Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Sicilië

Amunì! Ontdek Sant’Angelo Muxaro en de Monti Sicani

Amunì! Het is de lijfspreuk van Pierfilippo Spoto, Siciliaan in hart en nieren. Niet omdat hij ons op wil jagen (amunì betekent andiamo, we gaan, in het dialect van het eiland), maar omdat hij ons zo veel moois wil laten zien dat een dag eigenlijk te kort is. Het is nog vroeg als hij ons komt ophalen, dus schuift Pierfilippo nog even aan aan de ontbijttafel bij Fontes Episcopi. Hij bestelt een dubbele espresso, maar zodra deze op is, gaan we op pad. Vanaf de bijrijdersstoel van zijn jeep hebben we perfect uitzicht over het landschap waar we doorheen rijden. Aspro, noemt Pierfilippo het landschap: rauw, ruig – en dat is precies de goede omschrijving voor het Siciliaanse binnenland ten noorden van Agrigento. Na ontelbaar veel bochten die steeds andere vergezichten onthullen, doemt bijna uit het niets een eenzame heuvel voor ons op, met op de top een groepje huizen. Dat moet Sant’Angelo Muxaro zijn, het dorpje waar Pierfilippo kind aan huis is en dat hij ons graag wil laten zien,...
Sicilië

Viva Sant’Agata! – het feest van de heilige Agata in Catania

Begin februari viert heel Catania feest. Ter ere van de heilige Agata, de beschermheilige van de stad, die Catania al eeuwenlang beschermt tegen het verzengende vuur van de Etna. Nog altijd wordt Agata aangeroepen als de Etna onrustig is. De officiële feestdag van deze geliefde heilige is 5 februari. De stad is dan het decor van een processie die meer dan vierentwintig uur kan duren en die continu wordt opgehouden door een stroom aanbidders. Er flakkeren overal in de stad kaarsjes en lichtjes en in elke keuken worden minne gebakken, kleine gebakjes in de vorm van een vrouwenborst die herinneren aan het lugubere verhaal van Agata. Agata was namelijk een kuise, beeldschone vrouw die weigerde zichzelf over te geven aan de wellusten van een Romeinse consul. Zwaar beledigd gaf de man opdracht om de arme Agata op gruwelijke wijze te straffen: hij liet haar borsten afsnijden. Borsten als gebakjes Dat gruwelijke gebeuren wordt nog elk jaar in herinnering gebracht door het eten van...
Sicilië

Archi di Pane – bogen van brood in het Siciliaanse San Biagio Platani

San Biagio Platani is een dorpje in de buurt van Agrigento, in het zuiden van Sicilië. Hoewel het maar een speldenprik op de kaart is, is het op het hele eiland beroemd om de eeuwenoude traditie van de Archi di Pane, die elk jaar in aanloop naar Pasen worden opgezet om de ontmoeting tussen de beelden van de verrezen Christus en Maria te omlijsten. Deze bogen van brood vormen een kleurrijk schouwspel. Het zijn ware kunstwerken, van soms ruim tien meter hoogte, gemaakt van natuurlijke materialen zoals graan, riet, wilgen, peulvruchten, bloemen en fruit. De Archi di Pane worden gemaakt door het hele dorp, naar ontwerp van lokale ambachtslieden, met symbolen van Pasen, het voorjaar en de vruchtbare aarde. Strijd tussen twee broederschappen De geschiedenis van de broodbogen gaat terug tot de tweede helft van de zeventiende eeuw, toen het dorp verdeeld was in twee religieuze broederschappen: de Madunnara, gewijd aan de Madonna, en de Signurara, gewijd aan Christus. Beide...
Reizen door Italië

2016 – een jaar vol onvergetelijke reizen

2016 gaat de geschiedenis in als het meest reislustige Ciao tutti-jaar sinds Saskia bijna zeven jaar geleden met de dagelijkse Italiëverhalen startte. Gezamenlijk verbleef het Ciao tutti-team maar liefst driehonderdzeventien nachten in Italië – dat is bijna een heel jaar lang! Vandaag blikken we terug op dit onvergetelijke jaar, met de mooiste bestemmingen die we dit jaar ontdekten. Van een winters bezoek aan Venetië tot een weekje zomeren op Ponza, van de Palio in Siena tot een culinaire vakantie op Sicilië – het was elke keer weer genieten. Kijken jullie met ons mee terug op de mooiste viaggi? Bijna meteen na het vuurwerk waarmee 2016 werd ingeluid beet Saskia het spits af in het winterse Venetië. Dit keer had haar bezoek aan de lagunestad een culinair tintje. Ze was namelijk door Monica, alias Cook in Venice, uitgenodigd voor A Taste of Venice, waarbij ze samen met andere bloggers niet alleen genoot van cicchetti en een bezoek aan de Rialtomarkt, maar ook zelf de keuken in...
Proef het beste van Italië

Ciao tutti’s Limoncello Test – welke limoncello’s zijn het lekkerst?

Hoe kunnen we het eerste weekend van de zomer beter inluiden dan met limoncello? Deze zonnig gele citroenlikeur is dé Italiaanse afsluiting van oneindig durende diners op zwoele zomeravonden. Daarom hebben we heel veel limoncello voor jullie getest, om een top 10 samen te stellen van de allerlekkerste limoncello’s die er te koop zijn. Aanvoer vanuit Sorrento of van het Siciliaanse platteland De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen én een flinke portie geduld voor nodig. De citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn gekust, smaken immers beter dan welke andere citroenen ook. Veel citroenen die worden gebruikt voor het maken van limoncello, groeien ten zuiden van Napels, aan de kust rondom Sorrento. Meer dan de helft van de citroenen die in Italië worden geoogst, komen echter van Sicilië. Door het klimaat op Sicilië duurt het groeiseizoen op het eiland lekker lang en zijn er dus...
Reizen door Italië

Bezoek de leukste culinaire musea in Zuid-Italië

In het zuiden van Italië geniet je niet alleen van prachtige steden als Napels, Lecce en Palermo of van uitgestrekte stranden en een smaragdblauwe zee, maar ook van allerlei culinaire hoogstandjes, van cannoli en pasticciotti tot sfogliatelle en orecchiette. Ook is er in het zuiden een aantal bijzondere culinaire musea te vinden, waar je meer leert over een aantal Italiaanse producten en delicatessen. Er is voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië! In deze blog tipten we al de leukste culinaire musea in het noorden van Italië, via deze link vind je onze favoriete culinaire musea in Midden-Italië. Hieronder zetten we de culinaire musea in het zuiden van Italië voor je op een rijtje, in de regio’s Campanië, Basilicata, Calabrië, Puglia, Sicilië en Sardinië. CAMPANIË Museo della Pasta – Gragnano Gragnano staat bekend als La Città della Pasta, de stad van de pasta. Je vindt er schitterende street art met pasta in de hoofdrol, heel veel...
Reizen door Italië

Geniet van de mooiste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti!

Hoera! Ciao tutti bestaat vandaag precies 12,5 jaar! Op 1 februari 2010 deelde Saskia haar eerste blog en sindsdien is er geen dag voorbijgegaan zónder een nieuw verhaal, recept of leesfragment op Ciao tutti. Inmiddels staan er ruim vijfduizend artikelen online, waar je gratis in kunt grasduinen om inspiratie op te doen voor je vakantie in Italië, maar ook om thuis te genieten van Italiaanse sferen, door middel van boeken- en filmtips, recepten, Italiaanse muziek en Italiaanse adresjes in de buurt. Maar wat zijn nu de favoriete artikelen van Saskia zelf, van de freelance journalisten, fotografen en gastbloggers van het Ciao tutti-team en van de lezers van Ciao tutti, die ons overspoelden met prachtige reacties naar aanleiding van een oproepje in onze nieuwsbrief? We hebben onze favorieten op een rijtje gezet, zodat je samen met ons kunt terugblikken op de mooiste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti. Op naar de 25! Street art spotten in Rome Saskia: ‘Het is bijna ondoenlijk, één...
Reizen door Italië

Ontdek de 25 mooiste openluchttheaters in Italië

In heel Italië vind je schitterende openluchttheaters, waar al in de oudheid spektakelstukken werden opgevoerd maar die ook nu nog regelmatig het spectaculaire decor vormen voor concerten en andere voorstellingen. We tippen in dit artikel de mooiste antieke openluchttheaters van noord naar zuid, met ook een aantal bijzondere theaters van recenter datum, waar je in de zomermaanden kunt genieten van muziek en theater. VALLE D’AOSTA Teatro Romano, Aosta Het Teatro Romano is een van de meest indrukkwekkende Romeinse bouwwerken in de stad Aosta, met een tweeëntwintig meter hoge voorgevel die nog altijd fier overeind staat. Ooit bood het halfronde theater plek aan zo’n vierduizend toeschouwers, verspreid over meerdere niveaus. De zitplaatsen en de orkestvloer zijn nog te zien. In de zomer worden hier regelmatig concerten gehouden, met als decor de antieke theatergevel met daarachter het silhouet van de bergen. Che spettacolo! VENETO Arena, Verona De Arena van Verona is een van de...
Reizen door Italië

20 originele stedentrips in Italië – als alternatief voor klassiekers als Rome, Florence, Venetië & Milaan

Niets heerlijkers dan een stedentrip, even lekker slenteren, heerlijk eten, mooie musea bezoeken, genieten van een glas wijn op een terrasje… We tippen twintig originele bestemmingen (op alfabetische volgorde) voor een stedentrip in Italië, als alternatief voor klassiekers als Rome, Florence, Bologna, Venetië, Turijn & Milaan. Alghero (Sardinië) Hoewel Sardinië de perfecte bestemming is voor een ontspannen strandvakantie, lenen een aantal van de grotere steden op het eiland zich perfect voor een stedentrip. In Alghero geniet je van een ontspannen sfeer, die dankzij de historie van deze havenstad een beetje Spaans aandoet. In deze blog delen we de leukste tips voor een bezoek aan Alghero. Ancona (Le Marche) Hoewel Ancona de hoofdstad van de regio Le Marche is, is de stad verre van populair onder toeristen. Ancona moet het vaak afleggen tegen andere steden in de regio, zoals Loreto, Ascoli Piceno en Urbino. Toch heeft deze havenstad veel te bieden. We tippen tien plekken die je...
Recepten

Een kleine geschiedenis van de pasta (mét het oudste Italiaanse pastarecept)

Wat gaan er toch veel verhalen rond over de oorsprong van pasta in Italië. De meest hardnekkige is het verhaal dat Marco Polo pasta meebracht uit China. Niets is minder waar: een vorm van pasta komt al voor in het oudste Italiaanse kookboek uit de eerste eeuw na Christus. Het lijkt als twee druppels water op lasagne, zo weet Manon van Eetverleden. Pasta in de oudheid Manon: ‘Een blik in het oudste Italiaanse kookboek, tevens het oudste kookboek dat er voor zover we weten bestaat, laat zien dat de antieke Romeinse keuken mijlenver van de huidige Italiaanse keuken verwijderd is. Tomaten, maïs, aardappel en chilipeper waren onbekend in Europa, risotto zo goed als afwezig, aan basilicum hadden de Romeinen een hekel en varkensvlees stond zeer laag aangeschreven. Ook was er geen pastacultuur zoals we die nu kennen, al zal een oplettende speurneus desondanks twee recepten voor een soort lasagne vinden. In de oudheid werden granen voornamelijk verwerkt tot brood en puls, graanpap. Toch...
Boeken uit & over Italië

5 nieuwe boeken die je dit voorjaar meevoeren naar Italië

Met deze nieuwe boeken reis je zonder de auto, de trein of het vliegtuig te pakken heerlijk naar Italië. Duik in je favoriete stoel en waan je even op Sicilië, in Florence, in Venetië of in de bergen! Processed with MOLDIV De Siciliaanse erfenis Een vliegticket en een oude eigendomsakte, dat is alles wat Sara Marsala nodig heeft om haar oude leven vaarwel te zeggen en zich onder te dompelen in haar mysterieuze familiegeschiedenis. Haar geliefde oudtante Rosie liet haar een stuk grond op Sicilië na, maar voordat ze daar welkom is, moet ze eerst een deur naar het verleden openen. Langzaam ontvouwt zich het verhaal van Sara’s overgrootmoeder Serafina, een vrijgevochten vrouw in een tijd waarin dat niet vanzelfsprekend was. Serafina streed voor een beter leven, niet alleen voor zichzelf, maar voor het hele dorp. Aangekomen op het Siciliaanse platteland ontdekt Sara dat de krachten die Serafina ten val wilden brengen, ook nu nog roet in het eten dreigen te gooien… De Siciliaanse...
Italiaanse films & series

Kijktip: I Leoni di Sicilia – serie over de Siciliaanse familie Florio (te zien op Disney Plus)

Vanaf woensdag 25 oktober geniet je op Disney Plus van de serie I Leoni di Sicilia. De Siciliaanse sage van de familie Florio, de leeuwen van Sicilië, waar we eerder van genoten dankzij het prachtige boek van Stefania Auci, is nu eindelijk ook verfilmd! Het Siciliaans succes van de familie Florio In de acht afleveringen volg je het leven van de broers Paolo en Ignazio Florio, die het arme Bagnara in Calabrië verruilen voor Palermo, waar ze een specerijenzaak openen die al snel succesvol is. Paolo’s zoon Vincenzo transformeert de Florio-familie in de jaren voorafgaand aan de vereniging van Italië tot een heus zakenimperium. Gedreven door een brandend verlangen naar succes, wil hij behandeld worden als een gelijke door de adel van Palermo, een zoektocht waarvoor hij moet trouwen met een aristocraat. Hij wordt echter smoorverliefd op Giulia Portalupi uit de middenklasse en offert zijn verlangen naar een adellijke titel op. Hierdoor krijgt hun enige zoon Ignazio de taak om de naam...