Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kijk prachtige Italiaanse films via Ziggo Movies & Series

We delen regelmatig tips voor nieuwe Italiaanse films in de bioscoop, zoals Supereroi van Paolo Genovese die nu in de cinema te zien is. Ook thuis kijken we graag een Italiaanse film – van bekende klassiekers tot kleinere pareltjes die je meevoeren naar Italië.

Via Ziggo Movies & Series kun je nu bijvoorbeeld drie schitterende Italiaans gesproken films kijken: Una via a Palermo, Il Divo en Io sono Li.

Ziggo Movies & Series is inbegrepen bij de tv-abonnementen Ziggo Complete en Ziggo Max, de populairste tv pakketten. De meeste Ziggo abonnees met een internet- en tv-abonnement kunnen deze films bekijken.

We vertellen je in dit artikel graag iets meer over deze drie Italiaanse films. Wil je ze direct bekijken? Hier kun je inloggen en je meteen onderdompelen in de afwisselende decors van deze drie verhalen.

Una via a Palermo

De film Una via a Palermo is een creatie van theaterregisseur en schrijver Emma Dante en gaat over twee onverzettelijke vrouwen die letterlijk niet voor elkaar willen wijken. Het strijdperk is, zoals de titel al doet vermoeden, een straat in Palermo; de omwonenden zijn de toeschouwers in deze bitterzoete komedie.

Op het heetst van de dag rijdt Rosa met haar vriendin Clara in haar blauwe Fiat door Palermo. Ze zijn onderweg naar een bruiloft, terwijl ze zelf aan relationele sleet lijden. Opeens is er een tegenligger in een nauw straatje, de Via Castellana Bandiera: een rode Fiat met daarin jengelende kinderen en een dwarse tiener op de achterbank, weduwnaar Saro en zijn bejaarde schoonmoeder Samira achter het stuur.

De auto’s kunnen elkaar niet passeren, maar beide dames weigeren resoluut achteruit te rijden. Ze blijven achter het stuur zitten, tot de ander opgeeft, al duurt het dagen. Buurtbewoners sluiten weddenschappen af wie het koppigst is; het incident leidt tot een ware volksopstand.

Emma Dante schreef zelf het scenario, gebaseerd op de eveneens door haar geschreven roman Via Castellana Bandiera. Daarnaast vertolkt zij de rol van Rosa.

De film heeft belangrijke Italiaanse filmprijzen op het Filmfestival van Venetië in de wacht gesleept, waaronder de Coppa Vulpi voor Beste Actrice, voor Elena Cotta. Ook Alba Rohrwacher, bekend van onder meer La solitudine dei numeri primi, Caos Calmo en Perfetti sconosciuti, vertolkt een prachtige rol in Una via a Palermo.

Il Divo

In Il Divo kruipt Toni Servillo (bekend van zijn glansrol in La Grande Bellezza) in de huid van Giulio Andreotti, een van de beruchtste Italiaanse politici. Andreotti bekleedde jarenlang de functie van premier, maar hij zou er schimmige contacten met de maffia op na houden.

In de film ondergaat Andreotti ogenschijnlijk onbewogen zijn ondergang. Of is het een grote one man show zoals de ondertitel van de film – het spectaculaire leven van Giulio Andreotti – doet vermoeden?

Eén ding is zeker: Toni Servillo maakt een verpletterende indruk met zijn rol als een van de belangrijkste en machtigste Italiaanse politici van na de Tweede Wereldoorlog. Alles lijkt van hem af te glijden.

Of het nu de vermeende banden met de maffia zijn of de mysterieuze verdwijningen van politieke opponenten. Een onaantastbaar man met een masker op. Hypocrisie is zelden zo treffend verbeeld als in deze film.

Io sono Li

De Italiaanse documentairemaker Andrea Segre maakte met zijn speelfilmdebuut Io sono Li een prachtig poëtisch portret van een bijzondere band tussen twee immigranten.

De Li in de titel is Shun Li, een Chinese immigrante die in een naaiatelier net buiten Rome meer dan hard werkt om te sparen voor de hereniging met haar achtjarige zoontje. Hij woont nog in China, maar Li wil niets liever dan hem naar Italië halen.

Op een dag wordt ze overgeplaatst naar Chioggia, een vissersdorpje ten zuiden van Venetië, waar ze als serveerster aan de slag gaat. Tussen haar en vaste klant Bepi, ook wel ‘de Dichter’ genoemd, ontstaat een warme vriendschap. Met deze uit het vroegere Joegoslavië afkomstige visser deelt ze de liefde voor poëzie. De gemeenschap reageert echter zeer afwijzend op deze vriendschap, ook omdat Bepi zo’n dertig jaar ouder is dan Li.

De twee trekken zich echter niets van de afkeurende blikken aan en delen hun poëzie, hun dromen, hun angsten, hun gemis met elkaar. Want wie begrijpt beter hoe een immigrant zicht voelt dan een andere immigrant?

Io sono Li heeft veel internationale prijzen in de wacht gesleept, onder meer bij het filmfestival van Venetië.

Kijk nog meer Italiaanse films via Ziggo

Naast deze drie films zijn er via Ziggo’s On Demand-functie nog meer Italiaanse films te huren, met een regelmatig wisselend aanbod. Heerlijk voor een verrassende Italiaanse filmavond thuis!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *