Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cascina Barroero – een hazelnotenparadijs in Piemonte

Langs de meest kronkelende wegen die je ooit gezien hebt, door heuvels bedekt met hazelaars, rijd je naar de charmante hazelnotenboerderij Cascina Barroero in Cortemilia in de Alta Langa, hét hazelnotengebied van Piemonte, voor een rondleiding door de wereld van de hazelnoten.

Natascha: ‘Na de vele lovende woorden van onze gasten vinden we het dringend tijd om zelf eens een bezoek te brengen aan deze plek. We zijn er tegen het einde van de hazelnotenoogst, dus er hangt nog amper iets aan de bomen, maar dat doet niets af aan de sprookjesachtige sfeer van deze plek.

We mogen meelopen met de Engelstalige rondleiding die wordt gegeven door Camilla, de dochter des huizes – want Cascina Barroero is nog echt een familiebedrijf. In onze streek zijn er maar weinigen die zo goed Engels spreken als zij, dus dat is alvast een pluspunt voor dit adresje.

Hoewel wij nu al ruim twaalf jaar in Piemonte wonen, hebben we nog lang niet alle pareltjes van deze regio ontdekt. Bij Cascina Barroero gaat er een hele hazelnotenwereld voor ons open. Zo toont Camilla ons dat er nu al nieuwe knopjes aan de bomen groeien, iets wat je in september niet onmiddellijk verwacht.

De bomen staan dan ook in bloei in de winter, met op elke boom zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. In theorie kan een boom zichzelf dus bevruchten, maar eigenlijk is het beter om minstens een zestal bomen te hebben.  Zijn het er minder, dan krijg je een lagere kwaliteit van noten, doordat er teveel ‘inteelt’ plaatsvindt. Hier is dat gelukkig geen probleem; ze hebben heuvels vol hazelaars.

Bij het plukken van de hazelnoten komt weinig romantiek kijken. Alles is gemechaniseerd. Grote, lawaaierige stofzuigers zuigen alle nootjes die op de grond gevallen zijn op en klaar is Kees. Of toch niet helemaal; de grond mag bijvoorbeeld niet begroeid zijn.

Tussen de volwassen bomen komt weinig zonlicht, dus daar is het niet zo’n groot probleem. Maar op andere plekken wordt de hulp ingeroepen van Nederlandse schapen. Camilla vertelt dat ze lang gezocht hebben naar het juiste ras schapen. Na veel proberen kwamen ze in Nederland terecht, waar ze rustige schapen vonden die niet te wild te keer gaan tussen hun kostbare bomen.

Na het oogsten worden de noten niet zomaar op een hoop gegooid om verwerkt te worden in gerechten. Ze worden gesorteerd op grootte en geselecteerd op kwaliteit én schoonheid. Eenmaal aangekomen in het laboratorium worden we overweldigd door een overheerlijke geur van notenpasta waardoor we even afgeleid worden van Camilla’s verhaal.

Wat we vooral onthouden, is dat er niets eenvoudig is aan een simpele notentaart. Als je weet welk proces er schuilgaat achter de gerechten die we in hun kleine restaurant voorgeschoteld krijgen, geniet je extra van elke smakelijke hap.

We gaan van start met een bordje fijne vleeswaren en als antipasto krijgen we een frisse salade van selderij, noten en Parmezaanse kaas, gevolgd door de beste tajarin (hele dunne lange pasta) met notensaus die ik ooit heb geproefd. Als secondo is er varkensvlees van het huis, met als kers op de taart een bordje met verschillende desserts gemaakt van noten.’

foto’s: Elena Pesce | Smile Travel Cairo Montenotte

De prijs van al dit lekkers, inclusief de rondleiding, wijn, water en koffie, bedraagt € 38,50 (kinderen betalen € 22,-). Wil je alleen een rondleiding meemaken, met een kleine proeverij van noten, dan betaal je € 16,50 (kinderen betalen € 10,-).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *