Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Orvieto"

Umbrië

Ga op reis met Cucina Francesca en geniet van kookworkshops in Umbrië

Staat een culinaire reis naar Italië op je bucketlist? Heb je je altijd al eens helemaal willen onderdompelen in lokale culinaire tradities en authentieke producten? Ga dan met Cucina Francesca mee naar Umbrië! Proef van de verrukkelijke smaken van Umbrië! Voor het voorjaar staat er een heerlijke reis op het programma. Zes dagen lang geniet je in een kleine groep (bestaande uit max. twaalf personen) van la dolce vita, met onder meer een bezoek aan de lokale markt, kookworkshops, excursies en etentjes. Cucina Francesca zorgt voor een volledig programma in het groene hart van Italië, waardoor je zelf alleen maar hoeft te genieten van de onmetelijke gastvrijheid van de locals én van alle lekkere streekproducten en gerechten die Umbrië te bieden heeft. Natuurlijk duik je ook regelmatig de keuken in om zelf aan de slag te gaan, maar denk niet dat je tijdens deze reis alleen pannen, potten en pollepels ziet. Er staan ook allerlei uitstapjes naar lokale producenten op het programma,...
Umbrië

Enoteca L’Alchimista – een fantastisch familierestaurant in Montefalco

Onlangs belandde er een tip in onze mailbox, waarin Ristorante L’Alchimista in Montefalco werd aangeraden. Daar moesten we volgens een van onze lezers sicuramente een keer gaan eten. We reserveren een tafeltje en rijden vol verwachting richting Montefalco, ‘het balkon van Umbrië’, om ons een avond culinair in de watten te laten leggen. Op weg naar het Piazza del Comune, waar Enoteca L’Alchimista te vinden is, passeren pittoreske doorkijkjes naar de middeleeuwse stadsmuren, uitnodigende wijnbarretjes en knusse restaurants. Eenmaal op het prachtige plein is het niet zo moeilijk om Enoteca L’Alchimista te ontwaren. Van de diverse aanwezige restaurantjes ziet het er het gezelligste uit en zitten er verreweg de meeste gasten. Een goed teken dus! We worden vriendelijk verwelkomd door Clara, die vraagt of we binnen of buiten willen eten. Aangezien het nog heerlijk nazomerweer is, kiezen we voor buiten. Zodra we zitten, komt eigenaresse Barbara naar ons toe. Na een hartelijke...
Umbrië

10x doen en proeven in Todi

Een aantal jaren geleden werd Todi door een Amerikaans onderzoek aangeduid als de meest leefbare stad ter wereld. Die uitspraak heeft Todi nieuw leven ingeblazen, aldus de locals die we spreken. Het is een bruisende stad geworden, waar het inderdaad goed toeven is, zowel voor inwoners als voor bezoekers. Todi heeft ons in meerdere opzichten verrast. De leukste tips voor deze stad delen we graag, van de mooiste uitkijkpunten tot een heerlijke wijnbar. Meteen bij aankomst in de stad spotten we de koepel van de Santa Maria della Consolazione aan de horizon. Dat wordt dan ook het startpunt van onze verkenning van Todi. Andiamo?! Bewonder de koepel van de Santa Maria della Consolazione Hét symbool van Todi is de koepel van de Santa Maria della Consolazione, een indrukwekkende kerk uit de renaissance die midden in het groen ligt. De kerk werd gebouwd in de zestiende eeuw, naar het schijnt naar een ontwerp van niemand minder dan Bramante (al is dat niet helemaal zeker, volgens de priester...
Umbrië

De grootste kerstboom ter wereld staat in… Gubbio!

In Gubbio, een prachtig stadje in de regio Umbrië, staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter! Deze schitterende kerstboom is elk jaar weer in al zijn glorie te aanschouwen. Van een echte boom is echter geen sprake, en van staan eigenlijk ook niet, want het gaat om lange kabels waar gekleurde lichtjes aanhangen, waardoor zodra het donker wordt de illusie wordt gecreëerd dat er een gigantische kerstboom staat. Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt zo’n 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes branden. Toch wordt de boom al sinds 1981 elk jaar weer opgetuigd, grotendeels door vrijwilligers. In 1991 kreeg deze letterlijk schitterende kerstboom van het Guinness Book of World Records het predicaat ‘de grootste kerstboom ter wereld’, iets wat de inwoners van het Umbrische...
Umbrië

Birra Nursia – Benedictijner monniken brouwen bier in Norcia

We toosten deze zondagmiddag op la dolce vita met een glas door de Benedictijnen uit Norcia gebrouwen bier. Hoewel in veel kloosters, ook in Italië, al eeuwenlang bier wordt gebrouwen, is deze traditie hier in Norcia pas afgelopen augustus weer nieuw leven ingeblazen. En met succes, want de drieduizend flesjes bier die voor de opening werden gebrouwen, waren in een paar dagen tijd uitverkocht of cadeau gedaan – aan onder anderen de paus. Gelukkig is er inmiddels weer een nieuwe voorraad flesjes beschikbaar en kunnen ook normale stervelingen genieten van het door de Benedictijnen gebrouwen bier. Elke monnik heeft zijn eigen taak in het productieproces, maar de belangrijkste taken liggen in handen van vier kloosterlingen. Broeder Francis Davoren, die oorspronkelijk afkomstig is uit Dallas, Texas, is als meesterbrouwer de hoofdverantwoordelijke. Hij wordt bijgestaan door broeder Massimiliano Silvati, uit La Spezia. Samen zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van het bier altijd...
Umbrië

La Scarzuola – de bizarre tuin vol dromen van Tomaso Buzzi

Een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Umbrië is La Scarzuola, een bizarre tuin die is ontworpen door de Italiaanse architect Tomaso Buzzi (1900-1981). In de wonderlijke wereld van La Scarzuola vind je tempels en koepels, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes. Altijd even voor zevenen Als je hier naar binnen gaat, vergeet je de tijd – en dat is niet alleen te danken aan het feit dat de wijzers van de klok hier altijd even voor zeven uur aanwijzen. In een wereld als deze bestaat er geen tijd. Je kunt je niet anders dan onderdompelen in deze bizarre ervaring. De stille stad uit Buzzi’s dromen Buzzi kocht in 1956 het klooster van Monte Giove, dat in 1218 zou zijn gesticht door niemand minder dan de heilige Franciscus. Op het terrein van het klooster gaf hij vijfentwintig jaar lang vorm aan zijn fantasiewereld, aan een ‘città Buzziana’. Buzzi bouwde en droomde vooral in stilte. La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar van zijn goede vrienden,...
Umbrië

Calvi dell’Umbria – la porta felice van Umbrië

Calvi dell’Umbria is een heerlijk dorpje, op ruim vierhonderd meter boven de Tibervallei. Voor Heleen mag Calvi zeker in het rijtje komen te staan van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Heleen: ‘Het dorp heeft zijn middeleeuwse uiterlijk prachtig weten te behouden. Het ligt op slechts vier kilometer van Vista sull’oliveto, mijn thuis in Umbrië, en dus loop ik er regelmatig doorheen. Calvi staat bekend als de porta felice dell’Umbria (‘de gelukkige poort tot Umbrië’). Het ligt in een oase van rust, op de grens tussen Lazio en Umbrië. De naam Calvi is waarschijnlijk afgeleid van een oud Romeins volk, de mensen van Calvia, die hun naam gaven aan het kasteel. Hun geschiedenis kunnen we deels herleiden dankzij de rijke archeologische vondsten; altaren, sarcofagen, inscripties, standbeelden en munten die her en der verspreid lagen. Volgens anderen, gaat de oorsprong terug naar de tijd van de barbaarse invasies. Het kasteel werd gebouwd op een...
Umbrië

Eurochocolate tovert Perugia even om tot een waar chocoladeparadijs

Van 24 maart tot en met 2 april 2023 dompel je je in Perugia even helemaal onder in chocolade. De stad staat deze dagen namelijk helemaal in het teken van Eurochocolate, een smakelijk chocoladefestival met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol. Er zijn talloze proeverijen en workshops met chocolade in de hoofdrol en er zullen ook beelden van chocolade worden gemaakt. Op de website van Eurochocolate vind je een overzicht van alle festiviteiten die georganiseerd worden. Echte chocoladeliefhebbers nemen natuurlijk ook een souvenir mee. Uiteraard is er genoeg chocolade om uit te kiezen, van bonbons tot repen, van simpel melk en puur tot gevuld met peper, likeur of nootjes. Wil je een blijvender aandenken aan het chocoladegebeuren, breng dan een bezoek aan de Chocostore, aan het Piazza IV Novembre. Hier kun je allerlei gadgets kopen die van chocolade lijken te zijn gemaakt. Slapen in stijl in het Chocohotel Echte chocoladeliefhebbers...
Umbrië

Verrukkelijke vakantietips voor Trevi (Umbrië)

Na een heerlijke tussenstop in Turijn, reizen Elke en Pepijn met baby Floris richting Umbrië. Elke doet verslag van hun reis, mét fijne tips voor wie ook met een baby of peuter op vakantie naar Umbrië gaat. Elke: ‘Als je met de auto van Turijn naar Umbrië rijdt, word je door het navigatiesysteem meestal via Genua geleid, omdat dit de kortste weg zou zijn. Maar omdat Floris heel erg bang was in de tunnels in Zwitserland, kregen we de tip om via Parma, Bologna en Florence te rijden. Het is ongeveer zeshonderd kilometer tot in Umbrië en voor ons dus te ver om met Floris in één dag te doen. Daarom hebben we nog een tussenstop ingelast in Toscane. Lago Trasimeno Het voordeel van het opdelen van de resterende reis, is dat je tijdens het tweede stuk een tussenstop kunt maken aan het Lago Trasimeno. Dit is het vierde grootste meer van Italië en ligt in Umbrië, tegen de grens met Toscane, tussen steden zoals Perugia, Siena en Arezzo. Het ligt heerlijk tussen de groene heuvels van...
Umbrië

Cantina Dionigi in Bevagna – heilige wijn en een godenmaal

Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna. Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen eromheen. Na aankomst bij Cantina Dionigi mogen we nog even verder genieten van het schitterende decor, want eigenaar en wijnmaker Roberto staat ons al op te wachten om ons een rondleiding te geven door de wijnvelden. Cantina Dionigi bestaat al sinds 1896 en is inmiddels vijf generaties verder. De paradepaardjes zijn de Montefalco Sagrantino...
Umbrië

Pastaworkshop in Perugia

Annerike volgt via Italstudio een taalcursus in Perugia. Na een ochtend hard studeren bij taalschool Comitato Linguistico is er ook tijd voor een ontspannende activiteit: een pastaworkshop! Annerike: ‘Na schooltijd organiseert de school meerdere activiteiten die je kunt ondernemen, van een stadswandeling met aperitivo tot het kijken van een Italiaanse film. Hoewel ik me deze week na schooltijd onderdompel in de wijnweek die de school twee keer per jaar organiseert, heb ik gelukkig ook nog tijd om na de lessen een pastaworkshop te volgen. Zodra de lessen zijn afgelopen, zet docent Livia alle ingrediënten en benodigdheden klaar voor de pastaworkshop. Deegrollers, messen, semola di grano duro (een meelsoort van tarwe die vaak voor pasta wordt gebruikt), bakjes met water… Ook staan op een kookplaat al twee grote pannen water klaar om de pasta in te koken. Maar eerst moeten we aan de slag… ‘Oggi facciamo cicatielli,’ zegt Livia, ‘una pasta tipica campana’. Deze pastasoort...
Umbrië

Italiaans leren in Perugia – grammatica, conversatie en naschoolse activiteiten

Annerike volgt een cursus Italiaans in Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Dankzij de vele internationale studenten van de Università degli Stranieri is Perugia een bruisende universiteitsstad. Annerike koos echter voor een kleinschalige, persoonlijker taalschool. Via Italstudio ontdekte ze Comitato Linguistico Perugia, met meerdere activiteiten die je na de lessen kunt ondernemen, van een stadswandeling met aperitivo tot een pastaworkshop, van een seminar over Italiaanse gebaren tot het kijken van een Italiaanse film. ‘Benvenuta Annerike! Ben arrivata?’ Ik ben nauwelijks over de drempel gestapt als ik deze woorden hoor. Wat een warme, gastvrije ontvangst. Mijn lichte zenuwen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Hoewel het nog geen negen uur is op deze maandagochtend, is het al een gezellige drukte op school. De studenten druppelen een voor een binnen en staan met een caffè in de hand met elkaar te praten op de gang, tot de docenten aankomen. De lessen...