Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Sa Pischedda – bellissimo hotel in Bosa

Vanaf een afstand zien we de gekleurde huisjes van het stadje Bosa, gebouwd tegen een heuvel aan de westkant van Sardinië, al liggen. Dat we vanaf onze hotelkamer een minstens zo mooi uitzicht hebben op het stadje, is op dat moment nog een verrassing.

Ons hotel, Palazzo Sa Pischedda, blijkt namelijk net aan de andere kant te liggen van de boogbrug die over de rivier de Temo loopt, vanwaar je schitterend uitkijkt over het kleurrijke Bosa.

We worden verwelkomd door Angelina Arca, die al veertien jaar in het hotel werkt en alles weet van dit palazzo vol geschiedenis. De historie van Palazzo sa Pischedda gaat terug tot 1896. Bosa was in die tijd een levendig handelscentrum voor visserij en leerlooierij. Vooral op de schoenen en tassen kwam veel publiek af – en al die mensen moesten natuurlijk ergens slapen. Vincenzo Muroni zag zijn kansen schoon en opende in 1896 het allereerste hotel van Bosa.

Een klein stukje van die geschiedenis is nog altijd te vinden in Bosa. In een negentiende-eeuwse leerlooierij, iets verderop aan de Temo, vind je nog een klein museum dat die tijd in herinnering houdt. De fabriek werd even buiten Bosa gebouwd, vanwege de stank die rondom de leerlooierij hing.

Tot 1965 was het hotel in handen van de familie Muroni. Daarna nam de familie Pischedda het over. Angelina vertelt dat het woordje sa’ pas later is toegevoegd aan de naam van het hotel. In het Sardijns betekent sa pischedda namelijk ‘de mand’, wat de familie zo’n leuke woordspeling vond dat ze besloten het hotel Palazzo Sa Pischedda te noemen.

De meubels die in de ontbijtzaal staan, zijn nog van de Muroni’s. Ook de oude telefoon staat nog op het dressoir, alsof hij elk moment zou kunnen gaan rinkelen. In de kast staat een mand, die Angelina onder haar arm neemt, terwijl ze lachend nog een keer vertelt dat sa pischedda ‘de mand’ betekent.

Het oorspronkelijke hotel was veel kleiner en had maar twee verdiepingen. De derde verdieping is pas in de jaren veertig van de vorige eeuw gebouwd. Ook de lift en de ontbijtzaal zaten vroeger niet in het pand. De receptie was er in het begin ook niet, het was een stalplaats voor paarden en karren van de gasten!

Toen het hotel net gebouwd was, was er ook nog geen licht in het hotel. Angelina vertelt ons dat Vincenzo Muroni zijn gasten begeleidde met een brandende kaars.

In de hal kun je nog altijd de originele plafondschildering van Emilio Scherer bewonderen, een bekende schilder uit Parma die door Vincenzo Muroni naar Bosa was gehaald om het plafond van de stal te decoreren.

Scherer verzorgde ook in een aantal hotelkamers plafondschilderingen, in kamer 104 bijvoorbeeld. Deze schildering is honderdtwintig jaar oud en nog nooit gerestaureerd. Ook kamer 102 heeft schilderingen, maar deze kunnen nog wat herstelwerkzaamheden gebruiken. Scherer was overigens geen onbekende in Bosa: hij maakte ook de schilderingen in de kathedraal.

Leuk detail is dat je in het hele hotel oude registraties van hotelgasten aan de muur ziet hangen. Daarop staat niet alleen de naam van de gast vermeld, maar ook de naam van zijn of haar vader, het beroep en de woonplaats van de gast en de datum van aankomst en vertrek.

In het hotel en ook in de kamers vind je bijzondere lampen en andere keramieken voorwerpen. Ze zijn het ontwerp van de lokale kunstenares Arienna Leoni. Ze maakte onder andere een lamp met als voet de San Pietro-vis die je in Bosa vindt. De ‘stekelige’ lampen zijn geïnspireerd op de riccio di mare, de zee-egel.

Palazzo Sa Pischedda heeft vier verschillende kamertypes: klassiek, panoramisch, superior en superior panoramisch. Alle kamers zijn ingericht in art nouveau-stijl, sommige kamers hebben vanaf terras of balkon schitterend uitzicht op het Castello Malaspina, de rivier de Temo en de stad. Vooral bij zonsondergang spectaculair, vanwege de warme kleuren die de huisjes van Bosa nóg mooier maken.

Ook is er een restaurant, waar je onder andere kunt genieten van verse vis uit Bosa en pastagerechten uit de Sardijnse keuken. Met mooi weer kun je op het terras van het hotel aanschuiven voor al dit lekkers.

Het ontbijt wordt elke ochtend geserveerd in de ontbijtzaal op de begane grond. Je vindt hier niet alleen allerlei soorten broodjes, croissants, pannenkoeken, koekjes en zoet beleg, maar ook verschillende kaas- en vleessoorten, yoghurt, fruit en alle ingrediënten om je eigen muesli samen te stellen. Er is zelfs een kleine angolo del benessere, met biologische producten. Een goed begin van een heerlijke dag slenteren in Bosa!

Ook logeren bij Palazzo Sa Pischedda? Je vindt het hotel aan de Via Roma 8 in Bosa. Boeken kan via deze link bij Booking.com.

Meer lezen over Bosa? Lees dan ook deze blogs:

*ontdek kleurrijk Bosa

*culinaire tips voor Bosa

*ontdek het Castello Malaspina

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *