Campanië Conosci Procida – een muzikaal eerbetoon aan het eiland
Het eiland Procida is in 2022 Culturele Hoofdstad van Italië, zoals we in deze blog al met jullie deelden. Ondanks dit grote nieuws is het kleine eiland buiten Italië nog maar nauwelijks bekend.
Muzikanten Marco Gambardella en Giacomo di Benedetto willen daar graag verandering in brengen. Samen met een aantal anderen werken ze aan een lied dat de schoonheid van het eiland laat weerklinken en aan een bijpassende videoclip.
Dankzij een van onze lezers maakten we kennis met Giacomo, die tijdens een van de telefoongesprekken vertelt waarom Procida zo’n bijzonder plekje in zijn hart heeft. ‘Procida è una perla che brilla per la sua bellezza sia naturale che per la storia e la cultura che racchiude. Il suo paesaggio e il suo mare sono semplicemente unici e l’ atmosfera che si vive sull’isola fa stare bene dal primo momento in cui uno scende dall’aliscafo.’
Procida is een parel die schittert vanwege de schoonheid van de natuur én vanwege de geschiedenis en cultuur die het...
Campanië Ontdek de beste tips voor een dagje Sorrento
Het nummer Torna a Surriento zal velen bekend in de oren klinken. Of het nu gaat om de uitvoering van Pavarotti of de romantische versie van Elvis Presley, je zult het ongetwijfeld ooit eens gehoord hebben.
In dit wereldberoemde liedje is de hoofdrol weggelegd voor de Zuid-Italiaanse stad Sorrento, een stad gelegen op het Penisola Sorrentina, het Sorrentijnse schiereiland. Liefdevol wordt hierin omschreven hoe prachtig Sorrento is en welke schatten het stadje te bieden heeft.
Legende van de Sirenen
De eeuwenoude mythe van de sirenes is onlosmakelijk verbonden met Sorrento. Dit is toe te schrijven aan de Griekse dichter Homerus, die ruim drieduizend jaar geleden al wist hoe schitterend deze omgeving was.
Hij prees de schoonheid van het schiereiland en maakte deze omgeving tot het toneel voor de ontmoeting tussen Odysseus en de Sirenen. Volgens de legende wisten deze halfgodinnen duizenden scheepslieden met hun melodieuze stemmen te verleiden.
Betoverd door het hemelse gezang lieten...
Campanië Een unieke triomfwagen & prachtig gerestaureerde fresco’s in Pompeï
Na de onthulling van het prachtig beschilderd thermopolium, een soort snackbar waar je versnaperingen en drankjes kon krijgen (en waarover je via deze link meer leest), werd er in Pompeï opnieuw een bijzondere vondst gedaan: een triomfwagen die nog bijna helemaal intact is. De wagen werd gevonden bij de Villa Civita Giuliana.
Het gaat om een grote ceremoniële triomfwagen met vier wielen, met ijzeren onderdelen, prachtige decoraties van brons en tin, gemineraliseerde houten resten en afdrukken van organische stoffen van onder andere touwen en resten van plantendecoraties.
De strijdwagen werd gevonden in het portaal voor de stal, waar in 2018 de resten van een drietal paarden tevoorschijn waren gekomen, waaronder een opgetuigd paard.
Op de website van het Parco Archeologico di Pompei wordt de ontdekking als ‘uitzonderlijk’ omschreven, omdat de vondst een nieuw element toevoegt aan de geschiedenis van de woning, aan het verhaal van de mensen die in de villa woonden. Het gaat om...
Amalfikust Villa Cimbrone in Ravello – wandel door de schitterende tuin naar het Terras der Oneindigheid
We hebben inmiddels heel wat mooie tuinen in Italië bezocht. Mede vanwege de spectaculaire ligging, hoog boven de Amalfikust, hebben de tuinen van Villa Cimbrone en Villa Rufolo in Ravello een buitengewoon bijzonder plekje in ons hart.
In dit artikel namen we je al mee naar Villa Rufolo; in deze blog wandelen we door de tuinen van Villa Cimbrone naar het Terrazza dell’Infinito, het Terras der Oneindigheid, waar een eindeloos uitzicht over zee wacht.
Op een rots boven zee
Villa Cimbrone is, zoals we het nu kunnen bewonderen, nog geen honderdtwintig jaar oud, maar de eerste villa op deze plek werd al in de elfde eeuw gebouwd, in opdracht van de familie Acconciajoco. Het landgoed stond in die tijd bekend als cimbronium, als verwijzing naar de rotsformatie waarop het zich bevond.
Ook na de Acconciajoco’s bleef deze plek in trek, vanwege de vruchtbare grond en de strategische positie. Het landgoed werd in de loop der eeuwen bewoond door verschillende rijke families, maar aan het eind...
Campanië Een wandeling naar Punta Campanella
De Amalfikust en het Sorrentijnse schiereiland staan bekend om de mooie landschappen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je er talloze adembenemende wandelingen kunt maken, door ongekend natuurschoon.
De routes belonen je met prachtige vergezichten over de zee, het land en de eilanden in de baai van Napels. Iris & Joël van Ontdek Napels trokken de wandelschoenen aan voor een wandeling naar Punta Campanella.
Punta Campanella
Joël: ‘Punta Campanella is het uiterste puntje van het Sorrentijnse schiereiland. Op dit schiereiland vlak bij Massa Lubrense vind je wandelpaden die soms al eeuwen geleden zijn aangelegd. In de loop der tijd werden sommige van deze paden gebruikt als opritten van huizen, zijn ze zo goed als vergaan of zijn ze juist nog identiek aan het oorspronkelijke wandelpad.
We lopen over de Via Minervia, een pad dat nog gedeeltelijk geplaveid is met Romeinse stenen. Wandelend door het gebied komen we schilderachtige uitzichten tegen en wandelen we langs...
Amalfikust Het kleurrijke ezeltje van Vietri sul Mare (Amalfikust)
Hét symbool van Vietri sul Mare, een van de plaatsjes aan de beroemde Amalfikust, is het kleurrijke ezeltje op het Piazza Matteotti.
Dit keramieken ezeltje is een creatie van de Duitse kunstenaar Richard Dölker, die de ezel in de jaren twintig van de vorige eeuw vorm gaf. Locals noemen het liefkozend il ciucciariello, het ezeltje.
in september 2020 wachtten de oren van de ezel op een kleine restauratie
Overigens vind je in Dragonea, een frazione (deelgemeente) van Vietri sul Mare, nóg zo’n keramieken ezel:
foto: Salerno Travel
Eerbetoon aan de muilezel
Het is een prachtig eerbetoon aan een unieke traditie. Zonder ezels zou de Amalfikust er namelijk heel anders uitzien. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe de dorpjes aan de Amalfikust, tegen of op de rotsen gebouwd, vroeger werden bevoorraad?
Nu zijn er natuurlijk auto’s en scooters – en voor in de smalle straatjes ook Apes (de bekende driewielers) – maar vroeger ging alle transport te voet of per muilezel. Een ezel...
Amalfikust Napels en de Amalifkust per Vespa – ontdek de schatten van Campanië met vleugels onder je voeten
Ma quanto è bello andare in giro con le ali sotto ai piedi, oftewel ‘Hoe mooi is het om rond te gaan met vleugels onder je voeten’. In het nummer 50 special van Lùnapop wordt bezongen hoe geweldig het is om op een Vespa door de heuvels te zoeven.
De Vespa is veruit het meest geliefde vervoersmiddel van de Italianen. Ook in Napels en omgeving zie je ze voorbij vliegen. Zowel in de stad als aan de schilderachtige Amalfikust wordt het straatbeeld gedomineerd door deze iconische scooters.
Hun aanwezigheid zorgt er niet alleen voor dat je prachtige plaatjes kunt schieten. In de drukte van de stad en in de smalle bochten op de Strada Statale 163 Amalfitana blijkt de Vespa een zeer praktisch vervoersmiddel te zijn waarmee je behendig door het verkeer kunt manoeuvreren.
Wanneer je tijdens een reis richting Napels en de Amalfikust zo veel mogelijk van de omgeving wil zien, doe dat dan net als de locals dat doen en stap op een Vespa om met vleugels onder je voeten de schatten van dit...
Campanië Nieuwe aanwinst in Pompeï: een prachtig beschilderd thermopolium voor street food
Nadat vorig jaar drie schitterend gerestaureerde villa’s in Pompeï hun deuren openden voor publiek (in deze blog lees je daar meer over), werden in december de laatste resten van een thermopolium blootgelegd, een soort snackbar waar je versnaperingen en drankjes kon krijgen. Sinds donderdag 12 augustus 2021 is dit thermopolium ook voor de bezoekers van Pompeï te zien.
De marmeren toonbank met potten van aardewerk is prachtig bewaard gebleven, waarbij er in de potten voedselresten zijn aangetroffen: overblijfselen van onder meer slakken, vissen, geiten, schapen en gevogelte. Verderop liggen botten van dieren en slachtoffers van de vulkaanuitbarsting die heel Pompeï van de kaart veegde.
Hoewel er in Pompeï tientallen van dit soort afhaalrestaurants gevonden zijn, is deze opgraving uniek. Het is namelijk voor het eerst dat er zulke prachtige toonbankschilderingen zijn teruggevonden. Deze kleurrijke fresco’s met afbeeldingen van onder meer een haan, een hond, een stel eenden...
Campanië Napolitaanse tradities rondom Oud & Nieuw – vallende wasmachines, rode lingerie, een bord vol linzen & proseccovingers
Kijken jullie ook uit naar het nieuwe jaar? Elk land houdt vast aan bepaalde Oudejaarstradities en is dat in Italië niet anders.
Saskia en Felicia van Salerno Travel lichten een aantal tradities uit die met Oud en Nieuw centraal staan in met name Napels en andere plaatsen in de regio Campanië. Sommige gebruiken zullen wellicht ook in andere regio’s van het land bekend zijn, sommige zijn typisch Zuid-Italiaans.
Felicia: ‘Napolitanen zijn erg bijgelovig. Ze houden er in het dagelijks leven talloze typische gewoontes op na. Rond Oud en Nieuw is dit nog net wat sterker dan anders. Er is een heel arsenaal aan bijgelovige handelingen die ervoor moeten zorgen dat het nieuwe jaar voorspoed, geluk en vooral veel geld zal brengen.
Aangezien we allemaal vast wel wat voorspoed kunnen gebruiken voor het komende jaar, zet ik een aantal bijzondere gewoontes op een rijtje waarmee je voor een goede start van het nieuwe jaar kunt zorgen!
Scherven brengen geluk
Scherven brengen geluk en helemaal...
Campanië Kerststallen in kersenpitten en mosselschelpen – Museo Divino (Napels)
Naast de kleurrijke kerststalfiguren die op verschillende plekken in Napels opduiken, heeft de stad ook een unieke verzameling mini-kerststalletjes – in het Museo Divino.
Het is een klein maar fijn museum met vijfenzeventig minuscule kunstwerkjes, waaronder drieëndertig kerststalletjes in miniatuur, vervaardigd in mosselschelpen, lege pistachenootjes, zaden, (kersen)pitten en eierschaal. Dat maakt meteen duidelijk dat de kerststalletjes echt in minuscuul formaat zijn vervaardigd.
De grootste figuurtjes zijn vijf millimeter hoog, de kleinste, een pasgeboren Jezus, is gemaakt van een hennepzaadje. Je krijgt een loep om al dit moois te kunnen bekijken, maar zelfs met zo’n vergrootglas blijft het nauwelijks te geloven dat ze door mensenhanden zijn gemaakt.
Het waren de handen van Antonio Maria Esposito (1917-2006) die de kerststalletjes met eindeloos geduld hebben gevormd. Antonio werd geboren in Castellammare di Stabia, ten zuiden van Napels.
Zijn allereerste kerststal maakte hij...
Campanië Een kerstboom vol keramiek van Sol’Art Ceramiche
Voor wie geen genoeg kan krijgen van de beeldschone Amalfikust en de sferen van dit gebied ook tijdens de donkere wintermaanden in huis wil halen, deelt Felicia van Salerno Travel een tip waar je heel vrolijk van zult worden. Voor deze tip neemt ze je mee naar Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek.
Werkplaatsen vol keramiek
Felicia: ‘Dit kleine stadje aan het begin van de Amalfikust (gezien vanaf Salerno) is gevuld met werkplaatsen waar dagelijks vele voorwerpen in keramiek worden gebakken en met de hand beschilderd.
Ook de straten van Vietri zijn gevuld met deze kunstvorm. Tijdens een wandeling kijk je je ogen uit. Het ontbreekt er natuurlijk ook niet aan winkeltjes waar je de vele creaties aan kunt schaffen. Van een klein souvenir voor thuis dat gemakkelijk in de koffer past tot enorme eettafels en gigantische vazen, je vindt het hier allemaal.
Sol’Art Ceramiche
In een van de straten van Vietri vind je Sol’Art, een van mijn...
Amalfikust Il Sentiero degli Dei – het pad van de goden aan de Amalfikust
Als je van wandelen houdt, dan moet je echt een keer Il Sentiero degli Dei lopen, ‘het pad van de goden’. Het is een van de populairste wandelroutes aan de Amalfikust. Die aantrekkingskracht is meer dan begrijpelijk als je de uitzichten onderweg ziet. Het pad dankt zijn naam niet voor niets aan een hogere macht; je voelt je hier echt on top of the world.
Het soms duizelingwekkende wandelpad begint op Piazza Paolo Capasso in Bomerano en leidt je via Nocelle naar Positano, langs tere wijnranken, flinke afgronden, spookachtige grotten, spectaculaire uitzichten, kruidenbloesem, vijgenbomen en bramenstruiken. Op een hoogte van vijfhonderdvijftig meter waan je je halverwege de hemel en de zee, bijna gelijk aan de goden naar wie dit pad is vernoemd.
Il Sentiero degli Dei slingert over een afstand van ongeveer negen kilometer. De route is goed bewegwijzerd. Een aantal stukken is zeer goed begaanbaar, op sommige stukken moet je wat meer klimmen om het pad te kunnen blijven volgen. Met...