Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verken Val di Fassa op de fiets!

In Val di Fassa, een prachtig gebied in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige, reiken de rotswanden van de Dolomieten hoog boven je uit. In dit stukje Italië liggen een paar grote jongens, zoals het Sella-massief en de Marmolada. In de schaduw van deze bergen, in het dal, liggen kleine bergdorpjes, die vanuit de hoogte net kleine spelden in een groot groen speldenkussen lijken.

Felice-Val-di-Fassa-Dolomieten

Dit stukje van de Dolomieten is een van de ruigste bergstreken van Italië. De actieve vakantieganger kan hier zijn hart ophalen aan tal van buitensporten. Zo vind je er in de winter kilometers aan prachtige skipistes, terwijl je er in de zomer heerlijk kunt wandelen en fietsen. Voor de avonturiers liggen de paraglides klaar en échte waaghalzen springen met slechts een soort Batman-pak van de hoogste toppen.

Felice reisde begin juli naar Val di Fassa en neemt je komende dagen mee op reis. Achtereenvolgens spring je achterop voor een tocht op een e-mountainbike, ga je mee hiken en – voor de durfals – waag je een poging tot rotsklimmen.

Op een e-mountainbiken de bergen in
Vandaag stappen we op fiets. Of beter gezegd, op een e-mountainbike! Ze zien er stoer uit, dus we hebben er alle vertrouwen in dat we hiermee de bergen kunnen bedwingen. Althans, een stukje…

De start van onze fietstocht is in Canazei, van oudsher het toeristisch centrum van Val di Fassa. De huizen zijn versierd met houtsnijwerk en kleurrijke kunstwerkjes. Het is een mooi bergdorp, waar de geuren van hout zich mengt met de geur van vers gebakken brood dat al vroeg in de ochtend uit de openstaande ramen van de vele restaurants waait. Het is er gezellig druk; er zijn veel Italiaanse kinderen op zomerkampen en toeristen trekken er met het hele gezin op uit.

We fietsen richting Moena, via een route die onze dag grotendeels zal vullen. We passeren riviertjes die met de gigantische bergen op de achtergrond een schilderachtige aanblik vormen. Ook zien we regelmatig dat het berglandschap optimaal wordt gebruikt voor avonturenparken waar je kunt klimmen, abseilen en tokkelen. Kinderen ‘vliegen’ gillend van de ene boom naar de andere!

Wij fietsen rustig verder door het bos, waar we de e-bike op eco-stand kunnen laten staan. Dankzij het vlakke fietspad dat door het dal loopt, kunnen we onze benen nog een beetje laten werken.

Turbolunch
We schakelen omhoog naar turbo-stand als we bij Malga Aloch (op 1400 meter) willen lunchen. Het pad gaat steil omhoog, maar met de turbo-stand kost ons dat weinig moeite. De kilometers schieten ons voorbij; geen berg is te hoog op een e-mountainbike!

Toch vinden we dat we wel een Aperol Spritz en een stevige pasta met paddenstoelen hebben verdiend. Met het prachtige dal en de bergen als uitzicht is het geen straf om hier even bij te komen en energie op te doen voor de rest van de route.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Een sprookjesbos in de bergen
Als we onze tocht door het dal van Val di Fassa vervolgen, horen we van onze gids dat het gebied rijk is aan legendes. Families kwamen vroeger, tijdens de lange koude winternachten, samen in de ‘stua’, het hart van de berghut. Terwijl de vrouwen huishoudelijke klusjes deden en de mannen zich bogen over houtsnijwerk, werden er oude legendes verteld. Legendes over prinsessen en krijgers, herders en boeren. Nog altijd leven deze legendes, zo blijkt als we langs een weg komen waar ze vereeuwigd zijn in houten sculpturen. Feeën, prinsessen, heksen en ogers, het sprookjesbos is compleet!

SAMSUNG CSC

We passeren dorpjes als Campitello di Fassa, Pozza di Fassa en Vigo di Fassa. Doordat de route door het dal grotendeels vrij vlak is, kun je optimaal genieten van de omgeving. We stappen dan ook geregeld af voor een fotosessie.

Na een aantal uur fietsen, komen we in de namiddag aan in Moena. Sinds 2011 hoort het stadje tot de vierentwintig alpiene parels, zoals de mooiste bergresorts in Europa genoemd worden. Luxe en eco-vriendelijke vakanties staan hier op nummer één. We snuiven even de sfeer op maar stappen dan weer op, voor de laatste kilometers, richting ons hotel in Vigo di Fassa. Op de terugweg worden we getrakteerd op een prachtig mint groen gekleurd meer.

SAMSUNG CSC

Ontspannen in Active Hotel Olympic
Na vijfendertig kilometers op de pedalen, komen we aan in Active Hotel Olympic. Hier mag meteen de relaxmodus aan, dankzij het fijne wellnesscentrum. Er zijn bedjes gevuld met stro, wol en houtsnippers, ruimtes waar je wegdoezelt op het geluid van vallende waterdruppels of de geur van dennenbomen en ligbedden met lichttherapie. Je zou bijna alsnog gestrest raken van het uitkiezen van je ontspanmomentje!

Tijdens een paar baantjes in het buitenzwembad, met uitzicht op de immense bergtoppen, kijken we tevreden terug op een mooie dag. Net als we ons bedje willen opzoeken, volgt er nog een verrassing: een opgieting in de Finse sauna, waar een Italiaan in Lederhosen-zwembroek warme lucht langs ons gezicht laat wapperen. Op het ritme van opzwepende muziek laat hij zijn handdoeken alle kanten op wapperen, terwijl onze spieren zich meer en meer ontspannen. Zo wordt een sportief dagje in de bergen meer dan relaxed afgesloten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *