Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De drinkfontein voor honden van Hotel Agli Alboretti in Venetië

Venetië is een stad van katten, leeuwen en meeuwen. Honden verwacht je er wellicht niet zo veel, al zie je ze vaker als je wat langer in de rustige wijken van de stad verblijft en ’s ochtends vroeg of later op de avond een ommetje maakt.

Tijdens een wandeling in de buurt van de Gallerie dell’Accademia ontdekten we ineens een bijzondere hond, op de gevel van Hotel Agli Alboretti.

Het gaat om een heuse drinkfontein voor honden, zoals we die eerder al in Rome zagen (waarover je in deze blog kunt lezen).

Je vindt het fonteintje voor honden rechts van de voordeur, onder de trotse leeuw van Agli Alboretti die natuurlijk niet mag ontbreken op deze Venetiaanse voorgevel.

Iets hoger op de gevel prijkt nog een leeuw. Is het je opgevallen dat de Venetiaanse leeuw vleugels heeft?

Ook heeft hij meestal een boek bij zich, met daarin de spreuk Pax tibi marce evangelista meus (‘Vrede aan jou, Marcus, mijn evangelist’). Een engel zou deze woorden in het oor van de heilige Marcus hebben gefluisterd toen hij zich op een eiland in de lagune bevond om te preken, als een voorbode van de overgang naar de hemel die hij korte tijd later zou maken.

Wanneer Venetië in oorlog was, kon men de vredesspreuk niet lezen. De leeuw werd dan afgebeeld met een gesloten boek en een zwaard in zijn klauw, strijdlustig, als voorbeeld voor elke Venetiaan die aan de zijde van de Republiek moest vechten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *