Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "monferrato"

Piemonte

Monte Viso – een mirakel in Piemonte

Rik: ‘Aan de kant van het heuvelachtige landweggetje staat een man. Ik herken hem meteen. Dat is Paolo, de timmerman. Hij heeft zijn werkkleding aan en is op weg naar zijn werkplaats, even verderop. Een broek vol gesmeerd met verfspatten en opgedroogde lijm. Zijn handen zijn verweerd en met kloven van het zagen, schroeven, timmeren en beitelen. Op zijn gezicht een baard van zeker drie dagen oud. Hij wenkt me wanneer hij me ziet. Paolo tuurt over de heuveltoppen heen de verte in. Ik ga naast hem staan en tuur met hem mee. Beneden ons lig het dal in een dikke mist. Het is daar koud en de mist heeft zich vastgeklampt aan huizen en bomen bij de rivier de Bormida. Maar hierboven is het te hoog voor de zware mist en hebben we volop zicht op de Alpen, die in de verte liggen te pronken. Wat ik leuk vind aan Paolo, is dat hij zich nog steeds laat betoveren door het magnifieke uitzicht in de verte, ook al woont hij hier al zijn hele leven lang. Hij zegt: ’Hier kun je nooit genoeg van...
Piemonte

5x doen & proeven op de grens van Piemonte en Ligurië

Een nieuw jaar, een nieuwe vakantiebestemming! Of beter gezegd: twee afwisselende bestemmingen: de regio Piemonte én de regio Ligurië. Elk met een geheel eigen karakter, maar allebei even aantrekkelijk. Natascha en Nicolas maakten een ‘to do-lijstje’ voor wie vakantie gaat vieren op de grens van deze regio’s, met vijf tips voor een onvergetelijke vakantie. 1 Wijn proeven Natascha: ‘In ons buurdorp ligt wijnboerderij Cascina Bertolotto te midden van een ‘amfitheater’ van wijngaarden. Niet enkel hun heerlijke wijnen maar ook het indrukwekkende uitzicht zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Een overzicht van hun wijnen vind je op hun website. De prijs van meest sympathieke wijnboer van Piemonte gaat volgens mij dan weer naar wijnboer Lorenzo van Canonica Vini in Torre Bormida. Hij is altijd zo vrolijk dat we er hem van verdenken als kind ooit eens in een vat wijn gevallen te zijn. Zijn Engels is zo goed als onbestaand, maar met handen en voeten (én zijn wijn!) zorgt...
Piemonte

Wijn proeven bij Borgo Isolabella della Croce in Loazzolo (Piemonte)

Lodovico Isolabella della Croce heeft voor zijn Augusta-wijn, die is gemaakt van de Barbera-druif, onlangs drie glaasjes (de hoogste onderscheiding) gekregen van Gambero Rosso. Tijd voor Rik Rensen om deze grootse wijnmaker te portretteren. Lodovico: ‘Wijn maken is het mooiste vak dat er bestaat. Het is een combinatie van geluk, kunst en een hoogontwikkeld vermogen de druivenplanten goed aan te voelen. Zijn ze gezond? Welke druiven worden wel en welke worden niet gesnoeid? Op welke grond verbouw je een druivenras als Barbera of Pinot Nero? Welk hout gebruik je voor de vaten en hoe lang leg je de wijn te rusten op een houten vat? Hoe lang op een stalen? Als ik hier op Borgo Isolabella della Croce ben, dan voer ik lange discussies met onze enoloog Andrea Elegir. Andrea is een jonge briljante wijnmaker. Ik ben erg eigenwijs. Soms wint hij de discussie. Soms druk ik mijn zin door, als ik zeker weet dat ik gelijk heb. Dat heeft met mijn leeftijd te maken. Ik ben al ver in de tachtig...
Piemonte

Wandelroute Anello di Merana – een prachtige wandeling in het natuurpark van Piana Crixia

Natascha neemt je graag mee naar een wandelparadijs in Piemonte. Midden in de Piemontese heuvels ligt namelijk het regionale natuurpark van Piana Crixia, de ideale plek voor heel wat wandelingen. Je kunt kiezen tussen verschillende routes, allemaal met prachtige vergezichten op de omliggende heuvels, de lavendelvelden en de middeleeuwse toren van San Fermo. Natascha neemt je in deze blog mee op pad voor het Sentiero Anello di Merana (nummer 575), een prachtige wandeling rondom Merana. Natascha: ‘Het gebied waarin we wonen, wordt gekarakteriseerd door grijze calanche, een soort prehistorische rotsen met aparte erosieve vormen die miljoenen jaren geleden ontstonden. Ooit vormden deze rotsen de zeebodem, waardoor het niet uitzonderlijk is een steen te vinden waarin je de vorm van een zeeschelp kunt herkennen. Om dit natuurfenomeen te beschermen, is er op de grens van Ligurië en Piemonte een natuurpark in het leven geroepen, maar natuurlijk zie je de calanche ook buiten het park. Zo...
Piemonte

Verslaafd aan koffie? Dan moet je naar het Lavazza Museum in Turijn!

Nadat het indrukwekkende nieuwe hoofdkantoor van Lavazza in Turijn dit voorjaar officieel in gebruik werd genomen, werd daar deze zomer het Lavazza Museum aan toegevoegd. Het moest niet slechts een veredeld marketinginstrument voor het koffiemerk worden, maar een ‘zintuigprikkelende reis door de wereldwijde koffiecultuur’. Liza nam er een kijkje en vertelt je of dat gelukt is (spoiler: ja!). Een stukje koffiegeschiedenis Liza: ‘Lavazza is anno 2018 het vierde grootste koffiemerk ter wereld, maar toen oprichter Luigi Lavazza in 1885 naar Turijn kwam, had nog nooit iemand van hem gehoord. Hij was een boerenzoon uit een klein dorpje midden in Piemonte. Het leven was hard op het platteland: hagelstormen hadden de oogst vernietigd en Luigi besloot zijn geluk in de grote stad te beproeven. Het briefje dat hij naar zijn vader schreef, waarin hij vertelt dat hij in Turijn een lening van vijftig lira (destijds de prijs van een maatpak) heeft afgesloten en op zoek gaat naar werk, is nog...
Piemonte

12 tips voor de beste aperitivo in Turijn – waar drink je de lekkerste cocktails?

Wie houdt er nu niet van om aan het einde van de dag neer te ploffen op een terras of aan de bar, met een heerlijk drankje en wat hapjes? Het concept van aperitivo heeft inmiddels heel Italië veroverd, maar het gebruik ontstond eind achttiende eeuw in Turijn. Ciao tutti’s Liza ging op zoek naar de beste plekken voor een drankje en vertelt je meteen over de achtergrond van deze Italiaanse traditie. Wat is aperitivo? Liza: ‘Een aperitivo is een drankje voor de maaltijd, bedoeld om de eetlust op te wekken – vandaar de naam, die is afgeleid van het Italiaanse woord aprire (‘openen’). Het populairst zijn een glas wijn of een cocktail (vooral op basis van Italiaanse dranken, zoals Campari en vermout, waarmee cocktails als Negroni, Americano en Aperol Spritz worden gemaakt), maar een biertje of non-alcoholische frisdrank als chinotto, aranciata en Crodino kunnen ook. Bestel je een drankje, dan krijg je er doorgaans wat te knabbelen bij – nootjes, olijven, grissini, stukjes kaas...
Piemonte

Agriturismo Parco del Grep – slapen in een boomhut of in een tent tussen de bomen in Piemonte

In de heuvels rondom Turijn schittert Parco del Grep, een unieke agriturismo waar je tussen de bomen kunt slapen, in een tent of in een boomhut. De perfecte manier om optimaal te genieten van het betoverend mooi landschap rondom de koninklijke hoofdstad van Piemonte. Je kunt je hier ook culinair gezien lekker in de watten laten leggen, bij La Locanda del Grep. Je geniet er van de heerlijke regionale keuken (denk aan pasta met truffels, romige risotto’s en smaakvolle kazen) en van de mooie wijnen waar Piemonte beroemd om is. Slapen in een boomhut Parco del Grep is de ideale plek voor een vakantie in de natuur. Op het terrein staat namelijk een schitterende boomhut, leunend tegen een grote kersenboom. Omdat de hut niet in de boom hangt, maar er tegen aan gebouwd is, heb je lekker alle ruimte en comfort. Je hebt maar liefst twintig vierkante meter tot je beschikking, met onder meer een groot tweepersoonsbed, een slaapbank (voor als er kinderen meegaan) en een badkamer die...
Piemonte

De lekkerste ravioli ter wereld

Het dorpje Merana, de woonplaats van Natascha en Nicolas, staat bekend om de overheerlijke ravioli. Volgens de dorpsgenoten zou het zelfs de lekkerste ter wereld zijn. Natascha gaat voor ons proeven en deelt haar bevindingen. Natascha: ‘Allereerst luistert het nauw over welke ravioli we het precies hebben. Want onze culinaire specialiteit, de Meranese ravioli, zorgt voor twee kampen. Aan de ene kant is er de ‘feestravioli’ van de Pro Loco, het gerecht dat je geserveerd krijgt tijdens de jaarlijkse raviolifeesten die telkens plaatsvinden tijdens het tweede en het derde weekend van juni én tijdens het feest van San Fermo, op 8 augustus. Gedurende drie maanden per jaar worden deze ravioli met de hand gemaakt door een twintigtal vrijwilligers die hiervoor drie avonden per week samenkomen. Het eerste jaar dat ik hier woonde was ik soms ook van de partij, maar ik heb dat vrij snel opgegeven. Ik hoopte een gezellige avond mee te maken vol vrolijk geklets, maar dat liep iets anders...
Piemonte

Maak een kruidenwandeling in de heuvels van Piemonte

Nicolas en Natascha wonen in Piemonte. Ze onthullen regelmatig mooie plekken in hun omgeving. Vorige keer gingen we geitjes knuffelen, dit keer maken we een bijzondere kruidenwandeling in de heuvels bij Olmo Gentile. Natascha: ‘Hoewel we midden in de natuur wonen én ik in het verleden een avondopleiding tot herborist volgde, blijft mijn kennis van de planten die hier in onze heuvels groeien beperkt tot het bewonderen van de vele kleurige bloemen. Daarom trok ik onlangs samen met mijn beste vriendin Eleonora naar het nabijgelegen dorpje Olmo Gentile, waar plantendeskundige en homeopaat Anna een kruidenwandeling organiseerde. In de auto speculeerden we over het aantal deelnemers. Eleonora verwachtte twee oudjes uit het dorp terwijl ik vreesde dat wij de enigen zouden zijn. Maar nee hoor, toen we vijf minuten voor het afgesproken tijdstip aankwamen, was er al een tiental mensen op Anna aan het wachten en al snel kwamen er nog een paar bij. Stipt om tien uur vertrokken we. Dat blijft...
Piemonte

Italië in mijn broekzak – van televisieproducer tot soepstengelbakker

Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden. Dit keer reist hij naar Barolo, in Piemonte, waar hij kennismaakt met een bijzonder stel bakkers. Pascal: ‘Niet alles wat mooi, lekker en typisch Italiaans is, haalt de eindmontage van een televisieprogramma over la dolce vita. Vanwege tijdgebrek, desinteresse in Hilversum of een moeilijk bereikbare locatie, moet ik soms afscheid nemen van onderwerpen waar toch een heel verassend, interessant verhaal aan vastzit. Weet jij bijvoorbeeld waar de soepstengel vandaan komt? Dat wist ik ook niet, maar daar kwam ik toevalligerwijs achter tijdens een researchreis in de omgeving van Barolo. Inderdaad, waar die te lekkere, te dure en te...
Piemonte

4x culinair genieten van industrieel design in Turijn

Turijn heeft een industrieel verleden. Het staat er vol met oude fabriekshallen, opslagloodsen, hangars en andere industriële gebouwen. Wie denkt dat dit de stad een grijs imago geeft, heeft het mis. Zeker nu veel gebouwen omgetoverd zijn tot innovatieve (horeca)concepten, heerst er een nieuwe industriële stroming in Turijn. Liza selecteerde voor Ciao tutti de vier leukste concepten waar industriële gebouwen veranderd zijn in hippe plekken. EDIT – Barriera di Milano In een enorme fabriekshal in Barriera di Milano (een arbeiderswijk op zo’n twee kilometer van het centrum die de laatste jaren steeds hipper wordt) werden vroeger elektriciteitskabels gemaakt. Daarna stond de hal jaren leeg, totdat een ondernemer het terrein drie jaar geleden kocht. Hij liet het verbouwen tot een innovatief eet- en drinkconcept, waarbij hij de trends van co-working en de deeleconomie met elkaar combineerde. EDIT (de afkorting van Eat Drink Innovate Together) opende eind 2017 de deuren en was meteen...
Piemonte

Ontdek de mooiste street art in Turijn

Turijn staat, vanwege het industriële verleden van de stad, ook wel bekend als ‘grijze stad’, maar wie oog heeft voor street art, ziet meteen dat deze Noord-Italiaanse stad allesbehalve grijs is. Ciao tutti’s Liza ging op pad om de mooiste openluchtkunstwerken te ontdekken. Liza: ‘De stad van Fiat, Italiaanse cinema en chocolade biedt een fijn klimaat voor street artists, graffiti-kunstenaars en andere creatievelingen. Dat begon al in de jaren negentig: de opkomende graffiticultuur werd snel volwassen omdat er weinig aan het illegaal bespuiten van muren en treinwagons werd gedaan. Mauro Italiano, die tegenwoordig samen met vrienden een succesvol kunstenaarscollectief runt, groeide op onder de rook van Turijn. Hij begon op veertienjarige leeftijd met graffititags op muren en treinwagons. ‘Ik ben maar één keer opgepakt,’ zo vertelt hij. ‘Meestal bleven onze tags gewoon staan.’ De gemeente probeerde kunstenaars zelfs te stimuleren om muren op legale wijze van...