Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Santuario della Madonna della Corona – heiligdom gekroond door de bergen rondom het Gardameer

Wil je tijdens je vakantie aan het Gardameer even weg van de drukte? Wil je even helemaal tot rust komen en genieten van de stilte? Breng dan eens een bezoek aan een santuario, een bedevaartsoord, een ideale plek voor rust en bezinning.

Ook al lag het Gardameer in de middeleeuwen niet aan een van de belangrijkste pelgrimsroutes, toch vind je hier heel wat religieuze plekken.

Deze werden vroeger al druk bezocht door pelgrims en ook nu nog gaan heel wat gelovige Italianen en buitenlanders nog altijd op bedevaart naar deze heiligdommen. De meeste bevinden zich op betoverende locaties midden in de natuur.

Santuario Madonna della Corona

Het Santuario Madonna della Corona in Spiazzi is het bekendste en meest bezochte bedevaartsoord in de buurt van het Gardameer. De bergketen vormt als het ware een kroon om deze religieuze plek die gewijd is aan Maria, vandaar de naam Madonna della Corona.

Bijna zwevend tussen hemel en aarde, op een hoogte van zevenhonderdvierenzeventig meter, ligt deze plek verborgen te midden van de rotsen van de Monte Baldo. Vanaf deze bijzondere locatie heb je een prachtig uitzicht op de vallei waar de Adige doorheen stroomt. Volgens oude geschriften zouden hier rond het jaar duizend al kluizenaars geleefd hebben.

Madonna-della-Corona-Garda (3)

Het eerste kerkje dateert van rond 1522 en werd verschillende malen uitgebreid en gerenoveerd. Vanaf 1625 werd het een pelgrimsoord.

De laatste uitbreiding vond plaats in 1975, een aantal jaar voordat dit bedevaartsoord in 1982 de eretitel van Basilica Minore kreeg van paus Johannes Paulus II.

Madonna-della-Corona-Garda (2)Madonna-della-Corona-Garda (1)

Via een grote trap bereik je de gotische façade van de kerk, waarvan de linkerkant volledig tegen de rotswand is gebouwd, net als de apsis.

De rechtermuur aan de binnenzijde van de kerk is versierd met het beroemde veertiende-eeuwse fresco van Maria en er hangen meer dan honderdzestig ex-voto’s, voorwerpen die aan de heilige Maria werden geschonken als dankbetuiging.

De Basilica Santuario Madonna della Corona is te bereiken vanuit het centrum van Spiazzi, een gehucht van Ferrara di Monte Baldo. Je kunt te voet omhoog, maar je kunt ook een kaartje kopen voor een pendelbusje dat je naar het bedevaartsoord brengt.

Sentiero della Speranza
wandel naar de Madonna della Corona

Wil je helemaal in pelgrimssferen komen? Volg dan het Sentiero della Speranza, het hoopvolle pelgrimspad dat vertrekt in het dorpje Brentino Belluno. Via een trap met ruim zeventienhonderd treden, die langzaam steeds smaller en steiler wordt, kom je boven op de berg, vanwaar je naar het bedevaartsoord kunt lopen.

De tocht omhoog duurt anderhalf uur, afhankelijk van je conditie en het aantal fotostops. De weg naar beneden is iets minder intensief en loop je in een uurtje.

Nog meer tips voor je vakantie aan het Gardameer

Veel meer tips voor je vakantie aan het Gardameer lees je in onze Special Garda Slow & More:

Ciao-tutti-Special-23-Garda-Slow-More

Bestel Ciao tutti Special #23 Garda Slow & More

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *