Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Ferrara"

Emilia-Romagna

Dante – de vader van de Italiaanse taal

2021 was het jaar van Dante. Precies zevenhonderd jaar na zijn dood bracht Italië een groots eerbetoon aan il sommo poeta, de grote dichter, die ook na dit herdenkingsjaar nog op veel plekken in Italië tegen zult komen. In dit artikel delen we alle festiviteiten die voor dit Dantejaar gepland staan, van een schitterende virtuele tentoonstelling in de Galleria degli Uffizi (die je dus ook vanuit huis kunt bewonderen) tot een nieuw museum voor de Italiaanse taal, van speciale kunstwerken tot Dantes woord van de dag. We hebben zowel activiteiten in zijn geboortestad Florence als elders in Italië verzameld. Uiteraard zullen we dit overzicht aanvullen zodra nieuwe tentoonstellingen of evenementen bekend worden. De vader van de Italiaanse taal Wie was Dante? Waarom wordt zijn sterfdag na al die tijd nog zo uitgebreid gevierd? Waarom weerklinkt zijn naam nog dagelijks op Italiaanse scholen en kennen veel Italianen hele stukken van zijn belangrijkste werk uit hun hoofd? Dante Alighieri,...
Emilia-Romagna

10x doen en proeven in Modena

Precies tussen Bologna en Parma in ligt Modena, dat Cicero niet voor niets Mutina splendissima noemde, ‘schitterend Modena’. Schitterend is het nog altijd; een deel van het historisch centrum staat sinds 1997 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Modena is ook de stad van de wereldberoemde tenorzanger Luciano Pavarotti, van de grondlegger van het Ferrari-imperium Enzo Ferrari én van de wereldberoemde sterrenchef Massimo Bottura. Om nog maar te zwijgen over ‘het zwarte goud van Modena’, de aceto balsamico. We delen de tien leukste en lekkerste tips voor een bezoek aan Modena. Ontbijten met gnocco fritto Als je in Modena bent en wil ontbijten as the locals do, bestel dan een gnocco fritto. Dit is gefrituurd deeg, dat vroeger werd gebruikt als vervanging van brood, meestal in de vorm van een driehoek. Je eet de gnocco fritto met vleeswaren, kaas of jam, maar je kunt ‘m ook onbelegd in je cappuccino dippen (net als focaccia in Genua en omgeving). De beste plek voor een...
Emilia-Romagna

Wandelen over de Godenweg – de Via degli Dei tussen Bologna en Florence

Tussen Bologna en Florence slingert de Via degli Dei, de Godenweg – een geliefde wandelroute van net geen honderdtwintig kilometer met Romeinse roots. Je loopt dwars door de Apennijnen, door bijna vergeten bergdorpjes, omringd door de natuur, van goddelijke plek naar goddelijke plek. De Via degli Dei dankt zijn naam namelijk aan de talloze goden die je onderweg tegenkomt, zoals de Monte Adone (vernoemd naar de Griekse god Adonis) en de Monte Venere (vernoemd naar Venus, de godin van de schoonheid). Een wandeling over de Godenweg vergt een goede training en voorbereiding. Het is namelijk een vrij pittige route met redelijk wat hoogtemeters. Begin er dus niet onbezonnen aan, maar neem de tijd. Voor de totale route kun je het beste zeven dagen uittrekken, zodat je alle tijd hebt om de omgeving goed in je op te nemen, neer te strijken voor een lunch en aan het einde van de dag niet meteen je bed in rolt maar nog kunt genieten van een lekker bord pasta en een goed glas wijn. Met de...
Emilia-Romagna

Hotel Daniel & Casa LO’ – voor een groene vakantie aan de Adriatische kust

Op zoek naar een fijn hotel voor een vakantie aan de Adriatische kust? Hotel Daniel is een kleinschalig familiehotel. Dit groene driesterrenhotel ligt vlak bij het strand en het centrum van Igea Marina. Maar het is vooral de gastvrijheid van de familie Giorgetti, die je hier als familie ontvangt, die dit hotel tot een heerlijk vakantie-adresje maakt. Warm welkom De familie Giorgetti, die al sinds de jaren vijftig als hoteliers werkt, opent in 1968 hun eigen hotel aan de Adriatische kust: Hotel Daniel. Al snel ontvangen ze de eerste gasten en dankzij hun goede ervaringen stroomt het hotel elk jaar opnieuw vol. Gasten roemen daarbij vooral de gastvrijheid, de schone kamers en het heerlijke eten – zaken waarvoor je ook nu nog steeds voor Hotel Daniel kiest. Vraag een van de vaste gasten maar eens naar de lasagne die mamma Giovanni samen met nonna Munda klaarmaakte! Tegenwoordig is het hotel in handen van Lorena Giorgetti, die de familietraditie met alle liefde voortzet. Maar dan wel...
Emilia-Romagna

Parmigiano Reggiano – alles wat je wil weten over Parmezaanse kaas

Italianen weten wat lekker is. Tijdens een rondreis in Italië moet je naast de pittoreske plaatsen dan ook zeker wat culinaire adresjes bezoeken. In de heuvels rondom Parma mag je bijvoorbeeld de producenten van Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas, niet missen. De eerste productie van Parmezaanse kaas dateert waarschijnlijk al van rond 1200. Boccaccio noemt de kaas zelfs al in zijn Decamarone – geschreven in 1348 – waarin sprake is van ‘een berg van geraspte Parmezaanse kaas, vanwaar maccheroni en ravioli, gekookt in kapoenbouillon, naar beneden rollen’. Consorzio del Parmigiano Reggiano Pas sinds 1934 wordt er streng toegezien op de productie van de Parmigiano. In dat jaar werd namelijk het Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano opgericht, een instituut dat toeziet op de kwaliteit van de kaas. Het Consorzio verenigt ongeveer vijfhonderd kleine kaasboeren, die jaarlijks bijna drie miljoen kazen produceren. Al deze Parmezanen krijgen sinds 1996 het DOP-keurmerk...
Emilia-Romagna

Brisighella – een middeleeuws ezelstraatje, olijfolie en kiwiplantages

Afgelopen zomer bezocht Lieve van Insolita met haar gezin de regio Emilia-Romagna. Ze logeerden in Brisighella, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In deze blog laat ze ons meegenieten van dit pittoreske plaatsje. Lieve: ‘Als we het weggetje naar onze verblijfplaats Podere Ovello inslaan, wordt onze aandacht meteen getrokken door de Pieve del Thò. Dit romaanse bouwwerk is het oudste kerkje in de Lamone-vallei. Het is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw; een precieze datering is niet bekend. Het is tegenwoordig een geliefde trouwlocatie. Wanneer we onze weg vervolgen, zien we rijen vol met ons onbekende fruitbomen. Een nauwkeuriger blik leert dat het kiwibomen zijn. We hadden er geen idee van dat er in Italië kiwiplantages te vinden zijn, maar Wikipedia leert ons dat Italië de op één na grootste exporteur van deze vruchten is, net na Nieuw-Zeeland. De Lamone-vallei is erg vruchtbaar. Naast kiwiplantages vind je er ook boomgaarden vol...
Emilia-Romagna

Buonissimo Barco: gouden balsamico, de lekkerste ham & het trotse kasteel van Torrechiara

Ciao tutti-lezer Mariëlla bracht afgelopen twee jaar een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. Eerder deelde ze haar favoriete agriturismo al met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas. In dit artikel deelt ze nog veel meer mooie plekken en lekkere adresjes in Barco en omgeving. Buonissimo balsamico Mariëlla: ‘Barbara van Agriturismo Corte Bebbi heeft een rondleiding voor ons geregeld bij het balsamicobedrijf Acetaia Picci, In het naburige dorpje Cavriago. De eigenaar vertelt vol passie (en in goed Engels) over zijn product, leidt ons rond langs de diverse vaten én laat ons diverse balsamico’s proeven. Hij vertelt dat veel families bij de geboorte van een kind een vaatje kopen en dat na jaren rijpen bij het huwelijk van het kind cadeau doen. De kleine kostbare vaatjes zijn letterlijk goud waard en liggen hier dan ook achter slot en grendel. Voor een flesje échte balsamico met...
Emilia-Romagna

Buonissimo Barco: Agriturismo Corte Bebbi en schatkamers vol Parmezaanse kaas

Ciao tutti-lezer Mariëlla gaat sinds 2008 op vakantie naar Italië. Meteen die eerste keer is ze besmet geraakt met het Italiëvirus en is een ander vakantieland eigenlijk geen optie meer. Daarom volgt ze sinds 2015 ook Italiaanse les, om zo iets makkelijker met de lokale bevolking te kunnen communiceren. Mariëlla gaat altijd naar het Gardameer (met name voor de kinderen), maar het liefst reist ze naar de wat onbekendere stukjes van Italië. De afgelopen twee jaar bracht ze een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. In dit artikel deelt ze haar favoriete agriturismo met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas. Agriturismo Corte Bebbi Mariëlla: ‘Deze regio heet met recht ‘de buik van Italië’. Je kunt hier je hart op halen aan Parmezaanse kaas, balsamico en prosciutto crudo, maar ook aan de enorme gastvrijheid van de lekkerbekken die hier wonen. In Barco waren wij te gast bij Barbara...
Bologna

De grachten en het ‘geheime raampje’ van Bologna

Bologna heeft niet alleen kilometers lange portici, zuilengalerijen, maar ook een heel netwerk aan grachten. Ze zijn soms wel een beetje moeilijk te vinden, dus in deze blog vertellen we je precies waar je moet zijn om een glimp van de grachten op te vangen. Bologna – ‘het Amsterdam van Italië’ Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit was Bologna ‘het Amsterdam van Italië’. Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw werd er een complex systeem van grachten en kanalen in de stad aangelegd. De kanalen verbonden Bologna met de belangrijke rivieren de Po en de Savena, en fungeerden als energiebron voor de werkplaatsen en graanmolens in de stad, die het benodigde meel voor brood en pasta maalden. Bologna was destijds tevens de hoofdstad van de spinnerij, nog een andere reden waarom er watermolens nodig waren. De Bolognesi waren gespecialiseerd in het spinnen van zijde. Ze hadden zelfs een geheime molen die zo goed werkte dat ze hun concurrentie ver voor bleven. Dat was...
Emilia-Romagna

Op audiëntie bij Pavarotti

Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden. In zijn eerste blog vertelde hij over zijn bijzondere ontmoeting met de oudste vrouw ter wereld. Dit keer een ontmoeting die minstens zo bijzonder is: Pascal mag op audiëntie bij niemand minder dan Luciano Pavarotti, de beroemdste tenor aller tijden. portret van Pavarotti uit de serie Legends Pascal: ‘Ik heb het voor elkaar’, gil ik enthousiast door de kier van de badkamerdeur. ‘Cosa?’ Mijn vriend Nicola staat te douchen, hij begrijpt niet meteen wat ik bedoel. Ik storm de badkamer binnen, waar de warme damp mij om de oren slaat. ‘Als eerste cameraploeg ter wereld mogen we het huis van Pavarotti in!’ Twee maanden eerder...
Emilia-Romagna

Locanda Spadoni – logeren tussen de varkentjes in Emilia-Romagna

De stad Faenza (in de regio Emila-Romagna) staat bekend om het kleurrijke keramiek, maar ook om een bijzonder soort varken waarvan heerlijke hammen worden gemaakt: de Mora Romagnola. Van dit varkentje kon je een paar jaar geleden nog slechts vijftien exemplaren vinden, bij Mario Lazzari, een op leeftijd zijnde boer net even buiten Faenza. En dat terwijl er in 1949 nog 22.000 van deze varkentjes rondscharrelden in de provincie Romagna… Gelukkig wist men met de hulp van Mario en de vijftien overgebleven varkens een succesvolle reddingsactie op te zetten voor dit bijzondere ras. Inmiddels rollen er weer heel wat van deze varkens door de modder en mogen ze – na een lang leven buiten – geslacht worden. Je herkent de Mora Romagnola-varkens (die het Italiaanse Slow Food-keurmerk dragen) aan hun donkere huid (vandaar ook de naam ‘Mora’), hun ietwat gedrongen postuur, hun amandelvormige ogen en de vrij lange tanden (waardoor ze wel iets weg hebben van wilde zwijnen). Het vlees van...
Emilia-Romagna

Ontdek de mooiste plekken van Parma!

Wie Parma zegt, zegt Parmezaanse kaas en Parmaham. Uiteraard moet je tijdens een bezoek aan de stad proeven van deze delicatessen, maar ook Parma zelf verdient aandacht. Naast de culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Statige stad vol bezienswaardigheden Met name onder het bewind van de familie Farnese groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig is een groot deel van de sfeer – en van de culturele erfenis – bewaard gebleven, zodat je je op sommige hoekjes een paar eeuwen terug in de tijd waant. De grote blikvangers zijn de campanile, de klokkentoren van de Duomo, en de schitterende doopkapel die in een sprookjesboek niet zou misstaan. Je hoeft geen kind te zijn om te kunnen dromen over Rapunzel die haar lange blonde vlechten langs de galerijen naar beneden...