Nieuws uit Italië Oproep: wat is voor jou typisch Italiaans?
Ciao tutti, we hebben jullie hulp nodig! We zijn namelijk bezig met een van de volgende Ciao tutti Specials, waarin we typisch Italiaanse dingen willen bundelen.
Van de door ons zo geliefde Ape tot de wereldberoemde hazelnootpasta, van gekke gewoontes tot bijgeloof, van dramatische handgebaren tot altijd en overal te laat komen, van Maria-altaartjes tot niet-met-nat-haar-naar-buiten-want-anders-vat-je-kou, van was die vrolijk op straat hangt te wapperen tot…
We kunnen uiteraard zelf al wel een hele lijst samenstellen, maar we zijn zo benieuwd wat voor jóú nu typisch Italië is. Laat het ons weten via een reactie onder aan dit bericht (daarvoor moet je helemaal naar beneden scrollen) en wie weet zie je dan jouw verhaal straks terug in onze special. Mét uiteraard een passende beloning die typisch Italiaans is!
Grazie mille, namens ons allemaal, we zijn benieuwd!!
Calabrië Proef van de sfeer tijdens het Festa del Peperoncino in Diamante
Diamante – een prachtige stad in de regio Calabrië, in het zuiden van Italië – staat vooral bekend om een pittig rood pepertje, de peperoncino.
Marlou bezocht Diamante drie jaar geleden voor het eerst – op zoek naar de beroemde muurschilderingen die het centrum kleur geven – en het was liefde op het eerste gezicht.
Marlou: ‘Ik was meteen verliefd op Diamante. Misschien omdat er best wel wat overeenkomsten zijn met mijn geliefde Vieste, in Puglia. Beide stadjes hebben een eeuwenoud centro storico dat voor een gedeelte op een rots aan zee ligt en de kruip-door-sluip-doorsteegjes en -straatjes waar ik zo van hou ademen dezelfde sfeer.
Accademia Italiana del Peperoncino
Tijdens een van mijn wandelingen ontdekte ik de Accademia Italiana del Peperoncino, die net buiten Diamante ligt, in het Parco Enzo La Valva.
Mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt. Ik zocht contact met presidente, voorzitter, Enzo Monaco om meer te weten te komen. Enzo is een Calabrees en net als bijna alle...
Proef het beste van Italië Parma’s trots: Prosciutto di Parma – ham met een kroontje
Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken.
Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze reis naar Parma de kroon.
Waar de varkentjes worden vetgemest voor het maken van de beroemde Prosciutto di Parma, werden wij vetgemest mét diezelfde Parmaham. Mamma mia, we willen niet eens proberen uit te rekenen hoeveel ham we in een week tijd hebben gegeten…
Aangezien we nog erg moeten bijkomen van al die ham, delen we vandaag geen recept met ham, maar nemen we een...
Nieuws uit Italië Een bosje mimosa voor la Festa della Donna
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die hier vaak vrij ongemerkt voorbij gaat en lang niet zo veel kleur brengt als in Italië. Ten eerste krijgt een Italiaanse vrouw vandaag een bosje mimosa.
Mimosa – kwetsbaar maar krachtig
Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op.
Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners of vriendjes. Ze geven deze vrolijke gele bloemetjes ook aan al hun vriendinnen, buurvrouwen en zelfs collega’s.
La Festa della Donna
Vandaag wordt in Italië niet alleen aangeduid als internationale vrouwendag, zoals in de rest van de wereld, maar ook als La Festa della Donna, het feest van de vrouw. Hoewel 8 maart ook in Italië nog steeds de dag bij uitstek is om aandacht te vragen voor de problemen die veel vrouwen ervaren,...
Italiaanse taal 5x Little Italy over de hele wereld – van New York tot Melbourne
Met Little Italy wordt een migrantenbuurt, wijk of stadsdeel in een plaats met veel Italiaanse inwoners aangeduid. In deze gebieden komt de Italiaanse cultuur nadrukkelijk naar voren in het straatbeeld, bijvoorbeeld door middel van restaurants, winkels, kunst en het gebruik van de Italiaanse taal. In dit artikel nemen we je mee naar vijf van dit soort Italiaanse wijken over de hele wereld.
Little Italy in New York (Verenigde Staten)
Het bekendste Little Italy is dat van New York. De eerste Italianen kwamen op zoek naar werk, zoals je in deze blog kunt lezen. Dat vonden ze in verschillende hoeken. Zo beschilderde de Italiaan Constantino Brumidi de muren van het Capitool met schitterende fresco’s. Lorenzo da Ponte opende in 1883 het Italian Opera House in New York, als eerste operatheater op Amerikaanse bodem.
Een groot deel van de Italianen, met name veel immigranten uit Napels en Sicilië, openen een pizzeria, delicatessenzaak of restaurant. Nog altijd vind je in Little Italy – en...
Proef het beste van Italië Laat je pasta dansen & nog vijf tips voor het koken van pasta
Na de eerste gastblog van Alessio van Pastaficio (die je hier kunt teruglezen) werden we overstelpt door vragen over hoe je pasta moet koken. Moet er nu wel of geen olijfolie bij? En wanneer doe je het zout in het water?
Alessio ging met alle kookvragen aan de slag en geeft in deze blog zes tips waarmee je je pasta precies kookt zoals de Italiaanse mamma’s dat doen.
Alessio: ‘Pasta koken, het lijkt een koud kunstje. Maar zelfs bij zo’n simpel proces als het koken van pasta kan er nog wel veel mis gaan. De pasta is te gaar of nog te hard, heeft weinig smaak of plakt aan elkaar.
Na heel wat jaren actief te zijn in de pastawereld en ontelbaar veel porties pasta gekookt te hebben, kan ik je een aantal handige tips meegeven, die ik vaak weer van Italiaanse mamma’s en nonna’s kreeg bij wie ik de kunst van het pasta koken afkeek. Met deze tips kook je voortaan je favoriete pasta net zoals ze het in Italië doen!
tip 1 – laat je pasta dansen in een grote pan
Kook je pasta in een...
Proef het beste van Italië Pasta Pura – pure Italiaanse passie voor pasta in Zuid-Limburg
Paul Janssen ging op bezoek bij deze pastafabriek, Pasta Pura in het Limburgse Beek. Eigenaar en oud-docent koken Ruud Souren vertelt over het ontstaan van Pasta Pura.
Het begin van Pasta Pura
Ruud: ‘Circa vijf jaar geleden kwamen we met vier kookvrienden op het ingenieuze idee om een nieuw restaurantconcept in de markt te zetten. Voor de geheimen van een goede pasta togen we naar de kleine gehuchtjes in Toscane, om daar meerdere keren van de mamma’s van Tutti a Tavola persoonlijk te leren hoe verse pasta gemaakt werd. Zij zijn tenslotte de kookkunstenaars die de kunst van het weglaten als geen ander verstaan.
Per toeval stuitten we op een uniek, sensationeel smakend pastarecept waarvan we dachten het zelfs nog te kunnen verbeteren. De Italianen gebruikten bloem van de doppio zero-variant maar wij hadden daarvoor in de plaats een ander ijzer in het vuur, onze eigen tarwesoort, de Kollenberger spelt.’
Met één kleine pastamachine keerde Ruud terug naar Nederland en daar liep...
Calabrië Catanzaro en de Costa degli Aranci – een prachtig stukje Calabrië
Calabrië (Calabria in het Italiaans) is misschien wel de meest ongerepte regio van heel Italië. Het ligt in de punt van de laars, bijna geheel omringd door twee zeeën.
Het landschap, met op veel plaatsen machtige rotsen die uit de zee omhoog rijzen, is bijzonder indrukwekkend. De stranden zijn er adembenemend mooi – met helderwit zand en een zee in een kleur blauw die mooier is dan we kunnen beschrijven.
Catanzaro – land tussen twee zeeën
Calabrië is onderverdeeld in vijf provincies, met gelijknamige hoofdsteden: Catanzaro (waarvan de hoofdstad tevens de hoofdstad van de gehele regio is), Cosenza, Crotone, Reggio Calabria en Vibo Valentia.
We nemen je in dit artikel mee naar de provincie Catanzaro, ook wel ‘provincie tussen de twee zeeën’ genoemd. Aan de oostkant grenst Catanzaro namelijk aan de Ionische Zee, terwijl het westelijke deel van de provincie aan de Tyrreense Zee ligt.
De totale oppervlakte van Catanzaro bedraagt 2391 vierkante kilometer, verdeeld over...
Proef het beste van Italië Proef de net geperste olijfolie van Casa Astrid – met liefde gemaakt in Umbrië!
Als groot liefhebbers van Italië droomden Gentenaar Jean-Luc Decroo en zijn vrouw Astrid van een eigen plekje onder de Italiaanse zon. Ze werden verliefd op een prachtig landhuis in de groene heuvels rondom Assisi, een betoverende bedevaartstad in Umbrië.
Afgelopen weken wijdden ze al hun tijd aan de olijvenpluk. Inmiddels is de oogst omgetoverd tot pure extra vergine olijfolie, die exclusief verkrijgbaar is via de website van Casa Astrid.
‘Olijfolie proeven is vergelijkbaar met wijn proeven. En net als wijn heeft olijfolie een verscheidenheid aan smaken en aroma’s. Hoogwaardige extra vergine olijfolie moet smaken naar verse kruiden en fruit, met een scala aan profielen van delicaat tot complex,’ aldus Jean-Luc.
En hij kan het weten, want zijn olijfolie viel meerdere malen in de prijzen, zowel in Italiaanse als in internationale competities. En dat terwijl hij een paar jaar geleden niets over olijfolie wist…
Olijfboomgaard onder de Umbrische zon
Tot hij samen met zijn vrouw...
Campanië Spectaculair schouwspel bij Morigerati in de Cilento
Paul Janssen is al sinds zijn jeugd een enorme Italiëliefhebber. De liefde voor Italië is hem door zijn vader met de paplepel ingegoten.
Paul verzamelt graag goede adressen, leuke stekjes en onontdekte plekjes in heel Italië. Hij heeft inmiddels bijna alle regio’s bezocht, maar de wensenlijst is nog eindeloos lang. Zijn vrouw en kinderen volgen hem blindelings, vrienden en familie mogen gratis van zijn adviezen en info gebruik maken zolang hij het zelf nog leuk vindt.
Sommige tips zijn echter te mooi om niet met heel de wereld te delen. Daarom laat Paul jullie in dit artikel kennismaken met de WWF-oase van Morigerati.
Unieke natuurlijke oase in de Cilento
Paul: ‘Het is een warme zonnige dag in de Cilento, in de regio Campanië. Ter hoogte van de Golf van Policastro moet zich een schitterende oase bevinden, de WWF-oase van Morigerati. Dat heb ik althans vernomen tijdens mijn (lange) vakantievoorbereiding.
Deze oase wil ik per se bezoeken. want ik heb hier hoge verwachtingen van....
Proef het beste van Italië Over cappuccino aan de bar en dooie koeien aan het einde van de ochtend
Ter ere van het tienjarig jubileum van Ciao tutti blikt Saskia gedurende het hele jaar terug op een aantal van de meest populaire blogs van de afgelopen tien jaar.
Koffie drinken in Italië
Saskia: ‘We beginnen vandaag met cappuccino, het koffiemoment in een Italiaanse bar én het verhaal van de dooie koeien, dat zowel op de blog als tijdens een lezing perfect illustreert hoe serieus de cappuccinoregels in de gemiddelde Italiaanse bar zijn…
‘Voor mij een cappuccino met heel veel schuim.’
‘Drie caffè asjeblieft, één normaal, één ristretto en één lungo.’
‘Een lauwwarme cappuccino met een extra shot koffie voor mij.’
‘Maak je een extra sterke espresso voor me vandaag?’
‘Twee cappuccino’s asjeblieft, eentje met heel veel schuim en die andere graag zonder schuim.’
‘Zijn er ook volkoren cornetti met honing?’
‘Een caffè al vetro!’
‘Ik wil graag een cornetto met Nutella, is die er nog?’
‘Maak je een doos met tien kleine cornetti met...
Proef het beste van Italië Proef de mooie wijnen van Villa Medici tussen het Gardameer en Verona
Wijnkenners Heskia en Kim nemen je mee naar de verrassende, nog vrij onbekende wijnregio tussen het zuiden van het Gardameer en de stad Verona. Hier prijkt wijnhuis Villa Medici van Luigi en Paola Caprara.
Wijnfestivals in Bardolino
Wie op vakantie is geweest aan het Gardameer, zal ongetwijfeld een bezoek gebracht hebben aan plaatsjes als Borghetto sul Mincio en Bardolino. Met name Bardolino is een bruisend wijnstadje, met een gezellige haven, een prachtige wandelpromenade en talloze wijnfeesten.
Zo viert Bardolino in mei het feest van de Bardolino Chiaretto rosé, in oktober is er feest ter ere van de Bardolino-druif en in november viert men de komst van de Bardolino Novello.
Tortellinifestival in Valeggio sul Mincio
Maar ook buiten de wijnfeesten valt er genoeg te vieren. Zo wordt er elk jaar in september het festival Tortellini e Dintorni georganiseerd, in Valeggio sul Mincio. Op aanraden van Paola van Villa Medici bezochten we dit heerlijke festijn.
Je proeft er een van de...