Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sentiero delle Perle – wandel over het schitterende pad van de parels in de Dolomieten

Imposante rotspartijen, vergezichten over dorpjes in de Val d’Ega (Eggental) in de Dolomieten en bosrijke wandelpaden; het Sentiero delle Perle (‘pad van de parels’) maakt zijn naam waar.

Het is een schitterende wandeling die je niet wil missen als je vakantie viert in de Val d’Ega. Ciao tutti’s Simone neemt je alvast mee op pad, tijdens de eerste etappe van deze wandeling.

Verrassende vergezichten en flinke beklimmingen

Simone: ‘Het Sentiero delle Perle, dat ook wel de Perlenweg genoemd wordt, loopt van Cardano (bij Bolzano/Bozen) naar Collepietra (Steinegg), Tires, Nova Ponente (Welschnofen) en vervolgens terug naar Cardano.

Onderweg vergaap je je aan de bergen van de Rosengarten en Latemar en geniet je van de verrassendste vergezichten. Het zijn flinke beklimmingen, dus zorg voor een goede voorbereiding met genoeg eten en drinken én fijne wandelschoenen.

Het Sentiero delle Perle voert door Zuid-Tirol, het deel van Italië dat ook Duitstalig is. Vandaar dat alle plaatsnamen tweetalig zijn aangegeven.

Cardano – start van het Sentiero delle Perle

De eerste etappe is zo’n zestien kilometer lang en er staat bijna zes uur voor. Om bij het beginpunt in Cardano te komen, kun je vanuit Bolzano verschillende bussen nemen (8, 170, 183).

Vanaf de bushalte loop je onder het spoor door, het plaatsje Cardano in. Het eerste routebordje van het ‘Sentiero delle Perle’ is goed te vinden.

Vanuit Cardano neem je de Via Kunter (Kuntersweg) tot je op een grote asfaltweg uitkomt. Dit is niet het mooiste stuk van de route, over de verharde weg, maar het uitzicht over de wijngaarden van Bolzano maakt het enigszins goed.

Vanuit Cornedo de hoogte in

Na een paar bochten zie je aan de rechterzijde een rood-wit-rode markering die je naar een pad door het groen voert. Na nog één kruising met een asfaltweg, voert het sentiero de bergen in.

In Cornedo passeer je een schattig pleintje met een kerkje en wandel je verder door de wijngaarden, om uiteindelijk in de bossen uit te komen. Over kronkelpaden met uitzichten over het dal en over houten trappetjes gaat de route omhoog. De klimmetjes zijn pittig, maar mooi. Neem vooral ook de tijd om onderweg te pauzeren en te genieten van al het groen om je heen.

Collepietra – het eerste sterrendorp van Europa

Eenmaal uit de bossen is de route alleen maar dalend en vervolg je je weg naar Collepietra. Na een aantal bochten zie je het dorpje in de verte liggen. De kerktoren piept er mooi bovenuit en dat zorgt voor een fijn uitzicht.

Collepietra is het eerste Europese sterrendorp. Samen met San Valentino (Gummer) staat het plaatsje bekend om de astronomie.

In het dorp en de omgeving zijn namelijk verschillende plekken te vinden die met sterrenkunde te maken hebben. Aan de hoofdweg staan bijvoorbeeld diverse beelden van planeten en even buiten het plaatsje is een planetarium te vinden.

In Collepietra zit de helft van de tocht erop, dus een mooi moment voor een pauze. Een klein stukje van de route af ligt Gasthof und Pizzeria Unterwirt, een typisch Tirools restaurant waar je kiest uit pasta’s, schnitzels, pizza’s of knödel. Het is een welkome plek om bij te komen van het eerste deel van de wandeltocht.

Aardpiramiden – een bijzonder natuurverschijnsel

Na een fijne lunch is het tijd voor de laatste acht kilometer. Het is weer klimmen geblazen. Langs een klein wit kerkje (perfect voor een fotostop) loop je door bossen en over een loopbrug de bergen in.

Helemaal boven aan de top kom je een wonderlijk natuurverschijnsel tegen: aardpiramiden. Deze gigantische stenen staan hier al duizenden jaren. Door erosie zijn de kleien rotsen in piramidevorm uitgesleten.

Van Brié naar Tires – het laatste stuk van het Sentiero delle Perle

Laat de aardpiramiden achter je en wandel tot aan de verharde weg. Vanaf dit punt daal je alleen maar naar Brié (Breien). Vergeet niet te genieten van het uitzicht over de bergpartijen en de dalen.

In Brié maak je je op voor het laatste stuk van de tocht: klimmen naar Tires. Door de bossen, langs de rivier, gaat het Sentiero delle Perle langzaamaan omhoog.

Wanneer je de bossen verlaat, wordt de klim zwaar. In korte tijd stijg je zo’n driehonderd meter, dus eenmaal boven is het flink uitpuffen geblazen.

Tires – het eindpunt van de eerste etappe

Het eindpunt van de eerste etappe ligt in Tires, een schattig dorpje met een aantal hotels met restaurants, een prachtig kerkje en een supermarkt.

Wil je hier overnachten? Check dan in bij het luxe Alpinhotel Vajolet of dompel je bij Gasthof Laurin onder in een typisch Tiroolse sfeer. Hier kun je lekker bijkomen van de eerste etappe en uitrusten voor het vervolg, dat van Tires naar Passo di Costalunga voert.

Praktische informatie Sentiero delle Perle

Het Sentiero delle Perle is circa zesentachtig kilometer lang en is in vijf dagen goed te lopen. Via de website van het Sentiero delle Perle vind je meer informatie en details. Actuele bustijden en -stops vind je via deze link.

De tocht is goed bewegwijzerd met rood-wit-rode markering en houten bordjes. Op deze kaart is de hele route te zien en te downloaden.

Het Sentiero delle Perle is het beste te bewandelen van mei tot en met oktober. In juli en augustus kan het erg warm zijn. In mei, juni, september en oktober is het vaak iets aangenamer.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *