Naar hoofdinhoud Naar navigatie
10 november 2025

Quintosapore – een smaakvolle ontdekking in Umbrië

Dit jaar bestaat MIRacoli, het in Florence gevestigde travel & event agentschap, vierentwintig jaar. In die tijd creëerde en beleefde Miriam Welsing heel wat ontdekkingen, ontmoetingen en momenten van verwondering in heel Italië.

Al vanaf het begin was het doel van Miriam, de Nederlandse oprichtster en eigenaar van MIRacoli, om reizigers mee te nemen naar plekken waar authenticiteit en schoonheid samenkomen, voorbij de gebaande paden, voor belevingen die raken en die je een leven lang bijblijven.

Onlangs ontdekte Miriam opnieuw zo’n unieke plek: Quintosapore, een paar kilometer buiten de bebouwde kom van Città della Pieve, in het noorden van Umbrië. Hier wacht een wereld waar natuur, duurzaamheid en gastvrijheid hand in hand gaan.

van links naar rechts: Nicola Giuggioli, Miriam Welsing, Livia Giuggioli, Alessandro Giuggioli

Ze neemt ons virtueel graag alvast mee naar Quintosapore en deelt hun prachtige visie op een manier van leven waarin verbondenheid met onze aarde centraal staat, van de manier waarop het land bewerkt wordt tot de gerechten die met zorg op tafel komen.

Een warm welkom bij Quintosapore

Miriam: ‘Vorig jaar april werd ik gebeld door Livia Giuggioli. Iemand uit Rome had mijn naam laten vallen en haar gezegd dat ze mij moest uitnodigen. Helaas had ik dat voorjaar geen tijd.

Een paar maanden later, in juni, belde Livia opnieuw. Ook toen lukte het niet om af te spreken, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ergens bleef een stemmetje hangen: dit moet ik zien!

Zo ging ik in augustus vorig jaar dan eindelijk naar Quintosapore. Er wachtte me een warm onthaal. Livia en haar tweelingbroers Nicola en Alessandro verwelkomden me met open armen, klaar om hun bijzondere verhaal te delen en mij rond te leiden op hun boerderij. Hun openheid, energie en passie raakten me meteen.

Ik moet eerlijk bekennen: ik wist tot dat moment niets over duurzame landbouw en de bijbehorende klimaatvraagstukken. Die dag ging er echter een wereld voor mij open. Hun toewijding, hun visie en hun respect voor de natuur maakten diepe indruk.

Met name omdat ze alle drie tot de covidperiode werkzaam waren in totaal andere werelden, van filmproducties tot fashion. Samen besloten ze een geheel nieuwe weg in te slaan.

Voedsel vol vitaliteit

Quintosapore verbindt oude landbouwwijsheid met moderne innovatie om voedsel vol smaak, vitaliteit en voedingswaarde te maken.

Centraal staat hun eigen ontwikkelde methode: Biomimic Farming, landbouw die de natuur imiteert en ondersteunt. Door te werken met regeneratieve, biodynamische en agroforestry-principes, gecombineerd met effectieve micro-organismen, biochar en zelfs kwantumtechnieken, creëert Quintosapore een zelfvoorzienend ecosysteem waarin de bodem en daarmee ook de biodiversiteit herstellen en floreren.

In slechts vijf jaar tijd transformeerden ze vierentwintig hectare verwaarloosde grond tot een levend laboratorium van biodiversiteit, met meer dan vijftienhonderd groentevariëteiten en het herstel van de oude Etruskische Malmaturo-druif.

Ik was zeer onder de indruk en kreeg meteen inspiratie om deze plek te integreren in een teambuildingevent. In deze omgeving ontstaat inspiratie vanzelf.

Humus

Dit voorjaar werd ik opnieuw door Livia uitgenodigd, dit keer om deel te nemen aan het mini-congres Humus over Soil & Humanity, dat plaatsvond in het prachtige Palazzo della Corgna in Città della Pieve.

Het waren twee dagen vol inspirerende sprekers en ontmoetingen. Hoogtepunt voor mij persoonlijk was dat ik beide avonden aan tafel zat naast de eregast, Satish Kumar, een achtentachtigjarige man met een uitzonderlijk levensverhaal en een diepe wijsheid die ik nooit zal vergeten.

Een soort van de heilige Franciscus, maar dan afkomstig uit India, die ooit een achtduizend-mijl lange vredeswandeling maakte, zonder geld, van India naar Washington. Op zulke momenten voel ik me intens dankbaar voor mijn werk, dat me zo vaak in contact brengt met unieke persoonlijkheden.

Quintosapore zal Humus voortaan elk voorjaar herhalen in hun thuisstad Città della Pieve. Toen ik er in april was, viel mijn bezoek samen met Palmzondag. Zo liep ik net voor aanvang van het congres nog mee in de processie met palmtakken tot aan de imposante kathedraal, waar indrukwekkende schilderijen hangen van Pietro Vanucci, alias Il Perugino, die geboren werd in deze stad.

Een reden te meer om hier eens neer te strijken, Città della Pieve is naast Quintosapore een absolute parel om te bezoeken.

Mijn eerste event bij Quintosapore

Afgelopen september had ik de kans om mijn eerste bedrijfsevent te organiseren met Livia, Nicola en Alessandro. Een van mijn trouwe klanten liet zich overtuigen door mijn enthousiasme voor Quintosapore en besloot haar jonge Amsterdamse team mee te nemen naar Umbrië.

Bij aankomst werd de groep opgedeeld: collega’s in de ene groep, partners in de andere. Een gouden formule om iedereen te mengen en vervolgens nader tot elkaar te brengen.

Nicola nam ons mee op een uitgebreide rondleiding door een doolhof van groenteperken. Hij vertelde over de oorsprong van hun bedrijf en de talloze variëteiten groente die ze verbouwen.

Alessandro leidde ondertussen een truffeljacht met zijn hond Moka en twee bevriende truffeljagers. Na anderhalf uur wisselden de groepen, zodat iedereen beide activiteiten kon beleven.

Daarna volgde een cocktail met een openingswoord van de CEO en begon een groot culinair festijn. Voor de juiste sfeer had ik een van mijn favoriete bands laten komen en met de skyline van Città della Pieve op de achtergrond werd de avond ronduit magisch.

Het diner, geheel in de geest van from farm to fork was een explosie van smaken, met zoveel verschillende soorten tomaten en verfijnde andere gerechten die Nicola en Alessandro voor ons bereidden op de Ofyr en de Green Egg. De hele groep was diep onder de indruk.

Voor mij was het een onvergetelijke ervaring, niet alleen om te zien hoe het bedrijfsteam geraakt werd door de visie van Quintosapore, maar ook om te constateren dat de cirkel rond was. Van een eerste telefoontje van Livia tot een evenement dat alles samenbrengt waar MIRacoli voor staat.

Smaakvol vervolg

Mijn keukenkastjes staan na deze bezoeken vol met ingemaakte groene tomaten van Quintosapore, té lekker. Je kunt ze makkelijk online bestellen.

In januari 2026 volgt het eerste privé-event in Amsterdam met Quintosapore en ik hoop dat dit slechts het begin is van vele mooie projecten samen.

Mocht je ook een bedrijfsuitje of privéreis willen organiseren naar Umbrië, inclusief een bezoek aan Quintosapore, fammi sapere! Je kunt me bellen via 0039-3476899165 of een mail sturen via info@miracoli.it, dan vertel ik je graag meer. Wil je op de hoogte blijven van bijzondere events, volg MIRacoli dan ook via Instagram.’

foto’s: Duccio Nacci voor MIRacoli

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

Bol AlgemeenBol Algemeen