Sicilië Teatro Andromeda – een bijna bovennatuurlijk theater in het zuiden van Sicilië
Het is een betoverende, bijna bovennatuurlijke plek: het Teatro Andromeda in de provincie Agrigento, in het zuiden van Sicilië.
Het is een openluchttheater en kunstwerk ineen, met dank aan Lorenzo Reina, die op duizend meter hoogte deze bijzondere plek bouwde, met een natuurlijk decor waar geen enkel spektakelstuk tegenop kan.
Lorenzo bouwde het theater op het land van zijn familie, waar hij als herder heel wat dagen doorbracht. Hij bouwde het steen voor steen op, waarbij hij zich liet inspireren door de traditionele stenen omheiningen voor de schaapskuddes.
Een onherbergzame plek werd zo door Lorenzo omgetoverd tot een poëtisch theater, ver weg van het moderne leven, van de betonnen buitenwijken en van de herrie van de buitenwereld. Hier heerst de stilte, hier klinkt alleen je innerlijke stem.
Achtpuntige sterren
Het theater bestaat uit honderdacht kubusvormige lichte stenen blokken, die dienen als zitplaatsen. Het lijkt wellicht alsof deze blokken willekeurig zijn neergezet, maar...
Sicilië Sciacca – dobberende vissersbootjes, kleurrijk keramiek & een betoverend kasteel
Sciacca lijkt de zee als het ware te omarmen. De kleurrijke huisjes aan de haven lijken bijna mee te dansen op het ritme van de golven, in een warmgele werveling met hier en daar wat pasteltinten en wapperende was.
Het heeft iets onmiskenbaar Siciliaans, met dank aan onder meer het kleurrijke keramiek, de barokke kerken, sinaasappelbomen en straataltaartjes.
De naam Sciacca zou zijn afgeleid van het Arabische Shaqqah, dat ‘verdelen’ of ‘scheiden’ betekent. In de tijd dat de Arabieren het op Sicilië voor het zeggen hadden, vormde deze plek namelijk de grens van twee districten.
Je ziet hier en daar ook nog wel wat Arabische invloeden, met name in het oude stratenplan bijvoorbeeld. Dat maakt Sciacca tot een fascinerende bestemming tijdens je rondreis over Sicilië.
We tippen de mooiste plekjes die je niet mag missen, maar ga zeker ook zelf op onderzoek uit en laat je verrassen door de vele sfeervolle hoekjes.
Castello Luna
Het Quartiere di San Michele is het hoogst...
Sicilië Schitterende street art tussen de ruïnes van Montevago (Sicilië)
We zijn dol op street art, die op de meest onverwachte plekken opduikt. Soms stuit je midden in een stad plots op bijzondere muurschilderingen, zoals de tekeningen van C215 in Rome en de duikbrillen van Blub in Florence.
Andere keren zijn hele wijken of dorpjes getransformeerd tot kleurrijke openluchtmusea, zoals Tor Marancia (in Rome) of Tinnura (op Sardinië). Bij Montevago, op Sicilië, sieren street art-werken de muren van een dorp in puin.
Percorsi Visivi
Op 15 januari 1968 werd een deel van Sicilië getroffen door een zware aardschok, die later de naam Terremoto del Belice kreeg. Montevago was een van de getroffen dorpjes en wat ooit een gemeenschap was, werd getransformeerd tot puin – net als in Poggioreale.
Tussen de ruïnes van het oude centrum is dankzij de ongebreidelde inzet en energie van de culturele vereniging La Smania Addosso begin dit jaar een bijzonder openluchtmuseum verrezen. Onder de naam Percorsi Visivi bewonder je schitterende street art op de soms...
Sicilië Borgo Parrini (Partinico) – een Siciliaanse ode aan Gaudí
Ten zuidwesten van Palermo, de bruisende hoofdstad van Sicilië, ligt het tot voor kort onbekende Borgo Parrini, een frazione van Partinico.
Vanwege de nabijheid van strandbestemmingen als Mondello en Scopello en de aantrekkingskracht van Palermo, Trapani en San Vito lo Capo was Partinico lange tijd een bestemming die ook de meeste Sicilianen links lieten liggen.
In internationale reisgidsen werd Partinico al helemaal niet vermeld. Tot nu, want een deel van de piepkleine frazione Borgo Parrini is omgetoverd tot een soort sprookjesplein, met huizen die zijn geïnspireerd op de werken van Gaudí.
Borgo Parrini telde een paar jaar geleden nog maar achttien inwoners. De straten oogden verlaten, de huizen waren verwaarloosd en voor de overgebleven bewoners was er eigenlijk geen enkele reden om niet ook te verhuizen.
Dat is nu wel anders. Borgo Parrini staat hoog op het to see-lijstje van veel Sicilianen, Italianen en buitenlandse bezoekers. Samen met Giuseppe Caglio heeft een aantal...
Sicilië Siciliaans geheim: La Segreta-wijn van Planeta
Ruim een jaar geleden kwamen Saskia en Willemijn ’s avonds laat in Rome aan, met behoorlijk wat lekkere trek. Saskia: ‘We belandden bij Osteria dell’Ingegno, aan het Piazza di Pietra, waar we een blik wierpen op het bord vol bijzondere wijnen om een keuze te maken.
Terwijl Willemijn een rode wijn nam, viel mijn oog op La Segreta di Sicilia. Het geheim van Sicilië, dat klonk spannend genoeg om eens uit te proberen.
De glazen arriveerden, hapjes werden geserveerd en we toostten op hoe heerlijk Rome ons toch weer welkom heette. Na een slok van het Siciliaanse geheim lichtten mijn ogen helemaal op. Wat een wijn! Waarom hadden we die nog nooit eerder geproefd?
We bleven tijdens onze Romereisjes de geheime Siciliaanse wijn bestellen, steeds reikhalzend uitkijkend naar het weerzien. Tot na afloop van een lezing die ik vorig jaar in Heemstede hield, bleek dat de wijn ook gewoon in Nederland te koop is. Niet dat we nu niet meer naar Rome reizen, maar het Siciliaanse geheim was niet...
Palermo 5x culinair genieten in Palermo
Een bezoek aan Sicilië staat hoog op ons verlanglijstje, maar vooralsnog verlekkeren we ons aan reisgidsen, websites en schitterende foto’s van het eiland. We waren dan ook blij verrast toen we van een van de leden van de Momondo community de vraag kregen of een blog over de lekkerste adressen van Palermo welkom was.
Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen, want we willen graag weten waar we straks de smaak van Palermo het beste kunnen proeven. Proeven jullie alvast voor? Laat het ons dan weten – en ook andere Siciliëtips zijn meer dan welkom. Maar eerst de tips van Momondo.
Proeven van Palermo
‘Een stad als Palermo heeft haar bezoekers een heel scala aan leuke, spannende en smakelijke activiteiten te bieden. Palermo staat bekend om zijn goede en gemoedelijke sfeer die direct overslaat op haar bezoekers. Palermo is als stad rijk aan vele bezienswaardigheden die je echt niet mag missen. Of je nu de voorkeur geeft aan een interessante museumtrip of liever naar een oude...
Sicilië Fiumara d’Arte – een rivier van kunst aan de Siciliaanse kust
Het is een van de grootste openluchtmusea van Europa, maar bijna niemand kent het: Fiumara d’Arte, aan de noordkust van Sicilië, in de provincie Messina. De moderne kunstwerken, waaronder een heuse piramide en een stenen labyrint, bevolken de heuvels van het platteland aan de voet van de Monti Nebrodi, niet ver van de zee.
Het park strekt zich over een lengte van een paar kilometer uit langs de bedding van een vroegere fiumara (een rivier die zich alleen op bepaalde momenten van het jaar vult met water, als de sneeuw in de bergen is gesmolten en zijn weg naar zee zoekt).
Het was een idee van Antonio Presti, die hier vijfentwintig jaar lang werkte aan de verwezenlijking van zijn droom. Hij is ook de eigenaar van hotel Atelier sul Mare in Castel di Tusa, dat eigenlijk meer een museum dan een hotel is, zo bijzonder zijn de openbare ruimtes en de kamers.
foto: Fondazione Antonio Presti / Fiumara d’Arte
Ontdek de kunstwerken van Fiumara d’Arte
Fiumara d’Arte strekt zich deels uit...
Sicilië De ruïne van Fornace Penna bij het vissersdorpje Sampieri
Aan de zuidoostkust van Sicilië staat een opmerkelijke ruïne. Het is de voormalige steenfabriek Fornace Penna. De resten van de fabriek zijn terug te vinden op een rotsplateau direct aan zee, ook wel Punta Pisciotto genaamd, niet ver van het vissersdorpje Sampieri.
Liefhebbers van de verhalen van commissario Montalbano zullen de fabriek direct herkennen. De ruïnes zijn namelijk meerdere malen gebruikt voor opnames van deze populaire televisieserie, al heet de fabriek dan La Mànnara en is het een oude tonnara, tonijnfabriek. In La forma dell’acqua bijvoorbeeld vinden Saro en Pino, twee straatvegers, hier het lichaam van ingenieur Luparello.
Erwin treedt in de voetsporen van de populaire commissaris en brengt een bezoek aan dit industriële monument.
Erwin: ‘Het is even goed zoeken om de juiste afslag te vinden vanaf de provinciale weg SP66, maar de navigatie stuurt ons naar het juiste adres, Contrada Pisciotto. Al snel zien we een enorme bakstenen schoorsteen aan de horizon...
Sicilië Riserva di Vendicari – een oude tonnara en een paradijselijk strand
Aan de oostkust van Sicilië, tussen het barokke Noto en het pittoreske vissersplaatsje Marzamemi, ligt het natuurreservaat Riserva di Vendicari, sinds 1984 een beschermd natuurgebied. Het reservaat is ruim 1500 hectare groot en strekt zich uit langs de zee. Erwin neemt je in deze blog mee naar dit schitterende stukje Siciliaanse kust.
Erwin: ‘De geschiedenis van het gebied gaat ver terug. Zo zijn er in het noorden van het park de overblijfselen van de Griekse stad Eloro te vinden; in het zuiden tref je sporen van de Byzantijnen aan. Ongeveer in het midden van het natuurreservaat staat de middeleeuwse verdedigingstoren Torre Sveva, die waarschijnlijk is gebouwd door Peter van Aragón. Van later datum zijn de resten van de voormalige tonijnfabriek, de Tonnara di Vendicari, gebouwd in de achttiende eeuw.
Het Riserva di Vendicari ligt ingesloten tussen de azuurblauwe Middellandse Zee en de Strada Provinciale 19 (P19), die Noto en Pachino verbindt. Het natuurreservaat is tegen...
Sicilië Cavallo d’Ispica (Modica) – een bijzonder ingenieuze watermolen in een grot
Verscholen in de Monti Iblei, niet ver van de stad Modica, tref je de Cava d’Ispica, een diepe kloof van ongeveer dertien kilometer lang. De kloof is in de loop der tijd uitgesleten door het water, dat een spectaculair landschap heeft gecreëerd.
Aan weerszijden van de kloof vind je archeologische schatten als prehistorische dodensteden, christelijke catacomben en afgelegen kluizenaarswoningen. Tussen al die historische monumenten vind je ook een bijzonder ingenieuze watermolen in een grot. Erwin neemt je er graag mee naartoe.
Erwin: ‘In de achttiende eeuw trof je in het gebied net buiten Modica diverse watermolens aan, die voornamelijk werden gebruikt voor de productie van meel. Vandaag de dag is Cavallo d’Ispica een van de weinige overgebleven watermolens die nog functioneert zoals in de achttiende eeuw. Het is ook de enige molen die toegankelijk is voor bezoekers.
De molen staat niet ver van het archeologisch park Cava d’Ispica. Je kunt dan ook prima parkeren op de...
Sicilië De mooiste tempels op Sicilië – bewonder het Griekse verleden bij Agrigento, Selinunte, Segesta en Solunto
Op het eiland Sicilië zijn schitterende tempels te bezoeken: bij Agrigento, bij Selinunte, bij Segesta en bij Solunto. Stuk voor stuk gouden herinneringen aan een Grieks verleden.
Valle dei Templi (Agrigento)
Op de plek van de Valle dei Templi, de Tempelvallei, schitterde ooit de oude Griekse stad Akragas. Volgens de schrijver Pindarus was dit ‘de mooiste vergankelijke stad, waarvan de inwoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen bestaat’.
Nu is de Valle dei Templi, met een oppervlakte van dertienhonderd hectare, een van de grootste archeologische sites van Italië. De Dorische tempels staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Tempel van Heracles
Wandel over de Via Sacra naar de Tempio di Ercole, de Tempel van Heracles, de oudste en op één na grootste tempel in de Tempelvallei. Men zegt dat deze tempel zelfs net zo groot zou zijn geweest als het Parthenon op de Akropolis in Athene. Oorspronkelijk telde de tempel achtendertig zuilen, nu staan...
Sicilië Castello Incantato – laat je betoveren door duizend stenen hoofden in het Siciliaanse Sciacca
Filippo Bentivegna verliet Sciacca in 1913 voor de grote Amerikaanse droom. Hij woonde en werkte in New York en Chicago, maar na een ongeluk op het werk keerde hij na zeven jaar in de Verenigde Staten terug naar Sicilië.
De inwoners van Sciacca kenden hem echter niet meer terug. Naar de oorzaak kon men alleen maar gissen, maar feit was dat Filippo Bentivegna niet terugkeerde als een rijk en succesvol man, maar berooid en beroofd van zijn verstand.
Al snel stond hij in Sciacca dan ook bekend als de dorpsgek. Bentivegna trok zich er weinig van aan. Hij kocht een klein stukje land aan de rand van Sciacca, waar hij zich terug kon trekken.
Terwijl de mensen over hem bleven roddelen, bouwde hij in alle rust aan een enorme beeldentuin. Uit de lokale steensoort maakte hij hoofden, die hem volgens het verhaal herinnerden aan de personen die hij in zijn leven had ontmoet, zowel op Sicilië als in Amerika.
Vijfendertig jaar lang veranderde hij blokken steen in karakteristieke koppen,...