Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Ferrara"

Emilia-Romagna

Le Vie di Dante – treed in de voetsporen van Dante in Romagna

Tussen steden, borghi, kastelen en groene valleien zindert de herinnering aan de grootste dichter die Italië ooit gekend heeft: Dante Alighieri. In 2021 was het zevenhonderd jaar geleden dat Dante overleed – een perfecte aanleiding om in zijn voetsporen te treden in een stukje onbekend(er) Italië! Dante vond een toevluchtsoord tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. In de rust van Romagna vond hij inspiratie voor zijn beroemdste werk, waarin hij zijn hele ziel en zaligheid legde: de Divina Commedia. De plaatsen waar hij na zijn verbanning uit Florence verbleef, de plekken waarover hij schrijft en de mensen die hij in zijn Goddelijke Komedie opvoert vormen, samen met het landschap dat een prachtig decor voor het verhaal vormt, de beste manier om de voetsporen van Dante te kunnen traceren. Onder de noemer Le Vie di Dante zijn ze opgetekend, zodat je zelfs zevenhonderd jaar na Dantes dood met hem op reis kunt – van burchtdorp naar waterval, van abdij naar kasteel. Van Florence...
Bologna

Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Stad vol torens Een van de vier bijnamen van Bologna is la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger ook de toren die men liet bouwen. Toren als statussymbool Welvarende families gebruikten de torens om hun rijkdom te showen en andere families af te troeven. Dat aftroeven ging soms best ver. Als een toren hoger dreigde te worden dan die van de buren, kon het zo maar gebeuren dat de desbetreffende toren op mysterieuze wijze vlam vatte of instortte. Van de bijna tweehonderd...
Emilia-Romagna

Montese – een prachtig dorpje vlak bij de Monte Cimone

Janneke en Toon komen sinds een aantal jaren veel in Montese, een dorpje in de provincie Modena (regio Emilia-Romagna). Janneke mailde ons: ‘We zijn behoorlijk ingeburgerd in de lokale gemeenschap, met schattige dorpjes en natuurlijk lekker eten en drinken. Ik zou dit gebied graag wat meer onder de aandacht brengen.’ Aangezien we zelf nog niet in Montese zijn geweest, bieden we Janneke en Toon graag alle ruimte om deze ook voor ons onbekende plek met jullie te delen. Janneke en Toon: ‘We zouden het leuk vinden om eens bij Ca’ del Vent te komen kijken, want we hebben gehoord dat jullie het huis over hebben genomen van Eva, aldus onze nieuwe dorpsgenoten tijdens de lunch bij Valter. Het was weer heerlijk en vooral gezellig. Naast ons genoot een groep werkmannen van hun pranzo di lavoro. Ik nodigde iedereen uit voor mijn verjaardag, een week later. Het was maar goed dat we voor de zekerheid extra wijn en hapjes hadden ingeslagen, want op de afgesproken tijd kwamen een stuk of...
Bologna

De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – de stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad aan haar verse pasta, met name aan tagliatelle en tortellini, de ragù alla bolognese, de mortadella, de lasagne… In deze blog nemen we je mee op een food tour in Bologna, met buonissimi delicatessen die stuk voor stuk tot het culinaire erfgoed van Bologna behoren. La rossa – de rode stad Een tweede bijnaam is la rossa, de rode. Van deze bijnaam is de oorsprong niet helemaal duidelijk. Wordt Bologna als...
Emilia-Romagna

Dante – de vader van de Italiaanse taal

2021 was het jaar van Dante. Precies zevenhonderd jaar na zijn dood bracht Italië een groots eerbetoon aan il sommo poeta, de grote dichter, die ook na dit herdenkingsjaar nog op veel plekken in Italië tegen zult komen. In dit artikel delen we alle festiviteiten die voor dit Dantejaar gepland staan, van een schitterende virtuele tentoonstelling in de Galleria degli Uffizi (die je dus ook vanuit huis kunt bewonderen) tot een nieuw museum voor de Italiaanse taal, van speciale kunstwerken tot Dantes woord van de dag. We hebben zowel activiteiten in zijn geboortestad Florence als elders in Italië verzameld. Uiteraard zullen we dit overzicht aanvullen zodra nieuwe tentoonstellingen of evenementen bekend worden. De vader van de Italiaanse taal Wie was Dante? Waarom wordt zijn sterfdag na al die tijd nog zo uitgebreid gevierd? Waarom weerklinkt zijn naam nog dagelijks op Italiaanse scholen en kennen veel Italianen hele stukken van zijn belangrijkste werk uit hun hoofd? Dante Alighieri,...
Emilia-Romagna

10x doen en proeven in Modena

Precies tussen Bologna en Parma in ligt Modena, dat Cicero niet voor niets Mutina splendissima noemde, ‘schitterend Modena’. Schitterend is het nog altijd; een deel van het historisch centrum staat sinds 1997 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Modena is ook de stad van de wereldberoemde tenorzanger Luciano Pavarotti, van de grondlegger van het Ferrari-imperium Enzo Ferrari én van de wereldberoemde sterrenchef Massimo Bottura. Om nog maar te zwijgen over ‘het zwarte goud van Modena’, de aceto balsamico. We delen de tien leukste en lekkerste tips voor een bezoek aan Modena. Ontbijten met gnocco fritto Als je in Modena bent en wil ontbijten as the locals do, bestel dan een gnocco fritto. Dit is gefrituurd deeg, dat vroeger werd gebruikt als vervanging van brood, meestal in de vorm van een driehoek. Je eet de gnocco fritto met vleeswaren, kaas of jam, maar je kunt ‘m ook onbelegd in je cappuccino dippen (net als focaccia in Genua en omgeving). De beste plek voor een...
Emilia-Romagna

Wandelen over de Godenweg – de Via degli Dei tussen Bologna en Florence

Tussen Bologna en Florence slingert de Via degli Dei, de Godenweg – een geliefde wandelroute van net geen honderdtwintig kilometer met Romeinse roots. Je loopt dwars door de Apennijnen, door bijna vergeten bergdorpjes, omringd door de natuur, van goddelijke plek naar goddelijke plek. De Via degli Dei dankt zijn naam namelijk aan de talloze goden die je onderweg tegenkomt, zoals de Monte Adone (vernoemd naar de Griekse god Adonis) en de Monte Venere (vernoemd naar Venus, de godin van de schoonheid). Een wandeling over de Godenweg vergt een goede training en voorbereiding. Het is namelijk een vrij pittige route met redelijk wat hoogtemeters. Begin er dus niet onbezonnen aan, maar neem de tijd. Voor de totale route kun je het beste zeven dagen uittrekken, zodat je alle tijd hebt om de omgeving goed in je op te nemen, neer te strijken voor een lunch en aan het einde van de dag niet meteen je bed in rolt maar nog kunt genieten van een lekker bord pasta en een goed glas wijn. Met de...
Emilia-Romagna

Hotel Daniel & Casa LO’ – voor een groene vakantie aan de Adriatische kust

Op zoek naar een fijn hotel voor een vakantie aan de Adriatische kust? Hotel Daniel is een kleinschalig familiehotel. Dit groene driesterrenhotel ligt vlak bij het strand en het centrum van Igea Marina. Maar het is vooral de gastvrijheid van de familie Giorgetti, die je hier als familie ontvangt, die dit hotel tot een heerlijk vakantie-adresje maakt. Warm welkom De familie Giorgetti, die al sinds de jaren vijftig als hoteliers werkt, opent in 1968 hun eigen hotel aan de Adriatische kust: Hotel Daniel. Al snel ontvangen ze de eerste gasten en dankzij hun goede ervaringen stroomt het hotel elk jaar opnieuw vol. Gasten roemen daarbij vooral de gastvrijheid, de schone kamers en het heerlijke eten – zaken waarvoor je ook nu nog steeds voor Hotel Daniel kiest. Vraag een van de vaste gasten maar eens naar de lasagne die mamma Giovanni samen met nonna Munda klaarmaakte! Tegenwoordig is het hotel in handen van Lorena Giorgetti, die de familietraditie met alle liefde voortzet. Maar dan wel...
Emilia-Romagna

Parmigiano Reggiano – alles wat je wil weten over Parmezaanse kaas

Italianen weten wat lekker is. Tijdens een rondreis in Italië moet je naast de pittoreske plaatsen dan ook zeker wat culinaire adresjes bezoeken. In de heuvels rondom Parma mag je bijvoorbeeld de producenten van Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas, niet missen. De eerste productie van Parmezaanse kaas dateert waarschijnlijk al van rond 1200. Boccaccio noemt de kaas zelfs al in zijn Decamarone – geschreven in 1348 – waarin sprake is van ‘een berg van geraspte Parmezaanse kaas, vanwaar maccheroni en ravioli, gekookt in kapoenbouillon, naar beneden rollen’. Consorzio del Parmigiano Reggiano Pas sinds 1934 wordt er streng toegezien op de productie van de Parmigiano. In dat jaar werd namelijk het Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano opgericht, een instituut dat toeziet op de kwaliteit van de kaas. Het Consorzio verenigt ongeveer vijfhonderd kleine kaasboeren, die jaarlijks bijna drie miljoen kazen produceren. Al deze Parmezanen krijgen sinds 1996 het DOP-keurmerk...
Emilia-Romagna

Brisighella – een middeleeuws ezelstraatje, olijfolie en kiwiplantages

Afgelopen zomer bezocht Lieve van Insolita met haar gezin de regio Emilia-Romagna. Ze logeerden in Brisighella, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In deze blog laat ze ons meegenieten van dit pittoreske plaatsje. Lieve: ‘Als we het weggetje naar onze verblijfplaats Podere Ovello inslaan, wordt onze aandacht meteen getrokken door de Pieve del Thò. Dit romaanse bouwwerk is het oudste kerkje in de Lamone-vallei. Het is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw; een precieze datering is niet bekend. Het is tegenwoordig een geliefde trouwlocatie. Wanneer we onze weg vervolgen, zien we rijen vol met ons onbekende fruitbomen. Een nauwkeuriger blik leert dat het kiwibomen zijn. We hadden er geen idee van dat er in Italië kiwiplantages te vinden zijn, maar Wikipedia leert ons dat Italië de op één na grootste exporteur van deze vruchten is, net na Nieuw-Zeeland. De Lamone-vallei is erg vruchtbaar. Naast kiwiplantages vind je er ook boomgaarden vol...
Emilia-Romagna

Buonissimo Barco: gouden balsamico, de lekkerste ham & het trotse kasteel van Torrechiara

Ciao tutti-lezer Mariëlla bracht afgelopen twee jaar een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. Eerder deelde ze haar favoriete agriturismo al met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas. In dit artikel deelt ze nog veel meer mooie plekken en lekkere adresjes in Barco en omgeving. Buonissimo balsamico Mariëlla: ‘Barbara van Agriturismo Corte Bebbi heeft een rondleiding voor ons geregeld bij het balsamicobedrijf Acetaia Picci, In het naburige dorpje Cavriago. De eigenaar vertelt vol passie (en in goed Engels) over zijn product, leidt ons rond langs de diverse vaten én laat ons diverse balsamico’s proeven. Hij vertelt dat veel families bij de geboorte van een kind een vaatje kopen en dat na jaren rijpen bij het huwelijk van het kind cadeau doen. De kleine kostbare vaatjes zijn letterlijk goud waard en liggen hier dan ook achter slot en grendel. Voor een flesje échte balsamico met...
Emilia-Romagna

Buonissimo Barco: Agriturismo Corte Bebbi en schatkamers vol Parmezaanse kaas

Ciao tutti-lezer Mariëlla gaat sinds 2008 op vakantie naar Italië. Meteen die eerste keer is ze besmet geraakt met het Italiëvirus en is een ander vakantieland eigenlijk geen optie meer. Daarom volgt ze sinds 2015 ook Italiaanse les, om zo iets makkelijker met de lokale bevolking te kunnen communiceren. Mariëlla gaat altijd naar het Gardameer (met name voor de kinderen), maar het liefst reist ze naar de wat onbekendere stukjes van Italië. De afgelopen twee jaar bracht ze een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. In dit artikel deelt ze haar favoriete agriturismo met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas. Agriturismo Corte Bebbi Mariëlla: ‘Deze regio heet met recht ‘de buik van Italië’. Je kunt hier je hart op halen aan Parmezaanse kaas, balsamico en prosciutto crudo, maar ook aan de enorme gastvrijheid van de lekkerbekken die hier wonen. In Barco waren wij te gast bij Barbara...