Umbrië Enoteca L’Alchimista – een fantastisch familierestaurant in Montefalco
Onlangs belandde er een tip in onze mailbox, waarin Ristorante L’Alchimista in Montefalco werd aangeraden. Daar moesten we volgens een van onze lezers sicuramente een keer gaan eten.
We reserveren een tafeltje en rijden vol verwachting richting Montefalco, ‘het balkon van Umbrië’, om ons een avond culinair in de watten te laten leggen.
Op weg naar het Piazza del Comune, waar Enoteca L’Alchimista te vinden is, passeren pittoreske doorkijkjes naar de middeleeuwse stadsmuren, uitnodigende wijnbarretjes en knusse restaurants. Eenmaal op het prachtige plein is het niet zo moeilijk om Enoteca L’Alchimista te ontwaren. Van de diverse aanwezige restaurantjes ziet het er het gezelligste uit en zitten er verreweg de meeste gasten. Een goed teken dus!
We worden vriendelijk verwelkomd door Clara, die vraagt of we binnen of buiten willen eten. Aangezien het nog heerlijk nazomerweer is, kiezen we voor buiten.
Zodra we zitten, komt eigenaresse Barbara naar ons toe. Na een hartelijke...
Umbrië 10x doen en proeven in Todi (Umbrië)
Een aantal jaren geleden werd Todi door een Amerikaans onderzoek aangeduid als de meest leefbare stad ter wereld. Die uitspraak heeft Todi nieuw leven ingeblazen, aldus de locals die we spreken. Het is een bruisende stad geworden, waar het inderdaad goed toeven is, zowel voor inwoners als voor bezoekers.
Todi heeft ons in meerdere opzichten verrast. De leukste tips voor deze stad delen we graag, van de mooiste uitkijkpunten tot een heerlijke wijnbar. Meteen bij aankomst in de stad spotten we de koepel van de Santa Maria della Consolazione aan de horizon. Dat wordt dan ook het startpunt van onze verkenning van Todi. Andiamo?!
Bewonder de koepel van de Santa Maria della Consolazione
Hét symbool van Todi is de koepel van de Santa Maria della Consolazione, een indrukwekkende kerk uit de renaissance die midden in het groen ligt. De kerk werd gebouwd in de zestiende eeuw, naar het schijnt naar een ontwerp van niemand minder dan Bramante (al is dat niet helemaal zeker, volgens de priester...
Umbrië De grootste kerstboom ter wereld staat in… Gubbio!
In Gubbio, een prachtig stadje in de regio Umbrië, staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter!
Deze schitterende kerstboom is elk jaar weer in al zijn glorie te aanschouwen. Van een echte boom is echter geen sprake, en van staan eigenlijk ook niet, want het gaat om lange kabels waar gekleurde lichtjes aanhangen, waardoor zodra het donker wordt de illusie wordt gecreëerd dat er een gigantische kerstboom staat.
Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt zo’n 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes branden.
Toch wordt de boom al sinds 1981 elk jaar weer opgetuigd, grotendeels door vrijwilligers. In 1991 kreeg deze letterlijk schitterende kerstboom van het Guinness Book of World Records het predicaat ‘de grootste kerstboom ter wereld’, iets wat de inwoners van het Umbrische...
Umbrië Birra Nursia – Benedictijner monniken brouwen bier in Norcia
We toosten deze zondagmiddag op la dolce vita met een glas door de Benedictijnen uit Norcia gebrouwen bier. Hoewel in veel kloosters, ook in Italië, al eeuwenlang bier wordt gebrouwen, is deze traditie hier in Norcia pas afgelopen augustus weer nieuw leven ingeblazen.
En met succes, want de drieduizend flesjes bier die voor de opening werden gebrouwen, waren in een paar dagen tijd uitverkocht of cadeau gedaan – aan onder anderen de paus.
Gelukkig is er inmiddels weer een nieuwe voorraad flesjes beschikbaar en kunnen ook normale stervelingen genieten van het door de Benedictijnen gebrouwen bier. Elke monnik heeft zijn eigen taak in het productieproces, maar de belangrijkste taken liggen in handen van vier kloosterlingen.
Broeder Francis Davoren, die oorspronkelijk afkomstig is uit Dallas, Texas, is als meesterbrouwer de hoofdverantwoordelijke. Hij wordt bijgestaan door broeder Massimiliano Silvati, uit La Spezia. Samen zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van het bier altijd...
Umbrië La Scarzuola – de bizarre tuin vol dromen van Tomaso Buzzi
Een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Umbrië is La Scarzuola, een bizarre tuin die is ontworpen door de Italiaanse architect Tomaso Buzzi (1900-1981). In de wonderlijke wereld van La Scarzuola vind je tempels en koepels, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes.
Altijd even voor zevenen
Als je hier naar binnen gaat, vergeet je de tijd – en dat is niet alleen te danken aan het feit dat de wijzers van de klok hier altijd even voor zeven uur aanwijzen. In een wereld als deze bestaat er geen tijd. Je kunt je niet anders dan onderdompelen in deze bizarre ervaring.
De stille stad uit Buzzi’s dromen
Buzzi kocht in 1956 het klooster van Monte Giove, dat in 1218 zou zijn gesticht door niemand minder dan de heilige Franciscus. Op het terrein van het klooster gaf hij vijfentwintig jaar lang vorm aan zijn fantasiewereld, aan een ‘città Buzziana’.
Buzzi bouwde en droomde vooral in stilte. La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar van zijn goede vrienden,...
Umbrië Calvi dell’Umbria – la porta felice van Umbrië
Calvi dell’Umbria is een heerlijk dorpje, op ruim vierhonderd meter boven de Tibervallei. Voor Heleen mag Calvi zeker in het rijtje komen te staan van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.
Heleen: ‘Het dorp heeft zijn middeleeuwse uiterlijk prachtig weten te behouden. Het ligt op slechts vier kilometer van Vista sull’oliveto, mijn thuis in Umbrië, en dus loop ik er regelmatig doorheen.
Calvi staat bekend als de porta felice dell’Umbria (‘de gelukkige poort tot Umbrië’). Het ligt in een oase van rust, op de grens tussen Lazio en Umbrië. De naam Calvi is waarschijnlijk afgeleid van een oud Romeins volk, de mensen van Calvia, die hun naam gaven aan het kasteel. Hun geschiedenis kunnen we deels herleiden dankzij de rijke archeologische vondsten; altaren, sarcofagen, inscripties, standbeelden en munten die her en der verspreid lagen.
Volgens anderen, gaat de oorsprong terug naar de tijd van de barbaarse invasies. Het kasteel werd gebouwd op een...
Umbrië Cantina Dionigi in Bevagna – heilige wijn en een godenmaal
Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna.
Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen eromheen.
Na aankomst bij Cantina Dionigi mogen we nog even verder genieten van het schitterende decor, want eigenaar en wijnmaker Roberto staat al te wachten om ons een rondleiding te geven door de wijnvelden.
Cantina Dionigi bestaat al sinds 1896 en is inmiddels vijf generaties verder. De paradepaardjes zijn de Montefalco Sagrantino en de...
Umbrië Italiaans leren in Perugia – grammatica, conversatie en naschoolse activiteiten
Annerike volgt een cursus Italiaans in Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Dankzij de vele internationale studenten van de Università degli Stranieri is Perugia een bruisende universiteitsstad.
Annerike koos echter voor een kleinschalige, persoonlijker taalschool. Via Italstudio ontdekte ze Comitato Linguistico Perugia, met meerdere activiteiten die je na de lessen kunt ondernemen, van een stadswandeling met aperitivo tot een pastaworkshop, van een seminar over Italiaanse gebaren tot het kijken van een Italiaanse film.
‘Benvenuta Annerike! Ben arrivata?’ Ik ben nauwelijks over de drempel gestapt als ik deze woorden hoor. Wat een warme, gastvrije ontvangst. Mijn lichte zenuwen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon.
Hoewel het nog geen negen uur is op deze maandagochtend, is het al een gezellige drukte op school. De studenten druppelen een voor een binnen en staan met een caffè in de hand met elkaar te praten op de gang, tot de docenten aankomen. De lessen...
Umbrië Wijn proeven bij Cantina Cenci in San Biagio della Valle
Annerike dompelt zich een week lang onder in la dolce vita in Umbrië en geniet volop van de wijnweek van taalschool Comitato Linguistico Perugia. Een bijzonder wijnhuis waar tijdens deze wijnweek uitvoerig wordt geproefd, is Cantina Cenci in San Biagio della Valle.
Annerike: ‘Onze privéchauffeur en ook de navigatie zijn de weg even kwijt als we richting Cantina Cenci rijden. Gelukkig zien we in de verte, aan het einde van een lange, onverharde weg, een paar oude wijnvaten die zich duidelijk aftekenen tegen de horizon. Wijnmaker en eigenaar Giovanni Cenci en zijn vrolijke truffelhond Mina staan ons al op te wachten.
Al vier generaties lang maakt de familie Cenci op deze plek biologische wijn. Giovanni’s overgrootouders begonnen met het bedrijf in de jaren dertig, maar de geschiedenis van het landgoed waarop Cantina Cenci is gevestigd, Podere Anticello, gaat verder terug in de tijd.
Een zekere Andrea Giole zou de landerijen in het gebied van San Biagio della Valle in 1389...
Umbrië Wijnweek in Perugia – een ware ontdekkingstocht langs de wijnen van Umbrië
Annerike volgt regelmatig een korte cursus Italiaans in Italië. Dankzij de tips van Ingrid van Italstudio reisde ze al naar Sanremo, aan de Italiaanse Bloemenrivièra, en naar Florence, voor de speciale cursus Italiaans in de stad.
Dit keer reist ze naar Perugia, voor een speciale wijnweek die wordt georganiseerd door taalschool Comitato Linguistico in Perugia: Italiaans leren én wijn proeven ineen. Als dat geen gouden combi is…
Annerike: ‘Twee keer per jaar, in mei en in september, organiseert Luca, docent bij Comitato Linguistico in Perugia, een speciale wijnweek, waarbij je je volop kunt onderdompelen in de wijnen van Umbrië. De week staat niet alleen in het teken van taallessen en wijnproeverijen; je proeft ook allerlei regionale delicatessen en gerechten uit de Umbrische keuken, met als schitterend decor het groene hart van Italië, vol schilderachtige dorpjes.
‘Pronti per il wine week?’ vraagt Luca, als we met zeven studenten klaarstaan voor de eerste trip van het...
Umbrië Daal af in de Pozzo di San Patrizio in Orvieto – via bordeeltrappen naar het vagevuur
In de prachtige roman De boekhandelaarster uit Orvieto brengt Mathilde een bezoek aan de waterput van Sint-Patricius, de Pozzo di San Patrizio in Orvieto:
‘Hoewel hij uit 1527 stamt, is de waterput echt heel futuristisch uitgerust, Hij heeft een spiraalvormige structuur met twee trappen die identiek is aan die van DNA, dat echter pas vier eeuwen daarna ontdekt zou worden. Clemens VII nam zijn toevlucht tot Orvieto nadat de landsknechten Rome bestormd hadden.
De paus was geobsedeerd door het idee dat hij verstoken zou zijn van watervoorzieningen, dus gaf hij architect Antonio da Sangallo de Jongere opdracht een waterput te ontwerpen die het fort van Albornoz kon bedienen en een goede watervoorziening garandeerde in geval van een invasie.’
Een put tot in het vagevuur
Dat herinnerde me aan een interessant verhaal over deze put dat we laatst op de website Italia Magia lazen en waarvan we jullie vanmiddag deelgenoot mogen maken:
‘Orvieto is een van de mooiste steden van Umbrië. De...
Umbrië Un bacio da Perugia – chocolade kusjes mét bijzondere spreuk
Een kus uit Perugia staat inmiddels wereldwijd symbool voor de liefde. Dit jaar worden er precies negentig jaar kussen van chocolade uitgewisseld op Valentijnsdag, verjaardagen, huwelijken, jubilea, vader- en moederdag – of gewoon tussendoor, om te zeggen dat je van iemand houdt.
Wie vakantie viert in Italië, komt de in zilverfolie verpakte kusjes overal tegen. De populaire chocolaatjes uit Perugia, bestaande uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot, vormen wellicht een van de bekendste Italiaanse producten in binnen- en buitenland, omgeven door een zweem van romantiek die door het moederbedrijf graag in stand wordt gehouden.
foto: Massimo Parisi
Wanneer zijn de eerste Baci di Perugia gemaakt?
De ontstaansgeschiedenis klinkt dan ook te mooi om waar te zijn. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het lumineuze idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. Een gouden idee.
Dat men echter een...