Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sciglio – de perfecte plek voor een vintage souvenir uit Salerno

Wanneer je door de sfeervolle straten van Salerno dwaalt, krijg je regelmatig de indruk even terug in de tijd te gaan. Met historische palazzi, eeuwenoude fresco’s en een middeleeuws kasteel dat over de stad uitkijkt, zijn sporen van de geschiedenis overal aanwezig.

In een kleine maar sfeervolle ruimte aan de Via Duomo nemen Mariella en Simone je ook mee naar een andere tijd, al doen ze dat op een nét iets andere manier dan de rest van de omgeving dat doet, zoals Felicia van Salerno Travel je in deze blog laat zien.

Felicia: ‘Wanneer je voet over de drempel van Sciglio zet, stap je de wereld van vintage binnen, in een ruimte die is ingericht met zorgvuldig geselecteerde items. Van het kleinste voorwerp tot de kledingstukken die direct in het oog springen, alles is met liefde en toewijding uitgezocht of zelf ontworpen.

Deze bedachtzaamheid zorgt ervoor dat niets uit de toon valt en alles perfect bij elkaar lijkt te passen. De ruimte ademt een aangename sfeer en daar draagt de vriendelijkheid waarmee je door Simone, Mariella en hond Nina wordt verwelkomd zeker aan bij.

Je treft enkel items aan waar zij zelf ook enthousiast van worden. De collectie wisselt geregeld, waardoor je bij elk bezoek wel op een nieuw te gek artikel voor in je koffer stuit.

Een eerbetoon aan nonna Melina
De opening van deze zaak in het historisch centrum van Salerno kwam voor Mariella en Simone niet uit de lucht vallen. Rond 2009 storten Simone en vriend Paolo zich op een gezamenlijke passie, namelijk het verzamelen van retro voetbalshirts en trainingsjacks van verschillende merken.

Ze struinen hiervoor markten en vintage winkels af en weten zo mooie spullen op de kop te tikken. Later dat jaar besluiten ze een eBay-profiel aan te maken om de verzamelde artikelen te veilen. Er wordt goed nagedacht over de wijze waarop de items gepresenteerd moeten worden.

Vrienden fungeren als model, er wordt grondig bestudeerd wat de juiste tijdstippen zijn om artikelen online te plaatsen en er wordt een logo ontworpen zodat voor bieders duidelijk is door wie de kledingstukken worden aangeboden.

Het was Simone die met de naam Sciglio op de proppen kwam. Hiermee verwijst hij indirect naar Salvitelle, een klein dorp op de grens met Basilicata. Het is de plek waar hij opgroeide en waar zijn grootmoeder Melina veelvuldig het woord sciglio in de mond nam.

Dit woord uit het dialect wordt gebruikt om aan te geven dat iets slordig of niet representatief is. Ook de kam in het logo is een verwijzing naar nonna Melina, die altijd een kam op zak had.

Kamvormige oorbellen en een overslaande vonk
De online business begint te lopen en het gezelschap probeert te bedenken hoe ze dit naar een hoger niveau kunnen tillen. Dat is het moment waarop designer en illustratrice Mariella in beeld verschijnt.

Mariella wordt ingeschakeld om op maat gemaakte producten voor Sciglio te ontwerpen en al snel presenteert zij de kamvormige oorbellen met originele stripafbeeldingen uit de jaren tachtig.

Medeontwerpster Raffaella creëert handgemaakte sleutelhangers met vintage stoffen en patronen. Dit is het begin van een nieuw en serieuzer hoofdstuk van het merk Sciglio.

Mariella wordt officieel bij het project betrokken en met haar input geeft zij een professionelere draai aan de advertenties, foto’s en het grafisch ontwerp. Nu zij zo nauw betrokken is, brengt ze steeds meer tijd met Simone door. De vonk slaat over en Simone en Mariella werken als verliefd koppel verder aan hun gezamenlijke droom.

De verzameling vintage kleding wordt ondertussen steeds groter, waarbij ook de kwaliteit en originaliteit van de items toeneemt. Al snel wordt de collectie uitgebreid met gezeefdrukte shoppers en wordt er steeds meer leven geblazen in het merk Sciglio.

De producten die ze maken beginnen de aandacht te trekken van steeds meer vrienden en kennissen en uiteindelijk ook van vintageliefhebbers buiten de eigen vriendenkring.

Retro posters van de Amalfikust
Vijf jaar geleden openden Simone en Mariella de deuren van hun winkel aan de Via Duomo, waar je heerlijk rond kunt snuffelen. Je vindt hier tal van originele items, die bovendien een unieke herinnering aan je vakantie vormen.

Denk aan tassen, T-shirts en truien met originele, zelf ontworpen afdrukken die verwijzen naar verschillende plekken in de regio Campanië of prachtige sieraden van keramiek van lokale kunstenaars.

Naast de vintage kledingstukken kun je ook een schitterende retro poster scoren van Salerno, Amalfi, Cetara of een van de andere plaatsen aan de Amalfikust (online bestellen en versturen naar Nederland of België kan ook). Leuk om aan een liefhebber cadeau te doen maar misschien nóg leuker om zo’n vrolijk gekleurde poster thuis bij jou aan de muur te hebben hangen!

Wanneer je door de Via Duomo wandelt, stop dan zeker even bij nummer 46 om een reis te maken in de vintage wereld van Sciglio – en doe ze mijn hartelijke groeten!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *