Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gallerie dell’Accademia – een reis door vijfhonderd jaar Venetiaanse schilderkunst

Dorsoduro is de meest kunstzinnige wijk van Venetië. Dat is onder andere te danken aan de aanwezigheid van de Gallerie dell’Accademia, waar de zalen vol hangen met de meest schitterende werken van Venetiaanse meesters.

De Gallerie dell’Accademia maakt deel uit van de Accademia di Belle Arti, de Academie voor Schone Kunsten. Dat we hier vandaag de dag een groot deel van het werk van de Venetiaanse meesters kunnen bewonderen, hebben we eigenlijk te danken aan Napoleon.

Hij gaf in 1807 het bevel talrijke kerken en religieuze instellingen op te heffen. Met de kunstschatten die dit opleverde, liet hij een grote galerie vullen, zodat de studenten van toen genoeg voorbeelden hadden van stadsgenoten die hen reeds voor waren gegaan – en daar kunnen wij nu van meegenieten.

Een bezoek aan de Accademia is een reis door ruim vijfhonderd jaar Venetiaanse schilderkunst, met werken van Bellini, Giorgione, Veronese, Tintoretto, Titiaan en Carpaccio. Voor de thuisblijvers geven we een klein voorproefje van deze reis:

Madonna op de troon met Kind en Heiligen – BelliniOnweer – GiorgioneFeestmaal in het huis van Levi – VeroneseHet wonder van de slaaf – TintorettoPietà – TitiaanDe roof van het lichaam van San Marco – TintorettoHet wonder van het Kruis – BelliniLegende van de heilige Ursula – Carpaccio

De Tempelgang van Maria – Titiaan

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *