Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

On top of the world in de Dolomieten

De Dolomieten zijn een waar klimparadijs. Beginners kunnen hier kennismaken met de steile rotswanden en professionals klimmen naar de hoogste toppen om even dat on top of the world-moment te ervaren. Klim mee met Felice en stijg boven jezelf uit in deze machtige Italiaanse bergketen.

SAMSUNG CSC

Tijdens het hiken naar de Vajolet-torens zagen we ze al: de echte waaghalzen die tegen overhellende rotsen langzaam hun weg naar boven zoeken. Felice doet het ze nog niet meteen na en dus begint ze met een rots van ongeveer twaalf meter hoog bij Canazei. Gids Mauro leert haar en drie andere journalisten alle kneepjes van het vak.

SAMSUNG CSC

Mauro moet eerst enkele voorbereidingen treffen, zoals de touwen bevestigen aan klimhaken die al eerder in de rots geschroefd zijn. Het zijn er niet te veel, want de natuur moet zoveel mogelijk natuur blijven in de Dolomieten. Felice mag ondertussen haar klimharnas om haar benen schuiven en de speciale klimschoenen aantrekken. De heupband wordt aangetrokken en de beenlussen op maat gemaakt. Ze is er klaar voor!

SAMSUNG CSC

Mauro is ondertussen ook klaar dus het echte werk beginnen. Het touw wordt door middel van een speciale knoop aan het harnas vastgemaakt en vervolgens bevestigd aan zekeringsapparaten. De extra beveiligde karabiniers worden dichtgeschoven. Veiligheid gaat immers voor alles. Mauro checkt even of alles goed zit als de klimmers naar achteren hellen en dan is er geen tijd meer te verliezen, er mag geklommen worden!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

De eerste stappen worden gezet op een makkelijk gedeelte van de rots, zodat we het gevoel van klimmen goed kunnen ervaren. Het is zoeken naar een punt in de rots waar je je voeten en je handen kunt neerzetten. De ene keer heb je dat punt meteen te pakken, de andere keer is het even voelen welke plek het beste is. Het leuke van een natuurlijke rots is dat hier geen voorgevormde haken in de muur zitten, zoals bij een klimmuur. Jij moet het echt helemaal zelf doen!

Mauro zorgt er beneden voor dat vallen niet mogelijk is. Door middel van de touwen kun je hooguit enkele centimeters naar beneden zakken. Gelukkig blijken we allemaal geboren klimmers en kunnen we al snel wat verder naar boven. Voetje voor voetje klimmen we omhoog, tot we de bovenste klimhaak aantikken. Het is gelukt!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Abseilen naar beneden is bijna net zo leuk als naar boven klimmen. Je zit als het ware in het harnas, waarna je het touw langzaam laat vieren. Je voeten zet je af tegen de muur en zo loop je rustig naar beneden, tegen de steile rotswand. Als je weer met beide benen op de grond staat, komt het trotse gevoel pas echt naar boven. Mission accomplished!

SAMSUNG CSC

Na deze eerste test denkt Mauro dat we wel een hogere rots aankunnen Hij bevestigt alle haken opnieuw aan de rots en een voor een mogen we weer naar boven. In het begin gaat het nog redelijk makkelijk, maar dan komt er een punt op de rots waar Felice geen kant meer op kan. Tenminste, dat lijkt zo. Volgens Mauro is alles mogelijk en zo gaat ze verder op zoek naar dat ene punt in de rots.

Het duurt even. Er wordt gelachen van de zenuwen en gescholden omdat het niet lukt, maar dan weet ze met slechts drie vingers haar hele lichaam omhoog te tillen. Zo is het mogelijk om haar voet een paar centimeter hoger plaatsen. Het is bijzonder om te ervaren waar je lichaam toe in staat is en te beseffen dat er altijd wel een manier is om hoger te komen. Geduld en geloven in je eigen kracht zijn de sleutelwoorden.

SAMSUNG CSC

Als je dan eindelijk boven op die rots staat, overheerst er een gevoel van trots. Je stijgt letterlijk en figuurlijk boven jezelf uit. Je kunt meer dan je denkt en dat geeft een ongelofelijke kick! Dat je dit mag doen in omgeven door ruige bergen, geeft het nog meer lading mee. Er is letterlijk een berg overwonnen. We maken een vreugdedansje on top of the world, voor we weer langzaam naar beneden zeilen. We did it!

SAMSUNG CSC

Wil je ook rotsklimmen in de Dolomieten? Mauro en de andere gidsen van Sport Check Point nemen je graag mee op pad. Forza!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *