Ontmoet Arnaldo en Roberto Peppicelli – van prestigieuze stieren tot een onmisbare buurtsuper en een biologische agriturismo

Als er één stad in Italië is waar de straten dag in dag uit naar chocola ruiken, dan is het Perugia. Hier rolt dankzij de aanwezigheid van Perugina al meer dan honderd jaar lang een indrukwekkende hoeveelheid chocoladerepen van de band.
Dit najaar smaakt Perugia nog meer naar chocolade dan anders. In oktober openen namelijk de deuren van Città del Cioccolato, het eerste interactieve museum in Italië waarin je een duik in de wereld van chocolade maakt. Het evenement EuroChocolate zorgt in november nog eens voor extra veel smakelijke chocolade in de stad.
De geschiedenis van chocolade in Perugia gaat terug tot 30 november 1907, toen aan de Via Angusta het eerste hoofdkantoor van La Società Perugina werd opgericht, als een kleine werkplaats waar met name confetti (gesuikerde amandelen) werden gemaakt en die wilde uitgroeien tot een groter bedrijf.
De vier oprichters waren Francesco Buitoni, Leone Ascoli, Francesco Andreani en Annibale Spagnoli. Vooral Spagnoli speelde, samen met zijn vrouw Luisa, een doorslaggevende rol in de enorme groei die het bedrijf in de beginjaren doormaakte.
Daardoor was de vestiging aan de Via Angusta al snel te klein. In 1915 verhuisde Perugina daarom naar Fontivegge, toen nog een buitenwijk van Perugia. Hier werd een gestroomlijnd productieproces voor cacaopoeder opgezet, met hydraulische persen voor de extractie van cacaoboter.
In 1919 volgde een andere belangrijke stap: de opening van de eerste Perugina-winkel in Italië. In de jaren daarna inspireerde de liefde Luisa Spagnoli tot nieuwe producten, zoals de Tavoletta Luisa en vooral het speciale hazelnootchocolaatje dat Luisa in eerste instantie cazzotto noemde (omdat het leek op een knokkel) maar dat later door Giovanni Buitoni werd omgedoopt tot Bacio.
Deze populaire chocolade-hazelnootbonbon met als extraatje een spreuk over de liefde gaat tot op de dag van vandaag grif over de toonbank, ook ver buiten de Italiaanse grens.
Iedereen kent deze kusjes van chocolade, die de afgelopen jaren steeds meer variaties kregen, met onder meer citroen, karamel, koffie en amaretto. Net nieuwe is de Bacio Perugina Crystal, een limited edition met sinaasappelkristallen.
foto: Eurochocolate
Als liefhebber van deze Baci kun je een kijkje nemen in de chocoladefabriek van Perugina, waar de Baci nog altijd gemaakt worden, zij het sinds 1988 onder de overkoepelende vlag van Nestlé. Van maandag tot en met vrijdag kun je er terecht voor rondleidingen door dit paradijs vol duizenden van de beroemde chocoladekussen.
Vanaf dit najaar kun je in Perugia nog verder in de wereld van chocolade duiken, in het nieuwe museum Città del Cioccolato, dat in oktober 2025 de deuren opent in de vroegere Mercato Coperto van Perugia.
Met dank aan Giovanni Buitoni kreeg Perugia begin jaren dertig een overdekte markt, die lange tijd zorgde voor een breed aanbod aan levensmiddelen. In 2004 al bedacht men een plan om dit inmiddels grotendeels in onbruik geraakte marktgebouw om te toveren tot een Città del Cioccolato, een permanente attractie waar je als bezoeker meer leert over chocolade.
De restauratie is inmiddels afgerond. Vanaf oktober kun je je op bijna drieduizend vierkante meter onderdompelen in de magische wereld van chocolade.
Je brengt onder meer een bezoek aan een cacaoplantage, vanwaar je de hele productie kunt volgen, van de oogst tot de fermentatie, van het drogen tot de verzending naar de landen waar de chocolade wordt verwerkt, met dank aan digitale en visuele experiences.
Ook zijn er een Fabbrica del Cioccolato en een Chocoshop (die ook toegankelijk wordt voor niet-museumbezoekers). Natuurlijk mag een bar-chocolaterie evenmin ontbreken. Alleen al de moeite waard vanwege het grote dakterras met uitzicht over de vallei richting Assisi. Hier smaakt de chocolade nog nét wat beter dan elders!
foto’s: Perugina en Città del Cioccolato
Van 14 tot 23 november staat Perugia bol van de chocolade in alle soorten en smaken, tijdens het jaarlijkse evenement Eurochocolate. Dit keer is het thema La festa tra le nuvole (het feest tussen de wolken), als woordspeling op de Italiaanse uitdrukking con la testa tra le nuvole, met je hoofd in de wolken.
Chocoladeliefhebbers zijn hier dan nog meer dan anders in de zevende hemel. Het beloven tien dagen vol magie en smaak te worden, met shows, muziek en workshops. Op de website van Eurochocolate vind je een overzicht van alle festiviteiten die georganiseerd worden.
foto’s: Eurochocolate
Echte chocoladeliefhebbers slapen in stijl in het Chocohotel, waar je het hele jaar door in Sjakies voetsporen kunt treden. De verdiepingen zijn vernoemd naar chocoladesoorten, in alle kamers voert chocolade de boventoon (je slaapt er zelfs onder) en uiteraard kun je ook bij het ontbijt niet om chocolade heen…
foto’s: Chocohotel