Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Lago Trasimeno

La terrazza sul Lago Trasimeno – wandeling van Panicale naar Paciano

Wanneer je vakantie viert aan het Lago Trasimeno, in het noorden van de regio Umbrië, moet je volgens Martine – die een deel van het jaar in Umbrië woont – eigenlijk ook een dag inplannen voor deze wandeling van Panicale naar Paciano, twee van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De route voert over een bergkam met prachtige vergezichten, rijke flora (waaronder een indrukwekkende laan met parasoldennen) en weinig asfalt. Panicale – een van de mooiste dorpjes van Umbrië Martine: ‘Het startpunt is het middeleeuwse dorpje Panicale. Door de ligging, op ruim vierhonderd meter hoogte, geniet je hier van een fraai uitzicht over het Lago Trasimeno. Panicale is naast een van de borghi più belli d’Italia ook opgenomen in de lijst met dorpjes die van de Touring Club Italiano de Bandiera Arancione mogen dragen. Deze ‘oranje vlag’ wordt toegekend aan kleine gemeenten (met maximaal vijftienduizend inwoners) met waardevol historisch, cultureel en...
Proef het beste van Italië

Saffraan – het goud van San Gimignano

Een belangrijk onderdeel van ons verblijf in Toscane was het genieten van de Toscaanse keuken. Geen grote opgave, want er werden de meest lekkere gerechten op tafel getoverd. Geliefde klassiekers, zoals ribollita en pici, maar ook verrassende nieuwkomers op Toscaans grondgebied, zoals de risotto met saffraan en courgette die chef-kok Emiliano van Villa San Lucchese ons na ons ballonvaartavontuur voorschotelde. Niet alleen het opdienen – in een grote Grana Padano – was een spektakel, ook de smaak van de zijdezachte risotto met saffraan was meer dan geslaagd. We hadden deze goudgele risotto al wel eens in Milaan gegeten, maar hem nog nooit op een echt Toscaans menu zien staan. Het goud van San Gimignano Maar wat blijkt? Saffraan is ‘het goud van San Gimignano’. Catia, onze gids, wist ons te vertellen dat saffraan in de middeleeuwen een van de belangrijkste producten van het stadje was. Veel van de hoge torens zijn gebouwd met geld dat dankzij de saffraanhandel de stad...
Proef het beste van Italië

Proef thuis van de smaak van Toscane met de Toscane Box van Radici Italiane

Nog voor Saskia heimwee kon krijgen naar Toscane, stuurden Tommaso en Denise van Radici Italiane haar een heerlijke box vol Toscaans lekkers toe. Met dit Toscaanse delicatessenpakket geniet je thuis van een heerlijke reis die je dwars door Toscane voert en je laat proeven van allerlei verschillende smaken uit deze veelzijdige regio. Saskia: ‘Verrast neem ik bij het hek van B&B Casa le Rondini een grote doos in ontvangst van de corriere, de koerier. Hoewel veel mensen weten dat ik op het Toscaanse platteland ben neergestreken om aan mijn roman over Artusi te schrijven, verwacht ik geen post hier – en al helemaal geen pakketjes. Als ik de doos open, herken ik het logo van Radici Italiane – de (web)winkel van Tommaso en Denise in Pistoia die eerder al delicatessenboxen met als thema Florence, Pistoia en Maremma samenstelden, met delicatessen die je laten proeven van deze Toscaanse pareltjes. Dit keer hebben ze zichzelf weten te overtreffen met een box die het lekkerste van heel...
Proef het beste van Italië

Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. De legende achter de Italiaanse paasduif Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan. Het beleg duurde vele maanden en nadat de stad uiteindelijk dan toch in handen van Alboin gevallen was, verlangde de Longobardische koning even niet naar goud, zilver en andere kostbaarheden. Nee, hij stond erop dat hij...
Sardinië

Costa Smeralda – de schitterende smaragdkust in het noorden van Sardinië

Als je vanuit Olbia richting het noorden rijdt, kun je er bijna niet omheen: de Costa Smeralda, met luxe resorts, golfclubs, discotheken en privéstranden. Dit stukje Sardijnse kust is sinds de jaren zestig uitgegroeid tot een van de beroemdste jetsetgebieden in Italië. Je vindt er een aantal paradijselijke stranden en de natuur is sprookjesachtig. Dit is precies wat prins Aga Kahn IV in 1961 zag toen hij het gebied voor het eerst bezocht: een paradijs. De geestelijk leider van het Ismaïlisme, een stroming binnen de islam, liet enorme vakantieresorts bouwen en stond aan de wieg van de toeristische boom van de Costa Smeralda. Exotische stranden in Europa Gelukkig zijn de meeste resorts geïntegreerd in het landschap waardoor de natuur nog redelijk intact is gebleven. De rotskusten, gevormd door de wind met hier en daar begroeiing, (ook wel macchia mediterranea genoemd) zijn kenmerkend voor de Costa Smeralda en geven het gebied zijn exotische uitstraling. De stranden aan deze...
Calabrië

Bekijk de kleurrijke murales van Diamante

Street art is de laatste jaren steeds populairder geworden. In steeds meer Italiaanse steden duiken kunstige schilderingen op, zoals je in deze blogs kunt zien. In Diamante (in de regio Calabrië) zijn al meer dan veertig jaar kleurrijke muren te vinden. Hoog tijd om de murales van Diamante met jullie te delen! Il paese dei nasi all’insù Marlou: ‘Diamante is dé stad van de muurschilderingen. Het is met afstand de meest beschilderde stad van Italië. In het hele centrum sieren meer dan driehonderd schilderijen muren en gevels. Niet gek dus dat de bijnaam van Diamante il paese dei nasi all’insù is, de stad waar iedereen met de neus omhoog loopt – om niets van die bijzondere muren te missen. Het centrum is een waar openluchtmuseum. Op elke hoek vind je wel een kunstwerk. Drie jaar geleden bezocht ik Diamante voor het eerst en was ik zeer onder de indruk van de murales. Dit keer was het een feest der herkenning, maar ging ik ook op zoek naar nieuwe kunstwerkjes. ...
Nieuws uit Italië

De Italiaanse vlag viert feest!

Befana en de drie koningen zijn nog maar net vertrokken of het is alweer feest in Italië. Vandaag, op 7 januari, vieren de Italianen namelijk La Festa del Tricolore, het feest van de driekleur! Officieel heet deze feestdag de Giornata Nazionale della Bandiera; de nationale dag van de vlag. De Italiaanse vlag, de tricolore, steekt sinds 7 januari 1797 op veel plaatsen vrolijk af tegen de blauwe lucht. Het vlaggenfeest wordt uiteraard in het hele land gevierd, maar de meeste feestelijkheden staan gepland in en om de geboortegrond van de vlag, Reggio Emilia. Hier wordt de vlag, als het licht wordt en begeleid door aardig wat ceremonieel, omhoog gehesen om de hele dag nog trotser dan anders te wapperen. Hoewel de tricolore voor het eerst wapperde in Reggio Emilia, zijn de drie kleuren afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de beroemde driekleur op. Italianen...
Proef het beste van Italië

Ciao tutti test: de lekkerste pastasaus uit een potje

Natuurlijk gaat er niets boven verse pastasaus. Maar als je een keer geen tijd hebt om urenlang een pan ragù alla bolognese te laten sudderen of niet alle ingrediënten in huis hebt voor verse pesto, dan is een goed gevulde voorraadkast een fijn alternatief voor een bezorgpizza, een omelet of een tosti. In dit artikel deelden we al wat er eigenlijk altijd in je voorraadkast zou moeten staan om in een handomdraai een Italiaanse maaltijd te maken. Ook handig in tijden van quarantaine, want zo kun je een paar dagen lekker eten zonder boodschappen te moeten doen. De afgelopen weken hebben we een aantal soorten pastasaus in een potje getest. Niet de potjes die je in de supermarkt vindt, maar pastasauzen die de concurrentie met zelfgemaakte saus wel aandurven, uit de collectie van een aantal webshops vol Italiaanse delicatessen. In dit artikel tippen we de lekkerste potjes pastasaus die we proefden, van onder andere Fratelli Burgio, Brandt & Levie en Bonverre. Deel gerust ook jouw tips...
Sardinië

Il Cammino 100 Torri – de wandeling van de honderd torens

Il Cammino 100 Torri, de wandeling van de honderd torens, is zoals de naam al doet vermoeden een wandelroute die je langs (meer dan) honderd torens voert, aan de kust van Sardinië. Het is de langste wandelroute van heel Italië en een van de meest betoverende van Europa. Met een lengte van 1284 kilometer, verdeeld over acht verschillende routes, kun je wekenlang wandelen. Het pad loopt sinds 2013 langs de hele kust van Sardinië. De meeste wandelaars lopen tegen de klok in, maar er is geen officieel vertrek- en aankomstpunt; je kunt dus zelf kiezen hoe lang je wil lopen en waar je begint en eindigt. Meer dan honderd wachttorens De naam van deze wandelroute is afgeleid van de wachttorens die je onderweg tegenkomt (al zijn het in werkelijkheid geen honderd, maar honderdvijf torens). De torens werden gebouwd om naderende vijandelijke schepen in de gaten te houden en zo de kust van Sardinië goed te kunnen verdedigen. De eerste torri werden in de vroege middeleeuwen gebouwd; andere...
Sardinië

Kleurrijk carnaval op Sardinië – in Oristano, Bosa & Fonni en omstreken

Italië staat bekend om het kleurrijke carnaval, met de prachtige kostuums en maskers tijdens het carnaval in Venetië en de enorme praalwagens met figuren van papier-maché tijdens het carnaval in Viareggio. In Ivrea (Piemonte) gooien ze met sinaasappels (zoals we in deze blog laten zien) en ook in onder meer Putignano en Manfredonia (beide in Puglia) is carnaval een vrolijk volksfeest. Ook op het eiland Sardinië wordt carnaval gevierd. De feestelijkheden zijn er wel heel anders dan je van het Italiaanse vasteland gewend bent. We nemen je mee naar Oristano, Bosa en Fonni, voor unieke carnavalsvieringen. Carnaval in Oristano In Oristano, een plaatsje in het westen van Sardinië, nemen tijdens de zogeheten Sartiglia meer dan honderd ruiters in schitterende kostuums en met witte maskers het tegen elkaar op tijdens ringsteekwedstrijden, waarbij er sterren verzameld moeten worden. Niet alleen wint de groep met de meeste sterren; een grote sterrenverzameling zou ook een goede oogst...
Italiaanse taal

Felice anno nuovo, op een sprankelende start van 2022!

Felice anno nuovo, gelukkig nieuwjaar! We delen onze vier goede voornemens voor dit nieuwe jaar: viaggiate tanto (reis veel), amate molto (heb veel lief), ridete spesso (lach vaak) en mangiate bene (eet goed). Natuurlijk zorgen we ook dit jaar weer voor dagelijkse inspiratie om deze voornemens na te komen, met tips voor bezienswaardigheden, musea, tentoonstellingen, bijzondere plekken, mooie accommodaties en kleurrijke kunst in Italië en heerlijke recepten, boeken- en filmtips, muziek en meer voor thuis. Maar voor we daarmee beginnen, wensen we jullie een heel goed, gezellig, gezond en gelukkig 2022, vol kleine en grote gebeurtenissen om in te lijsten en nog lang van na te genieten! Saskia & het Ciao tutti-team
Proef het beste van Italië

La Molisana – pure pasta uit de bergen van Molise

De tijd dat we onze koffer na een verblijf in Italië vol stopten met pakken pasta is al enige tijd voorbij. Hoewel we nog wel eens een pak meenemen – met name vanwege de bijzondere vorm van de pasta of de kleurrijke verpakking – kun je tegenwoordig ook thuis genieten van echte Italiaanse pastamerken. Zo bestellen we graag bij Casabase, Chiara’s Food en Pastaficio, maar slaan we ook wekelijks een voorraad pasta in bij Albert Heijn, waar sinds een aantal weken een mooi assortiment pasta van La Molisana te koop is, van klassieke pastasoorten tot volkoren pasta en gnocchi. Vier generaties pastamakers in Molise La Molisana bestaat al meer dan honderd jaar, sinds 1912. Via deze link volg je een prachtig gemaakte tijdlijn die de historie van dit geliefde pastamerk tot leven brengt. De ‘geheimen’ zijn op één hand te tellen: de beste tarwesoorten van Italiaanse bodem, puur bergwater, bronzen mallen en zuivere berglucht. Al vier generaties lang houden de pastamakers van de familie...