Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Skyrunning in Trentino – hardlopen op grote hoogte

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Als speleoloog bezocht ze grotten in de Pyreneeën en de Alpen. In 2012 liep ze de Brenta Trekking in de Italiaanse Dolomieten. Nadat ze de Italiaanse Flavio ontmoette, met wie ze haar passie voor de bergen kon delen, besloot Roos haar hart te volgen en naar Italië te verhuizen.

skyrunning

Voor Ciao tutti zal Roos regelmatig verslag doen van haar leven in de bergen, met als eerste blog het verhaal van haar buurman Enzo Bacca, die aan skyrunning doet.

Roos: ‘In juli 2012 kwam ik tijdens de laatste dag van de Brenta Trekking in de Italiaanse Dolomieten voor het eerst in aanraking met een skyrunner. Ik liep moe maar voldaan een bergpad af toen een jonge man hetzelfde pad omhoog rende. Ik was aangenaam verrast door deze dynamische krachtige verschijning. Onze gids zei: Ah, een skyrunnner. Alleen het woord fascineerde me al.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en heb ik het voorrecht in de mooie Brenta Dolomieten te wonen, met een fanatiek skyrunner als buurman. Aangezien we goed bevriend zijn geraakt, komt het onderwerp vaker ter sprake. Mijn nieuwsgierigheid groeide, hetgeen leidde tot een interview voor deze eerste blog.

Mijn skyrunnende buurman heet Enzo Bacca en zo groot als zijn prestaties zijn, zo klein is zijn behoefte om ermee naar buiten te treden. Maar hij heeft al mijn vragen uitgebreid beantwoord, met prachtige verhalen over zijn skyrunning-ervaringen.

skyrunning-Trentino

Skyrunning
Eerst even kort iets voer skyrunning in het algemeen. Het is een extreme bergsport, waarbij je zoals de naam al zegt rent in de bergen, op een hoogte van meer dan tweeduizend meter, met een hellingshoek van meer dan dertig procent.

Er zijn verschillende disciplines binnen skyrunning, zoals de korte maar heel steile verticale races, skyraces (over een afstand van ongeveer twintig kilometer), skymarathons en ultraskymarathons. Tijdens de langere races wordt hardlopen afgewisseld met wandelen, zeker op plekken waar het erg steil is.

De initiator van deze sport was de Italiaan Marino Giacometti, die begin jaren negentig met vrienden deze sport beoefenden op de Mont Blanc. Inmiddels is skyrunning uitgegroeid tot een officiële discipline met eigen nationale en internationale kampioenschappen, die sinds 2008 onder de hoede van de International Skyrunning Federation valt.

Maddalene-Skymarathon-2010

Een aangenaam instinct
Van Enzo wilde ik vooral graag weten wat je ertoe aanzet om zo’n extreme sport te beoefenen en hoe je je voorbereidt op deze haast bovenmenselijke prestaties.

Als jong kind droomde Enzo er al van om atleet te worden, meer specifiek een hardloper. Hij rende als kind functioneel – naar school, naar de supermarkt – maar ook in zijn vrije tijd deed hij niets liever dan rennen. Rennen was zoals hij het zelf zegt ‘een aangenaam instinct’.

Helaas sloeg het noodlot toe. Enzo ontwikkelde reumatische koorts met hartritme-stoornissen en het advies van de arts was om de warmte op te zoeken aan zee en inspanning te vermijden. Zo deed Enzo het als kind jarenlang rustig aan. Tot hij op vijftienjarige leeftijd met bergsporten begon. Hij bezocht de mooiste en bekendste berggroepen in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Hij ontwikkelde een enorme passie en respect voor de bergen en ontpopte zich tot een fanatiek en atletisch skiër.

Sellaronda-trail-2014

Meteen op het podium
Van bevriende bergsporters hoorde Enzo jaren later voor het eerst van skyrunning. En zo keerde – na tientallen jaren – het rennen terug in zijn leven. In 2009 rende Enzo op negenveertigjarige leeftijd, bijna veertig jaar na het advies van de kinderarts, zijn eerste hardloopwedstrijd van vijftig kilometer in de bergen. Hij eindigde meteen op de derde plaats en ontdekte dat hij zich perfect in zijn element voelde bij deze sport. Hij merkte dat hij niet hield van hardlopen an sich maar van hardlopen in de natuur, over lange afstanden met hoogteverschil op onverhard terrein waar veel geduld, concentratie en voorbereiding voor nodig is.

Ultra Sky Marathon
Inmiddels, zes jaar later, heeft Enzo maar liefst vijfendertig ultramarathons en een twaalftal marathons op zijn naam staan. Zijn belangrijkste tocht was de wereldbekende Ultra Sky Marathon van de Mont Blanc, in 2013. Het traject is maar liefst 175 kilometer lang met 9800-plus hoogtemeters in een race die vertrekt in het Franse Chamonix, en vervolgens Italië en Zwitserland doorkruist. Enzo legde de afstand af in drieëndertig uur… Zijn jongensdroom werd werkelijkheid.

skyrunning-Mont-Blanc (3)skyrunning-Mont-Blanc (2)

Zijn voldoening en motivatie haalt Enzo onder andere uit het trainen met vrienden, uit het samen discussiëren over technieken en strategieën en natuurlijk vooral uit het steeds opnieuw bereiken van de finish, waar zijn vrouw, dochter en vrienden hem opwachten.

Zoals hij zelf zegt bestaat zijn leven als atleet dankzij een fragiel maar essentieel evenwicht tussen de onvoorwaardelijke steun van zijn partner, zijn werk en trainen. Enzo traint elke week zes dagen, waarvan vijf dagen telkens anderhalf tot twee uur per dag en één dag zelfs gemiddeld zes uur. Twee weken training worden afgewisseld met een week rust.

Dit jaar neemt Enzo, op vijfenvijftigjarige leeftijd, nog een laatste keer deel aan de Ultra Marathon van de Mont Blanc.

skyrunning-Mont-Blanc (1)

Kilometers & concentratie
Over zijn motivatie zegt Enzo deze mooie woorden: ‘Dankzij het rennen voel ik me goed, het creëert balans in mijn leven. Tijdens een wedstrijd leef ik in mijn eigen surreële gedachtewereld, de gedachten stromen door mijn hoofd als de kilometers onder mijn voeten. Positieve emotionele momenten worden afgewisseld met vermoeidheid.

Tijdens het rennen heb ik geen andere hindernis dan een latente blessure die ik probeer te bedwingen met training, veel geluk en uiterste concentratie vooral tijdens de technische afdalingen. Er is de adrenaline die me helpt om altijd weer tot het uiterste van mijn kunnen te gaan, ik spaar mezelf niet en kom dan ook vaak uitgeput aan bij de finish.’

Maddalene-Skymarathonfoto: Maddalene Sky Marathon

Zelf de bergen bedwingen
Wil je ook een skymarathon lopen? In Trentino kun je eind augustus deelnemen aan de Maddalene Sky Marathon (44,2 kilometer, met drieduizend meter hoogteverschil) of aan de Dolomiti di Brenta Trail (64 kilometer, met meer dan vierduizend meter hoogteverschil) op 12 september. 

met dank aan Enzo & Luisa Bacca

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *