Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Proef het beste van Italië

Truffel als hagelslag – een nieuw kookboek in wording

Adje Middelbeek woont in Umbrië, op haar Podere del Buongustaio, ‘de hoeve van de lekkerbek’. Ze brengt veel tijd door in de keuken, met dank aan haar vrienden die haar regelmatig voorzien van verse kruiden, truffel, paddenstoelen… Al die recepten tekent Adje nu op in een nieuw kookboek, met vooral ook veel plek voor alle verhalen van haar vrienden, buren en dorpsgenoten. Ze geeft vandaag een voorproefje. Adje: ‘Een Italiaanse peuter kan voordat hij zijn eerste woordje spreekt allang het gebaar che buono maken. Na zijn eerste hapjes prikt hij met zijn linker wijsvinger naast zijn mond, draait die dan twee keer heen en weer en zegt daarmee che buono, wat heerlijk! Later als ze groot zijn praten Italianen ook iedere dag over eten: in de rij bij het postkantoor, als je bij de bar een caffè al banco achterover slaat of in de supermarkt als je een moot vis wil kopen en aan de verkoopster vraagt hoe je hem zal klaarmaken. Iedereen om je heen weet dan wel een lekker recept en dan...
Proef het beste van Italië

De 10 mooiste kookboeken voor Italiëliefhebbers van 2020

Tot en met 15 november is het Kookboekenweek, waarin de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken gevierd wordt. Wil je het hele jaar door genieten van de lekkerste Italiaanse recepten, dan vind je volop inspiratie in onze prachtige top 10 aan tongstrelende kookboeken voor liefhebbers van Italië en de Italiaanse keuken. We delen bovendien uit elk kookboek alvast een heerlijk recept – van risotto met geroosterde pompoen tot spaghetti alla carbonara, van Aperol Spritz tot citroentaart met meringue en speciale tiramisù. Buon appetito!   Smul van spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic. De Zilveren Lepel Classic | ISBN 9789000373314 | € 49,99 | uitgeverij Spectrum | bestel De Zilveren Lepel Classic via deze link bij bol.com Maak Maria’s raschiatelli met puntpaprika’s uit Pasta Grannies. Pasta Grannies | Vicky Bennison | ISBN 9789045219578 | € 27,99 | Karakter Uitgevers | bestel Pasta Grannies via deze link bij bol.com Geniet van risotto met geroosterde...
City Shapes

Italië voor aan je muur

Als Italiëliefhebber wil je je geliefde land natuurlijk een prachtig plekje aan de muur geven. Dat kan perfect met deze houten versie van Italië, met ingegraveerde regiogrenzen. Deze wanddecoratie wordt gemaakt van duurzaam PEFC-gekeurd hout. Je kunt kiezen voor walnotenhout (dikte 4 millimeter), eikenhout (eveneens 4 millimeter dik), populierenhout (10 millimeter dikte) of zwart mdf (3 millimeter dik). Je kunt deze houten muurdecoratie van Italië bestellen in twee formaten: *medium: 31,2 bij 36,5 centimeter *groot: 54,6 bij 63,8 centimeter De volledige achterzijde is voorzien van sterk dubbelzijdig tape, zodat de uitsnede van Italië inclusief de eilanden makkelijk te bevestigen is en goed blijft hangen. Je bestelling wordt na drie tot zeven werkdagen geleverd (aangezien elke bestelling met de hand wordt gemaakt met het materiaal van jouw keuze). Op dit moment kunnen we deze houten versie van Italië alleen aanbieden voor verzending in Nederland en België. Woon je...
Proef het beste van Italië

Buono come il pane – een heerlijke Italiaanse uitdrukking (mét een lekker recept voor vijgenbrood)

Een genereus, warmhartig iemand wordt in Italië beschreven als buono come il pane, zo goed als brood. Het Italiaanse brood is dan ook inderdaad buono te noemen; het is elke keer weer smullen, van de zoete broodjes bij het ontbijt tot bruschetta voor de lunch, van versgebakken grissini vooraf tot een mandje vol vers brood om het laatste restje van de eveneens buono pastasaus mee op te vegen, van een tramezzino met tonijn tot een stukje kaas met vijgenbrood. Dat laatste hebben we gisteren in ons keukentje in Puglia gebakken, om straks mee te nemen als we de hele dag op pad zijn, met wat kaas, zodat we op de mooiste plekjes kunnen stoppen voor een tussendoortje of lunch. We zouden graag een paar plakjes met jullie delen, maar in plaats daarvan het recept om zelf mee aan de slag te gaan. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor een klein brood): 3 flinke gedroogde vijgen, grof gehakt | 40 gram walnoten | een halve theelepel steranijspoeder | 100 gram tarwebloem | 45 gram volkorenmeel | 20...
Proef het beste van Italië

Fiordifrutta – Italiaans fruit op je boterham (of in de taart)

Er gaat weinig boven een verse cornetto met jam bij de eerste cappuccino van de dag. Als je ’s ochtends vroeg een willekeurige koffiebar binnenloopt, ruik je vaak de verse cornetti al zodra je een voet over de drempel zet. Terwijl je je tanden zet in de krakend verse goudbruine buitenkant, bereidt de barista een cappuccino of caffè, die je met kleverige vingers opdrinkt terwijl je je best doet om de gulle hoeveelheid jam waarmee je croissantje is gevuld niet te verspillen. Na zo’n ontbijt kun je er weer even tegen. Met zo’n zoete start ligt een nieuwe Italiaanse dag aan je voeten, klaar om je te verleiden. Eenmaal weer thuis hebben we, zeker de eerste dagen, heimwee naar zo’n Italiaanse start van de dag. In plaats van verse cornetti krijgt onze eerste cappuccino van de dag gezelschap van een volkoren boterham met hagelslag. Ook lekker, maar het mist de veelbelovende zoete start van een dag dolce vita. Gelukkig ontdekten we laatst bij EkoPlaza het assortiment van Fiordifrutta:...
Friuli-Venezia Giulia

Valvasone – een slapend middeleeuws dorpje vol verrassingen

Op het eerste gezicht is het dorpje Valvasone een slapend gehuchtje waar niet veel te beleven valt, maar schijn bedriegt. Het plaatsje staat natuurlijk niet voor niets op de lijst van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het kleine centrum oogt wellicht als dat van een dorp waarvan er dertien in een dozijn zijn, maar op een steenworp afstand van elkaar bevinden zich maar liefst drie verschillende trekpleisters, waarvan er één zelfs een unicum in de regio Friuli-Venezia Giulia is. Elbrich Bos van Explore Friuli neemt je mee naar de bijzonderste plekken van Valvasone. Andiamo?! Elbrich: ‘Op nog geen halve kilometer afstand van elkaar bewonder je in Valvasone een middeleeuws kasteel, een oud kerkje waar vroeger de bedevaartgangers werden verpleegd en waar nu prachtige fresco’s te zien zijn en een veertiende-eeuwse kerk met het oudste nog werkende kerkorgel van de regio. Maar laat ik bij het ontstaan van Valvasone beginnen. Over de oorsprong van het dorp...
Campanië

Ontdek Felicia’s favoriete plekken en adresjes in Salerno!

Ruim twaalf jaar geleden leerde Felicia Salerno écht goed kennen, maar nog steeds raakt ze er niet uitgekeken. In een stad waar op bijna elke straathoek een stukje geschiedenis verborgen is, is het – gelukkig – bijna een onmogelijke opgave om niet meer verrast te worden door de vele verhalen. Felicia: ‘Door het vele ronddwalen, uitproberen en ontdekken, heb ik een aantal plekken die ik tot mijn persoonlijke favorieten bereken. Van een vrolijk versierde cappuccino tot schatten uit de eerste eeuw voor Christus – graag deel ik mijn favoriete spots in deze gezellige havenstad met jou! Pane e Pummarola Bij Pane e Pummarola aan de Via Roma 194 kun je terecht voor een goed gevuld broodje. Voor een paar euro wordt een panino belegd met de beste lokale ingrediënten. De menukaart, die naast het bestelraam hangt, biedt diverse opties, maar je kunt ook je eigen combinatie samenstellen met het lekkers uit de vitrine. Naast broodjes kun je hier ook traditionele gefrituurde snacks...
Proef het beste van Italië

Lekkerissimo! – Frans van Munster

Zijn cantuccini met vin santo de perfecte manier om de dag af te sluiten, een ontbijtje met un caffè en een handvol amaretti zorgt voor een heel ontspannen begin van de dag. Niks is lekkerder dan op een terrasje in het zonnetje de ronde zachte koekjes in je koffie dopen, genietend van de ietwat bittere maar tegelijkertijd zoete nasmaak van deze amandelkoekjes. Frans van Munster denkt daar in Puglia, helemaal in het zuiden van Italië, net zo over. Sterker nog, hij bedacht er een heel nieuwe term voor: lekkerissimo, een combinatie van het Nederlandse lekker en het Italiaanse buonissimo. Dubbel lekker dus! De term wordt inmiddels ook volop gebruikt door Frans’ Italiaanse vrouw Anna, zelfs als Frans kookt – ook al doet hij dat volgens Anna niet altijd op de traditionele manier. Lekkerissimi amaretti Het volgende recept voor de echte Italiaanse amandelkoekjes, amaretti genaamd, is door Anna goedgekeurd om te worden opgenomen in Frans’ culinaire boek, dat hij uiteraard de titel...
Calabrië

Tropea – de parel aan de Kust van de Goden

Tropea mag zich dit jaar il borgo dei borghi noemen, het mooiste plaatsje van alle borghi più belli in Italië. Tijdens de verkiezing, die werd georganiseerd door de Italiaanse televisiezender RAI3, moest Tropea het opnemen tegen onder meer Baunei (Sardinië), Geraci Siculo (Sicilië), Albori (Campanië), Grottammare (Le Marche), Campli (Abruzzo), Malcesine (Veneto), Pietramontecorvino (Puglia), Corciano (Umbrië), Cocconato (Piemonte), Finalborgo (Ligurië) en Buonconvento (Toscane). Mooi is het inderdaad, mede dankzij de schitterende ligging, hoog boven op een klif, een fotogeniek centro storico, spierwitte stranden die schitterend afsteken tegen de azuurblauwe zee en het prachtige uitzicht op de Santa Maria dell’Isola… Tropea is de absolute parel van de Costa degli Dei, de Kust van de Goden! We gaan er op ontdekking met Tina van Enotria Travel. Tina is geboren en getogen in Calabrië, waardoor ze de regio als geen ander kent. Dat geldt ook voor Tropea. Kijk en geniet je mee? ...
Calabrië

Gerace – een van de mooiste dorpjes van Calabrië

Nog helemaal onder de indruk van de prachtige tour door het Parco Nazionale dell’Aspromonte reizen we richting de oostkust van Calabrië. We komen even op adem bij Agriturismo Macrì, waarna we op verkenning gaan in Gerace, een van de mooiste dorpjes van Calabrië. Agriturismo Macrì Agriturismo Macrì maakt deel uit van Azienda Barone Macri, een boerderij aan de rand van het dorpje Gerace, die sinds 1991 in bedrijf is. Men werkt hier niet alleen honderd procent biologisch, maar ook volgens het zero chilometro-principe, hetgeen betekent dat ze uitsluitend eigen producten of producten uit de nabije omgeving aanbieden. Het landgoed is bezaaid met oneindig veel olijfbomen, wijnranken en citrusbomen (met citroenen, sinaasappels, bergamot en mandarijnen). Daarnaast loopt er een ontelbare hoeveelheid boerderijdieren rond en beschikken ze nog over een échte kaasmakerij. Deze groene oase ligt op slechts tien kilometer van de zee in het oosten en van de bergen in het westen, waarmee het...
Calabrië

Parco Nazionale dell’Aspromonte – een uniek natuurgebied in Calabrië

Dat Calabrië meer te bieden heeft dan alleen zee en strand, bewijst het onherbergzame en mysterieuze Parco Nazionale dell’Aspromonte, een uitloper van de Apennijnen, een natuurschat die zijn weerga niet kent. Aspromonte betekent letterlijk ‘ruige berg’, een terechte naam voor dit ongerept natuurgebied. Paul: ‘Aan de Ionische Zee-zijde van het park vind je hoge woeste bergtoppen van bijna tweeduizend meter hoogte, met talloze grotten, kloven en watervallen. In lager gebieden worden deze afgewisseld met fiumare, brede rivierbeddingen vol grind, en zeldzame rotsformaties. De Tyrreense Zee-zijde wordt overwoekerd door weelderige loof- en beukenbossen. Tot de afwisselende vegetatie behoort ook de bergamot, een citrusvrucht die onder meer gebruikt wordt voor parfums, crèmes en thee en qua smaak het midden houdt tussen een bittere sinaasappel en een limoen. Het Parco Nazionale dell’Aspromonte heeft daarnaast een zeldzame dierenpopulatie. Er leven hier nog veertig wolven, die zich...
Siena

Hoe overleef ik… de Palio in Siena

Toen Saskia vorig jaar in Siena aan haar cursus Italiaans voor gevorderden begon, kregen zij en haar medecursisten allereerst een stencil uitgereikt met de titel Vocabolario di sopravvivenza per il Palio: Woordenlijst om de Palio te overleven. Saskia: ‘We keken elkaar een beetje lacherig aan: ook zonder deze specifieke kennis zouden we deze eeuwenoude paardenrace weten te doorgronden, dachten we. Binnen vijf minuten wisten we al dat we de lijst hard nodig zouden hebben. De inwoners van Siena praten in juli en augustus nauwelijks ergens anders over dan over de Palio, die het hele dorp in zijn greep heeft. De wereldpolitiek, Berlusconi, voetbal, lekker eten… alles verdwijnt een paar weken naar de achtergrond. Maar dat is nog niet alles, nee, voor de Palio bestaat er inderdaad een soort taal voor ingewijden, met woorden die je in de rest van Italië nooit hoort of ziet, maar die in Siena ten tijde van de Palio van levensbelang zijn wil je niet met je mond vol tanden staan. Inmiddels...