Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Relais Antiche Saline – zonnen tussen de zoutpannen aan de Siciliaanse westkust

Dankzij Mario en Marian van Tururi Tours vonden we de mooiste plek om te genieten van de bijzondere zoutkust in het westen van Sicilië: Relais Antiche Saline. Dit resort ligt midden in de zoutpannen, pal naast het Museo del Sale, met de kenmerkende roodgedakte molen, waar we vanmiddag meer over zullen vertellen.

zoutkust-Trapani-Sicilie (1)

Die ligging is geen toeval, want de eigenaar van het resort behoort tot de familie Culcasi, die ook wel la famiglia del sale, de familie van het zout, wordt genoemd. Al vier generaties lang verzamelen de leden van deze familie ’s zomers het zout uit de zoutpannen.

Salvatore Culcasi wilde de specifieke traditie van de zoutwinning echter ook graag delen met anderen. Eerst opende hij het Museo del Sale en de naastgelegen Trattoria del Sale, waar je kunt proeven van lokale gerechten. Zijn droom was hiermee echter nog niet vervuld. Hij wilde graag een plek realiseren waar gasten intens kunnen genieten van dit unieke stukje Sicilië.

Relais-Antiche-Saline-12

Het grote landhuis, waar de familie ooit ten tijde van de zoutwinning verbleef, bleek de ideale plek om Salvatores droom te verwezenlijken. Hij toverde het grote witte gebouw om tot een heerlijk resort, met frisblauwe deuren, veel bloemen, een natuurlijk zwembad met tal van ligstoelen en zitjes, een jacuzzi en een zoutbad in de tuin.

Wij mochten er tijdens onze reis langs de westkust twee nachten slapen. We kwamen aan in het pikkedonker, maar toen we de volgende ochtend de gordijnen opentrokken, waren we meteen wakker. Wát een uitzicht! Aan de ene kant schittert het kleine dorpje Erice hoog boven op een heuvel in de ochtendzon, aan de andere kant wachten de zoutpannen met daarachter de zee. Aan de horizon tekenen de Egadische eilanden zich af.

Relais-Antiche-Saline

We raken niet uitgekeken en gefotografeerd, maar uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid naar de rest van het relais het van het uitzicht. Voor we op verkenningstocht gaan, worden we echter eerst getrakteerd op een uitgebreid ontbijtbuffet. Verschillende soorten versgebakken dolci, knapperige koekjes met citroen, vers fruit, cappuccino, romige ricotta met verse pesto, primosale (de lokale kaas), eieren en vleeswaren zorgen voor enige vertraging op onze verkenningstocht.

Relais-Antiche-Saline-1a

Gelukkig ligt het tempo in Relais Antiche Saline lekker laag en krijgen we alle tijd om te genieten van al het lekkers. Daarna gaan we op onderzoek uit. Op de binnenplaats bewonderen we de oude foto’s van de zoutwerkers. Ieder had zijn eigen taak, hetgeen mooi terugkomt op alle kamers van het relais. In elke kamer vind je aan de muur een fotolijstje met daarin een foto en een korte uitleg van een van de verschillende zoutwerkers. Door zon en zee gegroefde gezichten lachen ons toe.

Relais-Antiche-Saline-1b Relais-Antiche-Saline-2 Relais-Antiche-Saline-2b Relais-Antiche-Saline-3 Relais-Antiche-Saline-3b

Aan de andere kant van het relais ligt het zwembad te schitteren in de ochtendzon. We wandelen door de tuin, die vol kleurrijke bloemen staat, en ademen naast de zoete, zomerse geur van de bloemen diep de zilte zeelucht in.

Relais-Antiche-Saline-5 Relais-Antiche-Saline-8

We zouden zo een duik willen nemen of willen zonnen tussen de zoutpannen, maar de bijzondere geschiedenis van het Siciliaanse witte goud wacht op ons…

Relais-Antiche-Saline-7foto’s: Merle van de Reep

Een verblijf bij Relais Antiche Saline boek je via Tururi Tours

www.tururi.org | info@tururi.org
0031-207723007 | 0031-624551428

Volg Tururi Tours ook op Facebook

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Salomé Philips

  Dankzij je nieuwsbrief ben ik weer heel even terug op Sicilië. Zelf heb ik ook prachtige herinneringen aan dit magische eiland. Ennuh…. nu je toch in de buurt bent: vergeet vooral niet om het kleine eilandje Mozia te bezoeken. Een archeologisch schateiland 🙂 Heel veel plezier op Sicilië. Salomé

 2. Grazie, ook voor de tip!

 3. Goede middag
  Wij gaan van 20 oktober t/m 27 oktober een weekje naar WEST Sicilie en landen in Palermo. Palermo hebben wij al gezien maar willen de WESTkust van Sicilie zien t/m Argento met zijn tempel. Ik heb het boekje Wat te doen op Sicilie. ?Hebben jullie nog tips bv steden in het binnenland? We willen dan gaan logeren in Sciacca. Is dan alle een beetje te berijden ? Ook naar Erice? En zijn er ook nog mooie wandelingen te doen aan de Westkust?
  Of zijn er nog meer moie boekjes over deze kant van Sicilie? Alvst bedankt voor jullie antwoord.

 4. Ciao Hilda,
  in onze gratis Ciao tutti app en via https://ciaotutti.nl/product/ciao-tutti-special-12-sicilie-het-weelderige-westen-met-complete-stedengids-palermo/ vind je heel veel tips voor het westen van het eiland. Persoonlijk zou ik voor een week minimaal twee verschillende logeeradressen nemen, anders zit je toch wel veel – en lang – in de auto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *