Lago Trasimeno Campo del Sole in Tuoro sul Trasimeno – het Stonehenge van Umbrië
Bij Punta Navaccia, aan de oever van het Lago Trasimeno, ligt Campo del Sole, een installatie met verschillende stenen beelden die samen ‘het Stonehenge van Umbrië’ vormen.
De beelden zijn tussen 1985 en 1989 geplaatst naar een idee van Pietro Cascella, die zo een openluchtmuseum creëerde waar je rond kunt dwalen tussen kunstige zuilen.
Unieke constellatie rondom de zon
De beelden hebben in een unieke constellatie hun plek aan het water gevonden, niet ver van Tuoro sul Trasimeno. In de vorm van een spiraal verrijzen bijna dertig zuilen, die leiden naar een soort cirkel of discus met daarop het symbool van de zon.
Elk beeld is ruim vier meter hoog en is gemaakt van pietra serena, de lokale grijze steensoort, die in het warme avondlicht soms een gouden gloed aanneemt.
Veel kunstenaars hebben een steentje bijgedragen, van Pietro Cascella zelf tot Valerio Trubbiani, Kengiro Azuma, Aurelio De Felice, Giò Pomodoro, Anselmo Giardini, Cordelia von den Steinen, Mauro...
Lago Trasimeno Eilandhoppen op Lago Trasimeno – naar Isola Maggiore en Isola Polvese
Umbrië mag dan als een van de weinige regio’s in Italië niet aan zee grenzen, het Lago Trasimeno zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie tóch kunt genieten van waterpret. In het meer liggen maar liefst drie eilanden. Een daarvan, het Isola Minore, is privébezit, maar de andere twee eilanden kun je bezoeken.
Check de tijden van de ferry’s naar de eilanden en plan een dagje eilandhoppen op het Lago Trasimeno!
Isola Maggiore – het enige bewoonde eiland in het Lago Trasimeno
Isola Maggiore kan je per boot bereiken vanuit Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno of Castiglione del Lago.
Vertrek je vanuit Castiglione del Lago? Start dan je dag bij Pescatore Café, aan een klein strandje. De koffie en cornetti zijn er heerlijk en je geniet van je ontbijt met uitzicht op de aanlegsteiger van de ferry: geen stress om de boot te missen dus!
Na een korte boottocht zet je voet aan wal op Isola Maggiore. Het enige bewoonde eiland van de drie is niet écht het grootste, maggiore...
Italiaanse taal La Befana del Vigile – presentjes voor de politie
Als het goed is, zijn alle Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude vrouw die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest.
Via deze link lees je meer over deze traditie, in de blog van vandaag blikken we terug op een historische Driekoningentraditie in Italië.
La Befana del Vigile
In het archief van het Museo Piaggio in Pontedera, waar de geschiedenis van onder meer de Vespa wordt verteld, stuitten we op prachtige oude foto’s die de traditie van La Befana del Vigile illustreren.
Volgens deze traditie zorgde la Befana er lange tijd ook voor dat politieagenten op 6 januari overladen werden met cadeaus en lekkernijen.
Met name de verkeersagenten – die het verkeer op drukke pleinen en kruispunten het hele jaar door in goede banen leidden – kregen van winkeliers, bedrijven en bewoners uit de buurt dozen vol met lekkers.
Kruispunt vol cadeautjes
De traditie begon rond de jaren vijftig,...
Venetië ‘Zoek de verraderlijke doge van Venetië…’ – treed in de voetsporen van Dan Brown
Geluksvogel Sophie mocht eind mei met MSC Crociere op cruise in het Middellandse Zeegebied. Ze vertrok met de trein vanuit haar woonplaats Florence naar Venetië, waar het indrukwekkende cruiseschip Preziosa op haar lag te wachten. Tijdens de onvergetelijke reis bezocht ze naast Bari ook het mystieke Istanbul.
Een flashback naar een soortgelijk avontuur schoot haar te binnen: Robert Langdon doet in Inferno (het meest recente boek van Dan Brown) precies dezelfde magische plekken aan!
Met het boek in haar hand besloot Sophie zelf in de voetsporen van de hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek te treden. Dit keer niet in Italië, want dat heeft Saskia grotendeels al gedaan in haar boek De geheimen van Inferno. Nee, Sophie neemt ons vandaag mee naar Istanbul!
Istanbul: de plek waar twee continenten elkaar raken
De Oude stad ligt in het Europese gedeelte en de Nieuwe stad hoort bij Azië. De ruim dertig kilometer lange rivier de Bosporus vormt de natuurlijke scheidingslijn tussen de...
Sardinië Ze leven er lang en gelukkig – ontdek het mysterie van de Blue Zone op Sardinië
Op Netflix kun je nu de documentaire Live to 100 – secrets of the Blue Zones zien. Je vergezelt Dan Buettner op zijn reizen voor National Geographic, op zoek naar plekken waar mensen veel langer dan gemiddeld leven.
Zijn expedities leidden tot de ontdekking van de zogenaamde Blue Zones, in onder meer Okinawa (Japan), Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (Californië, Verenigde Staten) én op het Italiaanse eiland Sardinië.
Dan Buettner ontdekte dat mensen op deze plekken gemiddeld vaker honderd jaar of ouder worden. In deze serie neemt hij je mee naar de vijf Blue Zones en onthult hij de geheimen van elke afzonderlijke Blue Zone en de grote gemene delers van de gezamenlijke gebieden.
Wij duiken in dit artikel alvast in de Blue Zone op Sardinië en delen het Sardijnse recept voor een lang en gezond leven.
De Blue Zone op Sardinië
Dat geld niet gelukkig maakt, wordt bewezen op Sardinië. Het eiland behoort tot de armste regio’s van Europa, maar toch vind je er...
Toscane Osteria Vecchio Mulino – culinair genieten in Castelnuovo di Garfagnana
De Garfagnana, de groene streek in het noorden van Toscane, heeft ook op culinair gebied een paar geheimen die het waard zijn onthuld te worden.
Het gebied staat vooral bekend om de farro, kastanjes en funghi (paddenstoelen). We gaan op pad om al dit lekkers te proeven, maar we moeten eerst geduld hebben tot een kudde geiten de weg vrijmaakt:
Als je de smaken van de Garfagnana allemaal wil proeven, dan moet je tijdens je ontdekkingstocht door de Garfagnana net als wij neerstrijken bij Osteria Vecchio Mulino in Castelnuovo di Garfagnana. Hier schotelt eigenaar Andrea Bertucci je het beste van de streek voor.
Andrea laat je in zijn wijnbar annex delicatessenzaak aanschuiven aan een lange tafel. Er is nog nét plek; een gemengd gezelschap geniet al van de regionale specialiteiten die Andrea ze voorschotelt. Wij beginnen met een salade van de beroemde farro.
Farro is een oude graansoort, die in Italië voornamelijk nog in de Garfagnana wordt verbouwd en een IGP-status heeft gekregen....
Italiaanse taal Breid je Italiaanse woordenschat uit met het Geïllustreerd woordenboek Italiaans
Als je net begint met het leren van een nieuwe taal is het belangrijk dat je naast de basisregels van de grammatica een enorme woordenschat ontwikkelt. Zo kun je je altijd verstaanbaar maken en duidelijk maken wat je graag zou willen, ook al is dat dan nog niet meteen zo vloeiend als je zou willen.
Toen Saskia twintig jaar geleden Italiaans studeerde in Florence, kreeg ze van haar docent elke dag een A4tje met daarop een tiental afbeeldingen en het bijbehorende woord in het Italiaans.
Saskia: ‘Het eerste A4tje zie ik nog zo voor me, met handige woorden als schaar, pleister, glas, koffiekopje en mug. Allemaal woorden die ik tijdens de eerste dagen in mijn Florentijnse studentenhuis meteen kon gebruiken en die dankzij de handige A4tjes meteen in mijn hoofd zaten.
Je hersenen slaan een woord nu eenmaal beter op als ze ook meteen zien wat het is. Het plaatje van een schaar klikte in mijn hoofd veel beter met le forbici dan dat het Nederlandse woord schaar dat deed.
Tijdens mijn...
Proef het beste van Italië Glutenvrij genieten in Rome: dat kan bij deze drie restaurants
Wie glutenintolerantie heeft zal het probleem vast en zeker herkennen: waar en wat moet je eten op vakantie? Rome is dan misschien niet de allereerste stad die in je op komt als handige bestemming.
Maar niets is minder waar: er zijn in de Eeuwige Stad veel restaurantjes waar je kunt genieten van Italiaanse heerlijkheden zónder gluten. Foodreporter Ilse zwierf voor Ciao tutti door de straten van Rome op zoek naar de leukste restaurants met het lekkerste glutenvrije menu.
Il Piccolo Mondo
Ilse: ‘Heb je zin om eens wat chiquer te gaan eten in een prachtige wijk? Bij restaurant Il Piccolo Mondo (Via Aurora 39) proef je de Italiaanse keuken op een prachtige manier. Ja: prachtig. De opmaak van de gerechten doet eerder denken aan een kunstwerk, dan dat het eten is.
Ook de locatie is prachtig: je zit vlak bij de Spaanse Trappen. Genieten zonder gluten kan hier heel makkelijk. Je geeft aan welk gerecht je wilt eten en de chef maakt een glutenvrije variant voor je klaar. Zo makkelijk kan...
Friuli-Venezia Giulia Bordano – paese delle farfalle, dorp van de vlinders, in Friuli
In 1976 wordt de regio Friuli-Venezia Giulia zwaar getroffen door een aardbeving. Met name het gebied rond het dorpje Venzone, een van de borghi più belli d’Italia, wordt zwaar getroffen.
Niet ver van Venzone, aan de andere kant van de rivier de Tagliamento, ligt het dorpje Bordano, dat volledig van de kaart wordt geveegd. In het dorp is dan ook geen enkel gebouw van historische waarde te bekennen.
Ondanks dit grote verlies is het dorpje er weer bovenop gekomen, met name door in binnen- en buitenland bekend te worden als il paese delle farfalle, het dorp van de vlinders. De kleurrijke insecten zorgen voor veel bezoekers, zeker sinds de opening van het grootste vlinderhuis van Italië, in 2003.
Ieder jaar zijn er tegen het einde van het voorjaar opmerkelijk veel soorten vlinders te vinden in en rond Bordano, met duizenden tegelijk. Erwin was er eerder dit jaar en deelt zijn kleurrijke kennismaking met Bordano.
Vrolijke vlinders op de muren
Erwin: ‘Als ik arriveer in Bordano, valt...
Sardinië Costa Rei – de koninklijke kust van Sardinië
Niet zo beroemd als de Costa Smeralda, maar minstens zo mooi, dat is de Costa Rei. Deze koninklijke kustlijn ligt in het zuidoosten van Sardinië en biedt bijna tien kilometer aan zandstranden en een helderblauwe zee.
Het stuk tussen Castiadas en Muravera behoort tot de mooiste kustlijnen ter wereld, maar de Costa Rei steekt er met kop en schouders bovenuit. Je vindt hier stranden waar de blauwe kleur van de zee één wordt met die van de hemel en glooiende baaien in lichte pasteltinten, die worden omarmd door groene landtongen.
Cala Pira
Om vanaf Cagliari de Costa Rei te bereiken, volg je de route langs de kust, over de provinciale wegen SP17 en SP18, met werkelijk schitterende vergezichten. Je komt dan allereerst langs Cala Pira, een halvemaanvormige baai met een Spaanse uitkijktoren die dateert uit de vijftiende of zestiende eeuw.
Je kunt vanaf het strand via een pad naar de toren wandelen, die nog in prima staat is en op een strategische positie ligt ten opzichte van de Torre di...
Lago Trasimeno Palio delle Barche – traditionele botenrace in Passignano sul Trasimeno
Als Italiëliefhebber heb je meer dan waarschijnlijk al gehoord van de Palio in Siena, de paardenrace die twee keer per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo.
Ook de Palio della Balestra klinkt je misschien bekend in de oren. Bij dit schitterende spektakel strijden de kruisboogschutters van Gubbio (Umbrië) tegen die van Sansepolcro (Toscane).
Palio delle Barche – race van de boten
Minder bekend, maar minstens even spectaculair is de Palio delle Barche, de race van de boten, op de laatste zondag van juli. Het decor voor deze wedstrijd is Passignano sul Trasimeno, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, aan het Lago Trasimeno (Umbrië).
Dit jaar vindt de veertigste editie plaats, op zondag 30 juli 2023 – met in de week daarvoor al verschillende festiviteiten als opmars naar de echte race. Martine was er afgelopen zomer bij en neemt je mee naar de wortels van deze bijzondere botenrace.
Met de boot op de schouders
Martine: ‘In 1495 moest...
Proef het beste van Italië Een kleine ode aan gorgonzola (incl. recept voor risotto al gorgonzola)
Gorgonzola is misschien wel het meest beroemde kaasje uit Noord-Italië. Volgens de inwoners van het dorpje Gorgonzola, vlak bij Milaan, werd de blauwschimmel in hun contreien geboren in het jaar 879, maar er zijn meer plaatsen die claimen de geboorteplaats van gorgonzola te zijn.
Tegenwoordig bestaan er talloze varianten van uiteenlopende smaak en kwaliteit. De vraag is dus: wat is nu eigenlijk de lekkerste en beste gorgonzola?
De enige echte gorgonzola
Wij krijgen antwoord op die vraag tijdens ons bezoek aan de provincie Novara in Piemonte. Hier huist het consortium dat is opgericht om de ‘handelsnaam’ gorgonzola te beschermen. Gorgonzola uit dit gebied, bereid volgens traditionele methode, draagt het Italiaanse keurmerk DOP – Denominazione di Origine Protetta.
De enige echte gorgonzola, dus. Nou ja, er zijn meer gebieden waar Gorgonzola DOP gemaakt wordt, allemaal wel min of meer in de nabije omgeving. Een overzichtskaartje:
Hoe echte gorgonzola ruikt, ontdekken we als we...