Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Montese – een prachtig dorpje vlak bij de Monte Cimone

Janneke en Toon komen sinds een aantal jaren veel in Montese, een dorpje in de provincie Modena (regio Emilia-Romagna). Janneke mailde ons: ‘We zijn behoorlijk ingeburgerd in de lokale gemeenschap, met schattige dorpjes en natuurlijk lekker eten en drinken. Ik zou dit gebied graag wat meer onder de aandacht brengen.’

Aangezien we zelf nog niet in Montese zijn geweest, bieden we Janneke en Toon graag alle ruimte om deze ook voor ons onbekende plek met jullie te delen.

Janneke en Toon: ‘We zouden het leuk vinden om eens bij Ca’ del Vent te komen kijken, want we hebben gehoord dat jullie het huis over hebben genomen van Eva, aldus onze nieuwe dorpsgenoten tijdens de lunch bij Valter. Het was weer heerlijk en vooral gezellig. Naast ons genoot een groep werkmannen van hun pranzo di lavoro.

Ik nodigde iedereen uit voor mijn verjaardag, een week later. Het was maar goed dat we voor de zekerheid extra wijn en hapjes hadden ingeslagen, want op de afgesproken tijd kwamen een stuk of vijftien mannen het erf op lopen, mét een grote verjaardagstaart.

Stefano (zie de foto hieronder) had zijn vrouw Elena meegenomen en zij bleek samen met Fred Astaire niet meer van de dansvloer af te slaan. Hiermee is de jaarlijkse traditie geboren dat we de dag voor Ferragosto (15 augustus) een groot feest geven.

Iedereen neemt wat lekkers mee. Onze buren Fabio en Nicholas zorgen voor geroosterde porchetta en gefrituurde patate di Montese; Marco en Antonella flessen vol prosecco.

Dit was onze eerste kennismaking, alweer vijf jaar geleden, met het gehucht Montespecchio, dat deel uitmaakt van de gemeente Montese. Het mag duidelijk zijn dat we in een warm bad zijn beland.

De regio Emilia-Romagna is gelukkig nog niet zo ontdekt door toeristen. De meeste Nederlanders rijden er snel doorheen op weg naar Toscane. Wij vinden het fijn dat weinig mensen Engels spreken, waardoor we ons Italiaans goed kunnen oefenen.

Al onze buren hebben een geweldige moestuin en regelmatig krijgen we uien, courgettes, allerlei soorten sla en kruiden. Mijn lievelingstoetje is ricotta van de plaatselijke kaasboer met kastanjehoning van het honingvrouwtje. Brood en taart halen we bij de forno in San Martino en in de zomer lopen we naar pizzeria il Foletto (Via Lucarini – Località Montespecchio 30).

Als we zin hebben in lekkere wijn pakken we de auto naar Al Boschetto (Via Fondovalle 21, Pavullo nel Frignano). We lunchen ook heel graag bij onze buurman Fabio, altijd vers en met zelfgemaakte wijn en na afloop keuze uit allerlei zelfgestookte likeurtjes.

Montese bestaat uit meerdere gehuchten. Alle kerkjes zijn prachtig, maar die van Montespecchio is onze favoriet. Vanuit Maserno kun je prachtig wandelen, langs de waterval en verschillende kerkjes.

Onze Nederlandse vriendin Berbera is al vele jaren geleden verliefd geworden op een Italiaan en heeft zich hier helemaal gesetteld. Ze runnen het biologische bedrijf Fattoria La Fonte met geiten en kippen. Ze maken een heerlijke geitenkaas die Berbera onder meer op de markt in Bologna verkoopt.

Bologna is een uurtje rijden. Ook Modena is dichtbij. We gaan er graag heen voor de uitgebreide antiekmarkt op de laatste zaterdag en zondag van de maand, heerlijke restaurantjes en de geweldige taalschool Romanica. Elke maandag hebben we online les van Elena waardoor we ons Italiaans op orde houden.

Porretta Terme is ook een mooi stadje. Vanuit Montese is het een prachtig ritje met de auto, maar het is ook prima met de trein te bereiken, vanuit Florence, Pisa en Bologna.

Vaak vragen vrienden ons wat we nu de hele dag doen? Tegenwoordig werken we vaak gewoon door, dankzij de online opties, en verder zijn we lekker bezig de omgeving te verkennen, bij te kletsen met onze buren, na te denken over wat we zullen eten, te klussen in en rond het huis en in onze tuin aan het rommelen.

Een wandeling in de bergen is ook fijn. De Monte Cimone is vlakbij. In de winter kun je daar lekker skiën, maar ook in de rest van het jaar is het er heerlijk toeven.

De ondernemers en inwoners van Montese zouden graag weer toeristen willen zien, om hen te kunnen verwennen met al het moois dat de streek te bieden heeft. Als je graag van de sfeer wil komen proeven, kun je overnachten op de plaatselijke eco-camping Ecochiocciola, bij Locanda del Sole of op deze camping op de Monte Cimone.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de Facebookpagina Montese Ti Aspetta, waar de ondernemers van Montese zich hebben verenigd. Wij hopen dat we er deze zomer weer ons feest kunnen geven. Wat zou dat fijn zijn!’

foto’s: Francesca Vicenzi uit Maserno

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *