Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandel mee langs de Cascate di Riva en daal af met de Fly-Line Wasserfall

Diep verscholen in de groene bossen van de Valle Aurina en de Val di Riva in Trentino-Alto Adige stroomt de Riva. Deze rivier ontspringt op de flanken van de Cima di Riva, een berg van ruim 2700 meter hoog nabij de grens met Oostenrijk, en vloeit net buiten het dorpje Campo Tures samen met de Aurino.

Niet ver van het punt waar de Riva in de Aurino stroomt, bevinden zich de Cascate di Riva. Erwin neemt jullie mee voor een wandeling langs de watervallen en daalt vervolgens op spectaculaire wijze af, terug naar het dal.

Erwin: ‘Net buiten het dorpje Campo Tures ligt het gehucht Cantuccio. Hier vind je de parkeerplaats voor de wandeltocht langs de Cascate di Riva. Wanneer ik de auto heb geparkeerd neem ik nog even plaats op het terras van de Wasserfallbar voor een romige cappuccino.

Het wandelpad start naast de Wasserfallbar en volgt de Riva stroomopwaarts. De rivier is hier breed en nog redelijk kalm. Het wandelpad loopt lichtjes omhoog. Langs de route staan diverse fleurige bloemen, zoals prachtige roze orchideeën en Turkse lelies.

Na een kleine twintig minuten lopen arriveer ik bij de eerste waterval, waar het water vanuit een diepe kloof met grof geweld ruim tien meter naar beneden stort. De nevel die vrijkomt, zorgt zo af en toe voor een nat pak. Gelukkig schijnt de zon volop en is het redelijk warm, waardoor het best verfrissend is.

Vanaf de eerste waterval gaat het wandelpad verder omhoog, deels met trappen en deels met een redelijk steil pad. De route is duidelijk gemarkeerd en ik volg de aanwijzingen naar de tweede en derde waterval.

Na ongeveer vijftien minuten arriveer ik bij de tweede waterval, die te bewonderen is vanaf een uitkijkpunt boven de waterval. Het water valt hier een kleine veertig meter naar beneden en is erg wild, hetgeen zorgt voor een wit lint tussen de groene bossen.

Ik loop verder richting de derde waterval, die ik al in de verte kan horen. Het enorme gebulder geeft duidelijk aan dat het water met grote kracht naar beneden stort. Het bos rond de waterval is gehuld in een dikke nevel, hetgeen zorgt voor een mystieke sfeer.

Eenmaal aangekomen bij de waterval word ik getrakteerd op een prachtig schouwspel. De zon schijnt op de nevel van de waterval en geeft een prachtige regenboog. Wat kan de natuur mooi zijn Troppo bello!

Ook bij deze waterval is er een uitkijkpunt, al moet ik een bezoekje aan dit punt bekopen met een kletsnat pak. Het water valt ruim veertig meter loodrecht naar beneden in de smalle kloof en creëert een enorme wolk van nevel die via de steile wand van de kloof omhoog word gestuwd en neerdaalt in het bos én op de wandelaars.

Via de loopbrug steek ik de rivier over en zoek een rustige plek in de zon om even op te drogen. Op de achtergrond hoor ik nog het geweld van de waterval en zie ik de nevel het bos in trekken.

Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden om terug te keren naar het startpunt van de wandeling. Of je loopt dezelfde route terug langs de watervallen óf je wandelt nog een klein stukje verder omhoog de berg op naar het startpunt van de Fly-Line Wasserfall.

Ik besluit verder omhoog te wandelen en gebruik te maken van de Fly-Line Wasserfall. Aan het einde van het wandelpad is het startpunt van de Fly-Line, een tokkelbaan die je al slingerend als een slang door het bos en langs de rivier in ongeveer vijf minuten terugbrengt naar de eerste waterval.

Nadat ik mijn entreebewijs heb gekocht, trek ik het veiligheidsharnas aan. Een medewerkster zorgt ervoor dat ik veilig word gekoppeld aan de tokkelbaan. Nog een klein stukje lopen en dan daal ik af tussen de dennenbomen.

Het afdalen gaat in een rustig tempo, zodat ik voldoende tijd heb om te genieten van het uitzicht. Af en toe vang ik een glimp op van de rivier die door het bos stroomt, met op de achtergrond het constante gebulder van de watervallen.

Al slingerend tussen de dennenbomen passeer ik af en toe een steile rotswand waar de tokkelbaan als een soort kurkentrekker naar beneden gaat.

Aan het einde van de tokkelbaan steek je de rivier over en zorgen de medewerkers van de Fly-Line ervoor dat je weer veilig aan de grond staat. Vanaf het eindpunt van de Fly-Line is het nog ongeveer twintig minuten lopen naar het startpunt van het wandelpad, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Valle Aurina.

Praktische informatie
De (betaalde) parkeerplaats voor de wandeling naar de watervallen van Riva is te vinden aan de Wasserfallweg 1 in Campo Tures (Parcheggio Sentiero di San Francesco – Cascate di Riva). Er is een gratis toilet aanwezig en bij de Wasserfallbar kun je iets drinken.

Voor de actuele informatie van de Fly-Line Wasserfall kun je het beste de website bezoeken. Let op: bij regenachtig weer is de Fly-Line gesloten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *