Sicilië Kleurrijke keramieken koppen op Siciliaanse balkons
De balkons in onder meer Taormina, Castelmola en Caltagirone staan niet alleen vol met kleurrijke planten. Wie goed kijkt, ziet hier en daar ook een kleurrijke keramieken kop tussen de spijlen door spieken.
Italië zou Italië niet zijn als er geen prachtig verhaal over deze hoofden te vertellen zou zijn. Een luguber verhaal, met de voor Italianen zo kenmerkende dosis passie.
Voor dit verhaal reizen we terug naar het Sicilië van rond het jaar 1000, om precies te zijn naar Palermo, dat in die tijd werd bestuurd door de Arabieren.
Siciliaanse schone met groene vingers
In een van de wijken van de stad bracht een Siciliaanse schone elke dag uren door op haar balkon. Niet smachtend naar een minnaar, maar druk doende met haar planten, die ze lieve woordjes toefluisterde. Ze gaf elke plant een perfect uitgekiende slok water, streek over de bladeren en plukte dode bloemen weg om plaats te maken voor nieuwe kleurenpracht.
Terwijl ze ingespannen bezig was, had ze geen oog voor haar omgeving....
Sicilië Giardini Mon Plaisir – genieten van Siciliaanse sferen in Trapani
Het westen van Sicilië heeft veel te bieden. Een goede uitvalsbasis om dit deel van Sicilië te ontdekken, is het charmante hotel Giardini Mon Plaisir in Trapani.
Sinds de negentiende eeuw is de villa in art nouveau-stijl eigendom van de adellijke familie Adragna, baronnen van Altavilla. De grootouders van Agostino, de huidige eigenaar, betrokken de villa na hun huwelijk in 1937. Hun bustes verwelkomen nog steeds alle gasten die arriveren bij Giardini Mon Plaisir.
In die tijd lag de villa nog midden tussen de landerijen en was er, naast de huidige tuin, ook een enorme moestuin. De familie bezat zoutvlakten die zich uitstrekten van Trapani tot Mazara del Vallo en hield zich ook bezig met de tonijnvangst.
In 2017 besloot Agostino de familievilla om te toveren tot een kleinschalig hotel. Met slechts vier kamers en twee suites is het echt een pareltje geworden, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Alle kamers zijn met zorg gerestaureerd, met aandacht voor de originele historische...
Sicilië Sicilië, eiland vol verhalen – een literaire reis aan de hand van tien Siciliaanse schrijvers
Sicilië is niet alleen het eiland van tempels, cannoli, mozaïeken en mooie stranden. Het speelt ook een grote rol in bekende Italiaanse films (waaronder Cinema Paradiso en The Godfather) én in stapels boeken.
Segesta
Sicilië is een goede inspiratiebron voor veel Italiaanse schrijvers – van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, die het beroemde Il Gattopardo optekende, tot Andrea Camilleri, die de avonturen van commissario Montalbano verzon en daarmee een plekje veroverde in de harten van bijna alle Italianen.
In de Siciliaanse verhalen voel je de passie van de vurige, veelkleurige en eigenzinnige Sicilianen. Reis met ons mee door de Siciliaanse letteren, waarin alles blijft zoals het is en niets is wat het lijkt.
Siciliaanse scheppingsdrang
Het leven op Sicilië is niet gemakkelijk. Desondanks leeft in de Sicilianen een ontembare vurigheid, zinderend als de zon die slechts korte schaduwen werpt. Invallen, oorlogen, epidemieën en droogte hebben de eilandbewoners niet klein gekregen.
Hun...
Sicilië Gagliardi Boutique Hotel – genieten van sublieme barokke schoonheid in Noto
De kathedraal van Noto is een van de mooiste juweeltjes barokke architectuur die je in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië, kunt vinden. Vanaf het dakterras van Gagliardi Boutique Hotel bewonder je de façade van deze kathedraal, die altijd schittert, van het vroege ochtendlicht tot als de schemer valt en zelfs onder de Siciliaanse sterrenhemel.
Gagliardi Boutique Hotel is een klein maar elegant hotel in hartje Noto. Dit barokstadje staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar is ook beroemd dankzij de cannoli, cassata’s en granita’s van Caffè Sicilia.
Het gebouw waarin het hotel is gevestigd, dateert van de late negentiende eeuw. Het heeft een kleine binnentuin, een boetiek en een kunstgalerij, maar de állermooiste plek is toch wel het fantastische dakterras.
Er hangt een fijne sfeer, met dank aan de mix van Siciliaanse meubels en mooie kunst. Je voelt je er meteen thuis, zowel in de gemeenschappelijke ruimtes als op je eigen kamer.
Dat komt deels ook door de...
Sicilië De leeuwen van Sicilië – de weergaloze familiegeschiedenis van de Florio’s
Al schrijvend over Napels, Toscane en Calabrië reisde Saskia steeds even naar Sicilië, dankzij het nieuwe boek De leeuwen van Sicilië. In deze blog vertellen we je meer over deze boeiende familiesaga. Bovendien mogen we namens uitgeverij Cargo een voorproefje delen van deze roman.
Ze staan bekend als ‘De leeuwen van Sicilië’, de broers Paolo en Ignazio Florio, die in 1799 naar Palermo verhuizen nadat een aardbeving hun levens aan het wankelen brengt.
Deze eerste reis is het begin van een bijna ongelooflijk verhaal, waarin de familie Florio tot de ongekroonde koningen van Palermo uitgroeit. Vanuit een klein handeltje in specerijen lukt het de broers om als tonijnvissers en metaalbewerkers een zakenimperium op te bouwen.
Als Paolo’s zoon Vincenzo het geheim van de marsalawijn weet te ontsluiten, neemt de macht en rijkdom van de Florio’s een nog hogere vlucht.
Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot. Duistere geheimen, verraad, liefdesaffaires en eerwraak vormen een...
Sicilië Baglio Occhipinti – vakantie vieren op een authentieke Siciliaanse wijnboerderij
Handmade Sicily, dat is waar Baglio Occhipinti, een schitterend gerestaureerde boerderij op het Siciliaanse platteland, voor staat. Dit rustieke resort ligt niet ver van Ragusa en de kust bij Punta Secca en is een droomverblijf voor iedereen die houdt van het authentieke Sicilië in combinatie met rust, relaxen en je in de watten laten leggen.
Een droom van een Siciliaanse boerderij
Baglio Occhipinti is de verwezenlijking van de droom van Fausta Occhipinti, een Siciliaanse (landschaps)architecte. Ze toverde de oude baglio uit 1869, een authentieke wijnboerderij, om tot een droomplek die ze graag met anderen deelt.
Na aankomst laat Fausta ons meteen onze kamer en de boerderij zien. Bij een welkomstdrankje en iets lekkers vertelt Fausta maar al te graag over haar droomplek.
Fausta: ‘Samen met mijn familie verbouwde ik de ietwat vervallen boerderij tot een prachtig resort, waar we de Siciliaanse gastvrijheid en de geschiedenis van dit huis zouden kunnen delen met gasten van over...
Sicilië Beroemdheden in Bagheria
Het stadje Bagheria is niet alleen bekend dankzij de aanwezigheid van de monsters van Villa Palagonia. Nog zo’n twintig andere schitterende villa’s maken duidelijk dat Bagheria lange tijd de uitvalsbasis was voor de rijke Palermitanen. Zij lieten hier hun zomerverblijf bouwen, waar ze de hitte, de stank en de drukte van de stad even konden ontvluchten.
Renato Guttuso en Villa Cattolica
Dat Bagheria zo populair was bij de rijke inwoners van Palermo, komt deels ook door de vele andere beroemdheden die hier zijn geboren of hebben gewoond.
Een van hen is Renato Guttuso. In de Villa Cattolica is een museum ingericht met circa tweehonderd werken van Guttuso, waaronder zijn eigen weergave van Bagheria:
Dacia Maraini en Villa Valguarnera
Dacia Maraini, een van de beroemdste schrijfsters van Italië, bracht een deel van haar jeugd door in de Villa Valguarnera, die net als de Villa Palagonia werd gebouwd door Tommaso Napoli. In Bagheria, de roman waarin ze over haar kindertijd in Japan en...
Sicilië Villa Palagonia – een tuin vol monsters in Bagheria
Durf je het meest monsterlijke park van Sicilië te betreden? Lees dan snel verder en zet Villa Palagonia, bij het stadje Bagheria, ten oosten van Palermo, op je to see-lijstje.
De villa werd in het begin van de achttiende eeuw gebouwd voor Don Ferdinando Gravina Alliata, de vijfde prins van Palagonië, naar een ontwerp van de Dominicaanse monnik en architect Tommaso Maria Napoli. De villa zelf stond snel overeind en werd binnen de kortste keren ook overdadig versierd, met fresco’s die de twaalf werken van Hercules uitbeelden, een spiegelzaal met een plafond vol spiegels en schitterende stoffen.
Het hele complex, met een groot park en alle beelden die hier een plekje moesten krijgen, werd echter pas in 1750 voltooid. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat er in het park tweehonderd verschillende beelden stonden. Stuk voor stuk waren dit monsters, de een wat afschrikwekkender dan de ander, maar allemaal even grotesk.
Wraak van de prins
Waarom zou iemand een tuin vol...
Sicilië Commenda di San Calogero – vakantie in een Siciliaans sprookjesdecor
Na een half uurtje rijden vanaf het vliegveld van Catania komen we net voor het begint te schemeren aan bij een groot blauw hek, met daarachter een lange oprijlaan en uitgestrekte landerijen met pijnbomen en sinaasappelbomen.
‘Benvenuti, apro il cancello,’ zo begroet Gabriella, de eigenaresse van Commenda di San Calogero, ons via de intercom. Het hek gaat open en we rijden via een smalle weg het landgoed op, waar te midden van een weelderige mediterrane tuin een sprookjesachtig landhuis ligt.
Gabriella en haar team verwelkomen ons met open armen. Nog geen uur na onze aankomst op Sicilië zitten we al aan de aperitivo in de prachtige zitkamer van het landhuis: een mooie Siciliaanse Grillo, vergezeld van krokante hapjes met uienchutney en verrukkelijke pecorino met honing van eigen productie.
Dat blijkt nog maar het begin van de Siciliaanse watten waarin we worden gelegd; Gabriella zal er elke dag opnieuw voor zorgen dat het haar gasten aan niets ontbreekt.
Logeren in een...
Sicilië Rifugio Lanzagallo – een heerlijke ‘schuilplaats’ op Sicilië
Lieve van Insolita neemt ons mee naar Modica, een van de barokke pareltjes in het zuidoosten van Sicilië. Op uitnodiging van gastvrouw Daniela logeert ze bij Rifugio Lanzagallo, een ‘schuilplaats’ met een bijzondere ziel.
Lieve: ‘De begroeting van Daniela en haar partner Istvan is allerhartelijkst, eentje van de soort waarbij het lijkt of je elkaar al jaren kent. Ze troont me mee naar binnen, naar de prachtige centrale leefruimte van de oude masseria, waar een foto van haar Siciliaanse moeder, een vrijgevochten maar toch typisch Siciliaanse vrouw, een prominente plek inneemt.
Daniela is zichtbaar trots op haar Siciliaanse roots. Samen met haar lange verblijf op Sardinië en een aantal jaren in Brussel maken deze wortels haar tot een gepassioneerde architecte én een warme gastvrouw, thuis in vele culturen maar met een grote bewondering voor de cultuur en de tradities van het platteland in de Val di Noto. Hier is ze thuis, hier laat ze haar gasten thuiskomen.
Daniela’s...
Sicilië Casa VerbaVolant – een bed & breakfast voor boekenliefhebbers in Syracuse
Ben je net als wij dol op boeken, typemachines, letters, fonts en alles dat met lezen en schrijven te maken heeft? Dan is Casa VerbaVolant de perfecte bed & breakfast voor een bezoek aan de Siciliaanse stad Syracuse, volgens Cicero ‘de mooiste stad van de wereld’.
Kleurrijk eerbetoon aan schrijvers en typemachines
De recent geopende bed & breakfast bestrijkt de vijf verdiepingen van een achttiende-eeuws palazzo in Ortigia, het oude stadshart van Syracuse, op slechts een paar stappen van de Duomo. Eenmaal over de drempel stap je binnen in een wereld vol verhalen.
Eigenaren Fausta en Elio runnen samen een kleine maar fijne uitgeverij, Edizioni Verba Volant. Ze houden met hart en ziel van boeken, van verhalen, van woorden – en dat is in elke ruimte terug te zien.
Verdeeld over de verschillende verdiepingen van het palazzo hebben ze drie kamers (Hermes, Olivetti en Triumph), een suite (Remington) en vier appartementen (Baskerville, Bodoni, Garamond en Gill Sans) ingericht,...
Sicilië Andrea Camilleri – de man achter commissario Montalbano
Op 17 juli 2019 overleed een van de bekendste en geliefdste schrijvers van Italië: Andrea Camilleri. De op Sicilië geboren en getogen Camilleri begon pas op hoge leeftijd met schrijven. Hij was de geestelijk vader van commissario Montalbano, wiens belevenissen door miljoenen mensen over de hele wereld worden gevolgd.
foto: Jesper Storgaard Jensen
Tijd om Camilleri uitgebreid in het zonnetje te zetten, met een eerbetoon dat is gebaseerd op zijn boek Ora dimmi di te – Lettera a Matilda (2018), dat Saskia in de dagen na Camilleri’s dood nog eens las, én op een interview met de meester van de Siciliaanse suspense, waarvoor Jesper Andrea Camilleri in 2016 bezocht, in zijn huis in Rome.
Ora dimmi di te is een brief aan Camilleri’s achterkleindochter Matilda, waarin hij terugblikt op zijn leven. Wat maakte hem tot wie hij is? Hoe groeide hij op? Wanneer ontmoette hij Rosetta, die later zijn vrouw zou worden? Een aanrader voor alle Montalbano-fans, deze zeer persoonlijke kijk op...