Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Piemonte – de Provence van Italië (met dank aan de lavendel)

De regio Piemonte, in het noorden van Italië, lijkt in deze tijd van het jaar meer op de Franse Provence. Natascha vertelt waarom!

Natascha: ‘Onze streek wordt vaak vergeleken met de Provence, wat niet verwonderlijk is, want zowel het klimaat als het landschap lijken op elkaar. Maar de gelijkenis is vooral ook te danken aan een ander belangrijk kenmerk van de Provence dat Piemonte langzaam maar zeker verovert: de paarse lavendelvelden.

Waar de hele wereld in juni en juli naar de Provence trekt om de lavendelvelden te bewonderen, zul je aan deze kant van de grens nog maar weinig toeristen ontmoeten in de lavendelvelden. Dat maakt je bezoek natuurlijk nog een stuk leuker, want wie wil er nu een hele hoop vreemde mensen op zijn foto’s?

Niet alleen is het hier een stuk minder toeristisch, ook zie je een grotere variatie in het landschap waar je de lavendel kunt bewonderen. Zo groeit lavendel bijvoorbeeld spontaan in de Alpen, bijvoorbeeld bij het dorp Demonte in de Stura-vallei, waar deze plant tot het midden van de twintigste eeuw erg belangrijk was voor de economie. Hier vind je ook de oude distilleerderij Rocchia, die beroemd is om de productie van etherische oliën.

met dank aan de gemeente Demonte voor de foto’s

In de provincie Cuneo, in de Langhe, kun je het spektakel van bloeiende velden bij Sale San Giovanni (600 meter boven zeeniveau) niet missen. In dit dorp werd meer dan veertig hectare heuvels beplant met lavendel. Het lijkt wel een paarse zee die op het ritme van de zomerwind danst. Tijdens de bloeiperiode vindt hier een erg gezellig lavendelfestival plaats.

De gemeente Sale San Giovanni is zichzelf steeds meer aan het profileren als dé lavendelhoofdstad van Piemonte. Dat zie je meteen op hun gemeentesite waar ze aandacht besteden aan de lavendelvelden en -feesten.

met dank aan de gemeente Sale San Giovanni voor de foto’s

Maar ook in onze Bormida-vallei bevinden zich diverse lavendelvelden, zoals die van de oud-burgemeester van Castelletto d’Erro. Dit kleine dorpje met middeleeuwse toren heeft een panoramische ligging en de geurige lavendelvelden, hoog op de heuvel, maken het pittoreske plaatje helemaal af.

Natuurlijk zijn er ook nog onze eigen biologische lavendelvelden, net op de grens van Piemonte en Ligurië, eveneens in de schaduw van een middeleeuwse toren. Elk jaar weer is het een strijd om onze velden een beetje presentabel te krijgen, want wij gebruiken absoluut geen enkel product om het onkruid te verwijderen. Maar wát een feest is het wanneer de bloemetjes uitkomen en het een waar paradijs voor bijen en vlinders wordt!

Dit jaar hebben we enkele extra attracties in onze lavendelvelden. Zo heeft een lokale imker op een van onze velden een paar bijenkasten geplaatst, zodat we binnenkort onze eigen lavendelhoning kunnen verkopen.

In het veld met de hybride lavendel (lavandino genaamd) staat een StarsBOX, die je kunt huren om een nachtje door te brengen onder de sterren, omringd door lavendel, een unieke ervaring!

De StarsBOX kun je het best vergelijken met een houten doos met een cabriolet-dak dat je kunt openzetten om de sterrenhemel te bewonderen. De eerste gasten zijn het er allemaal over eens: een onvergetelijke en superromantische ervaring!

Wij zijn trouwens niet de enige buitenlanders met een Piemontese lavendeldroom. Meer en meer startende lavendelboerderijen zijn in handen van Nederlandse en Duitse eigenaren, die er samen voor zorgen dat Piemonte een prachtige lavendelstreek wordt.

Ik maakte alvast dit Google Maps-kaartje met de lavendelvelden die ik dankzij de hulp van de locals heb gevonden, zo kunnen lavendelliefhebbers vanaf nu ook in Italië een mooie lavendelroute uitstippelen.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *