het lijkt wel een sprookjeskasteel, dat zijn beroemdheid dankt aan de unieke ligging, de prachtige omgeving die het kasteel omringt en de talrijke legenden die van generatie op generatie zijn overgegaan.

Castel Toblino is gebouwd in de elfde eeuw. Het vervulde toen een militair-strategische functie langs de weg naar de Valli Giudicarie. Het bouwwerk dat je vandaag de dag kunt bewonderen, stamt uit de zestiende eeuw. De bisschoppen van Trento, Cles en Madruzzo hebben in die tijd namelijk nog een aantal moderniseringswerkzaamheden uit laten voeren.

De fresco’s van Castel Toblino

In het kasteel bevinden zich prachtige fresco’s, waarvan sommige zijn gemaakt door Marcello Fogolino (een Italiaanse renaissanceschilder die ook een Maria met kind en heiligen heeft geschilderd die te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam – zie deze link).

Vooral de muziekzaal is schitterend. De wanden zijn geheel bedekt met schilderingen waarop muziekinstrumenten van het oude middeleeuwse hof zijn afgebeeld, waaronder veel verschillende soorten violen.

De wijngaard van Castel Toblino

Bij het kasteel hoort ook een wijngaard waar onder meer de druivenrassen Merlot, Cabernet, Chardonnay, Schiava en Pinot Noir groeien.

In het kasteel vind je de Wolkenstein-wijnkelders, die zijn vernoemd naar graaf Leopold Wolkenstein, die het park rondom het kasteel, vol exotische vegetatie zoals olijfbomen en terpentijnbomen, aanlegde. Ook de ruimten waar de druiven worden geplet en het rijpen van de Nosiola-druiven plaatsvindt, bevinden zich in het kasteel. Na een lang rijpingsproces wordt van deze laatste druivensoort de beroemde Vino Santo di Castel Toblino gemaakt.

Een kasteel vol legendes

Volgens de legende schijnt Castel Toblino, voordat het een strategische rol vervulde, een magisch kasteel te zijn geweest. We moeten dan wel ver terug in de tijd, toen het waterpeil van het Lago di Toblino twee meter hoger was dan nu.

De strook land waarop het kasteel staat, stond onder water en het kasteel lag daardoor op een eiland in het meer. De oude bewoners geloofden dat het eiland een heilige plek was. Ze bouwden daar in de derde eeuw een kleine tempel gewijd aan de oude Griekse goden die in staat waren het lot te voorspellen.

Dit verhaal wordt ‘bevestigd’ door een plaquette die in de portiek van het kasteel is ingemetseld. Op deze gedenkplaat staat een inscriptie die herinnert aan de oprichting van de kleine tempel. Ook zie je nog enkele elementen van de architectuur van deze tempel terug op de binnenplaats van het kasteel.

Een andere legende gaat over een verboden liefdesaffaire. In de zestiende eeuw werd Castel Toblino bewoond door de bisschop van Trento, Carlo Emanuele Madruzzo. Men zegt dat Madruzzo zijn broer Vittorio en zijn nicht Filiberta heeft laten vergiftigen om met zijn minnares, Claudia Particella, te kunnen zijn. Er schijnt zelfs een tunnel te zijn die onder het meer door gaat, van Castel Toblino naar het huis van Claudia.

De straf voor het schandalige gedrag van de bisschop liet niet lang op zich wachten. Op een avond staken Claudia en haar broer in een bootje het meer over naar het kasteel, toen de boot kapseisde en zij omkwamen. In het licht van de maan kun je nog steeds de rusteloze geesten van Claudia en haar broer zien zweven boven het water van het meer.

Hoe kun je Castel Toblino bezoeken?

Het kasteel is toegankelijk via een houten ophaalbrug, maar alleen op afspraak van binnen te bekijken. Wel kun je een hapje eten in het restaurant dat bij het kasteel hoort, Restaurant Castel Toblino. Hier geniet je van traditionele gerechten uit Trentino-Alto Adige en heb je prachtig uitzicht over het meer.

Een andere manier om deze betoverende plek te ontdekken, is door een wandeling te maken langs de oevers van het meer. Vanuit Castel Toblino start ook een aantal wandelroutes waarmee je de Valle dei Laghi kunt ontdekken. Een smal paadje leidt je naar het dorp Ranzo, vanwaar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de vallei.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *