Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giudecca – de visgraat van Venetië

Giudecca, aan de overkant van de Zattere, is het eiland waar Michelangelo zou hebben gewoond toen hij korte tijd in Venetië verbleef. Oorspronkelijk heette dit langgerekte eiland Spinalunga, aangezien het qua vorm wat wegheeft van een visgraat. Eigenlijk bestaat het eiland uit acht verschillende eilandjes, die door bruggen en bruggetjes met elkaar verbonden zijn.

Giudecca huisvest onder meer het Stucky Mulino-complex, waar vroeger de graansilo en pastafabriek van de in Venetië geboren Zwitserse ondernemer Giovanni Stucky gevestigd waren en waar nu het luxe Hilton Hotel huist.

Luxe dolci en groente uit de gevangenis

Giudecca herbergt ook nog een ander luxe hotel, het Cipriani. Wie van de luxe sfeer wil genieten zonder een heel vermogen uit te geven, kan terecht bij pasticceria Harry’s Dolci, waar Arrigo Cipriani, eigenaar van de beroemde Harry’s Bar, je ook verwent als je alleen voor koffie en een zoete lekkernij komt.

Minder luxe gaat het er even verderop aan toe, aan de Rio delle Convertite. Hier staat de vrouwengevangenis van Venetië. Op donderdagochtend kun je hier van negen uur tot zolang de voorraad strekt terecht voor de markt die door de gevangenen wordt gehouden, met vers fruit en seizoensgroente uit de gevangenismoestuin. In deze blog lees je daar meer over.

Venetiaanse verlosser

Het kenmerkendste monument van Giudecca is Il Redentore (‘De Verlosser’), de kerk die door Andrea Palladio werd ontworpen als dank voor het einde van de pestepidemie, die eind zestiende eeuw veel slachtoffers had geëist.

Volgens Palladio moest de kerk spierwit zijn, om zo de allergrootste eer aan God te bewijzen. Palladio overleed helaas voor hij de kerk kon voltooien. Antonio da Ponte, dezelfde architect die de Rialtobrug op zijn naam schreef, nam het van hem over en liet de kerk schitteren zoals Palladio van plan was geweest.

La Festa del Redentore

Elk jaar wordt het einde van de pest nog groots gevierd, tijdens het Festa del Redentore (de derde zondag van juli). Vanaf de Zattere (de noordelijke kade van de wijk Dorsoduro) wordt er een pontonbrug naar Il Redentore op het eiland Giudecca gelegd, die op zaterdag feestelijk wordt ingewijd.

‘s Avonds is er een spectaculaire vuurwerkshow, gevolgd door een nachtmis in de Redentore. Op zondag kijk je je ogen uit tijdens de indrukwekkende regata, een roeiwedstrijd met schitterend versierde boten en gondels.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *