Sicilië Pasen in Trapani – de plechtige Processione dei Misteri
La Settimana Santa, de Heilige Week (ook wel Goede of Stille Week genoemd in onze contreien), is in Trapani iets waar lang naar wordt uitgekeken. Het is een van de belangrijkste katholieke gebeurtenissen van het jaar, waar de hele stad bij betrokken is.
Op heel Sicilië herdenkt men tijdens de week voorafgaand aan Pasen de lijdensweg van Christus. Vaak gaat dit gepaard met een plechtige stoet waarbij het lijdensverhaal wordt uitgebeeld, soms door dorpelingen zelf, soms door levensgrote beelden die door zware mannen door het hele dorp worden getorst.
Deze eeuwenoude traditie houdt nog altijd stand. Ook jongeren lopen vol overgave mee of staan vol ontzag voor de levensechte uitdrukkingen van de beelden te kijken.
Een van de bijzonderste tradities tijdens de Goede Week is de Processione dei Misteri in Trapani, die al meer dan vierhonderd jaar lang op Goede Vrijdag wordt gehouden.
Deze Misteri zijn twintig beeldengroepen die samen het volledige lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Ze...
Sicilië Verborgen Siciliaanse kerkjes op de Etna
Wie het ommeland van Mascalucia verkent, een bijna vergeten dorpje op de Etna, komt overal sporen van een ver verleden tegen. Vooral de, soms vervallen en verlaten, symbolen van het geloof die in het landschap her en der opduiken, brengen je in gedachten naar het Sicilië van weleer.
Een Sicilië waar landheren en priesters de dienst uitmaakten en elke kerk een gemeenschap op zich was – met niet alleen een gevolg van gelovigen, maar ook een flink stuk eigen grond waarop onder andere wijn verbouwd werd.
Sommige kerken zijn vervallen tot ruïnes en liggen er verlaten, soms wat spookachtig bij, zoals de pas gevonden resten van een kerk waarvan nog maar enkele muren overeind staan. Op die afgebrokkelde muren zijn nog duidelijk de resten zichtbaar van wat eens prachtige fresco’s moeten zijn geweest.
Maria’s plattelandskerk
Een iets beter lot heeft de Chiesa della Bambina getroffen (die officieel de Chiesa Madonna del Soccorso heet). Het kerkje is gewijd aan Maria en het kind, van...
Palermo De poppen aan het dansen – bezoek het Museo delle Marionette en het poppentheater in Palermo
Een van de leukste musea van Palermo is het Museo Internazionale delle Marionette, het Marionettenmuseum. Het museum ligt aan het Piazza Antonio Pasqualino, vlak bij Piazza Marina.
Eenmaal over de drempel ben je in een heel andere wereld, die wordt bevolkt door zo’n drieduizend marionetten die allemaal gemaakt zijn op Sicilië. Hiermee heeft het museum een van de grootste en meest diverse poppencollecties ter wereld.
De poppen zijn uiteraard niet gemaakt voor het museum. Vroeger, zo ongeveer tot vlak na de Tweede Wereldoorlog, waren de poppen volop in gebruik. Poppenspelers trokken het hele eiland over om in hun eigen poppentheaters verhalen te vertellen.
De marionetten beleefden dankzij de vaardige handen van de poppenspelers vele avonturen, die ademloos werden bekeken door kinderen én hun ouders. Wie geluk heeft, kan tijdens zijn bezoek aan het museum ook een voorstelling bijwonen, waarbij de poppenspeler de touwtjes stevig in handen houdt om de marionetten de mooiste verhalen...
Sicilië Klimmen, duiken en snorkelen bij San Vito lo Capo
San Vito lo Capo ligt ingeklemd tussen de Monte Cofano en de Monte Monaco. Ideale bergen om te beklimmen, zo bleek tijdens het internationale klimfestival, dat toevallig werd gehouden toen wij er in mei waren. De rotsen rondom San Vito lo Capo werden veroverd door klimmers van over de hele wereld.
Op camping El Bahira was het een drukte van belang, met tal van klimmers die er hun tentje opsloegen. Ze nodigden ons uit om een middag mee te klimmen, maar gezien onze hoogtevrees besloten we met beide benen stevig op de grond te blijven staan. Wel sloegen we de klimmers een tijdje gade, in een kleurrijke formatie tegen de steile bergwanden.
Er valt in en om het dorpje veel te beleven. In de zomermaanden is San Vito lo Capo geregeld het toneel van festivals en andere festiviteiten. Eind mei kleurt de lucht boven San Vito lo Capo in alle kleuren van de regenboog, tijdens een internationaal vliegerfestival.
Swingen kan vooral in juli, tijdens het Summer Music Festival – waar je op...
Sicilië Piazza Armerina – middeleeuwse kerken en moderne kunst
Piazza Armerina ligt ongeveer in het midden van Sicilië, in een gebied dat al in de prehistorie werd bewoond. De geschiedenis van de huidige stad begint echter in de middeleeuwen, tijdens de Normandische heerschappij.
Piazza Armerina is vooral bekend vanwege Villa Romana del Casale, met de beroemde mozaïeken die sinds 1997 op Unesco’s Werelderfgoedlijst staan. Via deze link lees je onze blog over deze schitterende mozaïeken, die Piazza Armerina wereldwijd op de kaart hebben gezet.
De mooiste bezienswaardigheden van Piazza Armerina
Tijdens een rondreis in het zuidoosten van Sicilië is Tim ook kort even in Piazza Armerina, voor een bezoek aan de kathedraal. Onderweg komt hij meer interessante bezienswaardigheden tegen, die hij in deze blog met je deelt.
Teatro Garibaldi
Tim: ‘Ik parkeer voor het Teatro Garibaldi, aan de Salita Santo Stefano. Het twee verdiepingen tellende theater, dat rond 1800 is gebouwd, heeft driehonderdtwintig zitplaatsen.
Op de façade staan de...
Sicilië Relais Antiche Saline – zonnen tussen de zoutpannen aan de Siciliaanse westkust
Dankzij Mario en Marian van Tururi Tours vonden we de mooiste plek om te genieten van de bijzondere zoutkust in het westen van Sicilië: Relais Antiche Saline.
Dit resort ligt midden in de zoutpannen, pal naast het Museo del Sale, met de kenmerkende roodgedakte molen, waar we vanmiddag meer over zullen vertellen.
Die ligging is geen toeval, want de eigenaar van het resort behoort tot de familie Culcasi, die ook wel la famiglia del sale, de familie van het zout, wordt genoemd. Al vier generaties lang verzamelen de leden van deze familie ’s zomers het zout uit de zoutpannen.
Salvatore Culcasi wilde de specifieke traditie van de zoutwinning echter ook graag delen met anderen. Eerst opende hij het Museo del Sale en de naastgelegen Trattoria del Sale, waar je kunt proeven van lokale gerechten. Zijn droom was hiermee echter nog niet vervuld. Hij wilde graag een plek realiseren waar gasten intens kunnen genieten van dit unieke stukje Sicilië.
Het grote landhuis, waar de familie ooit ten...
Sicilië Masseria Cianciò – logeren tussen Modica en Marzamemi
Sicilië is een prachtige regio, maar het mooiste stukje van het eiland is volgens Gianluca van Vesuvio Tour het gebied tussen Modica en Marzamemi, in het zuidoosten van het eiland. De bekende Siciliaanse auteur Sciascia noemde het ook wel ‘een eiland op het eiland’, vanwege het unieke karakter van dit stukje Sicilië.
Dit unieke stukje Sicilië is het thuis van Masseria Cianciò, die op het platteland even buiten Modica ligt, in de richting van de kust. De masseria – een authentieke Siciliaanse boerderij – wordt omgeven door johannesbroodbomen, olijfbomen, fichi d’India en stenen muurtjes. Samen vormen deze elementen het karakteristieke landschap van deze streek, dat in de loop der eeuwen nauwelijks is aangetast.
Logeren bij Masseria Cianciò
Eigenaresse Gina verwelkomt je allerhartelijkst op haar masseria en vertelt je graag meer over de historie van deze plek. Je herkent nog een aantal onderdelen van de vroegere boerderij, zoals de opslagplekken voor graan en hooi en de...
Palermo Giardini del Palazzo Orléans – een groene oase in Palermo
Palermo is het bruisende hart van het eiland Sicilië, in de Middellandse Zee. De Siciliaanse hoofdstad is een smeltkroes van culturen en volkeren die in de afgelopen eeuwen het eiland hebben veroverd en bewoond.
Deze mengelmoes komt het best tot uiting op een van de bekende markten van Palermo, zoals je ook in deze podcast kunt beleven. Chaos ten top, met veel geschreeuw in een waterval aan Palermitaans dialect en kramen vol kleur.
Als je na je bezoek aan de markt even wil ontsnappen aan alle hectiek van de stad dan is een bezoek aan Giardini del Palazzo Orléans het ideale recept. Erwin neemt je er in dit artikel mee naartoe.
De tuinen van het Palazzo d’Orléans
Erwin: ‘Op een steenworp afstand van het wereldberoemde Palazzo Reale, aan een van de drukste verkeersaders van Palermo, staat het imposante Palazzo d’Orléans. Het palazzo, dat stamt uit de achttiende eeuw, is tegenwoordig het thuis van de presidente van de regio Sicilië.
In 1775 startte men met de bouw, maar de...
Italiaanse films & series From Scratch – nieuwe Netflix-serie neemt je mee naar Florence en Sicilië
Vanaf 21 oktober reis je vanuit je luie stoel mee naar Florence en Sicilië, dankzij de nieuwe Netflix-serie From Scratch.
De achtdelige serie is gebaseerd op het boek From Scratch: A Memoir of Love, Sicily,and Finding Home van actrice Tembi Locke, die samen met haar zus Attica tekende voor het scenario, met niemand minder dan Reese Witherspoon voor de productie.
‘We immediately fell for Attica and Tembi’s vision and feel honored to have the opportunity to help bring it to life on screen,’ aldus Witherspoon. Het blijkt een gouden combinatie, zo vertelt Tembi Locke.
‘Attica and I are honored to be adapting From Scratch with Reese Witherspoon, Lauren Neustadter, Richard Abate and the incredibly gifted Zoe Saldana. We have a shared interest in championing stories that bring a rich tapestry of experiences to the screen. I am thrilled that this global love story has found a perfect home at Netflix.’
Verliefd in Florence
Als Tembi – in de serie Amy geheten, in een schitterende...
Sicilië Proef de Ragusano DOP – Siciliaanse kaas met vier gezichten
Chiara reist regelmatig naar Sicilië, het eiland waar ze is geboren en getogen. Niet alleen om familie te bezoeken of een duik in zee te nemen, maar ook en vooral om Siciliaanse lekkernijen te proeven voor haar winkel en webshop.
Tijdens haar meest recente reis ging ze op bezoek bij Caseificio Occhipinti en Progetto Natura, waar de Siciliaanse kaasmakers haar kennis lieten maken met hun Ragusano DOP, waarbij DOP staat voor Denominazione di Origine Protetta, een beschermde oorsprongsbenaming.
Het is een bijzondere kaas met een unieke smaak en een rijpingsproces dat tot in detail is vastgelegd bij het Consorzio del Ragusano DOP, zo ontdekte Chiara.
Van cosacavaddu naar Ragusano
Chiara: ‘Vanuit Amsterdam stuurde ik een e-mail naar het Consorzio del Ragusano DOP, met de vraag of ik tijdens mijn verblijf op Sicilië langs mocht komen. Bijna meteen kreeg ik antwoord van de directeur, signor Enzo Cavallo, die me uitnodigde voor een proeverij bij twee verschillende caseificio’s,...
Sicilië Borgo Parrini (Partinico) – een Siciliaanse ode aan Gaudí
Ten zuidwesten van Palermo, de bruisende hoofdstad van Sicilië, ligt het tot voor kort onbekende Borgo Parrini, een frazione van Partinico.
Vanwege de nabijheid van strandbestemmingen als Mondello en Scopello en de aantrekkingskracht van Palermo, Trapani en San Vito lo Capo was Partinico lange tijd een bestemming die ook de meeste Sicilianen links lieten liggen.
In internationale reisgidsen werd Partinico al helemaal niet vermeld. Tot nu, want een deel van de piepkleine frazione Borgo Parrini is omgetoverd tot een soort sprookjesplein, met huizen die zijn geïnspireerd op de werken van Gaudí.
Borgo Parrini telde een paar jaar geleden nog maar achttien inwoners. De straten oogden verlaten, de huizen waren verwaarloosd en voor de overgebleven bewoners was er eigenlijk geen enkele reden om niet ook te verhuizen.
Dat is nu wel anders. Borgo Parrini staat hoog op het to see-lijstje van veel Sicilianen, Italianen en buitenlandse bezoekers. Samen met Giuseppe Caglio heeft een aantal...
Sicilië Wijn van de Etna – laat je verleiden door de geheimen van de vulkaan
De toppen van de Etna zijn tot ver in het voorjaar nog wit van de sneeuw. Daaronder is het groen, met bossen vol kastanjebomen en eiken, citrusgaarden, amandelbomen, olijfbomen én wijngaarden.
Al eeuwenlang worden er op de vulkanische grond druivenranken aangeplant – met groot succes. De verschillende druivenrassen leveren uitstekende wijnen op, die onder de naam Etna-wijn de krachtige smaken van de vulkaan bundelen.
De speciale terrasbouw die je op de hellingen van de vulkaan ziet, is kenmerkend voor het gebied. Sommige wijngaarden zijn meer dan honderd jaar oud. De Etna is daarmee een van de oudste en meest belangrijke wijngebieden van Sicilië.
Buiten het eiland was de Etna-wijn lange tijd echter niet zo bekend. De meeste vulkaanwijn werd op Sicilië zelf gedronken. Het is dan ook de perfecte begeleider voor Siciliaanse pasta’s (denk aan pasta alla Norma of pasta met sardientjes en venkel), met dank aan de mineralige ondertonen.
Inmiddels houden de Sicilianen hun vulkanische...